Σαρλότ Σοκολάτα – Κάστανο

25 Οκτ

Καλησπέρα! Πιστός στον προγραμματισμό μου επιστρέφω 6 μέρες μετά, με ένα νέο post!

sarlot

Όπως είχα λίγο – πολύ αποκαλύψει το σημερινό μας γλυκό είναι μία τούρτα Σαρλότ με γεύση σοκολάτα – κάστανο. Αν θυμάστε, πριν ένα χρόνο είχα ξαναφτιάξει σαρλότ, κάπως διαφορετική, τώρα όμως έχοντας την ειδική φόρμα από το Παρίσι 😉 αλλά και περισσότερες ιδέες για την μους επιστρέφω πιο δυναμικά!

Για τα μπισκότα σαβαγιάρ θα χρειαστούμε:

4 φρέσκα αυγά

1 κουταλιά μέλι

100 γρ αλεύρι ολικής Ζέας

2 κουταλάκια baking powder

Ακολουθούμε προσεκτικά τα βήματα που περιγράφονται στο σχετικό post και ετοιμάζουμε τα μπισκότα. Το μήκος το προσαρμόζουμε ανάλογα με το επιθυμητό ύψος της τούρτας. Η δική μου φόρμα έχει μεγάλη διάμετρο 14 εκ και ύψος 8 εκ και φτάνει περίπου για 6 μερίδες. Δεν μας προβληματίζει που προκύπτουν άγευστα διότι θα «ρουφήξουν» όλη τη γλύκα και τη γεύση από το σιρόπι.

Για τη μους θα χρειαστούμε:

250 γρ καθαρισμένα, καλά βρασμένα, κάστανα

200 ml χυμό πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα

3 κουταλιές μέλι

1,5 κουταλιά κακάο

1 κουταλιά χαρουπόσκονη

50 γρ φυσικό βούτυρο κακάο

Στο επεξεργαστή τροφών αλέθουμε τα κάστανα μέχρι να γίνουν πουρές. Σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά που αναγράφονται, εκτός από το τελευταίο. Σταματάμε για λίγο τη λειτουργία της συσκευής και σε μπεν μαρί θερμαίνουμε ελαφρά το βούτυρο κακάο. Μόλις λιώσει το προσθέτουμε στο μείγμα, ενεργοποιούμε ξανά τη δυνατή ταχύτητα και αλέθουμε μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα. Αυτό ήταν!

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:

200 ml νερό

1,5 κουταλάκι κακάο

1 κουταλάκι χαρουπόσκονη

2 κουταλιές μέλι

Σε ένα μπρίκι θερμαίνουμε σε σιγανή φωτιά όλα τα υλικά ανακατεύοντας σταθερά μέχρι να προκύψει ένα ελάχιστα δεμένο σιρόπι

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

Περίπου 200 γρ καλά βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα

Προαιρετικά για στολισμό:

Λίγο κακάο για πασπάλισμα

Φρέσκα φρούτα του δάσους, π.χ. σμέουρα

Συναρμολόγηση:

Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα ακριβώς στο μέγεθος της βάση της φόρμας. Το τοποθετούμε στο πάτο της έτσι ώστε να πετύχουμε ένα ευκολότερο ξεφορμάρισμα.

chestnutcharlotte2

Βουτάμε καλά ένα – ένα τα σαβαγιάρ στο σιρόπι και κτίζουμε, στο εσωτερικό της φόρμας, τα τοιχώματα της τούρτας. Μόλις ολοκληρώσουμε όλη την περίμετρο γεμίζουμε με το 1/3 της μους. Από πάνω απλώνουμε μία οριζόντια στρώση με σιροπιασμένα σαβαγιάρ και κομμάτια από κάστανα. Συνεχίζουμε με το  άλλο 1/3 της μους, ξανά σαβαγιάρ και ξανά κάστανα. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά την παραπάνω διαδικασία.

