Σοκολατίνα!

12 Μαρ

Και πάλι καλησπέρα σας !

Παίζει λοιπόν αυτή η σοκολατίνα να είναι η καλύτερη σοκολατένια τούρτα που έχω φτιάξει, ή γενικά η καλύτερη τούρτα! Μη σας πω το καλύτερο γλυκό! Εντάξει υπερβολή το τελευταίο, δεν νομίζω να ισχύει, άλλωστε είναι και σχετικό και υποκειμενικό.
Όμως αξίζει να την τολμήσετε, η υφή είναι υπέροχη, θυμίζει πάστα σοκολάτας. Τα τρία σοκολατένια επίπεδα προσφέρουν πλούσια γεύση και άρωμα. Και όλα αυτά στην πιο θρεπτική εκδοχή, μπουκιά και δύναμη! Τι άλλο να πω;

Θα χρειαστούμε:

Για την βάση:
– 100 γρ ξερούς χουρμάδες (μουλιασμένους για 2 ώρες σε νερό)
– 30 γρ αμύγδαλα
– 1 κοφτή κουταλιά πίτουρο (π.χ. από βρώμη)
– 2 κουταλάκια κακάο
– 3 κουταλιές νερό (από το νερό που περίσσεψε από το μούλιασμα)
– 15 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
Τσέρκι με διάμετρο 10 ή 12 εκ. Προκύπτουν 5 μικρές αλλά χορταστικές μερίδες 😉

Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή στο μούλτι. Πολτοποιούμε και σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα. Συνεχίζουμε τη λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά της βάσης.
Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω στον δίσκο που θα σερβίρουμε το γλυκό και αδειάζουμε τη «ζύμη» της βάσης. Με ένα κουταλάκι ή μικρή σπάτουλα πατάμε καλά ώστε να απλωθεί η βάση ομοιόμορφα.

Προχωράμε με την σοκολατένια μους.

200 γρ κάσιους (μουλιασμένα για 6 ώρες σε νερό)
3,5 κουταλιές μέλι
0,5 κουταλάκι αλεσμένο καφέ (χρησιμοποίησα στιγμιαίο)
2 κουταλάκια κακάο
5 κουταλιές νερό (καθαρό, καλύτερα όχι από το μούλιασμα)
35 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

(τα παραπάνω υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός από το νερό που θα βοηθήσει αν είναι λίγο ζεστό. Κανένα υλικό δεν πρέπει να είναι παγωμένο γιατί πρέπει, όταν θα ενωθεί το λιωμένο (άρα και λίγο ζεσταμένο) βούτυρο κακάο με την κρέμα, όλα να έχουν την ίδια θερμοκρασία)

Στραγγίζουμε τα κάσιους και τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή στο μούλτι. Πολτοποιούμε επίμονα και σιγά σιγά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο. Επιμένουμε για αρκετά λεπτά μέχρι να προκύψει μία εντελώς λεία κρέμα. Λιώνουμε, πάλι προσεκτικά, σε χαμηλή θερμοκρασία, πάνω σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε στην κρέμα. Συνεχίζουμε, στην μέγιστη ταχύτητα, τη λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να ενσωματωθεί πλήρως. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να φαίνονται καθόλου άσπρα μικρά υπολείμματα και το χρώμα τις κρέμας να είναι σταθερό. Επιπλέον να τονίσω πως τον καφέ μπορούμε να τον παραλείψουμε, αν και δυναμώνει εντυπωσιακά πολύ τη γεύση του κακάο 😉

Αδειάζουμε αμέσως την κρέμα στο τσέρκι.

Και τέλος φτιάχνουμε την τελευταία στρώση, τον σοκολατένιο γλάσο.

1 κουταλιά ταχίνι ολικής
2 κουταλιές νερό
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι κακάο
10 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

Σε ένα μικρό μπολ με ένα πιρούνι ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Λιώνουμε το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί, όπως και παραπάνω, και το ενώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Ανακατεύουμε όσο μπορούμε περισσότερο.

