Τούρτα Λεμόνι !!!
19 Μαρ
Πόσο εύκολα, πόσο νόστιμα και πόσο θρεπτικά είναι αυτά τα γλυκάκια! Είναι τα γλυκά του μέλλοντος, η εξέλιξη της μπάρας σε τούρτα!
Υλοποιημένα με ξηρούς καρπούς, φρούτα φρέσκα και ξερά, μέλι ή κάποιο άλλο φυσικό γλυκαντικό, και βούτυρο κακάο ή λάδι καρύδας. Υπέροχα, και αν κάποιος εξοικειωθεί κατασκευαστικά μαζί τους, πραγματικά δεν υπάρχουν όρια!
Αυτή τη φορά αισθάνθηκα την ανάγκη για κάτι λεμονένιο, απλό και ανάλαφρο, με λιγότερα υλικά. Φοβήθηκα μήπως έβγαινε φτωχό, αλλά καμία σχέση, βγήκε τόσο φανταστικό, τόσο δροσερό και αρωματικό!
Πάμε να το φτιάξουμε;;
Για την βάση θα χρειαστούμε:
170 γρ ξερούς χουρμάδες, μουλιασμένους σε νερό για 2 ώρες
2 κουταλιές νερό, από αυτό που περίσσεψε από το μούλιασμα
80 γρ λευκά αμύγδαλα (χωρίς πρόσθετα)
10 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
(τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι παγωμένα)
Ένα τσέρκι διαστάσεων 16 εκ. Προκύπτουν 8 μικρές αλλά χορταστικές μερίδες.
Στραγγίζουμε τους μουλιασμένους χουρμάδες και τους μεταφέρουμε στον κάδο του μούλτι μας. Προσθέτουμε τις δυο κουταλιές νερό και πολτοποιούμε επίμονα. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα αμύγδαλα και αλέθουμε μέχρι να σχηματίσουμε ένα λίγο ζουμερό παστέλι. Αν δούμε ότι το μούλτι ζορίζεται προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά νερό. Τελευταίο ενώνουμε το βούτυρο κακάο, αφού πρώτα το λιώσουμε υπομονετικά σε μπεν μαρί. Δουλεύουμε λίγο ακόμα μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο ενωθεί με το μείγμα μας.
Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω στον δίσκο που θα σερβίρουμε το γλυκό. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη βάση. Αν λερώσαμε περιμετρικά το τσέρκι, το καθαρίζουμε με μία χαρτοπετσέτα, ώστε όταν θα πέσει η κρέμα μας οι δύο στρώσεις μας να είναι οπτικά ευδιάκριτες 😉
Προχωράμε με την κρέμα, θα χρειαστούμε:
150 γρ κάσιους (χωρίς πρόσθετα), μουλιασμένα σε νερό για 4 ώρες τουλάχιστον
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1/2 κουταλιά χοντροκομμένο ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά καυτό νερό
1/3 κουταλάκι κουρκουμά σκόνη (για να πάρει χρώμα, όχι όμως παραπάνω γιατί θα ακουστεί στην γεύση)
15 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
(τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός από την κουταλιά νερό που θα βοηθήσει αν είναι καυτή. Θέλουμε όταν θα ρίξουμε το ζεστό λιωμένο βούτυρο κακάο οι θερμοκρασίες των δυο υλικών (μείγμα – βούτυρο κακάο) να μην διαφέρουν)
Στραγγίζουμε τα κάσιους (το νερό που περίσσεψε το αφήνουμε για μια άλλη χρήση) και τα τοποθετούμε στο μούλτι, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ΕΚΤΟΣ από το βούτυρο κακάο. Πολτοποιούμε αρκετά μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Αμέσως μετά λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το μεταφέρουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε έντομα την λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να αφομοιωθεί πλήρως.
Απλώνουμε την λιωμένη κρέμα πάνω από τη βάση και τοποθετούμε (ίσως αφού το αφήσουμε 10 λεπτα εκτός) το γλυκάκι μας στο ψυγείο για 4 – 5 ώρες, ιδανικά για ένα βράδυ.
Και μετά απολαμβάνουμε !!! 🙂
Στα υπόλοιπα νέα του Νεανικόν, να σας πω πως τα υπέροχα Flâneur Souvenirs & Supplies (Αθήνα) και Kubara (Αίγινα) ανανέωσαν το στοκ τους με πολλές από τις νέες χάρτινες δημιουργίες μου.
Επιπλέον, τώρα που σιγά σιγά καλοκαιριάζει 🙂 :-), μπορείτε να βρείτε τα καπελάκια, τις εσπαντρίγιες και τις μπλούζες που κατασκεύαζω με τις παλιές ραπτομηχανές στην πλατφόρμα jamjar.
Φιλιά πολλά! Τα ξαναλέμε σύντομα!!
Αντί για βούτυρο κακάο μπορώ να βάλω ταχίνι ή θα αλλάξει όλη η δομή της συνταγής; Ευχαριστώ, ´Αρη!
όχι όχι ταχίνι δεν ταιριάζει καθόλου. Το βούτυρο κακάο έχει πηκτική ικανότητα, δηλαδή κάνει την κρέμα μας πιο δεμένη, και επίσης δίνει λιπαρότητα αρά κάνει την εμπειρία πιο πλούσια.
Θα μπορούσες να το παραλείψεις, αλλά το αποτέλεσμα, αν και πάλι νόστιμο, θα είναι πιο φτωχό…
Πολύ ενδιαφέρον Άρη μου! Εύγε