Γαμήλια Τούρτα
15 Φεβ
Μέσα από το σημερινό post θα ετοιμάσουμε μία ξεχωριστή γαμήλια τούρτα !! Και λέω ξεχωριστή γιατί θα δημιουργηθεί χωρίς ίχνος ζάχαρης, χωρίς βούτυρο και χωρίς λευκό αλεύρι !! Γίνεται ;; Και όμως γίνεται, και μάλιστα σκίζει από γεύση !!
Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί έχουμε πολλή δουλειά, πάμε κατευθείαν στην συνταγή.
Το γλυκό μας αποτελείται από τρία βασικά υλικά. Το κέικ, την κρέμα σοκολάτα και την αμυγδαλόπαστα.
Ξεκινάμε με το κέικ, τα υλικά μας είναι:
260 γρ πολτό μήλου (δες πως τον ετοιμάζουμε εδώ)
160 γρ αλέυρι ολικής από μαλακό σιτάρι ή από ζέα
5 αυγά χωριστά ασπράδια – κρόκοι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
3 + 1 κουταλιές μέλι
100 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
2,5 κουταλάκια baking powder
3 τσέρκια διαμέτρου 16, 12 και 7 εκ
Στο μίξερ κτυπάμε τον πολτό μήλου, το ξύσμα πορτοκαλιού και τους κρόκους για αρκετά λεπτά μέχρι το μείγμα μας να αφρατεύσει. Διαλύουμε μέσα στο χυμό πορτοκαλιού τις 3 κουταλιές μέλι και σιγά σιγά το προσθέτουμε ενώ συνεχίζουμε το κτύπημα στην μεγάλη ταχύτητα. Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και καθαρίζουμε σχολαστικά το μπολ του μίξερ. Ρίχνουμε τα ασπράδια και ξεκινάμε το κτύπημα αρχικά σε μέτρια ταχύτητα και στη συνέχεια σε μεγάλη. Μόλις αρχίζει να σχηματίζεται η μαρέγκα ρίχνουμε σαν κλωστή τη μία κουταλιά μέλι.
Ανακατεύουμε καλά τα στερεά μας και λίγα λίγα τα κοσκινίζουμε στο αρχικό μας μείγμα. Ενδιάμεσα παίρνουμε και κομμάτια από την μαρέγκα και απαλά με μία σπάτουλα ομογενοποιούμε. Ολοκληρώνουμε όλη την ποσότητα των υλικών μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 oC και σε ένα ταψί που έχουμε απλώσει μία λαδόκολλα τοποθετούμε τα τσέρκια. Τα γεμίζουμε με το χυλό μας, αφού πρώτα λαδώσουμε και αλευρώσουμε ελαφρά τα τοιχώματά τους. Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά στη μεσαία σχάρα. Μόλις ψηθούν τα κέικ, ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή του εικονιζόμενου εργαλείου κόβουμε κάθε κέικ σε 3 κομμάτια.
Προχωράμε με την κρέμα σοκολάτα, θα χρειαστούμε
5 κουταλιές ταχίνι ολικής αλεσμένο σε πετρόμυλο
1,5 κουταλιά ωμό κακάο
1,5 κουταλιά ωμό χαρουπάλευρο
χυμό από ένα πορτοκάλι
3 κουταλιές καλής ποιότητας μέλι
Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας στον επεξεργαστή τροφών και αλέθουμε δυνατά μέχρι να σχηματιστεί μία λεία κρέμα. Ενώνουμε τα κομμάτια των κέικ που κόψαμε στα 3 αφού πρώτα τοποθετήσουμε ενδιάμεσα από κάθε στρώση λίγη από την κρέμα μας. Αφήνουμε χωριστά τα 3 κέικ και προχωράμε στην αμυγδαλόπαστα.
Θα χρειαστούμε
560 γρ λευκά αμύγδαλα και με την ένδειξη ωμά
6 κουταλιές καλής ποιότητας μέλι και 6 κουταλιές νερό
κουρκουμά σε σκόνη
Λίγα λίγα θρυμματίζουμε τα αμύγδαλα στο blender, τα κοσκινίζουμε καλά και επαναλαμβάνουμε μέχρι στο τέλος να έχουμε μία πούδρα αμυγδάλου. Είναι πολύ σημαντικό να μη υπάρχουν καθόλου χοντρά κομμάτια, διαφορετικά η αμυγδαλόπαστά ούτε θα πλάθεται ούτε θα ανοίγει. Χωρίζουμε το τριμμένο αμύγδαλο σε 3 μέρη, Τα δύο πρώτα θα χρειαστούν για να ντύσουμε τα κέικ, ενώ με το τρίτο θα σχηματίσουμε τις διακοσμητικές χάντρες. Ρίχνουμε το πρώτο μέρος σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές μέλι με τις 2 κουταλιές νερό και τις προσθέτουμε. Πλάθουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ενιαία πάστα.
