Κερκυρέικη Συκομαϊδα

2 Οκτ

Το πρώτο γλύκισμα που θα φτιάξουμε είναι η Κερκυρέικη (ή Κερκυραϊκή) Συκομαϊδα, ένα εξαιρετικό ομωφαγικό γλυκάκι με πικάντικη γεύση και πλούσια αρώματα.
Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Κέρκυρα δεν κατάφερα πουθενά να βρω συκομαιδα με υλικά από βιολογική καλλιέργεια. Οι συμβατικές, που συνάντησα στο εμπόριο, δεν με κέρδισαν ούτε καν με την εμφάνισή τους. Σκέφτηκα λοιπόν πως θα μπορούσα, με λίγη προσπάθεια, να υλοποιήσω μία καλύτερη εκδοχή – καλύτερη κατά την δική μου άποψη βέβαια.

sikomaida1

sikomaida2

Στα υλικά της παραδοσιακής συνταγής χρειάστηκε να αντικαταστήσω μόνο το ούζο με χυμό σταφυλιού και γλυκάνισο. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας μία μικρή φόρμα με πιεστήρα έδωσα στην συκομαιδα ένα λίγο πιο γεωμετρικό σχήμα και τέλος για να την στεγάσω κατασκεύασα ένα μικρό χάρτινο κουτί.

Ας δούμε αναλυτικά τι χρειαζόμαστε για όλα αυτά:

500 gr αποξηραμένα σύκα

200 ml χυμό σταφυλιού (εάν τα σύκα παρά είναι γλυκά, χρησιμοποιείστε 200 ml νερό)

120 gr καρύδια ελαφρώς κοπανισμένα

1,5 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

1,5 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο

1,5 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

μερικά φύλλα δάφνης

μία ανοξείδωτη φόρμα διαμέτρου 7,5 cm με πιεστήρα (την προμηθεύτηκα από γνωστή αλυσίδα με είδη μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής)

καφέ χαρτόνι, λίγο σπάγκο και εργαλεία χαρτοκοπτικής

Ξεκινάμε! Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το χυμό σταφυλιού (εικ. 1). Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε μια – δυο ώρες μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών (αν είναι μικρός λίγα – λίγα και με προσοχή μη μας σπάσει) ώστε να αλεστούν και να γίνουν σαν πάστα (εικ. 2). Κοπανάμε στο γουδί τον μαραθόσπορο, τον γλυκάνισο και ελαφρώς τα καρύδια και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και την πάστα που μόλις φτιάξαμε τα τοποθετούμε σε άνετο μπολ (εικ. 2). Βρέχουμε ελαφρώς τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα. Αν προκύψει πολύ σκληρό, ίσως γιατί τα σύκα είχαν ξεραθεί παραπάνω στον ήλιο, προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα (εικ. 4).

Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνουμε μία λαδόκολλα, καταβρέχουμε λίγο τον πιεστήρα και παίρνοντας 120 gr από το μείγμα μας σχηματίζουμε με την βοήθεια της φόρμας την πρώτη συκομαϊδα. Το ύψος της κάθε συκομαϊδας προκύπτει περίπου 2,5 cm. Θα μας βγουν 6, σχεδόν γιατί μάλλον θα περισσέψει και μια μπουκιά 🙂 (εικ. 5).

sikomaidasteps

Επόμενο βήμα είναι αποξήρανση της συκομαιδας. Εδώ υπάρχουν δύο τρόποι: α) να προστατεύσουμε το ταψί με μία σίτα και το βγάλουμε στον ήλιο για 2 – 3 μέρες. Ανά τακτά διαστήματα να αναποδογυρίζουμε τις συκομαϊδες μας και να ελέγχουμε εάν έχει ολοκληρωθεί ή αποξήρανσή τους. Εάν τις βραδινές ώρες αναπτύσσεται μεγάλη υγρασία καλύτερα να τις παίρνουμε μέσα στο σπίτι. β) να τις τοποθετήσουμε στον φούρνο στους 40 – 50 oC για 2,5 ώρες. Και στις δύο περιπτώσεις στόχος είναι να στεγνώσουν χωρίς να χάσουν την ελαστικότητά τους.

Τέλος τις τυλίγουμε με μεμβράνη αφού πρώτα τοποθετήσουμε ένα δαφνόφυλλο σε κάθε πλευρά τους. Θεωρητικά, εάν οι συκομαϊδες μας έχουν αποξηραθεί σωστά διατηρούνται εκτός ψυγείου για αρκετούς μήνες. Παρόλα αυτά, δεν το συνιστώ διότι τα καρύδια ταγγίζουν εύκολα οπότε καλύτερα τις συντηρούμε στο ψυγείο.