Καλύπτουμε με μία μεμβράνη τη φόρμα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες. Για να την ξεφορμάρουμε, με ένα λεπτό μαχαίρι ξεκολλάμε προσεκτικά τα σαβαγιάρ και την αναποδογυρίζουμε. Λίγο πριν την σερβίρουμε την γαρνίρουμε με φρούτα τους δάσους ή με ό,τι άλλο θεωρούμε πως δένει γευστικά. Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός σοκολάτα – κάστανο αρκεί για να σας εντυπωσιάσει!

chestnutcharlotte

Να σας υπενθυμίζω πως μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για το δωράκι του προηγούμενου post μέχρι την Τετάρτη. Κάπου το απόγευμα θα κάνω την κλήρωση και θα αναρτήσω στο τέλος του post τους δύο τυχερούς φίλους.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Unilever, χορηγό στα βραβεία του ΒΗΜΑ Gourmet για τα όμορφα προϊόντα που μου έστειλε. Μελετώντας το site της Unilever, ένα από τα πολλά που μου έκαναν θετική εντύπωση ήταν το γεγονός πως η εταιρεία εφαρμόζει zero waste πολιτική.

Στα πλαίσια των Βραβείων καλούμαστε όλοι bloggers που συμμετέχουμε να ετοιμάσουμε δύο post με συνταγές που αξιοποιούν το προϊόν του χορηγού της κατηγορίας που ανήκουμε. Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις θα είναι σημαντικές γιατί θα αξιολογηθούν και από τους κριτές. Αν και προγραμματίζω να τις βγάλω κάπου σε 2 βδομάδες έχω ήδη ξεκινήσει τις προετοιμάζομαι και φυσικά να αγχώνομαι 🙂 Με ξέρετε πια …

aris4

'Αλλα Άρθρα:

44 Σχόλια to “Σαρλότ Σοκολάτα – Κάστανο”

  1. evi@thehealthycook 25/10/2015 at 18:25 #

    από εμφάνιση σκίζει!! είμαι σίγουρη ότι θα σκίζει και από γεύση! με τέτοια υλικά δεν υπάρχει αμφιβολία!
    ωραίο και το gif! 😉
    καλό βράδυ Άρη

  2. Athena Craftcooklove 25/10/2015 at 19:58 #

    Καλησπέρα Άρη!! Είδα το gif στο google plus και ενθουσιάστηκα!! Πολύ εντυπωσιακή η σαρλότ σου, και εξωτερικά και εσωτερικά!! Καλή επιτυχία εύχομαι στις δοκιμασίες σου! Σε καταλαβαίνω για το άγχος, να είσαι ο εαυτός σου και όλα θα πάνε καλά 🙂 Υ.Γ. Μπορείτε να κερδίσετε 2 ή 3 από κάθε κατηγορία;;;; δεν μπορώ, θέλω να κερδίσετε οι μισοί συμμετέχοντες!!!

    • aris 26/10/2015 at 22:58 #

      Μακάρι να μπορούσαμε !! Αλλά δεν γίνεται 🙂
      Ευχαριστώ Αθηνά!

  3. peps@pepiskitchen 25/10/2015 at 20:56 #

    Εντυπωσιακή εμφάνιση!!!
    Εντυπωσιακή η πρώτη φωτό/gif!!!
    Θα έχει σούπερ γεύση! Είμαι σίγουρη!!!

    • aris 26/10/2015 at 22:59 #

      Thanks Πέπη! Πολύ καλή γεύση! Και στη μους ο πουρές κάστανο λειτουργεί θαυμάσια 😉

  4. Χριστίνα 25/10/2015 at 21:36 #

    Πόσο κόπο έκανες πάλι! Μπράβο ρε Άρη να ‘σαι πάντα έτσι μερακλής! Νομίζω πως το κάστανο θα έχει κάνει το γλυκό σου από τέλειο, θεϊκό!

  5. Theodora Nan 25/10/2015 at 22:36 #

    Έχω μεγάλη αδυναμία στα κάστανα και τις τελευταίες μέρες σκεφτόμουν αν μπορώ να φτιάξω γλυκό με βρασμένα κάστανα και όχι έτοιμο πουρέ. Μου απάντησες με τον καλύτερο τρόπο. 🙂 Εντυπωσιακή η animated photo!

    • aris 27/10/2015 at 23:39 #

      Θεοδώρα με τον πουρέ κάστανο, η μους γίνεται τέλεια. Πλέον τον χειμώνα θα βάζω κάστανο και το καλοκαίρι αβοκάντο 😉

  6. Mαρία Τσαγκαράκη 25/10/2015 at 23:29 #

    Άρη φαίνεται απίστευτα εντυπωσιακή και λαχταριστή! Η φώτο είναι υπέροχη! Δε λέω όσα θέλω να πω γιατί μπορεί να θεωρηθώ υπερβολική και γραφική, πάντως νομίζω ότι θα είναι παραπάνω από τέλεια!

