Τάρτα με Φράουλες
19 Απρ
Είναι γεγονός !! Η αναμονή τελείωσε !! Οι φράουλες βρίσκονται πλέον στην εποχή τους και εμείς το γιορτάζουμε απολαμβάνοντας μία απλή, δροσερή και θρεπτική τάρτα !!
Μάλιστα, ακόμα και η κρέμα δεν θα περιέχει καθόλου γαλακτοκομικά, ζάχαρη ή ζωικό βούτυρο !! Να, ρίξτε μια ματιά και δείτε βήμα βήμα πως με απλά υλικά δημιουργούμε κάτι τόσο νόστιμο και ξεχωριστό.
Ξεκινάμε με τη βάση, θα χρειαστούμε:
125 ml συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή ελαφρώς αραιωμένο πετιμέζι (με το πετιμέζι η ζύμη μας γίνεται λίγο πιο σκουρόχρωμη)
35 ml ελαιόλαδο
περίπου 150 γρ αλεύρι ολικής από σκληρό σιτάρι αλεσμένο σε πετρόμυλο.
2 (κοφτά) κουταλάκια του γλυκού baking powder
τσέρκι διαμέτρου 16 εκ.
κεραμικά φασόλια για ψήσιμο τάρτας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 oC. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το χυμό σταφυλιού με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και το προσθέτουμε στο μπολ. Πλάθουμε. Παρατηρούμε πως η ζύμη παραμένει ελαφρώς υγρή και κολλάει πολύ λίγο στα χέρια μας. Δεν πειράζει, αυτό το θέλουμε ώστε να παραμείνει μαλακή και μετά το ψήσιμο. Αφήνουμε τη ζύμη περίπου μισή ώρα στο ψυγείο και κατόπιν τη μεταφέρουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε απλώσει μία λαδόκολλα. Από πάνω βάζουμε άλλη μία λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε κυκλικά την ζύμη σε μια διάμετρο περίπου 22 εκ. Βγάζουμε την πάνω λαδόκολλα και κάπως κεντρικά τοποθετούμε το τσέρκι. Βρέχουμε άπειρο-ελάχιστα τα δάχτυλά μας και παίρνοντας κομμάτια από την ζύμη, που περισσεύει περιμετρικά, κτίζουμε τα τοιχώματα. Πιέζουμε καλά ώστε να ενωθούν με το κάτω μέρος της βάσης. Κόβουμε μία λαδόκολλα με περίμετρο 25 εκ και την εφαρμόζουμε στο εσωτερικό. Από πάνω απλώνουμε τα κεραμικά φασόλια. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 16 λεπτά, άντε 17 αν ο φούρνος μας δεν είναι πολύ δυνατός. Μόλις κρυώσει ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
Προχωράμε με την κρέμα, θα χρειαστούμε:
150 γρ. καθαρισμένα αμύγδαλα
80 ml νερό
3,5 γεμάτες κουταλιές μέλι
σποράκια από μία φυσική βανίλια
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Σπάμε τα αμύγδαλα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ γεμάτο με νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 20 ώρες και στη συνέχεια ένα ένα τα καθαρίζουμε. Τα μεταφέρουμε στον επεξεργαστή τροφών και αλέθουμε σε πολύ δυνατή ταχύτητα. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (πρώτα το νερό) και συνεχίζουμε το άλεσμα μέχρι να προκύψει μία σχετικά κρεμώδης υφή. Δεν μας προβληματίζει εάν παραμείνουν ορισμένα πολύ μικροσκοπικά κομμάτια διότι την επόμενη μέρα μαλακώνουν και έτσι δεν γίνονται αντιληπτά. Να τονίσουμε βέβαια πως με εργαλείο τύπου μούλτι δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε σωστό αποτέλεσμα, χρειάζεται δυνατός επεξεργαστής τροφών ή πανίσχυρο blender τύπου vitamix. Στο τέλος θα διαπιστώσουμε πως η κρέμα άξιζε τον κόπο, γιατί εκτός από θρεπτική προκύπτει και νόστιμη σαν παγωτό βανίλια !!
Αδειάζουμε την κρέμα στη βάση της τάρτας και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες. Λίγο πριν την σερβίρουμε, στολίζουμε με φρέσκες ώριμες φράουλες, τις οποίες έχουμε πλύνει, στεγνώσει καλά και επιπλέον έχουμε αφαιρέσει και λίγο από την κάτω τους πλευρά.
Δεν χρειάζεται κάτι άλλο, ορμάμε !!! 🙂
Το πόσο χαίρομαι όταν αρχίζει η εποχή της φράουλας δεν λέγεται, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να ετοιμάσω ένα σωρό φραουλονοστιμιές!!
Η τάρτα σου δείχνει λαχταριστή!
