Τούρτα Παγωτό !!!

25 Ιούλ

Εντάξει άργησα αλλά επέστρεψα με συνταγάρα 🙂

H αλήθεια είναι ότι δεν φτιάχνω γλυκά τελευταία και ο βασικός λόγος είναι ότι τρώω πάρα πολλά φρούτα. Πάντα έτρωγα, από μικρό παιδί. Φέτος, και κάθε φέτος 🙂 τρώω ακόμα περισσότερα. Γιατί μου αρέσουν υπερβολικά, γιατί έχουμε τόσα πολλά σε αυτό τον τόπο και γιατί θεωρώ πιο σοφό να διαθέτω σε αυτά τα χρήματά μου παρά σε ακριβά υλικά που με επιπλέον εργασία θα γίνουν ένα σύνθετο γλυκό.

Παρόλα αυτά είπα να κάνω μία εξαίρεση και να φτιάξω κάτι grande 🙂 Μία τούρτα παγωτό με τα όλα της! Το αποτέλεσμα είναι τέλειο! Και άξιζε πιστεύω 😉

Πριν όμως σας πως για την τούρτα, θέλω σας μιλήσω για το αγαπημένο μου project αυτή την εποχή. Πρόκειται για την μικροσκοπική σειρά Le Petit Athénien που με πολύ κόπο και χαρά προσπαθώ να δημιουργήσω.
Πρώτα από όλα είναι διαθέσιμο και το δεύτερο επεισόδιο.

Ενώ όσοι δεν το είδαν, υπάρχει και το πρώτο:

Έχω πάρα πολλές ιδέες για το πως θα το εξελίξω αλλά δυστυχώς χρειάζεται χρόνος, εξοπλισμός και πολλή προσπάθεια στην επεξεργασία για να βγει άρτιο ακόμα και ένα ενός λεπτoύ βιντεάκι 🙁 Δεν το βάζω όμως κάτω, κάθε επεισόδιο θα είναι και καλύτερο!

ΟΚ, πάμε στην υπέρ τούρτα παγωτό!

Θα χρειαστούμε:

Πρώτη στρώση (βάση):
150 γρ αποξηραμένους χουρμάδες (μουλιασμένους σε νερό για 2 ώρες)
100 γρ. λευκά αμύγδαλα (μουλιασμένα σε νερό για 2 ώρες)
4 κουταλιές νερό
3 κουταλάκια κακάο
1/3 κουταλάκι αποξηραμένη τριμμένη φυσική βανίλια
30 γρ φυσικό βούτυρο κακάο


Δεύτερη στρώση (κρέμα κακάο):

170 γρ βούτυρο κάσιους (ανάλατο και ιδανικά άψητο (raw))
50 γρ αποξηραμένους χουρμάδες (μουλιασμένους σε νερό για 2 ώρες)
1,5 κουταλιά κακάο
2 κουταλιές μέλι
150 γρ νερό από το νερό των χουρμάδων
1/2 κουταλάκι αποξηραμένη τριμμένη φυσική βανίλια
40 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

Τρίτη στρώση (κρέμα βανίλια):
170 γρ βούτυρο κάσιους (ανάλατο και ιδανικά άψητο (raw))
4 κουταλιές μέλι
30 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
150 γρ νερό από το νερό των αμυγδάλων
1/2 κουταλάκι αποξηραμένη τριμμένη φυσική βανίλια

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Στολισμός
Κομπόστα βύσσινο

Θα χρειαστούμε επίσης ένα μεταλλικό τσέρκι διαμέτρου 18 εκ. Προκύπτουν περίπου 8 μικρές αλλά χορταστικές μερίδες.

Ξεκινάμε! Μουλιάζουμε σε νερό τους χουρμάδες και τα αμύγδαλα, περίπου για 2 ώρες. Το νερό που θα περισσέψει δεν το πετάμε. Αυτό από τους χουρμάδες θα το βάλουμε στην δεύτερη στρώση, δηλαδή στην κρέμα με το κακάο κ το νερό από τα αμύγδαλα στην τρίτη στρώση, στην κρέμα βανίλια.

