Μπαχαριασμένοι Μπαμπάδες … αλλά και ένα βραβείο !
27 Ιαν
Με το σημερινό post επιστρέφουμε δυναμικά με ένα από τα ωραιότερα γλυκά μας. Εμπνεόμαστε από το γνωστό baba au rhum και δημιουργούμε τους πιο μπαχαριασμένους μπαμπάδες του κόσμου. Πετυχαίνουμε, χωρίς ζάχαρη, χωρίς λευκό αλεύρι, χωρίς βούτυρο αλλά και χωρίς αλκοόλ ένα απολαυστικό σιροπιαστό γλύκισμα που κάθε του μπουκιά κυριολεκτικά μας μεθά.
Επιπλέον παραλαμβάνουμε αλλά και προωθούμε με τη σειρά μας και ένα βραβείο, τι ακριβώς εννοώ θα δείτε παρακάτω.
Πάμε πρώτα στη συνταγή και συγκεκριμένα στα υλικά μας:
140 γρ αλεύρι ολικής από σκληρό σιτάρι
40 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή αραιωμένο πετιμέζι
1/2 φακελάκι μαγιά
1 αυγό και έναν κρόκο
40 ml πολτό μήλου (δείτε εδώ πως τον φτιάχνουμε)
Για το σιρόπι
500 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού (ή αραιωμένο πετιμέζι με 40% νερό)
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 ξυλαράκι κανέλας
1 φύλο δάφνης
4-5 ολόκληρα γαρύφαλλα
2-3 φλούδες από πορτοκάλι
1 φλούδα από λεμόνι + λίγο χυμό
Για το γαρνίρισμα
την σοκολατένια επικάλυψη με βάση το ταχίνι που ετοιμάσαμε στο post Τούρτα Κάστανο
λίγα αμύγδαλα και αρκετό ξύσμα πορτοκαλιού
Τα παραπάνω υλικά αρκούν για δύο ατομικές φόρμες με χωρητικότητα 200 ml η κάθε μία. Λογικά θα χρειαστεί να υπολογίσετε την ποσότητα των υλικών με βάση τις δικές σας φόρμες.
Ξεκινάμε !! Σε χλιαρό χυμό σταφυλιού ή αραιωμένου πετιμεζιού διαλύουμε τη μαγιά μας. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μίξερ και αρχίζουμε το χτύπημα (ιδανικά με το φτερό διαφορετικά με το S blade) σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και τον πολτό μήλου. Η ζύμη προκύπτει πολύ μαλακή, αλλά έτσι πρέπει. Με τη βοήθεια μίας σπάτουλας τη μεταφέρουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Τοποθετούμε το μπολ σε ένα θερμό σημείο του σπιτιού και περιμένουμε μία ώρα ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος
Στη συνέχεια λαδώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες και τις γεμίζουμε μέχρι τη μέση. Μεταφέρουμε στο φούρνο, τον οποίο ανάβουμε αρχικά στους 20 βαθμούς και μετά από λίγο στους 50. Μόλις δούμε πως η ζύμη φουσκώνει πέρα από το χείλος της φόρμας ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. (στη δική μου ποσότητα χρειάστηκαν μόλις 20 λεπτά). Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
Προχωράμε με το σιρόπι. Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι το σιρόπι ελαφρώς να δέσει. Παίρνουμε έναν έναν τους μπαμπάδες, τους ανοίγουμε στο κάτω μέρος μικρές τρύπες και τους βουτάμε στο καυτό σιρόπι. Με ένα κουτάλι ομοιόμορφα σιροπιάζουμε κάθε πλευρά του γλυκού
Αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν σε μία σχάρα, τους γαρνίρουμε και φυσικά τους απολαμβάνουμε !!!
Πριν λίγες μέρες είχα την χαρά να παραλάβω το Liebster Award από την αγαπητή blogger Νατάσα. Η Νατάσα, μέσα από το Le voyage du gateaux μας ταξιδεύει στον λαχταριστό κόσμο των γλυκών και μας παρουσιάζει άλλοτε κλασσικές συνταγές και άλλοτε δικές της μοναδικές ιδέες. Το Liebster Award αποτελεί ένα εικονικό βραβείο που στοχεύει στη διάδοση νέων blog και βασίζεται στην λογική της αλυσιδωτής βράβευσης. Συγκεκριμένα ο blogger που to παραλαμβάνει πρέπει αρχικά να απαντήσει σε μία λίστα ερωτήσεων (δείτε τι απάντησα εγώ) και στην συνέχεια να το προωθήσει σε νέους blogger που θεωρεί πως το αξίζουν.
Έτσι λοιπόν, αφού πρώτα υπερ ευχαριστήσω θερμά τη Νατάσα, προφέρω το βραβείο στους Οικοπόταμος, The Healthy Cook και Cookika. Θα ήθελα όμως να τονίσω πως τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα (σχετικά) νέα blog που παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον. Τα επέλεξα κυριώς γιατί έχω προλάβει μαζί τους να αλληλοεπιδράσω λίγο περισσότερο και να γνωρίσω καλύτερα τα θέματά τους.
Update: Και το Andromeda my galaxy πρότεινε το Γλυκοπλαστείο Νεανικόν για το Liebster award !! Να υπερ ευχαριστήσω θερμά και την Χριστίνα που ξεχωρίζει και για τη θεματολογία της αλλά και για τον απολαυστικά φρέσκο λόγο της !!
Εξαιρετική πρόταση!! Φαίνεται πολύ νόστιμο και αρωματικό !! Καλό βράδυ!
Αθηνά σε ευχαριστώ !!! Καλό βράδυ !!