Εννοείται ότι ορμάμε!!!
Καλή βδομάδα από αύριο!
Σε ευχαριστώ πολύ Έλενα !!! Καλή εβδομάδα να έχουμε !!
Εξαιρετική!!!
Ωραίες φωτογραφίες!!
Σε ευχαριστώ Πέπη !!
Τάρτα για να λυπάσαι να τη φας, μην την χαλάσεις!
Nice pics!
Z.
χα χα χα !!! Όχι Ζαμπιά, είναι για φάγωμα !!!
Ορμάμε δε λες τίποτα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τι να πω τώρα?? Η κρέμα σου είναι όλα τα λεφτά! Το αμύγδαλο μου αρέσει σε οποιο γλυκό κι αν μπει! Φανταστική δουλειά έκανες για μια ακόμη φορά! Να μην σχολιάσω και ότι κάθησες και έσπασες μόνος σου τα αμύγδαλα!! Λεπτομέρεια στα πάντα!!! Μπράβο!!
Ναι, αξίζει να παίρνουμε ολόκληρα αμύγδαλα και να τα σπάμε μόνοι μας. Έχουν συντηρηθεί καλύτερα, είναι πιο οικονομικά και η γεύση και το χρώμα τους είναι καλύτερο !!
Σε ευχαριστώ Χρυσαυγή !!
WOW!
Μήπως μπορώ να χρησιμοποιήσω σιρόπι Αγαύης ή Σφενδάμου για την βάση;
Φαίνεται υπέροχη! Θα την δοκιμάσω!
Ναι, βέβαια !! Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά είναι και τα δύο νόστιμα φυσικά γλυκαντικά και δίνουν καλό αποτέλεσμα !!! Μόνο να ξέρεις πως πρέπει να βάλουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να προκύψει μία μαλακή μπισκοτένια βάση που να κόβεται ευχάριστα με ένα κουταλάκι. Να μη γίνει κάτι σκληρό που να απαιτεί δύναμη :-). Επίσης χρησιμοποιώ σκληρό αλεύρι ολικής γιατί μου φαίνεται λίγο πιο χοντροκομμένο και έτσι πετυχαίνω λίγο πιο τριφτή υφή …
Φοβερή ιδέα!!! Και ότι σκεφτόμουν συνταγή για φράουλες!!!
Τέλεια Βίκυ, αν τη δοκιμάσεις πες μου !!!
Πολύ ωραίο φαίνεται!!! Η κρέμα με ενθουσίασε πάρα πολύ!!! Μπράβο για την προσπάθειά σου!!!! καληνύχτα….
Σε ευχαριστώ πολύ !! Καλό βράδυ !!
Καταπληκτική η τάρτα σου, η ζύμη που χρησιμοποιείς στις τάρτες
φαίνεται τέλεια, έχω μια τάση και εγώ με το ολικής και ξεμυαλίζομαι, αλλά η κρέμα αμυγδάλου η αποθέωση!
Μπράβο σου το σύνολο φανταστικό!
Καλή εβδομάδα!
Thanks !! Ναι, τελικά μπορούμε πολλά με ακατέργαστα υλικά !!
Τι όμορφη τάρτα! Τι ωραίες φωτογραφίες!
Η κρέμα αμυγδάλου θα πρέπει να είναι υπέροχη!
Ευχαριστώ 🙂
Πόσο χαίρομαι που ήρθε η εποχή της φράουλας!! Βέβαια όχι εκείνες που έχουν το μέγεθος του μήλου, αλλά τις άλλες τις μικρές, ακριβές και δυσεύρετες χαχα
Άρη μου πολύ ιδιαίτερο και φίνο το γλυκάκι σου!Και η κρέμα αμυγδάλου είναι από τις αγαπημένες μου.Ευχαρίστως το τσάκιζα όλο!!Καλή εβδομάδα^^
Έχεις δίκιο Λίλια !! Οι φράουλες πρέπει να είναι μικρές, ώριμες και νόστιμες. Τότε μόνο γίνονται νόστιμα τα φραουλογλυκά !! Αυτές που είναι εκτός εποχής δεν αξίζουν ούτε θρεπτικά ούτε γευστικά ..
Καλή εβδομάδα !!
Αχ τι όμορφες φραουλοφωτογραφίες…. και πόσο νοστιμη φαίνεται η τάρτα 😉
Καλη εβδομαδα!
Αχ αυτές οι φωτογραφίες πόσο με δυσκολεύουν … Να φανταστείς είχα βάλει από πάνω και 4-5 φυλλαράκια δυόσμου (που δένει με τη γεύση) και ενώ έλεγα θα κάνουν και τέλειο εφφέ στις φωτό τελικά δεν έβγαιναν καλά και τα αφαίρεσα …
Πω πωωωω πώς τα κάνεις έτσι βρε Άρη και έχω και κάτι υπογλυκαιμίες σήμερα από το μεσημέρι! Τέλεια φαίνεται και πολύ υγιεινή!
thanks Στέλλα !! Καλή εβδομάδα !!
