Γλυκό του Κουταλιού Αγριόσυκο
25 Απρ
update 2018: δείτε εδώ την νέα έκδοση με πετιμέζι
Αν θυμάστε λίγες εβδομάδες πριν μετατρέψαμε φλούδες μανταρινιού σε αρωματική μαρμελάδα. Αυτή την εποχή σειρά έχει το αγριόσυκο.
Το αγρίοσυκο το συναντάμε παντού και σε αντίθεση με τα ήμερα σύκα του Αυγούστου, δεν ωριμάζει ποτέ. Γίνεται όμως σε ένα υπέροχο (μα υπέροχο) γλυκό του κουταλιού που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε.
Θα χρειαστούμε:
περίπου 2 κούπες αγριόσυκα
450 γρ καλής ποιότητας ήπιο γευστικά μέλι (ή αγαύη)
40 ml νερό
1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού
ολόκληρα γαρύφαλλα
καθαρισμένα αμύγδαλα
Πλένουμε καλά τα αγριόσυκα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο το κοτσάνι τους και ανοίγουμε από κάτω μία μικρή οπή. Τα μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα γεμάτη με νερό. Αφήνουμε να πάρουν μία καλή βράση, στραγγίζουμε το νερό, προσθέτουμε καινούργιο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (ξεπίκρισμα) για άλλες 3 βράσεις. Στην τελευταία τα αφήνουμε να βράσουν τόσο όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν αρκετά και εύκολα να τρυπιούνται με ένα πιρούνι.
Περιμένουμε λίγο να κρυώσουν και με ένα ξύλινο καλαμάκι τα τρυπάμε από κάτω προς τα πάνω. Ταυτόχρονα με τα δάκτυλά μας τα πιέζουμε καλά ώστε να φύγει το πικρό νερό που ακόμα κρύβεται στην σάρκα τους. Για να στεγνώσουν λίγο περισσότερο τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε για μία ώρα στο φούρνο στους 50 βαθμούς επιλέγοντας τον αέρα. Προσοχή βέβαια να μη μας ξεραθούν, άλλωστε δεν πειράζει αν μείνουν λίγο υγρά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μπεν μαρί, σε υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία ομογενοποιούμε το μέλι, το νερό και τον χυμό λεμονιού. Βγάζουμε τα σύκα από το φούρνο, τα γεμίζουμε με αμύγδαλα και τους καρφώνουμε και από ένα γαρύφαλλο. Τα μεταφέρουμε σε ένα καθαρό βάζο και όπως είναι ρίχνουμε το σιρόπι μας. Κλείνουμε καλά και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Δεν δοκιμάζουμε αμέσως, περιμένουμε λίγες μέρες ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Σε περίπτωση που επιλέξετε την αγαύη, δεν χρειάζεται να την αραιώσετε με νερό και λεμόνι. Τη δοκίμασα πέρυσι και ομολογώ πως το αποτέλεσμα ήταν άψογο. Σε σχέση με το μέλι το γλυκό βγήκε λίγο πιο ανάλαφρο και ακόμα πιο αρωματικό.
Η παραπάνω συνταγή βασίζεται στο post Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι και λεμόνι χωρίς ζάχαρη του εξαιρετικού blog Sofeto Γεύσεις Υγείας
Άρη υπέροχο!!!!
Το σύκο είναι απ τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού!!!
Η συνταγή θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία!!!
Σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Να είσαι καλά εύχομαι , να δημιουργείς και να μας προσφέρεις τις εξαιρετικές σου ιδέες!
Και μόλις σου έγραφα μήνυμα στο fb !! Με πρόλαβες 🙂 Εμείς σε ευχαριστούμε για όσα μας έχεις μάθει μέσα από το blog σου !! Φέτος κλείνει 3 χρόνια, εύχομαι ολόψυχα να τα χιλιάσει !!!
Εξαιρετικό το γλυκό σου! Πάντα με το στίγμα του “υγιεινού” που χαρακτηρίζει κάθε σου συνταγή! Το γλυκό σύκο είναι λατρεμένο μου όπως και το φρούτο που είναι μακράν το πιο αγαπημένο μου! Εκανες πάλι ένα υπέροχο ποστ!
Επίσης να πω ότι η φωτογραφία με το σιρόπι να πέφτει πάνω στο σύκο σαν σερπαντίνα μου άρεσε ΤΟΣΟ πολύ!!!!!!!!
Καλό βράδυ!
