Δροσερή Τούρτα με Φράουλες!

5 Μάι

Καλησπέρα και χρόνια πολλά !!! 🙂

Παραγωγικές και δημιουργικές οι εβδομάδες που μας πέρασαν! Πολλές νέες καρτ ποστάλ, νέο τετραδιάκι, δοκιμές πάνω στο project εσπαντρίγιες και μια νέα φραουλένια τούρτα! Ο κόσμος του Νεανικόν, ο κόσμος μου δηλαδή 🙂 ολοένα και γεμίζει αλλά και νέες ιδέες έρχονται και συνεχώς σκαλώνουν στο μυαλό μου! Κάποιες τις υλοποιώ και κάποιες μένουν πίσω 🙁

Θα σας τα πω όμως πιο αναλυτικά παρακάτω, αφού λίγο πρώτα δροσιστούμε!

Το σημερινό γλυκό αποτελεί παραλλαγή του μπανόφι, μία από τις πιο νόστιμες και πετυχημένες τούρτες που σας έχω παρουσιάσει.

Στην σημερινή συνταγή σχεδόν κρατώ τις δύο στρώσεις από το μπανόφι, μετατρέπω την μία, την λευκή κρέμα συγκεκριμένα, σε μους (αυξάνοντας λίγο το βούτυρο κακάο και μειώνοντας ελάχιστα το νερό) και προσθέτω μία ακόμα ζουμερή φραουλένια επιφάνεια 😉

Το αποτέλεσμα είναι εξίσου υπέροχο, δροσερό και ελαφρύ! Ό,τι πρέπει για την εποχή 🙂

Βάση
100 γρ λευκά αμύγδαλα
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές ζεστό νερό
30 γρ κάσιους
1,5 κουταλάκια κανέλα
20 γρ βούτυρο κακάο
Όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το νερό που βοηθάει να είναι λίγο ζεστό.

Στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 16 εκ – προκύπτουν περίπου 6 μικρές αλλά χορταστικές μερίδες.

Στον επεξεργαστή τροφών (ή σε δυνατό μούλτι) αλέθουμε πρώτα τα αμύγδαλα και σταδιακά προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο το λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει, το ρίχνουμε στο μείγμα και συνεχίζουμε την λειτουργία της συσκευής για λίγα λεπτά ακόμα.

Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό και απλώνουμε εσωτερικά την «ζύμη» που ετοιμάσαμε, σχηματίζοντας την πρώτη στρώση του γλυκού μας.

Λεμονένια Μους
150 γρ ωμά κάσιους (μουλιασμένα σε νερό για 6 ώρες)
1,5 κουταλιά μέλι
χυμό από μισό λεμόνι (μεσαίου μεγέθους)
2 κουταλιές ζεστό νερό
1 κοφτό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού (όχι παραπάνω)
20 γρ βούτυρο κακάο
Όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το νερό που βοηθάει να είναι ζεστό.

Στραγγίζουμε τα κάσιους, αφήνουμε στην άκρη το νερό που περίσσεψε για μια άλλη χρήση και τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή σε δυνατό μούλτι. Πολτοποιούμε για αρκετά λεπτά. Σταδιακά ενσωματώνουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Δουλεύουμε μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε μες στην κρέμα. Ενεργοποιούμε την μέγιστη λειτουργία της συσκευής και δουλεύουμε επίμονα μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να αφομοιωθεί πλήρως.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την βάση.

Στρώση από φρέσκες φράουλες
5-6 μεσαίου μεγέθους φράουλες, ώριμες & νόστιμες

Κόβουμε τις φράουλες σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω από την κρέμα καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.