Αφού ολοκληρώθηκε η παρασκευή του γλυκού μας, προχωράμε στην κατασκευή της συσκευασίας με βάση το σχεδιάγραμμα που έχω ετοιμάσει σε μορφή pdf αρχείου.

Για να αποτυπώσουμε το σχεδιάγραμμα στο χαρτόνι, κόβουμε αρχικά ένα κομμάτι με διαστάσεις 21 x 21 cm (εικ. 1). Το κομμάτι που κόψαμε το χωρίζουμε σε 9 μικρότερα τετράγωνα διαστάσεων 7 x 7 cm (εικ. 2). Συνεχίζουμε χωρίζοντας με ευθείες γραμμές τα περιμετρικά τετράγωνα στην μέση (εικ. 3). Γκριζάρουμε τα περιττά κομμάτια όπως στο σχεδιάγραμμα (εικ. 4) και επίσης λεπτένουμε λίγο τα μικρά τετράγωνα ώστε να διπλωθούν πιο εύκολα στο εσωτερικό (εικ. 5).  Σχηματίζουμε στο κεντρικό τετράγωνο ένα μικρότερο τετράγωνο, συμμετρικά τοποθετημένο με διαστάσεις 5 x 5 cm  και το γκριζάρουμε (εικ. 6).

littleboxdesignsteps

Προχωράμε! Με την βοήθεια ενός μεταλλικού χάρακα και ενός κοπιδιού (με προσοχή) αφαιρούμε όλα τα μέρη που έχουμε γκριζάρει (εικ 1 & 2).

Γυρνάμε το χαρτόνι από την άλλη και τσακίζουμε χρησιμοποιώντας είτε το εργαλείο που βλέπετε στην φωτογραφία είτε έναν χαρτοκόπτη (bone folder) (εικ. 3 & 4 ). Προσοχή όμως να τσακίσουμε στα σωστά σημεία. Συμβουλευόμαστε το σχεδιάγραμμα και μετράμε ξανά τα σημεία αν χρειάζεται.  Μόλις ολοκληρωθεί η τσάκιση, τοποθετούμε εσωτερικά την συκομαϊδα μας και διπλώνουμε τα ορθογώνια τμήματα στο κάτω μέρος του κουτιού όπως κάνουμε με τις κλασσικές χάρτινες κούτες (εικ. 4 & 5). Δένουμε το κουτί με τον σπάγκο μας και είμαστε έτοιμοι!

littleboxdesignsteps2

sikomaida3

Πώς σας φάνηκε?

19 Responses to “Κερκυρέικη Συκομαϊδα”

  1. Linda 13/10/2014 at 15:13 #

    Καταπληκτικό! Μπράβο! Πολύ επεξηγηματικό το άρθρο και με εξέπληξε η ακρίβεια όσον αφορά στην κατασκευή του κουτιού! Το γλυκό φαίνεται να είναι τέλειο! Περιμένουμε κι άλλες συνταγές!!

  2. aris 15/10/2014 at 17:13 #

    Ευχαριστώ Λιντούλα!

  3. ολγα 11/11/2014 at 17:29 #

    Αρη ειναι ολα υπεροχα!…απο που να ξεκινησω,ξερεις βεβαια πως το αγαπημενο μου γλυκο σου ειμαι η Μηλοπιτα αλλα οτι και αν εχω δοκιμασει απο τις συνταγες σου ειναι απλα εξαιρετικο !Μ’αρεσαν παντα τα γλυκα μα απο τη στιγμη που γευτηκα τις δημιουργιες σου,να σου πω την αληθεια,δυσκολευομαι, λιγο, με τα συμβατικα γλυκα… .Ειναι τεχνη, να καταφερνεις να αποδωσεις και να ξεπερασεις, με τοσο φυσικες και βιολογικες πρωτες υλες ,τη γευστικη ομοιοτητα των συμβατικων.Ξερεις πολυ καλα πως ενα κομματι απο τα γυκα σου ειναι λιγο, στο τελος της δοκιμης και της απολαυσης ενος κομματιου ,μενει μια ευχαριστηση και ενα ελαφρυ στομαχι για να συνεχισεις ….ΠΑΙΔΙΑ!!!!ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ Η ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ!!!!!Ο Αρης ειναι Επιστημονας στον τομεα του βιολογικου γλυκου.

    • aris 11/11/2014 at 18:25 #

      Όλγα, χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!! Τι να πω και εγώ για σένα! Πρέπει να φτιάξουμε ένα άρθρο για να δείξουμε τα απίστευτα έπιπλα που εξ ολοκλήρου κατασκευάζεις!

  4. paraskevi 25/11/2014 at 23:11 #

    Άρη μπράβο, μπράβο, μπράβο! Μελετώ μελετώ μελετώ, πάω να αγοράσω ότι λείπει και ξεκινώ γλυκοπλαστική με τις φανταστικές συνταγές σου! Απίθανα κείμενα και πολύ λαχταριστές οι φωτογραφίες σου!