Ευχαριστώ πολύ, γίνεται πεντανόστιμο και super αρωματικό ! Το φτιάχνω χρόνια, παλιά το έφτιαχνα και με ζάχαρη και πάντα μου πετύχαινε…
Προσπάθησα πολύ, ειδικά με τις φωτογραφίες. Αλλά η πρώτη δεν προέκυψε όσο καλή την ήθελα…Η ιδέα μου ήταν να δημιουργήσω μία παραδοσιακή εικόνα που ταυτόχρονα είναι και πολύ νεανική … ακόμα όμως θέλω δουλειά 🙁
Καταπληκτικό γλυκό Άρη!!! Το σύκο είναι κι εμένα το πιο αγαπημένο γλυκό κουταλιού…λυπάμαι τόσο που δεν μπορώ να βρω εδώ, στη χώρα των πάγων…χιχι…Θα πρέπει να αρκεστώ στις υπέροχες φωτογραφίες! Καλή Κυριακή 🙂
Ευχαριστώ Χαρά !! Κρίμα ναι, μόλις έρθεις Ελλάδα πρέπει να προμηθευτείς !!!
Καλημέρα Άρη, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αγριοσυκα, το πιστεύεις ούτε γνωρίζα την ύπαρξη τους!!! Μου αρέσει που μαθαίνω όλο καινούργια πράγματα μέσω του blogging!!! Ευχαριστώ που την μοιράστηκες μαζί μας!!!
Ίρις το έχεις σίγουρα προσέξει…αφού αυτή την εποχή οι αγριοσυκιές είναι γεμάτες καρπούς και τις συναντάμε ακόμα και στους ακάλυπτους των πολυκατοικιών.
Άρη μου τα λατρεύω τα γλυκά του κουταλιού!!Και το συγκεκριμένο μου αρέσει πολύ!Δεν έχω φτιάξει ποτέ η ίδια αλλά θα το ήθελα, ως τότε τσιμπάω λίγο από το δικό σου!!
thnks Λίλια, τσίμπα όσο θες 🙂
Από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού!
Και σου πέτυχε τέλεια όπως βλέπω στις φωτός σου!!
Καλή βδομάδα από αύριο!
Πάντα πετυχαίνει, θεωρώ πως είναι από τα εύκολα γλυκά του κουταλιού .. Καλή εβδομάδα !!!
Από τα πιο ωραία γλυκά του κουταλιού, με φίνο άρωμα και γεύση! Εξαιρετική η εκδοχή παρασκευής του με μέλι! Καλοφάγωτο!
Καλό βράδυ.
Ευχαριστώ Ειρήνη !! Πράγματι, όταν το φτιάχνω το σπίτι μοσχοβολάει “χωριό” 🙂
Το σύκο και το λεμόνι είναι τα μόνα γλυκά κουταλιού που μου αρέσουν, οπότε χτύπησες διάνα με την συνταγή σου!
Τόσο μικρά και γεμάτα νοστιμιά, απλά υπέροχα!
Καλό βράδυ Άρη!
Λεμόνι ε; Δεν έχω φτιάξει ποτέ..δεν βρίσκω εύκολα και χοντρόφλουδα λεμόνια που χρειάζονται..Φτιάχνω βέβαια περγαμόντο…
Οι φωτογραφίες ειναι καταπληκτικές. Τα σύκα ειναι τόσο γυαλιστερά που σε προκαλούν να τα κανεις μια μπουκιά. Για να δω ομως αν εχω καταλάβει καλα. Τα άγρια σύκα δεν ειναι αλλη ποικιλία αλλα τα άγουρα σύκα αυτών που βγαίνουν το καλοκαίρι;μπορω να παράγγειλω απο τώρα post με το πως αποξηρένουμε σύκα;
Ευχαριστώ Ευαγγελία !! Προσπαθώ τρελά με τις φωτογραφίες αλλά δυσκολεύομαι και στο τέλος τίποτα δεν με ικανοποιεί όσο θα ήθελα 🙁 Τα αγριόσυκα δεν τρώγονται και στη φύση χρησιμοποιούνται για το δέσιμο (επικονίαση) των βρώσιμων σύκων. Νομίζω οι περισσότεροι φτιάχνουν το γλυκό αυτό με αγριόσυκα γιατί γίνεται πιο αρωματικό και αποκτά αυτή την μοναδική γλυκόπικρη γεύση.
Βέβαια, τον Αύγουστο θα έχω post για την αποξήρανση σταφίδας και σύκων.
Οντως είναι ένα απο τα πιο ωραία γλυκά κουταλιού.
Κι εσύ το έκανες πολύ ωραίο.
Το μέλι το κάνει ακόμα πιο αρωματικό και θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω έτσι.
Μπράβο 🙂
Μαριον, καλώς ήρθες !!! Σε ευχαριστώ πολύ !!
To συκαλάκι είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού!! Η συκιά του γείτονα δεν έχει ακόμα (τώρα πέταξε φύλλα)!! Θα την μαλώσω να βιαστεί!! Καλό βράδυ! Η τελευταία φωτό εξαιρετική (και οι άλλες σούπερ αλλά αυτή ξεχώρισα)!
