Χαρουποκουλουράκια

29 Οκτ

Ό,τι και να σας πω για το χαρούπι, είναι λίγο! Αγαπημένος καρπός, φανταστικό άρωμα, τέλεια γεύση, δυνατή τροφή. Λίγο να το γκουγκλάρετε και θα διασταυρώσετε από πολλές πηγές την μεγάλη θρεπτική του αξία.

Η Αθήνα είναι γεμάτη από χαρουπιές, ανάμεσά τους και αρκετές ήμερες στολισμένες από εκατοντάδες βρώσιμους καρπούς που δυστυχώς λίγοι πλέον σκέφτονται να αξιοποιήσουν. Κάντε μια βόλτα στο λόφο του Φιλοπάππου και σίγουρα κάτι θα ανακαλύψετε!

Δεν θα πω άλλα, παρά μόνο πως σε πολλές από τις επόμενες συνταγές θα πειραματιστούμε με το χαρούπι.

Στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων μπορείτε να το προμηθευτείτε σε 3 βασικές εκδοχές: ολόκληρα χαρούπια, χαρουπάλευρο και χαρουπόμελο. Απλά προτιμήστε τοπικά προϊόντα γιατί είναι κρίμα να εισάγουμε κάτι που μπορούμε να έχουμε σε αφθονία!

Λοιπόν αρκετά 🙂 Πάμε για την συνταγή μας.

Χαρουποκουλουράκια, απλά και νόστιμα!

Θα χρειαστούμε:

50 ml χαρουπόμελο

50 ml ελαιόλαδο

120 ml νερό

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

240 γρ αλεύρι ολικής Ζέας (κατά προτίμηση αλεσμένο σε πετρόμυλο)

2 κουταλάκια του γλυκού baking Powder

Προθαιρμένουμε τον φούρνο μας στους 170 oC. Σε ένα μπολ αφού ανακατεύσουμε πολύ καλά τα υγρά (εικ. 1), προσθέτουμε και τα στερεά μας. Πλάθουμε… Παρατηρούμε πως η ζύμη προκύπτει μαλακή και ελάχιστα κολλάει στο χέρι μας. Έτσι την θέλουμε (εικ. 2). Πλένουμε τα χέρια μας και τα αφήνουμε ελαφρώς υγρά. Στην συνέχεια, παίρνουμε από τη ζύμη μας 24 γρ και με τις παλάμες των χεριών μας σχηματίσουμε μία μπάλα. Την τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει μία λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να μας τελειώσει η ζύμη (εικ. 3).

Μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο, στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 12 λεπτά, άντε 13 αν ο φούρνος μας δεν είναι πολύ δυνατός. Θέλουμε να μείνουν μαλακά γι’ αυτό δεν τα ψήνουμε πολύ.

Δεν τα τρώμε αμέσως, τα αφήνουμε να κρυώσουν, γίνονται πιο νόστιμα (εικ. 4).

xaropokoulourakiasteps

Update: Δείτε εδώ πως μετατρέψαμε τα χαρουποκουλουράκια σε ένα όμορφο δώρο !!

 

7 Responses to “Χαρουποκουλουράκια”

  1. άρη,αντί για αλεύρι ζέας να χρησιμοποιήσουμε χαρουπάλευρο?

    • aris 13/04/2015 at 22:24 #

      Αριάδνη καλησπέρα ! Νομίζω πως δεν θα λειτουργήσει .. πρόκειται για τελείως διαφορετικό υλικό με άλλη απορροφητικότητα και χωρίς καθόλου συνδετική ικανότητα … Το χαρουπάλευρο το χρησιμοποιώ μαζί με το κακάο 50 – 50 % αλλά πάντα προσέχω το τελικό παρασκεύασμα να είναι υγρό ή λιπαρό αλλιώς ξεραίνεται και δεν τρώγεται…
      Αντί για Ζέα, μπορείς να τα δοκιμάσεις με σιτάρι, σκληρό ή μαλακό.
      Γίνονται πολύ αφράτα, σαν μουστοκούλουρα, και όπως συμβαίνει συνήθως, από την δεύτερη μέρα νοστιμίζουν πολύ… Μη σε αποθαρρύνει αν μόλις τα βγάλεις από το φούρνο σου φανούν κάπως…Επίσης έχουν το καλό ότι στηρίζουν τη γλύκα τους στο χαρουπόμελο που θεωρείται από τα πιο φιλικά και θρεπτικά φυσικά γλυκαντικά. Είναι από τα αγαπημένα μου και τα φτιάνω συχνά.

  2. Ρεα 28/10/2015 at 09:17 #

    Αρη καλημέρα. Θα τα φτιαξω σήμερα και είμαι έτοιμη με τα υλικά απο το biofos. Θα ηθελα να μου πεις ποσά περιπου κομματια βγαίνουν.

    • aris 28/10/2015 at 12:32 #

      Αχ Ρέα δεν θυμάμαι!!! Νομίζω 14 – 15 κάπου εκεί … Καλή επιτυχία !!!

      • Ρεα 10/12/2015 at 12:13 #

        Υπέροχα έγιναν Αρη. Τώρα ξεκινά δεύτερη φορά να τα φτιαξω.Υγιεινα και ντελικάτα

  3. Λενιώ 12/04/2016 at 15:11 #

    Πεντανόστιμα έγιναν, άρεσαν σε όλους! Είχα αγοράσει χαρουπόμελο, αλλά δε μου άρεσε η γεύση του στα ροφήματα…έψαξα και έπεσα πάνω στη συνταγή σου, η οποία είναι εύκολη, γρήγορη, νόστιμη και υγιεινή!
    υ.γ.: Μου θύμισαν λιγάκι μουστοκούλουρο στη γεύση.

Trackbacks and Pingbacks

  1. Χαρουπόμελο-κέικ και Μπλοκ ζωγραφικής!!! | NEANIKON - 24/09/2017

    […] να το εντάξω σε συνταγές. Αν εξαιρέσουμε τα φίνα χαρουποκουλουράκια  στις άλλες περιπτώσεις ένιωθα πως αφήνει κάτι βαρύ […]

Leave a Reply