Καρυδόπιτα Τσακ Μπαμ!
22 Ιαν
Τσακ μπαμ γιατί παρασκευάζεται σε ελάχιστο χρόνο, και μάλιστα με εξαιρετική ευκολία!
Δεν θα βασιστούμε καθόλου στην κλασσική συνταγή, θα εμπνευστούμε λίγο από την αγαπημένη μας συκομαϊδα και θα δημιουργήσουμε ένα ζουμερό, ελάχιστα τραγανό, υπέρ νόστιμο και υπερβολικά θρεπτικό γλυκάκι! Δεν χρειάζεται ψήσιμο και έτσι θα δεν ρισκάρουμε καθόλου τη θρεπτική του αξία 😉 Απαιτείται μόνο μία συσκευή τύπου μούλτι και το χουμε! Πάμε;
Για το άθερμο κέικ θα χρειαστούμε:
150 γρ ξερά σύκα
200 ml νερό
150 γρ καθαρισμένα καρύδια
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (προσοχή: όχι 1/2 που φαίνεται στη φωτό)
1 κουταλιά πίτουρο βρώμης
Για το γλάσο θα χρειαστούμε:
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές ταχίνι ολικής
3 κουταλιές νερό
2 κουταλάκια του γλυκού κακάο (καλής ποιότητας)
2 κουταλάκια του γλυκού χαρουπόσκονη
Τσέρκι 14 x 14 εκ, προκύπτουν περίπου 5 μερίδες.
Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το νερό. Μισή ώρα αργότερα τα αλέθουμε στο μούλτι (ή στον επεξεργαστή τροφών). Το νερό που δεν απορροφήθηκε το προσθέτουμε και αυτό, λίγο πιο μετά αφού πρώτα πολτοποιηθούν καλά τα σύκα. Ρίχνουμε και τα αρωματικά, το πίτουρο βρώμης και τα μισά καρύδια. Αλέθουμε ξανά μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία πάστα. Τα υπόλοιπα καρύδια τα θρυμματίζουμε ελαφρά με την παλάμη μας και τα ενσωματώνουμε στη ζύμη, με απλό ανακάτεμα ώστε να παραμείνουν αισθητά στην γεύση και στην υφή 😉 Εφαρμόζουμε το μείγμα στο τσέρκι μας και προχωράμε με το γλάσο.
Απλά τα πράγματα! Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πιρούνι! Αδειάζουμε πάνω από το γλυκό μας, τοποθετούμε για λίγες ώρες (ιδανικά ένα βράδυ) στο ψυγείο και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το μοναδικό γλυκάκι μας! Όσο μένει στο ψυγείο τόσο νοστιμίζει και τόσο δένει ως προς την υφή!
Και λίγο πριν σας αφήσω, θα ήθελα να στείλω ένα γλυκό ευχαριστώ στην Ερμιόνη που μου έστειλε το πανέμορφο βιβλίο της (το είχα κερδίσει σε ένα παλιότερο giveway). Ονομάζεται Στην κουζίνα των Γεύσεων και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρέπει να σας πω πως η Ερμιόνη είναι από τους ελάχιστους Έλληνες bloggers που έχουν καταφέρει να εκδώσουν βιβλίο και αυτό είναι καταπληκτικό!
Επίσης, να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω την Πέπη που έφτιαξε το Κέικ Μανταρίνι και μας λέει πως έγινε υπέροχο, ελαφρύ και μυρωδάτο 🙂
Αυτά! Προς τα παρόν! Γιατί ξεκινώ άμεσα δουλειά για το επόμενο post – θα είναι ένα χειροποίητο δώρο σε έναν τυχερό.
Σε 6 μέρες, άντε σε 7 το αργότερο!
Πω πω!
Μου τρέχουν ήδη τα σάλια!
Πραγματικά μπράβο σου!
Οι φωτογραφίες επαγγελματικές!
Να είσαι καλά!
🙂
Ευχαριστώ πολύ !!!!
Ακόμη κι εμένα που δεν τρελαίνομαι για καρύδια, αυτό το γλυκό μου άρεσε πολύ! Ειδικά αυτό το τσακ μπαμ, δεν μπορείς να το αγνοήσεις εύκολα! Απίστευτη φωτογράφηση Άρη!
Ευχαριστώ Χρύσα! Νομίζω το συγκεκριμένο ύφος στις φωτογραφίες είναι πλέον το αγαπημένο μου.