Μεταφέρουμε σε μία λαδόκολλα, τοποθετούμε από πάνω άλλη μία και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε κυκλικά σε διάμετρο 20 εκ. Ξεκολλάμε την αμυγδάλοπαστα και την απλώνουμε πάνω από το μεγάλο μας κέικ. Με τη βοήθεια της ειδικής σπάτουλας πιέζουμε περιμέτρικά ώστε να εφαρμώσει ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα δύο κέικ. Μόλις ολοκληρώσουμε τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Συνεχίζουμε με την διακόσμηση. Με το τελευταίο κομμάτι της αμυγδαλόπαστας σχηματίζουμε μικρές μπαλίτσες με βάρος 3 γρ η κάθε μία. Για να πάρουν το χρυσαφί χρώμα τις κυλάμε σε ένα πιατάκι που έχουμε ρίξει λίγη σκόνη κορκουμά. Αν θυμάστε, με όμοιο τρόπο φτίαξαμε πριν 2 βδομάδες τις μελισσούλες. Στολίζουμε με τις χρυσαφί χάντρες κάθε επίπεδο του γλυκού μας.
Αυτό ήταν, τα καταφέραμε !! Η Γαμήλια Τούρτα μας είναι έτοιμη !! Τα υλικά της είναι ένα και ένα !! Μπουκιά και δύναμη 🙂
Βέβαια να τονίσω πως η παραπάνω τούρτα είναι μικρή σε ποσότητα, φτάνει δηλαδή για το ζευγάρι, τον παπά, τον κουμπάρο άντε και τα πεθερικά … 🙂 Για να μη βρεθείτε εκτεθειμένοι στους πολυάριθμους καλεσμένους σας, πολύ απλά προσαρμόστε τις αναλογίες των υλικών στην ποσότητα που επιθυμείτε 🙂 🙂
πολύ εντυπωσιακή η τούρτα! τόσο σε εμφάνιση (που σκίζει!!) όσο και σε υλικά! ούτε ζάχαρη, ούτε βούτυρο?!
θα την δοκιμάσω σίγουρα την συνταγή! Σε απλό κεκάκι βέβαια, δεν σκέφτομαι να παντρευτώ άμεσα.. haha!
Η γέμιση της σοκολάτας πιστεύω θα μου αρέσει πάρα πολύ!
Ευχαριστώ !!! Δυστυχώς δεν υπήρχε αρκετός χρόνος γιατί ο ήλιος θα έφευγε και έπρεπε τα εφαρμόσω λίγο βιαστικά την αμυγδαλόπαστα. Κανονικά θέλει με την σπάτουλα (smoother) περισσότερη προσπάθεια για να γίνει 100 % γεωμετρική και συμμετρική .. Ναι, να τη φτιάξεις, από γεύση είναι πολύ δυνατή: το αρωματικό κέικ πορτοκαλιού παντρεύεται πολύ καλά με την σοκολάτα και το αμύγδαλο !
Εντάξει! Και μόνο για τον κόπο που έκανες και τη δουλειά που έβαλες, χίλια μπράβο!!! Από εμφάνιση σκίζει!!! Υπερπαραγωγή και 500 παρασκευές!
Χριστίνα ευχαριστώ που το επισημαίνεις !! Πραγματικά αυτά τα γλυκά έχουν τρελή δουλειά … Να φανταστείς από τον Μάρτιο που γενικά ασχολούμαι την έχω φτιάξει συνολικά 5 φορές !! Η δεύτερη ήταν αποτυχία, (δεν άνοιγε η αμυγδαλόπαστα) και στην τρίτη έπαθα υπερκόπωση … Η χαρά όμως της δημιουργίας είναι ανυπολόγιστη αλλά και η απόλαυση όταν την τρως 🙂
Καλέ εγώ κουράστηκα και μόνο που το είδα, φαντάσου και να το έφτιαχνα. Γι αυτό δε θα γίνω ποτέ καλή στη ζαχαροπλαστική. (παίζει να βγεις εκτός προγράμματος και να μας κάνεις κανά καλό αλμυρό κουλουράκι σαρακοστιανό;)
Αλμυρά κουλουράκια ??!!? Γιατί όχι ??! Κάτι θα σκεφτώ !! Φιλιά πολλά Χριστίνα !! Thanx για τα σχόλια !!!!