  7. Cook-Taste-Live 25/10/2015 at 23:51 #

    Εντυπωσιακότατη και με Παριζιάνικο αέρα λοιπόν η συγκεκριμένη σαρλότ. 🙂
    Συνδυασμός κάστανο και σοκολάτα μου θυμίζει τόσο πολύ Χριστούγεννα. Φυλάσσεται για Δεκέμβριο η συνταγή.
    Πολύ ωραία η τελευταία photo.. τόσο ζωντανή!

    • aris 27/10/2015 at 23:40 #

      Ευχαριστώ Εύη!! Ωραία ιδέα για Χριστουγεννιάτικο γλυκό !

  8. My little cosy world 26/10/2015 at 07:39 #

    Μα τι ωραία συνταγή! Είναι πολύ λαχταριστή και η φωτογραφία τόσο μα τόσο υπέροχη! Καλή εβδομάδα!

  9. Tante Kiki 26/10/2015 at 11:33 #

    Εντυπωσιακή η πρώτη φωτό και ακόμα πιο ωραία η σαρλότ που έφτιαξες!!!! Θυμίζει Χριστούγεννα.
    Μην αγχώνεσαι τα ποστ σου θα είναι πολύ ωραία!!!
    Όσο για τη Unilever και την πολιτική των zero waste …μακάρι να την εφάρμοζαν περισσότερες εταιρίες αλλά και ιδιώτες!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    • aris 27/10/2015 at 23:51 #

      Ακριβώς! Πρόσφατα σε ένα blog διάβαζα για ένα εστιατόριο, αν θυμάμαι καλά, στην Αυστραλία που εφαρμόζει πολιτική μηδέν απορριμάτων. Χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους: ανακύκλωση, κομποστοποίηση, διαθεσιμότητα φαγητών μόνο από μπουφέ … και σκέφτηκα πόσο ωφέλιμο είναι κάτι τέτοιο 😉

  10. Ερμιόνη 26/10/2015 at 12:09 #

    Πόσο εμφανίσιμο γλυκό!
    Εύγε Άρη!
    Μπράβο και για τα χειροποίητα σαβαγιάρ! Η δε μους με ενθουσίασε, πρέπει να είναι απίστευτα γευστική!

    • aris 27/10/2015 at 23:52 #

      Ευχαριστώ Ερμιόνη! Είναι πολύ γευστική, το κάστανο δημιουργεί μία υπέροχη βάση.

  11. Beauty Follower 26/10/2015 at 14:44 #

    Wow έφτιαξες τα σαβαγιάρ εσυ!
    Πανεμορφη!!!

    Να έχεις μια γλυκιά νέα εβδομάδα 🙂

    • aris 30/10/2015 at 21:58 #

      Ναι, τα σαβαγιάρ είναι από τα πρώτα που έμαθα να φτιάχνω. Στην αρχή μου ήταν λίγο δύσκολα, αλλά τώρα και με κλειστά μάτια τα φτιάχνω 🙂

  12. Αγγελική 26/10/2015 at 15:56 #

    Πέτυχε το gif Άρη, μπράβο! Αγαπημένο συνδυασμός η σοκολάτα με το κάστανο και όντως θυμίζει Χριστούγεννα…Η παριζιάνικη σαρλότ του ταίριαξε απόλυτα!

    • aris 30/10/2015 at 22:00 #

      Νομίζω πως πέτυχε. Όμως δεν μου αρέσει το floral ύφασμα (όλο δεν μου αρέσει και όλο το χρησιμοποιώ ..) και θα ήταν καλύτερο το μαύρο φόντο ή κάτι άλλο …

  13. alekacraftaholic 26/10/2015 at 19:47 #

    Με τα δώρα να στείλεις και σαλιάρες ,τρέχουν και δε συμμαζεύονται τα σάλια.Μου έβαλες και αγαπημένο φρουτάκι πάνω στο γλυκό…Εντάξει, δε θέλει πολύ ο άνθρωπος για να λιποθυμήσει από λιγούρα.