Ωχ Παναγία μου τι μας κάνεις πρωί πρωί βρε Αρη! Υπέροχες, αγαπημένες, λαχταριστές γεύσεις και εικόνες. Καλή εβδομάδα!
Ευχαριστώ Χριστίνα !!
Αγαπάμε φράουλες σαν τρελοί!
Πραγματικά λυπάσαι να την χαλάσεις, είναι πανέμορφη!
Μπράβο Άρη!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Thanks Αγγελική !! Είναι για φάγωμα 🙂
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Καταπληκτική η τάρτα σου Άρη!! Ορμάμε δεν λες τίποτα!!! Υπέροχη ζύμη κι εξαίσια η κρέμα!!!
Ευχαριστώ Κική !! Για την ζύμη έχω κάνει διάφορες προσπάθειες και τελικά κατέληξα σε αυτή την σύνθεση. Την χρησιμοποιώ γενικά στις τάρτες (π.χ. τάρτα λεμόνι) και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Η τάρτα σου είναι τέλεια εσωτερικά και εξωτερικά Άρη… Το δάσος με τις φράουλες από πάνω σε προκαλεί να το εξερευνήσεις!!! Την καλημερα μου και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!!!!
Δάσος με φράουλες !! Έγραψες πάλι Ιρις !!!!
Καλησπέρα, η τάρτα σου φαίνεται υπέροχη!! Θα ήθελα πολύ να τη δοκιμάσω και αναρωτιέμαι , αν θέλω να την κάνω λίγο μεγαλύτερη, απλά διπλασιάζω τις ποσότητες;
Ναι, βέβαια…αλλά ένας από τους λόγους που τα γλυκάκια μου έχουν small to medium μέγεθος είναι γιατί έχω καταλάβει πως όταν δουλεύεις με εντελώς ακατέργαστες πρώτες ύλες είναι δύσκολο να διαχειριστείς ποσότητες. Αν θέλουμε περισσότερο, μπορούμε να φτιάξουμε κάτι σε δύο δόσεις…Βέβαια έτσι λειτουργώ εγώ, μπορεί άλλους να τους εξυπηρετεί μια και έξω 🙂
Μας τρέλανες Άρη! Τί κρέμα είναι αυτή???? Η τάρτα λατρεμένη αλλά η δική σου εκδοχή της ξεπερνάει όλες! Μπράβο και πάλι! Πολύ ωραίες και αναλυτικές φωτογραφίες!
Νατάσα ευχαριστώ !!!!
πωπωπω!
πόσο ωραίες δημιουργίες σου έχασα τόσες μέρες!!
απίθανη τάρτα! για την κρέμα δεν έχω λόγια!
μπράβο Άρη μου!
Σε ευχαριστώ Εύη !!!!! Καλώς ήρθες ξανά 🙂 !!!
Εκτός του ότι είναι πανέμορφη, έχω να σου πω ότι λιμπίστηκα πολύ την κρέμα αμυγδάλου! Ταιριάζει τέλεια με τις φράουλες!
Ευχαριστώ Χρύσα !! Η κρέμα αμυγδάλου βγήκε πολύ καλή, να φανταστείς στο ψυγείο πήζει κανονικά, αφού το αμύγδαλο απορροφά την έχτρα υγρασία και το μέλι σκληραίνει..
Θα συμφωνήσω με τη Ζαμπία, λυπάσαι να την κόψεις έτσι κομψή που είναι, με τις φραουλίτσες τακτοποιημένες όμορφα, δεν σου κάνει καρδιά.
Προβληματίζομαι 🙂 🙂 Όλοι θέλουν να βαλσαμώσουν τα γλυκά μου και όχι να τα φάνε !!!
Η 2η φωτογραφία είναι σαν ένα μικρό βασίλειο από φραουλί σπιτάκια προστατευμένο από ένα τείχος 😀
Τι ωραίο Δήμητρα !! Και να φανταστείς δεν ήθελα να την βάλω γιατί οι φράουλες που φαινόντουσαν αραιοκατοικημένες…
Τόσο η ζύμη σου όσο και η κρέμα σου παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον Άρη. Ειδικά η κρέμα με την “αμυγδαλένια” υφή και γεύση πρέπει να δοκιμαστεί σίγουρα :-))
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα σου εύχομαι.