Για την βάση, τοποθετούμε (αφού τους στραγγίσουμε) τους χουρμάδες στο μούλτι και τους πολτοποιούμε. Σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο το προσθέτουμε στο τέλος αφού πρώτα το λιώσουμε σε μπαν μαρί. Απλώνουμε την πάστα που δημιουργήσαμε ομοιόμορφα στο τσέρκι μας.

Καθαρίζουμε το μούλτι και προχωράμε με την δεύτερη στρώση. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και τελευταίο πάλι το βούτυρο κακάο αφού πρώτα το λιώσουμε σε μπεν μαρί. Δουλεύουμε για λίγο το μούλτι και αδειάζουμε την σοκολατένια κρέμα μας πάνω από την βάση. Να σημειώσω κάπου εδώ πως στην φωτογραφία, λόγω του πάγου που έχει σχηματιστεί, η δεύτερη στρώση δεν φαίνεται να έχει σοκολατί χρώμα, αλλά έχει 🙂

Πριν πάμε στην λευκή κρέμα, πρέπει να βάλουμε το γλυκό μας στην κατάψυξη. Θέλουμε έστω και λίγο η σοκολατένια κρέμα να παγώσει ώστε μόλις πέσει η λευκή κρέμα να μην ανακατευτούν. Εγώ άφησα το γλυκάκι για 2 ώρες περίπου στην κατάψυξη. Στην συνέχεια, αφού πάλι καθάρισα το μούλτι, πολτοποίησα όλα τα υλικά της τρίτης στρώσης. Εννοείται και εδώ το βούτυρο κακάο το πρόσθεσα αφού το έλιωσα σε μπεν μαρί. Άπλωσα λοιπόν και την κρέμα βανίλιας και τοποθέτησα το γλυκό πάλι στην κατάψυξη, για περίπου ένα βράδυ, μέχρι να παγώσει καλά. Είμαι σίγουρος πως θα εκπλαγείτε με πόσο ωραία υφή έχει το παγωτό, ενώ δεν χρησιμοποιήσαμε καν παγωτομηχανή.

Όσον αφορά τα βύσσινα κομπόστα έτυχε να έχω στοκ από τον προηγούμενο μήνα. Φυσικά μπορείτε να μη τα βάλετε. Για να φτιάξω πάντως την κομπόστα ακολούθησα με μικρό-αλλαγές την διαδικασία που αναφέρω σε αυτό το ποστ. Τοποθέτησα σε καθαρά βάζα τα βύσσινα (χωρίς τα κουκούτσια τους), πρόσθεσα μία κουταλιά μέλι (αντί για πετιμέζι) και συμπλήρωσα με νερό. Στην συνέχεια έβρασα τα βάζα όπως ακριβώς περιγράφω. Βγήκε υπέροχη και έχω άλλο ένα βαζάκι για τον χειμώνα 🙂

Τέλος να σας παρακαλέσω να μη παραλείψετε την φυσική τριμμένη βανίλια. Είναι το μαγικό υλικό που πάει την γεύση σε άλλα επίπεδα 😉

Και πριν σας αφήσω, να σας ενημερώσω 🙂 πώς τα υπέροχα καταστήματα

Flâneur Souvenirs & Supplies (Φλέσσα 1 Πλάκα Αθήνα)

Living Green (Χ. Τρικούπη 33, Εξάρχεια, Αθήνα & Αλωνίων 2, Κηφισιά)

Zalo (Πάπα Αλεξάνδρου 2, Ηράκλειο Κρήτης)

Paraprhernalia (Πλατεία Κλαυθμώνος , Αθήνα)

ανανέωσαν το στοκ με τις δημιουργίες μου 🙂

Τέλος στο Living Green  θα βρείτε και τις χειροποίητες ετικετούλες.

No comments yet

Leave a Reply