    • aris 25/11/2014 at 23:49 #

      Παρασκευή, τι κάνεις?!! Χαίρομαι για τα καλά σου λόγια! Σε ευχαριστώ! Βεβαίως να ξεκινήσεις, αξίζει!!!!

  5. The Dark Chef 07/01/2015 at 15:47 #

    Μπράβο! Από την Κέρκυρα είμαι και η συκομαΐδα είναι όντως το κατεξοχήν ωμοφαγικό παραδοσιακό γλυκό! Ζάχαρη δεν βάζουμε ποτέ, μόνο σύκα, καρύδια και μπαχαρικά στα οποία σίγουρα περιλαμβάνονται το πιπέρι και ο μαραθόσπορος. Οι γιαγιάδες στο νησί τις τύλιγαν σε φύλλα καρυδιάς. Κρίμα που δεν σου αρέσει το αλκοόλ γιατί το ούζο πάει πολύ στη συκομαΐδα, ο καθένας με τα γούστα του όμως 🙂
    Ωραίο blog και πρώτη φορά βλέπω και οδηγίες για συσκευασία των γλυκών! Καλή συνέχεια σου εύχομαι.

    • aris 07/01/2015 at 18:23 #

      Ευχαριστώ !!! Μα τι ωραία που είναι η Κέρκυρα !! Ναι, το αλκοόλ το αποφεύγω, ειδικά στα γλυκά, αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να φτιάξω τζιτζιμπύρα ! Άλλο ένα φοβερό της Κέρκυράς μας.

  6. Χριστίνα 17/01/2015 at 21:25 #

    Τι τέλειο κουτί έφτιαξες πάλι; Θα τρελαθώ!
    Μ αρέσει που έχεις πολλά νηστίσιμα γλυκά! Είναι τόσο ελληνικά!

  7. μαιρη 10/10/2016 at 15:16 #

    οτι κ να πω ειναι λιγο πρωτη φορα εδω κ πρωτη φορα να θελω να αφησω σχολιο μπραβο μπραβο μπραβο τοσο αναλυτικα που δεν λες αν θα το πετυχω απλα λες εχω τα υλικα να το φτιαξω????????? σας ευχαριστω πολυ

    • aris 10/10/2016 at 20:23 #

      Καλώς ήρθες Μαίρη! Χαίρομαι που σου αρέσει 🙂 Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

  8. μαιρη 11/10/2016 at 22:14 #

    καλησπερα εφτιαξα την συκομαιδα αλλα ειχα αποτυχια μαλλον εβαλα πιο πολυ μουστο πως το σωζω? αν σωζετε χαχαχα στον φουρνο κ δεν μου εχει σφιξει . ευχαριστω

    • aris 11/10/2016 at 22:27 #

      Μαίρη, μπορείς να βάλεις λίγα περισσότερα καρύδια και επίσης να το αφήσεις το μείγμα περισσότερη ώρα στο φούρνο, στον αέρα, ώστε να στεγνώσει. Δεν χρειάζεται να το πλάσεις σε ατομικές συκομαιδες, μπορείς απλά να το απλώσεις στο ταψί και μετά το φούρνισμα το κόβεις σε κομμάτια.
      Επειδή έχεις βάλει περισσότερα υγρά καλό είναι να το συντηρήσεις στο ψυγείο ή στην κατάψυξη αν θέλεις να σου μείνει για περισσότερο καιρό.

      • aris 11/10/2016 at 22:28 #

        Μπορείς να ανεβάσεις και λίγο την θερμοκρασία του φούρνου ώστε να βοηθήσεις την κατάσταση 🙂

  9. Vaggelis 08/08/2019 at 02:35 #

    Αντικατεστεισε το μάραθο σπόρο με γλυκάνισο σπόρο και πρόσθεσε και λίγο κάρδαμο, πανδαισία!!!

Trackbacks and Pingbacks

  1. Συκαλευριά! | NEANIKON - 07/08/2019

    […] Δεν έβαλα κάποιο μπαχάρι, γιατί το πορτοκάλι δίνει μία τόσο (μα τόσο!) ευχάριστη και δροσερή νότα που πιστεύω ταιριάζει υπέροχα στην εποχή μας. Αν ήταν χειμώνας μπορεί να τολμούσα μία πιο μπαχαριασμένη έκδοση που να θυμίζει λίγο και την αγαπημένη συκομαϊδα. […]

  2. | 7 χρόνια Νεανικόν !!!!NEANIKON - 21/10/2021

    […] το πρώτο post μέχρι σήμερα νιώθω πως έχω μάθει να φτιάχνω γλυκά, να […]

Leave a Reply