Για ακόμα μια φορά μένω γοητευμένη με την απλότητα των υλικών που χρησιμοποιείς όλο για τη γεύση …φαντάζομαι!!!
Σόνια σε ευχαριστώ !! Προσπαθώ να χρησιμοποιώ απλές πρώτες ύλες που ξέρω και εμπιστεύομαι 🙂
Αααα οχι μονο εντυπασιακοι στην εμφάνιση οι μπαμπάδες σου
αλλα ακρως υγιεινοι!
Ευχαριστώ !!
Μα πώς να μην πάρεις βραβειάκι αφού μας ξεσηκώνεις! Με κάθε συνταγή σου νομίζω πως βρίσκομαι σε κλασσικό ψηλοτάβανο αστικό καφενείο, με ελληνικό στη χόβολη και νηστίσιμα τραταρίσματα.
Μα το περιγράφεις τέλεια !!! Ευχαριστώ Χριστίνα !!!
Χαμογελάω και σε καμαρώνω!!!!!!!!!!!!!!!!
κα Κατερίνα σας ευχαριστώ !!!
Παίζει να είναι οι ποιο γοητευτικοί μπαμπάδες που είδα ως τώρα! Καταπληκτικές φωτογραφίες Άρη!
Μπράβο για τα βραβεία σου!! Εύχομαι πολλά ακόμα!!
Λίλια ευχαριστώ !! Με την ευκαιρία να πω πως και πολλά άλλα blog, όπως το δικό σου, όσα έχω στο blogroll και άλλα που πρόσφατα ανακάλυψα αξίζουν επίσης βραβεία !!! Προσπάθησα να επιλέξω κάποια που έχουν το πολύ ένα χρόνο λειτουργίας και τυχαίνει να τα έχω παρακολουθήσει λίγο περισσότερο.
Το ξέρω! Και εγώ επιλέγω συνήθως πιο νέα bloggs για να προωθηθούν ή άτομα που με ενδιαφέρει να γνωρίσω περισσότερο! Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ!
καλησπέρα Άρη!!!
κατ’ αρχήν να σε ευχαριστήσω πολύ πολύ για το βραβείο και για τα καλά σου λόγια!
πρέπει, επίσης, να ομολογήσω πως κάθε φορά με εκπλήσεις με τις συνταγές σου και με το πως καταφέρνεις να φτιάξεις τόσο αγαπημένα και κλασσικά γλυκά με υγιεινά και αγνά υλικά!
μπράβο!
Ευχαριστώ !! Είναι εξαιρετική και η δική σου δουλειά !!!
Συγχαρητήρια!! Όχι μόνο για το βραβείο αλλά και για το πως μετέτρεψες ένα κλασικό γλυκό σε καταπληκτικό υγιεινό χωρίς να χάσει σε εμφάνιση και γεύση! Συνέχισε έτσι και θα ακολουθήσουν πολλά βραβεία και επιτυχίες! Υπέροχες φωτογραφίες και παρουσίαση!!
🙂
Καλησπέρα Άρη,
σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβείο! Είναι τιμητικό και πολύ ενθαρρυντικό ένας πολύ αξιόλογος και βραβευμένος πλέον blogger σαν εσένα να σε προτείνει για το Liebster Award.
Οι μπαμπάδες σου με έκαναν να ψάχνω τα ντουλάπια για γλυκό χθες το βράδυ. Οι φωτογραφίες σου, όπως πάντα, λαχταριστές!
Καλή συνέχεια!
Αγγελική ευχαριστώ, αν και μεταξύ μας υπερβάλλεις λίγο 🙂
Συγχαρητήρια τόσο για την ωραία συνταγούλα όσο κ για το βραβείο!
Πολλά φιλιά!
Λένια σε ευχαριστώ !!, και την αδελφή σου φυσικά για το υπέροχο blog που και οι δύο μας προσφέρετε !!
Υγιεινοί μπαμπάδες…το όνειρο κάθε γλυκατζή!!! Συγχαρητήρία για το βραβέιο…Καλό σου βράδυ!!!
Σε ευχαριστώ Ελένη !!
Μπραβο Αρη!!!!Φαινονται πολυ νοστιμοι,συγχαρητηρια και για το βραβειο!!Ειμαι σιγουρη οτι θα μας δωσεις πολλες γευστικες χαρες που θα ειναι για βραβειο!!!
thanx Όλγα !!!
Εξαιρετική συνταγή Αρη και συγχαρητηρια για το βραβείο και τις καταπληκτικές food photos!Τί καμερα χρησιμοποιεις?
Ευχαριστώ !! Το food photography με δυσκολεύει πολύ !!! Έχω την Nikon 3300 και προς το παρόν χρησιμοποιώ τον kit φακό.
Σε “ανακάλυψα” πολύ πρόσφατα, αγαπητέ Άρη.
Και καθώς περιδιαβαίνω στις αναρτήσεις σου, βρίσκω πραγματικά πολύ όμορφα και νόστιμα πράγματα, όπως η λεμονένια τάρτα (μου έκανε εξαιρετική εντύπωση η κρέμα και θα την δοκιμάσω πολύ σύντομα) αλλά και αυτοί οι άκρως αρωματικοί μπαμπάδες!!
Καλή συνέχεια και σε άλλα πολλά βραβεία εύχομαι, καθώς το να βλέπουμε νεώτερα άτομα να ασχολούνται με την “κουζίνα” είναι πολύ ελπιδοφόρο.
Πηνελόπη, καλώς ήρθες !! Χαίρομαι που σου αρέσει η τάρτα λεμόνι, είναι τα πιο αγαπημένα μου γλυκά και από αυτά που έχω δουλέψει πραγματικά πολύ !!