Τούρτα Φράουλα !!!!

29 Απρ

Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να φτιάξω φραουλογλυκάκια αλλά ειδικά αυτά με κρέμες ενώ έβγαιναν νόστιμα είχαν ένα βασικό μειονέκτημα: ή φράουλα ίσα που ακουγόταν 🙁

Γιατί όσες φρέσκες φράουλες και να βάλεις σε μια κρέμα, πάλι λίγες θα είναι. Το φρέσκο φρούτο αποτελείται κυρίως από νερό με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι ένα βαθμό ως συστατικό μιας κρέμας, διαφορετικά θα καταστρέψει την υφή της, θα την “ξεδέσει”. Οπότε πάντα είχα καημό να φτιάξω ένα γλυκάκι που, τόσο στο χρώμα όσο στην γεύση, η φράουλα να έχει τον πρώτο ρόλο.

Την λύση μου έδωσαν οι ψυχρής αποξήρανσης φράουλες, που λόγω της (ψυχρής) μεθόδου διατηρούν πολύ έντονα την γεύση και το χρώμα. Και φυσικά είναι αποξηραμένες, δεν έχουν καθόλου νερό μέσα τους. Τις βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, είναι αρκετά ακριβές δυστυχώς αλλά είναι ιδανικές για το σκοπό που τις θέλουμε εδώ.

Πάμε να φτιάξουμε την τούρτα;

Για την βάση θα χρειαστούμε:

– 150 γρ ξερούς χουρμάδες (μουλιασμένους για 2 ώρες σε νερό)
– 75 γρ αμύγδαλα
– 3 κουταλάκια κακάο
– 4 κουταλιές νερό (από το νερό που περίσσεψε από το μούλιασμα)
– 15 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 16 εκ. Προκύπτουν 6 μικρές αλλά χορταστικές μερίδες

Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή στο μούλτι. Πολτοποιούμε και σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα. Συνεχίζουμε τη λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά της βάσης.

Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω σε έναν δίσκο και αδειάζουμε τη «ζύμη» της βάσης. Με ένα κουταλάκι ή μικρή σπάτουλα πατάμε καλά ώστε να απλωθεί η βάση ομοιόμορφα.

Για την πρώτη στρώση θα χρειαστούμε:

150 γρ κάσιους μουλιασμένα για 6 ώρες

140 γρ φρέσκες φράουλες

3 κουταλιές μέλι

20 γρ αποξηραμένες φράουλες (ψυχρής αφυδάτωσης)

30 γρ βούτυρο κακάο

Για την δεύτερη στρώση θα χρειαστούμε:

το 1/3 της πρώτης στρώσης

2 φρέσκες φράουλες

20 γρ αποξηραμένες φράουλες (ψυχρής αφυδάτωσης)

1 κουταλιά μέλι

(όλα τα παραπάνω υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι παγωμένα)

Πρώτα από όλα αλέθουμε στο μούλτι τις αποξηραμένες φράουλες και μοιράζουμε την σκόνη που προέκυψε σε δύο ίσα μέρη: 20 και 20 γρ.

Στραγγίζουμε καλά τα κάσιους (το νερό που προέκυψε το αφήνουμε για μια άλλη χρήση) και τα τοποθετούμε μέσα στον κάδο του μούλτι, αφού πρώτα τον καθαρίσουμε. Ρίχνουμε το μέλι, τις φρέσκες φράουλες, τα 20 γρ φραουλόσκονης και πολτοποιούμε επίμονα μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Παράλληλα λιώνουμε αργά και υπομονετικά σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε αμέσως μέσα στο μείγμα. Δουλεύουμε για 2 – 3 λεπτά επιπλέον την συσκευή μας μέχρι να βεβαιωθούμε ότι το λιωμένο βούτυρο κακάο έχει αφομοιωθεί πλήρως.

Ρίχνουμε τα 2/3 πάνω από την βάση. Απλώνουμε ομοιόμορφα.

Προχωράμε στην δεύτερη στρώση:

Στο 1/3 της κρέμας που έχει μείνει στο μούλτι προσθέτουμε τις 2 φρέσκιες φράουλες, τα άλλα 20 γρ φραουλόσκονης και το μέλι. Αλέθουμε λίγο ακόμα και απλώνουμε την νέα κρέμα (η οποία έχει έχει πιο έντονο χρώμα) πάνω στην πρώτη στρώση.

Αυτό ήταν! Αφού αφήσουμε 15 λεπτά το γλυκό να ξεκουραστεί το τοποθετούμε για 5-6 ώρες (ιδανικά ένα βράδυ) στο ψυγείο.

Ξεφορμάρουμε και απολαμβάνουμε!!!

Να σας πω και ένα μικρό νέο του Νεανικόν! Μία νέα καρτούλα “Ενθύμιον” είναι διαθέσιμη, προς το παρόν μέσω jamjar και σύντομα και σε αρκετά από τα καταστήματα που ήδη φιλοξενούν τις δημιουργίες μου 🙂

Να σας ευχηθώ ένα υπέροχο Πάσχα, όπου και να είστε! 🙂

Τα ξαναλέμε σύντομα με νέες καλοκαιρινές δημιουργίες!

2 Responses to “Τούρτα Φράουλα !!!!”

  1. ΜΑΡΙΤΣΑ ΜΑΡΚΕΣΙΝΗ 30/04/2021 at 16:38 #

    Γεια σας! Οι φράουλες από οικιακό αποξηραντή κάνουν;

  2. Natassa's blog tips 07/05/2021 at 07:04 #

    Όλες και όλοι γύρω μου φτιάχνουν τούρτες από φράουλα πρέπει να το δω σοβαρά νομίζω και να το τολμήσω κι εγώ

Leave a Reply