Τι εκανες πάλι ;;;;;;τι τουρτα υπερπαραγωγή ειναι αυτή; Πρέπει να σκίζει απο γευση
Thanx Ευχαγγελία !! Ναι, είναι δυνατή από γεύση ! Να πούμε πως η αμυγδαλόπαστα είναι σαφέστα πιο νόστιμη από την κοινή ζαχαρόπαστα.
Μπράβο Άρη! Η τούρτα είναι καταπληκτική σε εμφάνιση και είμαι σίγουρη και σε γεύση!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Ευχαριστώ πολύ Αγγελική !!! Καλή Εβδομάδα !!!
Χίλια μπράβο Αρη!!!!!!!!!Ενας λόγος , από τους πολλούς, που περιμένω το Πάσχα αυτή την χρονιά, ειναι πρώτα από όλα να σε δω και δευτερον αλλά σημαντικό (!!!!!!!!!) να φάω κανένα νεανικό γλυκάκι!!!!!!!Συνέχισε την προσπάθεια.
κα Κατερίνα σας υπερ ευχαριστώ !! Βεβαίως, άλλωστε Πάσχα χωρίς γλυκό δε γίνεται 🙂
Χαχαχ ούτως ή άλλως, αν παντρευτώ ποτέ, θα είναι σε κλειστό κύκλο οπότε φτάνει η τούρτα σου!
Πρέπει να πω πως συγκλονίστηκα!! Εννοείται πως θα δοκιμαστεί!!Καλή εβδομάδα<3
Λίλια πόσο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !!! Βέβαια, να τη δοκιμάσεις και να μας πεις εντυπώσεις 🙂
Άρη μου έγραψες!!! χαλάλι και η κούραση και όλα!
την έκανες απίθανη σε εμφάνιση αλλά σίγουρα και σε γεύση!!
και μην νομίζεις, όλοι οι γάμοι πια σε κλειστό κύκλο γίνονται!!! 🙂
καλή εβδομάδα!!
Εύη χίλια ευχαριστώ !! Σωστό και αυτό …
Ουαου… οχι μονη ομορφη και λαχταριστη αλλα και σουπερ υγιεινη!
Μπραβο σου 🙂
Σε ευχαριστώ, έχει σημασία που μου το λες εσύ !!!
Παρότι είμαι της υγιεινής διατροφής στα γλυκά συνήθως δεν κάνω εκπτώσεις, αλλά καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλοί με αλλεργίες οπότε αξίζει να υπάρχει και μια εναλακτική για όλους. Πολυ΄καλή δουλειά έκανες,το μόνο που το κίτρινο χρώμα στα διακοσμητικά μπαλάκια (εμένα τουλάχιστον) με παραπέμπει σε κάτι αλμυρό, δεν ξέρω γιατί.
Αλήθεια, δεν παίζει καμία έκπτωση στη γεύση 🙂 Για τις διακοσμητικές μπαλίτσες ήμουν και εγώ προβληματισμένος ως προς το εικαστικό …, αλλά πρόσφατα προμηθεύτηκα κάτι στάμπες που δημιουργούν μικρά ωραία σχέδια από αμυδγαλόπαστα. Πιστεύω στο επόμενο παρόμοιο γλυκάκι (που ήδη δουλεύω) να σε κερδίσω περισσότερο 🙂
Χρειάζονται και περισσότεροι σε έναν γάμο;;; Μην σου πω, βγάλε και τον παπά και κάντον Δήμαρχο χαχαχαχα
Δεν έχω ιδέα τι γεύση έχει (δεν μπορώ να φανταστώ τους συνδυασμούς που έκανες) αλλά από εμφάνιση σε προκαλεί να τη δοκιμάσεις!
Ναι, μια χαρά είναι ο Δήμαρχος 🙂 Στη γεύση επικρατεί το πορτοκάλι, το κακάο και το αμύγδαλο …
Εύγε,άρη! όντως μιλάμε για τούρτα υπερπαραγωγή! Πολύ όμορφη κ φαντάζομαι πόσο νόστιμη θα είναι!
Φιλάκια!
Ευχαριστώ Λένια !!! Ο συνδυασμός πορτοκάλι, κανέλα, κακάο, μέλι και αμύγδαλο είναι τελικά εγγύηση !! Φιλιά πολλά, σε σένα και στην αδελφή σου !!!
Υπέροχη και λατρεύω τον συνδυασμό σοκολάτας, πορτοκαλιού και αμυγδάλου/ αμυγδαλόπαστας μαγεία!
