Τούρτα Σοκολάτα – Μύρτιλο !!!
20 Μαρ
Έχω ένα κόλλημα τελευταία με τα γλυκάκια που δεν θέλουν ψήσιμο 🙂 ενώ έχω φτιάξει και έχω φάει τόσα πολλά, ακόμα μου κάνει εντύπωση πως με τούτα τα υλικά προκύπτει αυτή η υπέροχη υφή και γεύση! Ειδικά η σοκολατίνα που σας παρουσίασα στο προηγούμενο post, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα σπάει!
Το σημερινό γλυκάκι είναι παραλλαγή/απλοποίηση της σοκολατίνας. Πέτυχα στα βιολογικά τις προάλλες κάτι ώριμα (μάλλον πολυκαιρισμένα) μύρτιλα σε 50% έκπτωση. Σκέφτηκα θα συνδυάζονται υπέροχα με σοκολάτα και τα πήρα! Η ιδέα είναι μία τούρτα σοκoλατα – μύρτιλο 😉
Θα χρειαστούμε για την βάση:
– 100 γρ ξερούς χουρμάδες (μουλιασμένους για 2 ώρες σε νερό)
– 30 γρ αμύγδαλα
– 1 κοφτή κουταλιά πίτουρο (π.χ. από βρώμη)
– 2 κουταλάκια κακάο
– 3 κουταλιές νερό (από το νερό που περίσσεψε από το μούλιασμα)
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
Τσέρκι με διάμετρο 10 ή 12 εκ. Προκύπτουν 5 μικρές αλλά χορταστικές μερίδες
Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή στο μούλτι. Πολτοποιούμε και σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά
Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω στον δίσκο που θα σερβίρουμε το γλυκό και αδειάζουμε την «ζύμη» της βάσης. Με ένα κουταλάκι ή με μικρή σπάτουλα πατάμε καλά ώστε να απλωθεί η βάση ομοιόμορφα.
Προχωράμε με την μους:
150 γρ κάσιους (μουλιασμένα για 6 ώρες σε νερό)
150 γρ φρέσκα μύρτιλα
2 γεμάτες κουταλιές μέλι
35 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
(τα παραπάνω υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κανένα υλικό δεν πρέπει να είναι παγωμένο γιατί πρέπει, όταν θα ενωθεί το λιωμένο (άρα και λίγο ζεσταμένο) βούτυρο κακάο με την κρέμα, όλα να έχουν την ίδια θερμοκρασία)
Στραγγίζουμε τα κάσιους και τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή στο μούλτι. Πολτοποιούμε επίμονα και σιγά σιγά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο κακάο. Επιμένουμε για αρκετά λεπτά μέχρι να προκύψει μία εντελώς λεία κρέμα. Λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, πάνω σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και το ρίχνουμε στην κρέμα. Συνεχίζουμε, στην μέγιστη ταχύτητα, τη λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να ενσωματωθεί πλήρως. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να φαίνονται καθόλου άσπρα μικρά υπολείμματα και το χρώμα τις κρέμας να είναι σταθερό.
Αδειάζουμε αμέσως την κρέμα στο τσέρκι.
Μεταφέρουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για αρκετές ώρες, ιδανικά ένα βράδυ και λίγο πριν το σερβίρουμε ετοιμάζουμε τον σοκολατένιο γλάσο.
1 κουταλιά ταχίνι ολικής
2 κουταλιές νερό
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι κακάο
Σε ένα μικρό μπολ, με ένα πιρούνι ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Ξεφορμάρουμε το γλυκό και το καλύπτουμε με το γλάσο. Προαιρετικά στολίζουμε με φρούτα ή με βρώσιμα λουλούδια 😉 🙂
Αυτά! Δεν έχω άλλα να σας πω σήμερα! Μόνο ότι συνεχίζω φουλ τις κατασκευές μου 🙂
Ααααα, και ότι μάλλον το επόμενο post θα είναι εντελώς διαφορερικό!
Τέλειο, έχω ένα μπολ μύρτιλλα στην κατάψυξη!!
Καλή συνέχεια.
τέλεια!!!!
καλἠ συνέχεια!!!
Τέλεια!!!
Καλή συνέχεια!!!
Τέλεια!!!
αχ αχ αχ μου τρέχουν τα σάλια. Τα λουλουδάκια αυτά από πού τα έκοψες; Φανταστικό ντεκόρ βέβαια.