Αχ τι μου κάνεις!!!
Μόνο η χαρουπόσκονη μου λείπει αλλά θα τη βρω 😉
Πολύ ατμοσφαιρικές οι φωτογραφίες, από τις ωραιότερες του μπλογκ σου!
Μπράβο Άρη!
Την έφτιαξα σήμερα και κοντεύει να τελειώσει!!!
Καταπληκτική γεύση!!! Θα τη δεις σύντομα!
Τέλεια Πέπη! Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ που φτιάχνεις τις συνταγές μου! Από το blog σου διαπιστώνω πως είσαι εξαιρετική μαγείρισσα και είναι τιμή για μένα που αφιερώνεις χρόνο και υλικά για να δοκιμάσεις κάτι που εγώ προτείνω.
Χαίρομαι που άρεσε! Μεταξύ μας 🙂 είχα πεισμώσει μετά τα βραβεία και ήθελα το επόμενο post να είναι πάρα πολύ εύκολο, πάρα πολύ νόστιμο και πάρα πολύ εμφανίσιμο 🙂
Όταν βλέπω μια συνταγή τόσο απλή και εύκολη δεν μπορώ να αντισταθώ! Θα επιστρέψω με τα αποτελέσματα, να ‘σαι καλά που την ανέβασες! (γιατί εν μέσω εξεταστικής το γλυκάκι είναι απαραίτητο!)
Νομίζω είναι ό,τι πρέπει για εξεταστική 🙂 Ιδανική τροφή για το σώμα και μυαλό μας 😉
Καλή επιτυχία Αθανασία!
Ενταξει…. Θα την φτιαξω τις επομενες 2-3 μερες!!!!
Θα σε ενημερωσω!!!!!!!!
Αλήθεια;;!! Ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή! Περιμένω εντυπώσεις 🙂
Kοιτα να δεις τώρα που θα με κάνεις να ξαναδοκιμασω το συνδυασμό σύκα-καρυδια! Είναι όμως και αυτό το γλασο που προτεινεις…όνειρο!
Κατερίνα, είναι ταιριαστός συνδυασμός, μη τον φοβάσαι.. Στο brownie που το είχες δοκιμάσεις υπήρχε μες στο ίδιο το μείγμα και αρκετό κακάο, που “και πάει και δε πάει” με τα υπόλοιπα 😉
Πολλά,πολλά,πολλά ΜΠΡΑΒΟ…Όλα είναι εξαιρετικά…Πανέμορφες φωτογραφίες κι ένα νοστιμότατο γλυκό…Congrats Άρη !!!
Ευχαριστώ Χρυσάνθη! Προσπάθησα πολύ με τις φωτογραφίες..το chiaroscuro είναι τελικά το στυλ μου!
Με κέρδισε αμέσως αυτή ή “αθερμη” συνταγή σου.Λατρεύω τα καρύδια και τα σύκα οπότε μόλις την κάνω θα σου στείλω φωτό.Σύντομα ελπίζω.Να έχεις ένα καλό βράδυ!
Ναι Μαρία! Είναι εύκολη και νόστιμη, αξίζει!
Ευχαριστώ, καλό βράδυ!
Τι υπέροχες φωτό! Ή συνταγή σου με ξεσήκωσε αφού είναι και εύκολη και γρήγορη και δείχνει λαχταριστη! Χμμ, βλέπω να τη φτιάχνω άμεσα! Καλό Σαββατοκύριακο!
Σωτηρία πρέπει να την φτιάξεις!
Καλημέρα!!!
Καταπληκτική δουλειά Άρη, τόσο στο γλυκό όσο και στις φωτογραφίες!
Καρύδια και σοκολάτα είναι ένας συνδυασμός που αγαπώ και η ευκολία του συγκεκριμένου γλυκού με βάζει σε πειρασμό να το δοκιμάσω.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Υ.Γ. Ειλικρινά χάρηκα πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να σε γνωρίσω από κοντά! Είσαι όπως ακριβώς σε περίμενα: ευγενικός, πρόσχαρος, φιλικός κι εξαιρετικά συμπαθής!
Ευχαριστώ πολύ Νανά!Για όλα!!!
Και εγώ χάρηκα πολύ που γνωριστήκαμε από κοντά!!!!!!