Σάλτσα Φράουλας
100 γρ φράουλες, ώριμες & νόστιμες
2 κουταλιές μέλι (ή και λίγο περισσότερο αν κρίνουμε ότι λείπει γλύκα)
10 γρ βούτυρο κακάο

Πολτοποιούμε στο μούλτι τις φράουλες μαζί με το μέλι. Λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ενσωματώνουμε στο μείγμα δουλεύοντας λίγα λεπτά ακόμα. Προσεκτικά, με ένα κουταλάκι ρίχνουμε λίγη – λίγη την σάλτα πάνω από τις φράουλες σχεδόν καλύπτοντάς τες. Στις άκρες δεν βάζουμε πολύ, γιατί μόλις βγάλουμε το τσέρκι θα τρέξει ίσως παραπάνω από ότι θέλουμε χαλώντας (ίσως και όχι βέβαια 😉 ) την εικόνα του γλυκού μας.

Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 4 – 5 ώρες. 😉

Ξεφορμάρουμε και Απολαμβάνουμε !!! 🙂

Συνεχίζοντας με τις κατασκευές μου 🙂 να σας ενημερώσω πως οι καρτούλες για την Κρήτη (από τις αγαπημένες μου δημιουργίες) είναι πλέον διαθέσιμες και στο υπέροχο Zalo στο Ηράκλειο!

Επίσης το πανέμορφο Paraphernalia ανανέωσε το stock του και έχει πλέον διαθέσιμες ξανά τις κάρτ ποστάλ Athènes και Grèce, καθώς και το τετράδιο εκδρομικόν!

Το νέο μου τετραδιάκι Αθήνα φάνηκε στο facebook πως αγαπήθηκε αμέσως! Πολύ χαίρομαι 🙂 Προς το παρόν είναι διαθέσιμο στο αγαπημένο Flâneur στην Πλάκα. Στο Flâneur θα βρείτε και την καρτούλα για την Πελοπόννησο!

Δημιούργησα μία καρτ ποστάλ και για την Κέρκυρα, που την έχω τόσο πολύ στην καρδιά μου! Λατρεύω την παλιά πόλη αλλά και τα κουμ κουάτ που και μόνο που τα βλέπω νιώθω απερίγραπτη χαρά!

Το project εσπαντρίγιες προχωράει εντατικά! Αν και έχω οριστικοποιήσει το σχέδιο (για τα νούμερα 41 και 43) συνεχώς σκέφτομαι μικρές βελτιώσεις που θα δώσουν επιπλέον ομορφιά και άνεση. Ίσως το παρακάνω λίγο 🙁 γιατί τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια είχα φτιάξει και είχα φορέσει 2 ζευγάρια και όλα πήγαν υπέροχα. Φέτος όμως που προσπαθώ να τυποποιήσω το πατρόν και να σταθώ σε λεπτομέρειες παντού βρίσκω σημεία προς εξέλιξη σε βαθμό κουραστικό 🙁

Πάντως κάνω συνέχεια δοκιμές (και λίγες πόζες 🙂 ) και ελπίζω όλα να πάνε καλά!

Στο τέλος του μήνα θα διαθέσω online μέσω του jamjar τα 2 πρώτα νούμερα. Ανυπομονώ να δω τις εσπαντρίγιες μου φορεμένες και σε άλλους !!!

Επίσης πρόλαβα και έφτιαξα και λίγο γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο. Ένα καταπληκτικό γλυκόπικρο γλυκάκι που αξίζει τον λίγο κόπο. Τα φρουτάκια βγαίνουν αυτή την εποχή (ίσα που προλαβαίνετε) και υπάρχουν παντού, ακόμα και στις πόλεις. Εγώ τα «έκλεψα» από ένα δέντρο στην Πλάκα 😉 Αν καταφέρετε να βρείτε κάποιο πετιμέζι άθερμο ή γενικά ελαφρύ στη γεύση το αποτέλεσμα θα είναι μαγικό 🙂

Τι άλλο να σας πω;; Αααα, ξαναέφτιαξα και εκδρομικόν !! 🙂

Αυτά προς το παρόν! Τα ξαναλέμε σύντομα! Φιλιά πολλά!

No comments yet

Leave a Reply