Τσουρέκι, γλυκό κεράσι & εσπαντρίγιες !!!
2 Ιούν
Επιτέλους Καλοκαίρι !!! Η εποχή του Νεανικόν 🙂 Η εποχή με τα κεράσια, τα βερίκοκα και όλα τα άλλα υπέροχα φρούτα!
Νιώθω τόσο χαρούμενος που οι τελευταίες μου αναρτήσεις είναι γεμάτες με τις δημιουργίες μου, είτε είναι αυτές συνταγές, είτε κάρτες και τετράδια, είτε εσπαντρίγιες! Που συνδιάζονται όλα μαζί δημιουργώντας τον κόσμο που φαντάζομαι! Και πόσα ακόμα έχω φτιάξω! Ακόμα στην αρχή βρίσκομαι 🙂
Σήμερα έχω την τεράστια χαρά να σας ανακοινώσω πως οι εσπαντρίγιες μου είναι επιτέλους διαθέσιμες, μέσα από την πλατφόρμα του jamjar! Για αρχή το μέγεθος 43, αλλά σταδιακά θα εμφανιστούν και τα υπόλοιπα! Όχι όλα φέτος, δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβω, αλλά του χρόνου το καλοκαίρι, είμαι σίγουρος πως οι εσπαντρίγιες μου θα είναι σε ένα πολύ δυνατό επίπεδο 🙂 Είναι ένα πολύ δύσκολο project, που στον πραγματικά λίγο χρόνο που διαθέτω, το μελετώ και το δουλεύω προσεκτικά και επίμονα με σκοπό να ανακαλύψω και να κατακτήσω όλα τα μυστικά που κρύβει. Προσπάθησα να σχεδιάσω και να κατασκεύασω ένα ζευγάρι εσπαντρίγιες “ανώτερο” από αυτά που κυκλοφορούν. Με ανθεκτικά και απολύτως φυσικά υλικά, κομψό, που να μπορεί να φορεθεί ακόμα και με τα καλά μας ρούχα 😉 Τους πάτους τους προμηθεύομαι από την Ισπανία (μέσω ενός μεταπωλητή στην Ιταλία, σε κόστος αρκετά υψηλό 🙁 ) ενώ τα υφάσματα είναι βαμβακερά και αγορασμένα από κατάστημα που φημίζεται για την ποιότητά του. Κάθε κομμάτι γαζώνεται εσωτερικά και εξωτερικά ενώ η περιμετρική ραφή γίνεται στο χέρι. Εξαιρετικά χρονοβόρα εργασία και απαιτεί προσοχή και υπομονή 🙂
Αυτά προς το παρόν για τις εσπαντρίγιες μου! Θα επανέλθω φυσικά ξανά και ξανά στα επόμενα posts!
Τελευταία είχα μία λαχτάρα για τσουρέκι! Είναι τέλειο για το κυριακάτικο πρωινό και μπορεί να μας συνοδεύσει ακόμα και στην θάλασσα για κολατσιό μετά το μπάνιο! Η δική μου έκδοση είναι πολύ νόστιμη και γεμάτη αρώματα, αλλά για να είμαι ειλικρινής η υφή, αν και πολύ ευχάριστη, δεν είναι όπως αυτή στο κλασσικό τσουρέκι. Ο βασικός λόγος, πέρα από την τεχνική ζυμώματος που δεν ήξερα να εφαρμόσω, είναι ότι το αλεύρι ολικής δεν περιέχει σε τόσο μεγάλη ποσότητα γλουτένη έτσι ώστε να δημιουργηθεί κατά το ψήσιμο ένας ελαστικός ιστός, ικανός να προσφέρει το γνωστό μαστιχωτό αποτέλεσμα. Αλλά προσωπικά, δεν με πειράζει καθόλου, ίσα ίσα αυτό τσουρέκο – κέικ μου φαίνεται απλά όνειρο 🙂
Για να το απολαύσουμε σε μία πιο εντυπωσιακή έκδοση σκέφτηκα να το στολίσουμε με ένα πρόχειρο γλυκό κεράσι αρωματισμένο με αρμπαρόριζα!
Θα χρειαστούμε:
240 ml πετιμέζι, κατά προτίμηση κάποιο που αναγράφει άθερμο ή σταφυλόμελο ώστε να είναι ελαφρύ στη γεύση.