Φαίνεται φοβερή η ωμο-καρυδόπιτά σου…αυτή τη συκομαϊδα εδώ την διάβασα πρώτη φορά και ακόμα δεν εχω δοκιμάσει. Πολύ ωραίες οι σκοτεινές φωτογραφίες, πρέπει να δοκιμάσω και εγώ την “τύχη” μου κάποια στιγμή…
Ναι Τάνια, οι σκοτεινές φωτογραφίες έχουν πολύ ενδιαφέρον. Βέβαια το ότι είναι σκοτεινές δεν σημαίνει πως δεν θέλουν φως 😉 Απλά το διαχειρίζεσαι διαφορετικά…
Πόσο ζουμερό φαίνεται το γλυκό σου Άρη!
Προκλητικό και φοβερά λαχταριστό!
Οι φωτογραφίες σου πολύ ατμοσφαιρικές, πραγματικά μας ταξιδεύουν σε άλλη εποχή. Ειδικά η 2η και η 3η πόσο μου άρεσαν 🙂
Σε ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ για την αναφορά και τα τόσο καλά λόγια! Παρακαλώ λοιπόν!
Να έχεις ένα πολύ όμορφο βράδυ!
Ευχαριστώ Ερμιόνη! Τι να πω εγώ για τις δικές σου φωτό! Ειδικά αυτές που έχεις στο βιβλίο αναδεικνύουν τόσο δυναμικά το φαγητό που προτείνεις!!
Ο τίτλος ανεπανάληπτος! Το γλυκό θρεπτικότατο και πεντανόστιμο! xxx
Ευχαριστώ πολύ Θεοδώρα!
Τέλειο το γλυκάκι, τέλειες και οι φωτογραφίες. Μπράβο σου Άρη για μια ακόμη φορά…..
Ευχαριστώ Μαρία!
Έχοντας φτιάξει αρκετές φορές μια βάση τάρτας που περιέχει σταφίδες, χουρμάδες, βρώμη και αμύγδαλα νομίζω πως μπορώ να φανταστώ το γευστικό αποτέλεσμα αυτής της “τσακ-μπαμ” καρυδόπιτας, Άρη μου.
Αξίζει σίγουρα μια δοκιμή και με βάζεις σε σκέψεις΄… για την δημιουργία μικρών ατομικών μερίδων σε μικρές ατομικές φόρμες για πιο άμεση κατανάλωση!!! Και μόνον για όσους θέλουν,καθώς εγώ προσωπικά έχω και δύσκολη παρέα :-))
Καλό απόγευμα Κυριακής και με το καλό στην νέα εβδομαδιαία δράση…
Καλημέρα Πηνελόπη!!!!!!
Είναι φοβερό που με ξηρούς καρπούς και φρούτα μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και τούρτες! χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καθόλου ετοιματζίδικα υλικά 🙂
Εγώ λέω να τους το φτιάξεις, μια δοκιμή μπορεί να τους πείσει 🙂
Πολύ yummy… αχ αυτο το γλάσο!
Τι ωραια η φωτογραφικη μηχανη!!!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Είναι το νέο μου απόκτημα στη συλλογή μου με τα props! Ιδανική και για fashion photography, ως αξεσουάρ … 😉
Φαίνεται να λειτουργεί πάντως, film θέλει …
θεϊκό γλυκό και απίθανες φωτογραφίες!! εξαιρετική ανάρτηση!
μπράβο Άρη! 🙂
Ευχαριστώ πολύ Εύη!!!!
Τι φωτογραφίες ειναι αυτες;;;; Το γλυκο αυτό πρέπει να ειναι μια νέα γευστική ανακάλυψη! Μπραβο Άρη μου φαινεται υπέροχο!
Καλό ξημέρωμα!
Καλη εβδομάδα!
Φιλιά 🙂
Ευχαριστώ πολύ Αριάδνη! Καλό Βράδυ!
Φωτογράφιση άλλης εποχής και γλυκό όντως τσακ μπακ, ότι πρέπει για τις απογευματινές λιγούρες, τώρα με το κρύο!
Chiaroscuro ti va benissimo 😉
Ευχαριστώ/Grazie Αγγελική!!! Είναι ό,τι πρέπει αυτή την εποχή!
Aυτό το ”τσακ μπαμ” του τίτλου μου άρεσε ιδιαίτερα 😉
Φαίνεται πάρα πολύ ωραία η καρυδόπιτα. Ιδίως στο κομμένο κομμάτι. Πολύ ωραίο Αρη.
