Κέικ με κακάο & δαμάσκηνα !!!

16 Σεπ

Καλησπέρα! Να πω την αλήθεια δεν ήξερα τι γλυκό να παρουσιάσω σήμερα! Διανύουμε την εποχή της αφθονίας, με ένα σωρό γλυκά φρούτα στη διάθεσή μας οπότε οι επιλογές είναι πολλές. Προτίμησα τελικά να τιμήσω τα δαμάσκηνα, τα οποία και μόνο που τα βλέπω ανεβαίνει η διάθεσή μου! Φανταστικό χρώμα και τέλεια γεύση!

Μια ωραία ιδέα είναι να συνδυαστούν με ένα κέικ, με λίγη γεύση κακάο που ταιριάζει ταμάμ με το συγκεκριμένο φρουτάκι. Πανεύκολο, χωρίς πολλά πολλά ώστε εύκολα να μπορεί να το χαρεί ο καθένας! Δεν βγαίνει πάρα πολύ γλυκό, αλλά είναι ελαφρύ και έχει υπέροχη επίγευση πορτοκαλιού και κακάου. Πορτοκάλια αυτή την εποχή βρίσκουμε εύκολα από την καλοκαιρινή ποικιλία η οποία είναι καταπληκτική!Τα ψημένα ζουμερά δαμάσκηνα έρχονται και απογειώνουν την αίσθηση χάρη στην εναλλαγή της γέυσης και της υφής σε σχέση με το κέικ 😉

Έχω και κάποια νέα του Νεανικόν να μοιραστώ! Πρώτα από όλα, πριν λίγο καιρό είχα την όμορφη ευκαιρία να μιλήσω ζωντανά στην ραδιοφωνική εκπομπή Κοσμοδρόμιο στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Δυστυχώς βρισκόμουν εκτός Αθηνών και η επικοινωνία έγινε με κινητό τηλέφωνο χωρίς το σήμα να είναι καλό 🙁 Εάν εξαιρέσουμε αυτή την μικρή τεχνική δυσκολία, η κουβέντα που είχα με την κα Σίσσυ Αρβανιτίδου ήταν υπέροχη, και προλάβαμε μέσα σε λίγο χρόνο να πούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα! Μπορείτε να ακούσετε εδώ το ηχητικό:

Επιπλέον να σας πως έχω τρεις νέες καρτούλες ! Μία για την Ελλάδα, μία για τον Πειραιά και μία για χρόνια πολλά! Τις έφτιαξα με μεγάλη χαρά και νιώθω πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Πιστεύω πλέον έχω αρχίσει όχι μόνο να βελτιώνομαι αλλά και να σταθεροποιώ την ποιότητα της εκτύπωσης. Άλλωστε συμπληρώνω σχεδόν 3,5 από την στιγμή ξεκίνησα να χρησιμοποιώ αυτό το παλιό μικρό μηχάνημα και η εμπειρία μου έχει διδάξει πολλές πληροφορίες 🙂

Κέικ με κακάο και δαμάσκηνα!
Θα χρειαστούμε:

2 αυγά
50ml ελαιόλαδο
50ml χυμό πορτοκαλιού
50ml νερό
2 κουταλιές ταχίνι ολικής
3,5 γεμάτες κουταλιές μέλι
1 κουταλιά χαρουπάλευρο
1 κουταλιά κακάο
χοντροκομμένο ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
150 γρ αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα από Ζέας)
1/3 κουταλάκι αλάτι (χρησιμοποίησα Ιμαλαΐων)
1 κουταλιά baking powder.
6 – 7 νόστιμα και ώριμα δαμάσκηνα

Ταψάκι ή τσέρκι διαμέτρου 18 εκ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα αυγά, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό,  το ταχίνι και το μέλι μέχρι όλα να ενωθούν. Στην συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα, το κακάο, το χαρουπάλευρο, το αλάτι, το baking και σταδιακά το αλεύρι. Εξακολουθούμε να ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι και το γεμίζουμε με τον χυλό που ετοιμάσαμε. Κόβουμε τα δαμάσκηνα στην μέση και αφαιρούμε προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαιράκι τα κουκούτσια τους. Τα τοποθετούμε στην επιφάνεια του κέικ με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έτσι τα φρούτακια δεν θα βγάλουν τα ζουμιά τους προς τα κάτω, δηλαδή προς το κείκ κάνοντάς το πιο υγρό από ότι πρέπει.
Φουρνίζουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, περίπου για 45 λεπτά.

Απολαμβάνουμε! 🙂

Πριν σας χαιρετήσω, να σας ενημερώσω πως τα αγαπημένα μου καταστήματα: Zalo (Πάπα Αλεξάνδρου 2 Ηράκλειο Κρήτης), Kubara (Ηρειώτη Π. & Λαδά Χρήστου, Αίγινα) και Flâneur Souvenirs & Supplies (Φλέσσα 1 Πλάκα Αθήνα) ανανέωσαν το στόκ τους με αρκετές από τις νέες μου δημιουργίες 🙂

Τα λέμε!!!

6 Σχόλια to “Κέικ με κακάο & δαμάσκηνα !!!”

  1. Ariadni St 19/09/2019 at 09:01 #

    Μου αρεσουν τα δαμασκηνα και φυσικα οι καρτες σου Άρη!
    συγχαρητηρια

  2. Natassa's blog tips 08/10/2019 at 10:51 #

    Θέλω να δοκιμάσω το κέικ με σταφίδες να δω πώς είναι και μετά θα δοκιμάσω κι άλλα φρούτα. καλή επιλογή αυτή που έκανες

    • aris 09/10/2019 at 10:11 #

      Μια χαρά!!! Οι σταφίδες πάνε με όλα 🙂

  3. Χρυσα 10/10/2019 at 19:42 #

    Έφτιαξα το κέικ, χωρίς δαμάσκηνα, αλλά με σταφίδες και εγώ. Η συνταγή είναι φοβερή, βγήκε ένα πεντανόστιμο αφράτο κεικ που δεν πίστευα στα μάτια μου. Να είσαι καλά για τη μαγική σου συνταγή. Μπράβο

    • aris 11/10/2019 at 12:18 #

      Χαίρομαι πολύ που το έφτιαξες και σου άρεσε Χρύσα 🙂 Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη!

Leave a Reply