Ένα διαφορετικό Κέικ!
19 Φεβ
Αλλά τόσο νόστιμο που πραγματικά θα σας κερδίσει!
Απλά υλικά όπως ολόκληρο δίκοκκο σιτάρι, ξερά φρούτα και αρωματικά συνθέτουν μία πολύ ευχάριστη γεύση. Το πορτοκάλι με μαγικό τρόπο αναδεικνύει το βερίκοκο ενώ το δενδρολίβανο αφήνει τοπικά – σε λίγα σημεία – το υπέροχο άρωμά του. Η παρασκευή είναι πέρα για πέρα πανεύκολη αφού δεν απαιτεί ψήσιμο σε φούρνο.
Θα χρειαστούμε:
250 γρ ολόκληρο δίκοκκο σιτάρι
250 γρ ξερά σύκα
150 γρ ξερά βερίκοκα
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τεμαχισμένο φρέσκο δενδρολίβανο
Χρησιμοποίησα μία φόρμα διαμέτρου 14 εκ και ύψους 10 εκ.
Προκύπτουν 4-5 μερίδες.
Μουλιάζουμε τα σύκα σε λίγο νερό. Μόλις μαλακώσουν τα πολτοποιούμε καλά στο multi. Ρίχνουμε τα αλεσμένα σύκα σε μία κατσαρόλα τοποθετημένη πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σιτάρι και τα βερίκοκα χοντροκομμένα. Γεμίζουμε με νερό ίσα να καλύπτει καλά τα υλικά μας (αξιοποιούμε και όσο νερό περίσσεψε από το μούλιασμα)
Βράζουμε για περίπου 45 λεπτά, και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα. Στόχος είναι να μαλακώσει το σιτάρι και στο τέλος να απορροφηθούν όλα τα υγρά έτσι, ώστε να προκύψει ένα σχετικά δεμένο μείγμα. Προς το τέλος ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα.
Με ένα πινέλο και ελάχιστο ελαιόλαδο λαδώνουμε εσωτερικά την φόρμα. Την γεμίζουμε, πατώντας καλά ώστε να μην μείνουν κενά. Αφήνουμε να παγώσει το γλυκό μας ένα βράδυ στο ψυγείο και ξεφορμάρουμε. Αφαιρείται εύκολα!
Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε κάποια φόρμα. Μπορείτε να το απλώσετε σε ένα ταψάκι, να χρησιμοποιήσετε ένα τσέρκι ή πολύ απλά να το φάτε απευθείας από την κατσαρόλα, όπως έκανα εγώ την πρώτη φορά 🙂
Καλό Σαββατοκύριακο!
Πολύ εντυπωσιακό και υπέροχες φωτογραφίες!!
Είμαι σίγουρη οτι κι εγώ από την κατσαρόλα θα το φάω χαχα
Ευχαριστώ Πέπη! Καλή εβδομάδα!
Πολύ υγιεινό και ενδιαφέρον κεικ! Σίγουρα θα φαγωθεί πριν μπει σε φόρμα! Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Καλό Σαββατοκύριακο!
Ευχαριστώ Σωτηρία! Χαρά μου να μοιράζομαι συνταγές 🙂
Υπέροχο Αρη και οι φωτογραφίες σου απίστευτες, όπως πάντα 🙂
Ευχαριστώ! Προσπαθώ ασταμάτητα στο θέμα της φωτογραφίας. Με δυσκολεύει αλλά μου αρέσει…
Θα μπορούσαμε το δικοκκο σιτάρι να το αντικαταστήσουμε με βρώμη; Πολύ ενδιαφέρουσα και υγιεινή συνταγή, ακόμα μια φορά! Ευχαριστούμε πολύ Άρη
Φοβάμαι μήπως πικρίζει λίγο…Θέλει μια δοκιμή για να δούμε πως βγαίνει η γεύση.
Πάντως αυτό που έχω δοκιμάσει και σίγουρα αξίζει είναι η άθερμη εκδοχή. Θα αντικαταστήσεις το στάρι με τριμμένα αμύγδαλα, θα μουλιάσεις και θα πολτοποιήσεις τα σύκα, θα μουλιάσεις και θα κόψεις λίγο τα βερίκοκα, θα ρίξεις και τα αρωματικά και όλα μαζί θα τα πλάσεις. Θα βγει τέλειο 😉
Πολύ όμορφες και ατμοσφαιρικές οι φωτογραφίες σου αυτή τη φορά, Άρη! Το παιχνίδι της αντίθεσης με τα έντονα χρώματα και το σκοτεινό σκηνικό στο φόντο μου αρέσει πολύ!