Και οι φωτογραφίες σου φανταστικές, η παρουσιαση όπως πάντα ιδιαίτερη.
Μπράβο!!
Ευχαριστώ! Τελικά ο τίτλος έκανε δουλειά 🙂
Πολυ ενδιαφερον και θα το κανω! ηθελα να ρωτησω μπορω να αντικαταστησω τα συκα με χουρμαδεσ ή θα βγει υπερβολικα γλυκο?
Καλησπέρα! Νομίζω πως μια χαρά θα βγει με χουρμάδες. Άλλωστε η ποικιλία στα σύκα που χρησιμοποίησα ανήκει στα πολύ γλυκά + το ότι δεν υπάρχει άλλο γλυκαντικό για να επιβαρυνθεί το αποτέλεσμα σε γλυκύτητα 😉
Με αφορμή το σχόλιο σου, έριξα μια ματιά στο blog σου και ομολογώ εντυπωσιάστηκα πολύ από την ποιότητα των συνταγών σου καθώς και των φωτογραφιών! Θα το παρακολουθώ συστηματικά, και κρίμα που τόσο καιρό δεν το είχα αντιληφθεί!
Πραγματικά στο τσακ μπαμ!! My kind of recipes!! Πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσω! Μου άρεσε πολύ και η παρουσίαση !!! Καλό βράδυ Άρη περιμένουμε με αγωνία το χειροποίητο δωράκι σου!
Αυτό δουλεύω! Φουλ! Να δούμε πότε θα το φωτογραφίσω!
Thanks Αθηνά! Καλό Βράδυ!
Πολύ διαφορετική Άρη μου και λαχταριστή!Οι φωτογραφίες σου πολύ ατμοσφαιρικές…καλημέρα!!
Ευχαριστώ πολύ Λίλια! Καλό βράδυ!
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πίτουρο βρώμης με κάτι άλλο;
Ναι βέβαια! Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια κουταλιά αλεσμένα αμύγδαλα.
Γεια σου Άρη απο την ηλιόλουστη Ζυρίχη!! Μια ερώτηση Αρη… Χαρουποσκονη εδώ και δεν νομίζω να βρω και δεν ξέρω και τι είναι! Υπάρχει κάτι εναλλακτικό?
Καλημέρα Dolly! Είσαι σίγουρη; Στα Αγγλικά λέγεται carob powder και είναι αλεύρι από τον καρπό του χαρουπιού. Πεντανόστιμο, θυμίζει κακάο αλλά δεν είναι πικρό! Σε καταστήματα με βιολογικά το έχω δει γενικά στο εξωτερικό.
Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις, αντί για χαρουπόσκονη, 3 κουταλάκια κακάο (αντί για δύο δηλαδή) και λίγο περισσότερο μέλι (+ ένα κουταλάκι)
Καθώς το ανακατεύεις μπορείς να το δοκιμάζεις ώστε δεις αν κάτι από όλα χρειάζεται παραπάνω για να γίνει η γεύση και η υφή όπως την θέλεις. 😉
Πανέμορφη θα ναι η Ζυρίχη με το φως! Ζηλεύω! 🙂
Όλο καινούργια πράγματα μαθαίνω απο τις συνταγές σου!! 🙂 Πρέπει να δω αν κυκλοφορεί χαρουπόσκονη εδώ πέρα. Δείχνει πολύ λαχταριστό!! Η φωτογράφιση είναι απλά τέλεια Άρη!!
καλημερα! βρηκα τη συνταγη απ την Amelie Delicatesen ! υπεροχη! κ μονο που δε θελει ψησιμο!! τελειο γλυκο φιανεται!
Ευχαριστώ πολύ! Πολλά μπράβο για το blog σου και την πορεία του!
Επίσης ευχαριστώ που με ενημέρωσες για την όμορφη αναφορά στο Amelie Delicatesen, τρέχω να το δω 🙂
Καλησπέρα!! Θα ήθελα φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκό αυτή τη βδομάδα για μια συγκέντρωση με φίλους, αλλά θα το κάνω από το προηγούμενο βράδυ. Λέω να το αφήσω εκτός ψυγείου, λογικά δε θα έχει προβλημα, ε?
Καλημέρα! Θα έλεγα καλύτερα να το βάλεις στο ψυγείο, να είσαι πιο σίγουρη για την συντήρηση του 😉