Ζουμερό Κέικ με Χαρούπι και Κακάο
14 Νοέ
Το κακάο, αν και δεν παράγεται στον τόπο μας, αποτελεί αγαπημένο υλικό. Το συνδυάζω πάντα με το χαρούπι γιατί μαζί μας χαρίζουν μία γλυκιά σοκολατένια γεύση.
Στο σημερινό γλυκό θα δουλέψουμε με τα δύο αυτά υλικά, φτιάχνοντας ένα ζουμερό κέικ ή αλλιώς το δικό μας brownie.
Πιστοί όπως πάντα στις αρχές μας, θα εργαστούμε χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο, χωρίς λευκό αλεύρι και χωρίς τις έτοιμες σοκολάτες/κουβερτούρες που περιέχουν ένα σωρό άγνωστα πρόσθετα.
Μη προβληματίζεστε όμως. Είναι νόστιμο, ελαφρύ και πολύ εύκολο, θα δείτε!
Θα χρειαστούμε:
400 γρ πολτό σύκου (δείτε παρατηρήσεις)
1,5 κουταλιά κακάο
1,5 κουταλιές χαρουπάλευρο
3 κουταλιές χαρουπόμελο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
100 γρ αλεύρι ολικής από μαλακό σιτάρι ή Ζέα ή μείγμα.
2 αυγά
1 κουταλιά baking powder (ναι, υπάρχει βιολογικό…)
τσέρκι 16 εκ
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 ο C. Στον επεξεργαστή τροφών ή στο μίξερ ρίχνουμε τον πολτό σύκου (εικ 1) και τα 2 αυγά. Ενεργοποιούμε τη μεγάλη ταχύτα και περιμένουμε το μείγμα να αφρατεύσει (εικ 2).
Προσθέτουμε το χαρουπόμελο και συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλότερη ταχύτητα προσθέτουμε λίγα-λίγα τα στερεά μας.
Αν δούμε πως το μίξερ ζορίζεται σταματάμε και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Δεν μας πειράζει που ο αέρας φεύγει, πρόκειται για υγρό κέικ και ούτως ή άλλως θα “κάτσει” (εικ 3). Λαδώνουμε τα τοιχώματα στο τσέρκι μας και τα καλύπτουμε με λίγο κακάο. Σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα τοποθετούμε το τσέρκι και μέσα σε αυτό ρίχνουμε το μείγμα μας (εικ 4). Ψήνουμε στο φούρνο για 40 με 45 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο ξεφορμάρουμε με προσοχή. Διατηρείται στο ψυγείο, την επόμενη μέρα ωριμάζει η γεύση και γίνεται καλύτερο. Επίσης συνοδεύεται ωραία με γλυκό του κουταλιού βύσσινο που θα φτιάξουμε το ερχόμενο καλοκαίρι με χυμό σταφυλιού (χωρίς ζάχαρη παρακαλώ). Εγώ έχω λίγο στοκ από τις δοκιμές που έκανα τον περασμένο Ιούλιο. 🙂
Παρατηρήσεις:
Ο πολτός σύκου γίνεται αλέθοντας ίση ποσότητα ώριμων φρέσκων σύκων (με τις φλούδες τους). Όλα τα υλικά βάσης (π.χ. μήλα, σταφύλια, σύκα και άλλα που θα δούμε), στην εποχή που το καθένα βρίσκεται στην αφθονία του, τα συντηρώ στην κατάψυξη ζυγισμένα στη μορφή που τα χρειάζομαι ώστε εκτός εποχής να μη καταφεύγω σε εισαγόμενα. Προφανώς, φρέσκα σύκα είναι αδύνατο να βρει κάποιος στην αγορά (πόσο μάλλον βιολογικά) αυτή την εποχή. Εναλλακτικά, μπορείτε σε ένα μπολ να βάλετε μικρότερη ποσότητα σε αποξηραμένα σύκα (π.χ. 40% λιγότερα) και να συμπληρώσετε με νερό. Μόλις το νερό απορροφηθεί να τα αλέσετε πολύ καλά στον επεξεργαστή τροφών. Αν και δεν το έχω δοκιμάσει, πιστεύω πως το αποτέλεσμα δεν θα διαφέρει και πολύ.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Ωραίο!! Αλλά που βρίσκει κανείς χαρουπαλευρο κ χαρουπομελο στην επαρχία?
Eλένη καλησπέρα, σχεδόν σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα μπορείς να βρεις. Επίσης μπορείς να το προμηθευτείς online μέσα από κάποιο e-shop. Ελπίζω να σε βοήθησα. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!
Καλώς όρισες στον μαγικό κόσμο του food blogging!Άρη μου, να χαίρεσαι το μπλογκοσπιτάκι σου κι εύχομαι να μαςς ετοιμάζεις πολλές, νόστιμες κ υγιεινές λιχουδιές! Μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία κ οπτική! Συνέχισε με όρεξη κ μεράκι!
Πολλά φιλιά από τις Veggie Sisters!
Σας ευχαριστώ πολύ!!! Το blog σας είναι σταθερή πηγή έμπνευσης για μένα!