Χαίρομαι που σου αρέσουν Νανά!!!! Το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας μου αρέσει πολύ και κάτι με τραβάει προς εκεί. Για να δούμε..
Όπως και στην ζωγραφική, έτσι και στην φωτογραφία οι δραματικές αντιθέσεις φως – σκιά δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Ή αλλιώς κέικ Βαρβάρα. (από το γνωστό νηστίσιμο γλυκάκι) ό, τι έχει σιτάρι μέσα με ξετρελαίνει.
Χα χα χα! Θυμίζει λίγο, αλλά googλάρωντάς βλέπω πως το γλυκό Βαρβάρα είναι πιο δύσκολο. Πάντως ενδιαφέρουσα παρατήρηση Χριστίνα!
Τα ξερά φρούτα με το πορτοκάλι και την κανέλα ταιριάζουν άψογα!
Το δεντρολίβανο πολύ ιδιαίτερο, σίγουρα θα κάνει το κέικ ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον!
Πολύ μου αρέσει που δεν χρειάζεται ψήσιμο και που παρόλα αυτά διατηρεί τόσο όμορφα το σχήμα του!
Καλό βράδυ!
Ναι ναι, ταιριάζουν όντως! Το πορτοκάλι σαν να “ξυπνά” τα ξερά φρούτα.
Αχχχ αυτές οι “σκοτεινές” φωτογραφίες Άρη… είναι ΥΠΕΡΟΧΕΣ!! Δεν μας κάνεις ένα tutorial;;;;
Τί να πω για το κέικ …με έχεις ξεσηκώσει να φτιάξω κάποιες από τις ωμοφαγικές σου συνταγές… φαίνεται τέλειο και σίγουρα είναι πολύ αρωματικό το κέικ!!!
Καλό βράδυ!!
Αχ, είναι νωρίς για να δώσω οδηγίες πάνω στο θέμα της φωτογραφίας. Σίγουρα θα πω κάποια βλακεία.
Θα το προσπαθήσω όμως στο μέλλον να κάνω μερικά photography posts. Θα δούμε 🙂
Ευχαριστώ Κική!
Σου το έχω πει, ότι έχω αγαπήσει το δίκοκκο σιτάρι τον τελευταίο καιρό. Όμως ποτέ δεν το χρησιμοποίησα σε γλυκιά συνταγή.
Υπέροχη ιδέα που κι εγώ δεν θα προλάβαινα να βάλω σε φόρμα…από την κατσαρόλα θα το έτρωγα!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Το θυμάμαι Αγγελική!!!! Μου το είχε πει, ναι! Και μένα μου αρέσει, είναι απλό και μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, όπως και σε γλυκό 🙂
Στο έγραψα και στο IG και το ξαναγράφω κι εδώ: το μαύρο στυλ σου πάει πολύ! στις φωτογραφίες 😀
Ναι ναι το είδα!! Ευχαριστώ πολύ Δήμητρα! Νομίζω μου αρέσει αρκετά και τεχνικά το δουλεύω καλύτερα.
Ω.. πολύ ωραίο Αρη.
Το σιταρι μου αρέσει πολύ και το γλυκό αυτό θα ήθελα να το δοκιμάσω. Μόλις παρω αποξηραμένα φρουτα θα το κάνω.
Μου θυμήζει λίγο τον χαλβά (καμία σχέση) αλλά αυτό μου ήρθε όταν το διάβασα.
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου.
🙂
Ευχαριστώ Μάριον. Λίγο η παρασκευή θυμίζει χαλβά, όχι τόσο η γεύση νομίζω..
θα συμφωνήσω κι εγώ. υπέροχες φωτογραφίες Άρη!
όσο για το γλυκό είμαι πολύ περίεργη για την γεύση του!
θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω 🙂
καλό βράδυ!!
Ευχαριστώ Εύη! Η γεύση είναι πολύ φρουτένια, με το σιτάρι, αν και μαλακό, να δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα υφή!
Αλλο ενα ομορφο/πρωτοτυπο γλυκο!
Οι φορμες μοναδικες… απο Παρισι?