Ούτε βουτυρόκρεμες… και λοιπά τζάτζαλα μάνταλα!
Συγχαρητήρια Άρη!
* Πέρασα και το blog σου στο blogroll μου για να βλέπω την τουρτάρα και δυστυχώς ο blogger δεν παίρνει τις φωτογραφίες από το δικό σου blog.
Στο γράφω μήπως πρέπει/θέλεις να το ψάξεις…
Ζ.
Ζαμπια, το έχω προσέξει και εγώ. Κάτι παίζει με την featured image, πρέπει να το φτιάξω … 1000 ευχαριστώ που μου το λες και που φυσικά περνάς το blog μου στο blogroll σου 🙂
Πραγματικά έχει παραγίνει με την βουτυρόκρεμα, χρησιμοποιείται παντού και σε μεγάλη (!) ποσότητα …
Εντυπωσιακή τούρτα θα την δοκιμάσω σε απλό κεικ για αρχή. Καλό σου απόγευμα!!!
Ευχαριστώ Ελένη, ναι και σαν κέικ μια χαρά είναι !!!
Τα θερμά μου συγχαρητήρια!!!! Η τούρτα είναι υπερπαραγωγή ολόκληρη… χαλάλι ο κόπος σου πιστεύω γιατί το αποτέλεσμα είναι άριστο!!! Θα ήθελα τόσο να τη δοκιμάσω γιατί έχω μπουχτίσει από τα συνηθισμένα…
Πολλά πολλά ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Ίρις !!!
Να ευχηθούμε και “βίον ανθόσπαρτο”!!! Με τούτη την τούρτα που δημιούργησες Άρη.
Μου άρεσε όλως ιδιαιτέρως η κρέμα σοκολάτας και θα την δοκιμάσω σε άλλη παραλλαγή τούρτας σίγουρα.
Πηνελόπη, κάθε ευχή καλή είναι 🙂 Ναι βέβαια, η κρέμα σοκολάτας είναι εγγύηση, την χρησιμοποιώ σε διάφορες παραλλαγές της. Και το επόμενο post σχετικό θα είναι …
Εντυπωσιακή και υγιεινή!!!
Ευχαριστώ Πέπη, τα προσπαθώ και τα δύο 🙂
Άρη μας εντυπωσίασες και πάλι…. Φαίνεται τέλεια! Θα ήθελα τόσο να την δοκιμάσω!
Thanx Μαρία !!! Εξαφανίστηκε όλη, την επόμενη φορά στο υπόσχομαι !! 🙂
Άρη μου τώρα είδα την τουρτα !!! Πραγματικά εντυπωσιακή !!!! Και γεμάτη υγεία !! Παράδειγμα για μίμηση ( τα λέω για να τα ακούω ) !!! Μπράβο σου !!!
Χίλια ευχαριστώ Αθηνά !! Και εσύ είσαι παράδειγμα για μίμηση γιατί αυτά που φτιάχνεις είναι εξαιρετικά δύσκολα και το ξέρω !! Και έχεις ταλέντο για να τα φτιάχνεις τόσο τέλεια .. Τι να πω για την τούρτα – iphone ?!!? Απίστευτη δουλειά !!
Μπράβο Άρη εντυπωσιάστηκα! To παντεσπάνι και η αμυγδαλόπαστα μου άρεσαν πάρα πολύ, στην κρέμα σοκολάτα με χαλάει το ταχίνι αλλά για όποιους τους αρέσει είναι πολύ έξυπνη εναλλακτική. Τώρα είδα ότι έχεις και νέο post αλλά θα αφήσω σχόλιο σε αυτή την εντυπωσιακή τούρτα.
Γεια σου Μίνα !!! Ξέρεις το ταχίνι χάνεται κάπως στη γεύση, απλά μας προσφέρει την λιπαρή του υφή … Αντί για ταχίνι βέβαια μπορεί να μπει και πολτός μήλου. Καλό τριήμερο, σε ευχαριστώ !!!!!
Καλή ιδέα ο πολτός μήλου, θα το δοκιμάσω.
Εκπληκτική και πεντανόστιμη τούρτα!Και πολύ υγιεινή 🙂
Ευχαριστώ πολύ !!! Πραγματικά είναι νόστιμη, οι γεύσεις έδεσαν !!!
ΞΑΝΑΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΙ, μόνο και μόνο για την τούρτα!!!! Είναι τέλεια!!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!
Αυτά λες, και μετά θα φταίω εγώ !! 🙂