Τάρτα με Βερίκοκα

20 Ιούν

Πάντα μου άρεσαν τα γλυκά με βερίκοκα!! Δημιουργούν μία υπέροχη μεσογειακή θαλπωρή!

Για αυτό το λόγο σκέφτηκα πως εάν βρω  πραγματικά ώριμα και νόστιμα βερίκοκα να τα απολαύσω (εκτός φυσικά από ωμά) και σε μια λαμπερή και απλή τάρτα. Χωρίς πολλά πολλά! Πανεύκολη στην κατασκευή της!

Δύο – τρία πραγματάκια πρέπει να προσέξετε και θα έχετε φτιάξει το πιο φίνο γλυκάκι του καλοκαιριού! Πρώτο και βασικό: πρέπει τα βερίκοκα που θα προμηθευτείτε να είναι ώριμα και νόστιμα. Δυστυχώς στην αγορά κυκλοφορούν πολλά άγουρα, τα οποία δεν τρώγονται 🙁

Επιπλέον προτιμήστε ένα πετιμέζι που γράφει «άθερμο» ή «σταφυλόμελο» μιας και αυτά είναι πιο ανάλαφρα στην γεύση και προσφέρονται καλύτερα για τα γλυκάκια μας. Αν πάλι όμως έχετε κάποιο άλλο πετιμέζι στη διάθεσή σας, απλά δοκιμάστε το και κρίνετε αν είναι πολύ ή λιγότερo βαρύ. Αν είναι πολύ συμπυκνωμένο και πολύ βαρύ στη γεύση αραιώστε με νερό πριν το εντάξετε στην συνταγή (70% πετιμέζι  – 30% νερό).

Τέλος πρέπει να γνωρίζετε πως τα βερίκοκα όταν ψήνονται, εκτός από ένα απίθανο άρωμα που βγάζουν αφήνουν κάτι όξινο ως επίγευση. Αυτή η επίγευση είναι όμως που δίνει την ένταση και το ενδιαφέρον στο γλυκό μας. Για αυτό τον λόγο κάνουμε τη βάση μας πιο γλυκιά και απλή ώστε να ισορροπεί λίγο την οξύτητα του φρούτου 😉

Υλικά

50 ml ελαιόλαδο
240 ml πετιμέζι ή λίγο αραιωμένο με νερό αν μας φαίνεται πολύ βαρύ
150 γρ αλεύρι ολικής
1 κοφτή κουταλιά baking powder
½ κουταλιά κανέλα
1/8 κουταλάκι γαρύφαλλο
Ώριμα βερίκοκα – όσα χρειαστούν
Λίγα αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικό)

Λίγο μέλι κατά το σερβίρισμα αν κρίνουμε ότι θέλουμε περισσότερη γλύκα – αν και δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο

1 ταψάκι διαμέτρου 20 εκ περίπου

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το πετιμέζι με το ελαιόλαδο. Σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή την κανέλα, το γαρύφαλλο, το baking powder και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά!

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι και το γεμίζουμε με τον χυλό που ετοιμάσαμε.

Απλώνουμε καλά ώστε να δημιουργηθεί μία επίπεδη επιφάνεια. Κόβουμε τα βερίκοκα με φέτες και τα τοποθετούμε το ένα πολύ κοντά στο άλλο, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της τάρτας μας. Δεν αφήνουμε κενά γιατί τα φρούτα μαζεύουν κατά το ψήσιμο 😉 Ρίχνουμε αν θέλουμε λίγα αμύγδαλα φιλέ και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 3 τέταρτα περίπου.

Απολαμβάνουμε το γλυκάκι μας ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο μέλι πάνω από τα ψημένα βερίκοκα. Προσωπικά δεν μου χρειάστηκε γιατί η βάση βγήκε τόσο γλυκιά και ζουμερή που αγκάλιαζε υπέροχα τα φρούτα 🙂

Να σας πω λίγο τα υπόλοιπα νέα μου! Καταρχήν το project εσπαντρίγιες προχωράει με πολλή αισιοδοξία! Οι πρώτες εντυπώσεις που έλαβα από όσους τις δοκίμασαν είναι παραπάνω από θετικές 🙂 και έτσι προχωρώ δυναμικά αυτό το όμορφο ταξίδι !! Ήδη θα βρείτε διαθέσιμο και το νούμερο 41 ενώ παράλληλα κάνω δοκιμές και με ένα νέο ριγέ ύφασμα!

Επιπλέον, στην Σαντορίνη, στο White Door Concept Store θα βρείτε αρκετές από τις δημιουργίες μου! To White Door Concept Store βρίσκεται μέσα στο White Door Theater, ο οποίος είναι ένας απίστευτος χώρος, σαν παλιά αυλή με γύρω – γύρω σπίτια, όπου κάθε βράδυ παρουσιάζεται ένας παραδοσιακός γάμος του 1940 με τους θεατές να συμμετέχουν ως καλεσμένοι !!! Εξαιρετικά πετυχημένο concept που σκίζει!

Κλείνοντας να σας ενημερώσω πως τα αγαπημένα Flâneur και Paraphernalia ανανέωσαν το στοκ τους και με τις νέες δημιουργίες μου 🙂

Αυτά! Φιλιά πολλά !!!!!!!

No comments yet

Leave a Reply