Όχι, αυτές τις πήρα πρόσφατα από το Μοναστηράκι. Πλέον πάω κάθε βδομάδα και αναζητώ τα καλύτερα props 😉
Αυτό το γλυκό μπορεί άνετα να φαγωθεί μέσα στη νηστεία γιατί πόσο χαλβά να φας πια.. 😉 Έχω όμως απορίες.. Εδώ δεν έχω δει να κυκλοφορεί δίκοκκο σιτάρι μπορώ να χρησιμοποιήσω το απλό που φτιάχνω τα κόλλυβα?
Γλυκαντική ουσία δεν υπάρχει; Ή αρκούν τα σύκα και τα βερίκοκα?
Η απάντηση σου πιο πάνω πως μπορώ να αντικαταστήσω το σιτάρι και με αμύγδαλα να υποθέσω πως τα βράζεις πρώτα, τα ξεφλουδίζεις και είσαι προσεκτικός να σου πέσουν πολλά υγρά στο μείγμα?
Το κοιτάω κάμποση ώρα μέχρι να καταλάβω τι γεύση μπορεί να έχει.. χαχαχα λες και το δοκιμάζω On line!!! 😀
Η παρασκευή θυμίζει λίγο χαλβά, αλλά όχι η γεύση. Η γεύση είναι αρωματική και φρουτένια, σαν ζουμερό φρουτοπαστέλι 🙂
Ναι, τα σύκα είναι υπέρ γλυκά και αρκούν. Μπορείς να βράσεις το αμύγδαλα αλλά καλύτερα να τα μουλιάσεις για ένα βράδυ σε κρύο νερό και μετά ξεφλουδίζουν εύκολα. Έτσι δεν θα καταστραφούν τα συστατικά τους 😉
Χα χα χα, πρέπει να το φτιάξεις για να το δοκιμάσεις, από την οθόνη δεν γίνεται 🙁
Ούτε εχω φτιάξει, αλλα ούτε εχω δοκιμασει κατι αντίστοιχο! Φαινεται πολύ γευστικό!
Καλό απόγευμα!
🙂
Μα πρέπει να το φτιάξεις Αριάδνη. Πιστεύω θα σου αρέσει!
Στην αρχή δεν ήξερα πως να το “αντιμετωπίσω” οπτικά!
Μετά πήγα στο επόμενο στάδιο και άρχισα να σκέφτομαι πως να είναι στην γεύση…
Κατέληξα ότι θα μου “θυμίζει” μάλλον την γεύση που συναντάμε στα κόλλυβα (τα οποία αγαπώ ιδιαιτέρως ομολογώ) φίλε μου Άρη.
Το μόνο που με “ξενίζει” είναι το δεντρολίβανο.
Δεν θα έλεγα πως το έχω συνδυάσει με τις γλυκές γεύσεις…
Αλλά πάλι, αν δεν δοκιμάσεις…δεν μπορείς να ξέρεις!!
Όπως πάντα απολαυστικά πρωτότυπος :-))
Και όμως σε μικρή ποσότητα ταιριάζει, στο συγκεκριμένο γλυκό βέβαια. Είχα δει στο Παρίσι τάρτες βερίκοκο να έχουν από πάνω λίγο δενδρολίβανο και μου φάνηκε ενδιαφέρον!
Ευχαριστώ Πηνελόπη! Καλό ΣΚ!!
…και δε θέλει ψήσιμο; Α, καλά για μένα το έφτιαξες! Χεχε
Υπέροχες οι φωτογραφίες σου!
Είναι ευκολάκι Κατερίνα! 🙂
Και εγώ στην αρχή μου φάνηκε κάπως όχι κέικ… Αλλά εφόσον κρατάει σχήμα και έχει τόσο όμορφα αρώματα, γιατί όχι;;; να και κάτι διαφορετικό !!! Όσο για το στυλ στις φωτό σου, νομίζω ότι έχεις πια αρχίσει να κατασταλάζεις σε κάτι που σου πάει πολύ!!! Καλή εβδομάδα εύχομαι Άρη!!
Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και οπως παντα πολύ ωραιες φωτογραφίες… (σουπερ cake stand)
Το σιτάρι το έχω δοκιμάσει παρόμοια και μου άρεσε Άρη!Οι φωτογραφίες καταπληκτικές!!!
Μ’αρέσει! Και το κέικ και η φωτογράφηση! Και το δεντρολίβανο και ο συνδιασμός γέυσεων. Πρωτότυπο και πάλι 🙂