Αθηνά σε ευχαριστώ !!!
Άρη αυτό είναι το αγαπημένο μου γλυκό!!! Δεν το συγκρίνω με τίποτα άλλο! Το άρωμά του με τρελαίνει και θέλω να μάθω πού τα βρίσκουμε αυτά τα σύκα. Και φυσικά δε το θέλω πολύ γλυκό, να κρατάει και λίγο την πίκρα του!
Χριστίνα παντού !!! Όπως και η Αθήνα, σίγουρα και η Θεσσαλονίκη θα είναι γεμάτη. Απλά προσέχεις τις συκιές που έχουν καρπό αυτή την εποχή, φοράς γάντια (για να μη μας πιάσει φαγούρα) και κόβεις, επιλέγοντας όχι πολύ μεγάλα.. Να χτες, εκεί που πάρκαρα ήταν μπροστά μου ένας κυριούλης που μάζευε από μία σε ένα πεζοδρόμιο. Σκέφτηκα, θα είδε το post και θα έτρεξε !! 🙂
Λατρεμένο γλυκό του κουταλιού….σικάτο και πεντανόστιμο…την καλημέρα μου!
Καλώς ήρθες Μαρία, έχει ωραία και ξεχωριστή γεύση !!
Άρη το λατρεύω το σύκο σαν φρούτο αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ ως γλυκό του κουταλιού. Με έπεισες όμως με αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες και τις αναλυτικές σου οδηγίες!
Δεν μπορώ επίσεις να μην σχολιάσω το υπέροχο και κυρίως ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ blog σου! Σε φιλώ!
Ελένη καλώς ήρθες. Σε ευχαριστώ θερμά για τα όμορφά σου λόγια !!!
καλησπέρα!
άλλη μια ξεχωριστή ανάρτηση Άρη!
υπέροχο γλυκό, αρωματικό και φίνο!!
καλή εβδομάδα!
thanx Εύη !!!!!
Το έχεις κάνει τέλειο Άρη.
Εξαιρετικό με το “εσώκλειστο” αμυγδαλάκι που τσακίζει στο δάγκωμα!
Ναι, το αμύγδαλο είναι must !!
Έχω άγνωστο υλικό!! χαχαχαχα δεν γλυτώνεις.. Τι είναι η αγαύη??
Το γλυκό σύκο δεν το έχω δοκιμάσει γιατι είμαι πεπεισμένη πως δεν μου αρέσει, ενώ τρώω τα σύκα γενικότερα.. κολλήματα τι να πεις.. :p Τώρα όμως με έβαλες σε σκέψη να το δοκιμάσω!! Οι φωτογραφίες σου είναι πάρα πολύ ωραίες, θες να βουτήξεις μέσα!! :)) Τα αγριόσυκα τα είχα ακουστά αλλά δεν ήξερα πως τα κάνουν και γλυκό! Καλό απόγευμα Αρη!
Ελεάνα καλησπέρα !! Η αγαύη είναι ένα γλυκαντικό που προκύπτει από τους χυμούς ενός κάκτου. Δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα (από όσο ξέρω), συνήθως εισάγεται από το Μεξικό.
Να το δοκιμάσεις, έχει ωραία γεύση !!!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αγριόσυκο, ούτε καν ήξερα ότι υπήρχε τέτοιο γλυκό του κουταλιού. Back to the roots λοιπον με κλασσικο κέρασμα. Ομορφες πολύ οι φωτογραφίες σου!
thanks Τάνια !!!
Η αληθεια ειναι οτι δεν έχω δοκιμασει…. θα το ψαξω ομως 😉
Πανεμορφη η πρωτη φωτογραφια!
Να το δοκιμάσεις, η γεύση είναι φουλ Ελλάδα !! Αλήθεια σου αρέσει η πρώτη φωτογραφία ; Χαίρομαι !! Προσπάθησα να δημιουργήσω μία εικόνα νοσταλγική και φρέσκια μαζί, αλλά νομίζω τελικά δεν την έφτασα εκεί που ήθελα …
Υπέροχες φωτογραφίες!!!
thanks Έλενα !!!
Μα τί τέλειες και λαχταριστές φωτό είναι αυτές Άρη;;; Αλλά και το γλυκό σου… πρέπει να έγινε καταπληκτικό αν κρίνω από τις φωτογραφίες!! Χίλια μπράβο!!!
Το έκανα πέρσι,το φτιάχνω και αυτή τη στιγμή!Είναι τέλειο!
ωωω το εφτιαξα και εγώ χτες, στην έκδοση με το σταφυλόμελο. Ναι! είναι τέλειο πραγματικά 🙂