  14. spoon stories 26/10/2015 at 23:12 #

    Κούκλα η σαρλότ…νομίζω και από γεύση επίσης…μπράβο Άρη!

  15. Iris mama goes vintage 27/10/2015 at 10:00 #

    Νόμιζω ότι το γλυκό σου θα πρέπει να ονομαστεί σαρλοτ υγείας Άρη! Είναι φανταστικό να μπορείς να τρως κάτι χωρίς τύψεις!!! Καλή επιτυχία εύχομαι σε κάθε βήμα σου και εύχομαι το άγχος σου να λειτουργήσει θετικά και να τα πας περίφημα!!!

  16. tanja 27/10/2015 at 15:25 #

    Σαρλότ δεν εχω φάει ποτέ, φαίνεται όμως εντυπωσιακότατο!!! φοβερό και το .gif, ανάβει φωτιες!

  17. Penelope 27/10/2015 at 20:23 #

    Πέρα από τις φωτογραφίες σου που πραγματικά είναι άκρως εντυπωσιακές Άρη μας, εκείνο που με εντυπωσίασε πραγματικά είναι το γεγονός ότι έφτιαξες και τα μπισκότα για την Σαρλότ.
    Προσωπικά δεν ξέρω αν θα το έκανα, ή θα προτιμούσα να αγοράσω έτοιμα, φοβούμενη πάντα μια αποτυχία, καθώς αυτά τα τύπου σαβαγιάρ, απατούν «μαεστρία».
    Εύγε και πάλι.
    Καλό σου βράδυ και καλή αυριανή.

    • aris 30/10/2015 at 22:07 #

      Ευχαριστώ Πηνελόπη ! Με τόσο που ξέρεις να φτιάχνεις εσύ, τα σαβαγιάρ θα σου είναι σίγουρα παιχνιδάκι.

  18. Νανά @ kouzinista 27/10/2015 at 20:42 #

    Πολύ όμορφο το gif! Καλά έκανες και το τόλμησες τελικά.
    Η σαρλότ είναι ένα γλυκο που δεν έχω δοκιμάσει. Εκτός από εντυπωσιακή, στοιχηματίζω πως είναι πεντανόστιμη! Θέλει λίγη παραπάνω δουλίτσα αλλά αξίζει τον κόπο.

    • aris 30/10/2015 at 22:07 #

      Μα είδα και το δικό σου πριν λίγο καιρό και ζήλεψα!

  19. maxistinkouzina.blogspot.gr 27/10/2015 at 23:05 #

    Με εντυπωσίασες με την παρασκευή των σαβαγιάρ,μου αρέσει να παρασκευάζω τα μπισκότα που χρησιμοποιούμε σαν πρώτη ύλη στα γλυκά μας.
    Τέλεια η σαρλότ με κάστανο, φαίνεται ότι είναι πολύ νόστιμη!
    Καλή επιτυχία στις παρασκευές σου, είμαι σίγουρη ότι θα πας πολύ καλά γιατί στο τέλος θα έχεις έμπνευση και επιτυχία!!

  20. Sofia paraligo 28/10/2015 at 08:57 #

    Λατρεμενο καστανο και χειροποιητα σαβουαγιαρ! Θεικο χειμωνιατικο διαφπρετικο γλυκακ! Ευχαριστουμε!

  21. ArtDecorationCrafting 28/10/2015 at 18:28 #

    ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ!!!!! Αυτό μου ήρθε κατ ευθείαν στο μυαλό. Είσαι πραγματικός τεχνίτης των γλυκών Άρη και ότι φτιάχνεις είναι άρτιο μεχρι το τέλος. Καταλαβαίνω που αγχώνεσαι για τις δύο συνταγές που ετοιμάζεις άλλωστε οι καλοί αγχώνονται!!!!

  22. Natasa S 29/10/2015 at 16:45 #

    Τη λάτρεψα τη μους!! Και με τα κάστανα πρέπει να είναι φανταστική!! Με ΄γεια τη νέα φόρμα, είμαι σίγουρη οτι θα κάνεις θαύματα! Καλή επιτυχία και πάλι, έχεις την υποστήριξή μας! Κ πάλι οι φωτογραφίες εξαιρετικές….!!!

    • aris 30/10/2015 at 22:11 #

      Γεια σου Νατάσα! Ναι, η μους είναι ωραία, να την τολμήσεις!

Leave a Reply