Μπισκότα Σαβαγιάρ

20 Νοέ

Στο σημερινό post θα φτιάξουμε τα δικά μας μπισκότα σαβαγιάρ! Θα εργαστούμε με θρεπτικά υλικά όπως το αυγό, το δημητριακό Ζέα καθώς και το πολύτιμό μας μέλι. Φυσικά όπως κάθε φορά, χωρίς ζάχαρη και χωρίς λευκό αλεύρι.

savoiardi

Tα μπισκότα σαβαγιάρ, συνήθως δεν καταναλώνονται μόνα τους, αλλά αποτελούν το δομικό υλικό σε πολλά άλλα γλυκά. Εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε σε λίγες μέρες στην τούρτα Charlotte au chocolat.

Λοιπόν θα χρειαστούμε:

4 αυγά (σχετικά μεγάλα)

1 κουταλιά μέλι

90 γρ αλεύρι ολικής από Ζέα, κατά προτίμηση αλεσμένο σε πετρόμυλο

2 κουταλάκια του γλυκού baking powder

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 1/4 μοσχοκάρυδο

Κορνέ με μύτη διαμέτρου 1,5 εκ

Μία λαδόκολλα όπου έχουμε με ένα μολύβι μαρκάρει αυτό το σχεδιάγραμμα (εικ 1).

Όσο είναι τα αυγά κρύα διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σκεπάζουμε τα δύο μπολ και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου για 30 λεπτά.

Ενώνουμε το αλεύρι, το baking powder και τα αρωματικά και τα κοσκινίζουμε 1-2 φορές ώστε να αναμειχθούν καλά. Απλώνουμε τη λαδόκολλα σε ένα ταψί, έχοντας το σχεδιάγραμμα από την κάτω πλευρά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 oC.

Ξεκινάμε χτυπώντας καλά (για 5 λεπτά) τους κρόκους στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν (εικ 2).

Αν το μέλι είναι έντονα παχύρευστο, ελαφρά το θερμαίνουμε τοποθετώντας το σε ένα πιατάκι πάω σε μπρίκι που περιέχει λίγο καυτό νερό.

Μεταφέρουμε το μείγμα με τους κρόκους σε ένα μπολ ανάδευσης. Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά το μπολ του μίξερ και ρίχνουμε τα ασπράδια. Χτυπάμε ξεκινώντας με μέτρια ταχύτητα και ανεβάζουμε μόλις σχηματιστεί η μαρέγκα (εικ 3). Αν θέλουμε, σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι ή ξύδι. Κατόπιν ρίχνουμε σα κλωστή τη μία κουταλιά μέλι και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα.

Στο μπολ με τους κρόκους κοσκινίζουμε τη μισή ποσότητα από τα στερεά (εικ 4). Παίρνουμε μετά τη μισή μαρέγκα και με μία σπάτουλα εφαρμόζουμε απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με σκοπό να ενώσουμε τα υλικά μας. Δεν το παρακάνουμε διότι θέλουμε να κρατήσουμε τον αέρα. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα (εικ 5) και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα να διπλώνουμε το μείγμα μας (εικ 6).

Γεμίζουμε το κορνέ και κρατώντας το σε γωνία 45 μοιρών σχηματίζουμε τα σαβαγιάρ ακολουθώντας το μήκος της κάθε κάθετης γραμμής (εικ 7). Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά (εικ 8). Μόλις βγάλουμε το ταψί (εικ 9) προσεκτικά με μία σπάτουλα τα ξεκολλάμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε μία σχάρα. Η γεύση τους σε αυτή τη φάση είναι απλοϊκή, αυτό δεν μας προβληματίζει διότι στα γλυκά, πριν χρησιμοποιηθούν, ραντίζονται με αρωματικό σιρόπι. Όπως θα κάνουμε και εμείς, στη Σαρλότ σοκολάτας…

savoiardi

3 Responses to “Μπισκότα Σαβαγιάρ”

  1. Evangelia Vlassopoulou 21/11/2014 at 09:05 #

    Εξαιρετικη κ η σημερινή σου πρόταση

Trackbacks and Pingbacks

  1. Τούρτα Παγωτό Σαρλότ! | NEANIKON - 28/05/2017

    […] Σαβαγιάρ 1 δόση από τα χειροποίητα σαβαγιαρ […]

Leave a Reply