Σε ευχαριστώ Πηνελόπη !! Είναι απίστευτο τι δυνατότητες μας δίνουν οι ξηροί καρποί, και ειδικά το αμύγδαλο. Εγώ πλέον δεν ζω χωρίς αυτούς 🙂
Αααα επειδή πέτυχες ακριβώς τις γεύσεις μου, σήμερα θα προδωθώ και θα σου που ότι είναι γευστικά το καλύτερο που έχεις φτιάξει. (πάντα με βάση τον ουρανίσκο μου!) Αυτό το γλυκό μας έκανε η μαμά μας αλλά στην ανθυγιεινή του έκδοση με γάλα και λευκό αλεύρι χιχιχι …Οι φράουλες όμως είναι το μυστικό έτσι κι αλλιώς! Τι καλά να έβγαιναν όλο το χρόνο :(((
Φιλάκια Άρη μου!
Χριστίνα, χαίρομαι πολύ που το πέτυχα. Της μητέρα σου θα είχε σίγουρα άλλη γλύκα, πιο ουσιαστική, και ας ήταν τα υλικά άλλα ..
Φανταστική Άρη !! Έχω ξετρελαθεί !! Και τόσο κομψή!! Τέλεια η παρουσίασή σου εύγε!! Φιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ Αθηνά !!
Απίθανη η τάρτα σου και τόσο αγαπημένες οι φράουλες!
Η βάση θα δοκιμαστεί σίγουρα. Για την κρέμα αν και επιφυλάσσομαι λίγο (εεε ξέρεις είμαι από τους άλλους! το θέλω το γαλακτοκομικό μου κ το αυγουλάκι στις κρέμες) μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα σαν εναλλακτική πρόταση οπότε ίσως την δοκιμάσω κ αυτή. 🙂
Εύη σε ευχαριστώ !! Η κρέμα αμυγδάλου, αν και διαφέρει από την κλασσική κρέμα ζαχαροπλαστικής, προέκυψε και κρεμώδη και πλούσια …
Προχθές που πήγα σουπερ μαρκετ σε σκέφτηκα μόλις είδα σιρόπι σταφυλιού!! Και προσπαθούσαν να θυμηθώ που το είχες χρησιμοποιήσει!! 🙂 Πάρα πολύ ωραία και εύκολη, άσε που λατρεύω και τις φράουλες!! Καλό βράδυ Άρη!!
Thanks Ελεάνα !! Σε super market δεν έχω δει ποτέ πετιμέζι, άρα κάποια ξεκίνησαν να φέρνουν …
Συγχαρητήρια για το υπέροχο blog σου κ την φραουλένια δημιουργία σου ! Φαίνεται πραγματικά υπέροχη και λαχταριστή! Θα μπορούσες να μου πεις τι μπλεντερ χρησιμοποιείς για την κρέμα; Eυχαριστώ!
Ευχαριστώ Φανή !! Χρησιμοποιώ τον επεξεργαστή τροφών από το kenwood multi pro 1000W. Είναι δυνατό αρκετά, αλλά νομίζω πως το ιδανικό για τέτοιες κρέμες είναι το vitamix (που δυστυχώς είναι ακριβό 🙁 )
Με ξετρέλανε η τάρτα σου Άρη!!!! Έχεις επιμεληθεί σχολαστικά την κάθε λεπτομέρεια, μέχρι και κεραμικά φασόλια χρησιμοποίησες!!!! Υπέροχες φώτο, υπέροχο και το πλακάκι της πρώτης φώτο!!!!
Καλό βράδυ!
Ευχαριστώ Σιλένα !! Το πλακάκι είναι παλιού τύπου και σχηματίζει ένα μικρό χαλάκι στην κουζίνα μπροστά από τον νεροχύτη.. Κάποια στιγμή θα βάλω περισσότερες φωτό από την κουζίνα μιας και την έχω επιμεληθεί με πολλή αγάπη και είναι από τα αγαπημένα δωμάτια του σπιτιού 🙂
Τι να πω εγω τώρα… Συγχαρητηρια
thanks Ευαγγελία !!
Τέλειο το γλυκό σου όπως πάντα. Η δύσκολη ερώτηση τώρα. Έχουμε πια διαβητικο στην οικογένεια ( τύπου 1) αναρωτιέμαι αν ξέρεις τίποτα σε σχέση με τα ισοδύναμα. Συγχαρητήρια άλλη μια φορά τα γλυκα σου τα σκιζουμε παντα
Ακέλα σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια !! Δυστυχώς δεν γνωρίζω να σου απαντήσω στην ερώτηση σου, δεν το γνωρίζω το θέμα και δεν θα ήθελα να προτείνω κάτι που δεν είναι σωστό. Εύχομαι να βρείτε την εκδοχή που σας ταιριάζει και να την απολαύσετε !!!!!
Και μένα μου άρεσε πάρα πολύ, τραγανή και φραουλένια!
thks Αριάδνη !!