Απλώνουμε την τελευταία στρώση και μεταφέρουμε στο ψυγείο.

Περιμένουμε ιδανικά ένα βράδυ, ξεφορμάρουμε, αν θέλουμε στολίζουμε με φρούτα (π.χ. κόκκινα φραγκοστάφυλα) και μετά ορμάμε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Κατά τα άλλα, εργασία και χαρά! Πολλά τυπώματα τελευταία! Το τετράδιο εκδρομικόν κυκλοφορεί ξανά! Θα το βρείτε στο jamjar! Επίσης ξεκίνησα άλλο ένα τετραδιάκι με την αγαπημένη μου γαλλική λέξη “φλανέρ” γραμμένη στα ελληνικά, που σημαίνει περιηγητής 🙂 Επίσης έχω στα σκαριά και μία ιδέα για μία ακόμα καρτούλα ενώ σύντομα θα ξεκινήσω πάλι καπελάκια, αυτή την φορά για ενήλικες 🙂 Για να είμαι ειλικρινής ανυπομονώ να ξεκινήσω να εργάζομαι στην ραπτομηχανή.

Τα λέμε! Φιλιά!

9 Responses to “Σοκολατίνα!”

  1. Γιώτα 13/03/2018 at 05:41 #

    φανταστικό γλυκό! συγχαρητήρια! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε. Το βούτυρο κακαο με τι θα μπορούσα να το αντικαταστήσω; Ρωτάω για την περίπτωση που δε θα βρω

    • Σισσυ 13/03/2018 at 08:04 #

      Το βούτυρο θα το βρεις σίγουρα σε μαγαζί με βιολογικά προϊόντα!! Καλή επιτυχία

    • aris 13/03/2018 at 08:08 #

      Ευχαριστώ Γιώτα! Θα μπορουσες να το αντικαταστησεις με λάδι καρυδας σε πολυ λιγο μεγαλύτερη ποσοτητα. Αλλα το βούτυρο κακάο ειναι σαφως καλυτερο, ειδικα σε αυτο το γλυκακι. Στα κατηστηματα με βιολογικά το βρισκουμε, εναλλακτικά μπορουμε ευκολα να αγοράζομε online 😉

  2. Ξανθή 13/03/2018 at 09:54 #

    Καλημέρα, όπως πάντα πρωτότυπος σε όλες τις δημιουργίες σου.
    Καλή συνέχεια.

  3. Penelope 13/03/2018 at 18:44 #

    Πολύ καιρό είχα να διαβάσω και να δω από κοντά τα blogs αγαπημένων δημιουργών… αλλά η ανταμοιβή ήταν πολύ-πολύ γλυκιά!
    Άρη, εκείνο που μου άρεσε όλως ιδιαιτέρως στη σοκολατένια τούρτα τους είναι τα ευδιάκριτα “χρωματικά” στρώματά της, πέρα από τα υλικά της εννοείται…
    Χαιρετισμούς πολλούς.

Trackbacks and Pingbacks

  1. Τούρτα Σοκολάτα – Μύρτιλο !!! | NEANIKON - 20/03/2018

    […] υλικά προκύπτει αυτή η υπέροχη υφή και γεύση! Ειδικά η σοκολατίνα που σας παρουσίασα στο προηγούμενο post, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα […]

  2. Παγωτό Μόκα !!! | NEANIKON - 28/05/2018

    […] το παγωτό δεν περιγράφεται !!! Όταν είχα φτιάξει την σοκολατίνα, ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά, είχα ενθουσιαστεί τόσο […]

  3. Τάρτες !!! | NEANIKON - 24/08/2018

    […] για τις τούρτες σε διάφορες συνταγές όπως π.χ. στην Σοκολατίνα. – Το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο στις βάσεις, […]

  4. Σοκολατο – Ποντακάκι! | NEANIKON - 11/02/2020

    […] αποφάσισα να στηριχτώ στην πετυχημένη συνταγή της σοκολατίνας (με παραλλαγές) και να το τολμήσω ξανά με μεγαλύτερες […]

Leave a Reply