Τάρτα με φράουλες !!!
28 Απρ
Καλησπέρα! Χρόνια πολλά!
Έχω τόσα να σας δείξω σήμερα! 🙂
Πρώτα πρώτα μία τάρτα με φράουλες! Με ωραία ελαφριά βάση και απαλή σοκολατένια κρέμα.
Επίσης θέλω να δείτε την πρώτη ολοκληρωμένη μπλούζα – μαρινιέρα που έραψα! Νομίζω βγήκε αρκετά καλή 🙂 αλλά θέλω δουλειά ακόμα. Είμαι όμως σε καλό δρόμο και πιστεύω αν όχι φέτος, σίγουρα του χρόνου το καλοκαίρι θα μπορώ να τις διαθέσω μέσα από το Νεανικόν μου 🙂
Επιπλέον εκτός από τον πύραυλο που τύπωσα ξανά, έφτιαξα και άλλη μία καρτούλα! Το ούφο 🙂
Δεν ξέρω ποια μου αρέσει περισσότερο 🙂
Πάμε να ετοιμάσουμε την τάρτα;
Για τη βάση θα χρειαστούμε:
100 γρ πολτό μήλου
35 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά μέλι
140 γρ αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα Ζέας)
2 (κοφτά) κουταλάκια του γλυκού baking powder
Τσέρκι διαμέτρου 20 εκ.
Κεραμικά φασόλια για ψήσιμο τάρτας
Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:
250 γρ πολτό μήλου
2 κοφτές κουταλιές κακάο
3 κουταλιές ταχίνι ολικής
3,5 γεμάτες κουταλιές μέλι
30 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
(τα υλικά της κρέμας να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου)
Στολισμός
Φρέσκες νόστιμες φράουλες
φυλλαράκια δυόσμου
Ξεκινάμε με τον πολτό μήλου που αποτελεί και το μυστικό υλικό τόσο στην κρέμα όσο και στην βάση. Στην βάση θα δώσει γλύκα και υγρασία ενώ στην κρέμα χάρη στην πηκτίνη που περιέχει θα βοηθήσει στο πετύχουμε μία υπέροχη υφή 😉
Καθαρίζουμε περίπου μισό κιλό ώριμα και νόστιμα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και μαζί με ελάχιστο νερό τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν καλά τα υγρά τους. Περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία και τα αλέθουμε στο μούλτι. Τον πολτό μήλου μπορούμε να τον ετοιμάσουμε μέρες πριν και να τον αποθηκεύσουμε ζυγισμένο σε σακουλάκια στην κατάψυξη.
Προχωράμε στη βάση της τάρτας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 oC. Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ τον πολτό μήλου, το μέλι και το ελαιόλαδο. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα. Πλάθουμε μέχρι να προκύψει μία ζύμη που σχεδόν να μη κολλάει στα χέρια μας.
Την αφήνουμε περίπου μισή ώρα στο ψυγείο και κατόπιν την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε κυκλικά τη ζύμη σε μια διάμετρο περίπου 25 εκ. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και κάπως κεντρικά τοποθετούμε το τσέρκι. Βρέχουμε άπειρο-ελάχιστα τα δάχτυλά μας και παίρνοντας κομμάτια από την ζύμη, που περισσεύει περιμετρικά, κτίζουμε τα τοιχώματα της τάρτας. Πιέζουμε καλά ώστε τα τοιχώματα να ενωθούν με το κάτω μέρος της βάσης και φροντίζουμε ώστε το ύψος να παραμείνει σταθερό σε όλη την περίμετρο. Κόβουμε μία λαδόκολλα κυκλικά με διάμετρο περίπου 30 εκ και την εφαρμόζουμε στο εσωτερικό της τάρτας. Από πάνω απλώνουμε καλά τα κεραμικά φασόλια. Φουρνίζουμε για 17 λεπτά. Όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνει η τάρτα μας και δεν θα κόβεται/τρώγεται ευχάριστα. Με προσοχή ξεφορμάρουμε.
Τοποθετούμε την βάση μας (αφού κρυώσει) στο δίσκο που θα σερβίρουμε το γλυκό μας και πάμε να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μούλτι εκτός από το βούτυρο κακάο. Πολτοποιούμε πολύ καλά και παράλληλα λιώνουμε το βούτυρο παράλληλα σε ένα μπεν μαρί. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο κακάο μέσα στο μείγμα και συνεχίζουμε επίμονα την λειτουργία της συσκευής μέχρι το βούτυρο κακάο να αφομοιωθεί πλήρως. Πολύ σημαντικό για να βγει μια δεμένη κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στην βάση και μόλις λίγο κρυώσει μεταφέρουμε το γλυκάκι στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Λίγο πριν το σερβίρουμε στολίζουμε με φράουλες και λίγο δύoσμο 🙂
Παρατηρήσεις:
Είναι σημαντικό η βάση της τάρτας να είναι λεπτή και όχι πολύ ψημένη. Με το που βγει από το φούρνο θα είναι εύθραυστη αλλά στην συνέχεια θα σκληρύνει λίγο και με λίγη προσπάθεια θα μπορεί να μεταφερθεί από το ταψί στον δίσκο.
Για να μας δέσει η κρέμα καλά πρέπει ο πολτός μήλου να μην έχει υγρά και το λιωμένο βούτυρο να γίνει ένα με τα υπόλοιπα υλικά. Το βούτυρο κακάο είναι ένα υπέροχο φυσικό υλικό που το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά αλλά και online. Εξάγεται από τον καρπό του κακαόδεντρου και εκτός από την πηκτική του ικανότητα δίνει στην κρέμα πλούσια γεύση και άρωμα σοκολάτας. Αυτή την φορά εγώ χρησιμοποίησα αυτό.
Να υπενθυμίσω πως τις νέες δημιουργίες (αλλά και τις παλιές) θα τις βρείτε online στην πλατφόρμα jamjar καθώς σε αρκετά από τα καταστήματα που φιλοξενούν το νεανικόν και σταδιακά κάποια από δευτέρα θα ανοίξουν 🙂
Σας αφήνω με λίγο από το υπέροχο συκαλάκι που φέτος έφτιαξα με σταφυλλόμελο και έγινε κάτι παραπάνω και από υπέροχο 🙂
Φιλιά πολλά! Τα ξαναλέμε σύντομα!
Όταν συνδέομαι με το Chrome βγάζει πρόβλημα ότι η σελίδα σου δεν είναι ασφαλής
Νατάσα μήπως βάζεις https ?? Θέλει σκέτο http