Εγώ χρησιμοποίησα σταφυλόμελο γιατι φτιάχνεται από λευκά στα σταφύλια και έχει πιο ανοιχτό χρώμα 😉
50 ml ελαιόλαδο
100 ml νερό ή χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά ξερή μαγιά
½ κουταλιά κανέλα
1/8 κουταλάκι γαρύφαλλο
(χοντρό) ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
2 αυγά
400 γρ αλεύρι ολικής (50% σιτάρι σκληρό, 50% ζέας)
4 κουταλιές σταφίδες
2 κουταλιές καρύδια, ελαφρώς κομματιασμένα
Επάλειψη
1 κρόκος αυγού, 2 κουταλιές νερό
αμύγδαλα φιλέ
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
φόρμα διαστάσεων 12 * 28 εκ, με σχετικά ψηλά τοιχώματα
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το πετιμέζι, την μαγιά, το ελαιόλαδο και το νερό. Ρίχνουμε τα αυγά, την κανέλα, το ξύσμα, το γαρύφαλλο και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε επίμονα. Η ζύμη μας προκύπτει μαλακή, κάπως μεταξύ χυλού κέικ και ψωμιού. Περισσότερο προς ψωμιού αλλά όχι τόσο στεγνή, κολλάει στα χέρια μας. Τελευταία ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια φροντίζοντας να απλωθούν ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και το τοποθετούμε για μια ώρα σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού ή καλύτερα, αν είναι καλοκαίρι, (όπως έκανα εγώ) έξω στον μεσημεριανό ήλιο 😉 Στην συνέχεια λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι μας και απλώνουμε την ζύμη με την βοήθεια μίας σπάτουλας. Δεν φουρνίζουμε ακόμα, αλλά αφήνουμε για άλλη μία ώρα (το πολύ) το ταψί έξω στον ήλιο χωρίς να το σκεπάσουμε. Θα παρατηρήσουμε πως η μαγιά και πάλι θα ενεργοποιηθεί και θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο! Προσέχουμε μόνο μη παραφουσκώσει και ξεχειλίσει.
Χτυπάμε το κρόκο με την μία κουταλιά νερό και με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού μας. Έτσι θα δημιουργηθεί μία ανθεκτική κρούστα με υπέροχο χρυσαφί χρώμα. Πασπαλίζουμε με αρκετό αμύγδαλο φιλέ. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και θέτουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς. Ψήνουμε περίπου για 3 τέταρτα με μία ώρα.
Eλαφρύ γλυκό κεράσι – κομπόστα
Θα χρειαστούμε:
150 γρ κεράσια (ιδανικά τα ανοιχτόχρωμα για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση)
250 ml νερό
2 κουταλιές μέλι
1 φιλαράκι αρμπαρόριζα (μην την παραλείψετε, αξίζει)
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα τοποθετούμε μαζί με το νερό και την αρμπαρόριζα σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Περιμένουμε να βράζουν ώστε να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Στο τέλος χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά, αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Περιχύνουμε λίγο από το γλυκό πάνω στο κέικ μας!
Απολαμβάνουμε!
Πάμε και στα υπόλοιπα του Νεανικόν !!!
Με πολλή πολλή χαρά έχω να σας πω πως οι δημιουργίες μου είναι διαθέσιμες και στην Αυστραλία! Συγκεκριμένα στο Σύνδευ, στο πανέμορφο greek flower shop Lady Gnarbo 🙂
Επισης να σας ενημερώσω πως τύπωσα μία νέα καρτούλα, για να ευχηθούμε καλό ταξίδι!
Το υπέροχο μαγαζάκι fabrika + sonja blum, Βείκου 9, λίγο πίσω από το μουσείο της Ακρόπολης, ανανέωσε το στοκ και διαθέτει αρκετές από τις δημιοργίες μου! Περάστε μία βόλτα! H Ευριδίκη και η Σοφία έχουν δημιοργήσει ένα πανέμορφο λιλιπούτιο χώρο!
Για την Σαντορίνη, εκτός από την καρτούλα, έφτιαξα και τετραδιάκι με λίγο διαφορετικά χρώματα.
Αυτά και λίγα ακόμα που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα σας τα πω την επόμενη φορά 😉 🙂
Εύχομαι να έχετε έναν υπέροχο Ιούνη !!
Φιλιά πολλά !!
Γεια σου Άρη μου με τα ωραία σου!!!
🙂
Πολύ όμορφο και το decor που κάνεις κάθε φορά εύγε!
Ευχαριστώ Νατάσα !!!