Κυδωνόπαστο!

3 Δεκ

Πολύ αγαπημένο γλυκάκι των παιδικών μου χρόνων και πραγματικά απορώ πώς τόσα χρόνια εδώ στο νεανικόν δεν το τίμησα 🙂

Πρίν πάμε όμως στην συνταγή να σας υπενθυμίζω πως τις χάρτινες και υφασμάτινες δημιουργίες μπορείτε να τις βρείτε σε αγαπημένα μου καταστήματα καθώς και online στην πλατφόρμα jamjar.

Θα χρειαστούμε:

3 μεγάλα κυδώνια

ακατέργαστη ζάχαρη καρύδας όσο πάρει

ενα ταψάκι

Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια και όλα αυτά μαζί (δηλαδή καθαρά κομμάτια και φλούδες / κουκούτσια) τα μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό.

Κλείνουμε με ένα καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι τα κομμάτια μας  να μαλακώσουν καλά και το νερό σχεδόν να εξαντληθεί. Με προσοχή μη μας καούν βέβαια.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και στην συνέχεια με ένα κουτάλι παίρνουμε μόνο τα καθαρά φρούτα. Τα υπόλοιπα: φλούδες και κουκούτσια τα πετάμε. Ο λόγος που τα βράσαμε και αυτά μαζί είναι για να απορροφήσει το φρούτο μας όσο γίνεται περισσότερη πηκτίνη.

Τα καθαρά φρούτα τα πολτοποιούμε στο μούλτι. Παίρνουμε το πολτό και τον μετράμε σε κουπιές (λογικά κάπου μία ή δύο θα μας βγει). Για όσες κούπες μας βγήκε ο πολτός υπολογίζουμε το 75% περίπου σε ζάχαρη καρύδας.

Αδειάζουμε σε μία κατσαρόλα τα δύο υλικά και ανεβάζουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Με μια κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς το μίγμα χωρίς να εγκαταλείπουμε ούτε λεπτό την κουζίνα. Μετά από 30 λεπτά περίπου θα παρατηρήσουμε ότι η μάζα αρχίζει να συμπυκνώνεται πολύ και να δένει καλά.

Μόλις φτάσουμε σε αυτό το σημείο αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και σχηματίζουμε μία λεπτή και επίπεδη επιφάνεια. Μπορούμε λίγο να βρέξουμε ελάχιστα το χέρι μας και να ισιώσουμε καλύτερα την πάστα μας. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλα.

Αφήνουμε να κρυώσει ιδανικά ένα βράδυ και την επόμενη μέρα απολαμβάνουμε!

Αν μας φανεί πως δεν έχει σταθεροποιηθεί αρκετά μπορούμε να το στεγνώσουμε λίγο περισσότερο είτε σε δυνατό ήλιο είτε στο φούρνο, στον αέρα, σε χαμηλή θερμοκρασία.

Στη δεύτερη προσπάθειά μου έβαλα κ λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

(Για κάθε ενδεχόμενο αποθηκεύουμε στο ψυγείο 😉 )

 

No comments yet

Leave a Reply