Τάρτες με Φράουλες!
14 Μάι
Έχω ξαναφτιάξει τάρτα με φράουλες, πριν δύο χρόνια. Πολύ ωραία, νόστιμη και θρεπτική. Αλλά φέτος την φανταζόμουν λίγο διαφορετική. Με πιο δουλεμένη κρέμα και στολισμένη σαν ζωγραφιά. Και σε μέγεθος small ή medium 😉
Από το Dehillerin στο Παρίσι, είχα προμηθευτεί μεγάλες και μικρές ατομικές φόρμες για τάρτες. Έφτασε λοιπόν η ώρα να τις χρησιμοποιήσουμε! Πάμε;
Για τις βάσεις θα χρειαστούμε:
75 ml ελαιόλαδο
3 κουταλιές μέλι
αλεύρι ολικής, όσο πάρει (χρησιμοποίησα Ζέας)
σποράκια από το 1/8 μίας φυσικής βανίλιας
φόρμες για τάρτες
κεραμικά φασόλια για ψήσιμο τάρτας
Προχωράμε με τη ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ το μέλι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την φυσική βανίλια και σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει μία ζύμη που να μην κολλάει καθόλου στα χέρια μας. Λόγω της ποσότητας του ελαιόλαδου θα είναι κάπως λιπαρή. Λαδώνουμε τις φόρμες και εφαρμόζουμε στο εσωτερικό τους τη ζύμη. Προαιρετικά μέσα σε κάθε τάρτα τοποθετούμε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλα και από από πάνω κεραμικά φασόλια έτσι ώστε να διατηρηθεί το σχήμα της τάρτας καθώς ψήνεται η ζύμη.
Φουρνίζουμε για 15 με 20 λεπτά ή καλύτερα μέχρι να ροδοκοκκινήσουν οι άκρες. Περιμένουμε λίγο πέσει η θερμοκρασία και ξεφορμάρουμε με προσοχή.
Για την κρέμα θα χρειαστούμε:
250 γρ κάσιους μουλιασμένα για 6 ώρες
240 γρ νόστιμες φράουλες
4,5 κουταλιές μέλι
τα σποράκια από το 1/4 μίας φυσικής βανίλιας
40 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
Στολισμός:
Φράουλες και άνθη
όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
(προέκυψε μία μεγάλη (ατομική – γίγας :-)) τάρτα και 8-9 μικρές)
Στραγγίζουμε τα κάσιους και το νερό που περίσσεψε το χρησιμοποιούμε κάπου άλλου, δεν θα το χρειαστούμε. Σε δυνατό επεξεργαστή τροφών, στην μέγιστη ταχύτητα, τα πολτοποιούμε. Σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Το βούτυρο κακάο προσεκτικά και υπομονετικά σε χαμηλή θερμοκρασία το λιώνουμε πάνω σε μπεν μαρί. Το προσθέτουμε και αυτό και συνεχίζουμε επίμονα τη λειτουργία της συσκευής μέχρι να βεβαιωθούμε πως έχει προκύψει μία ομοιογενής και λεία κρέμα. Γεμίζουμε τις τάρτες και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον, μέχρι δηλαδή η κρέμα να σταθεροποιηθεί.
Λίγο πριν τις σερβίρουμε στολίζουμε με φρέσκες φράουλες και γιατί όχι με άνθη!
Παρατηρήσεις:
1. Σε αντίθεση με τις βάσεις που φτιάχνουμε για μεγάλες τάρτες, που κόβονται και τρώγονται με ένα κουταλάκι, εδώ στις ατομικές θέλουμε την υφή ενός πιο τραγανού μπισκότου. Για αυτό τον λόγο δεν χρησιμοποιούμε baking powder και ανεβάζουμε την ποσότητα του ελαιόλαδου. Βέβαια το λιπαρό στοιχείο είναι απαραίτητο και για να μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί η ζύμη από την φόρμα. Για να κρύψουμε, όσο γίνεται, την αίσθηση που αφήνει το ελαιόλαδο στη γεύση χρησιμοποιούμε την μαγική βανίλια 😉
2. To βούτυρο κακάο – υπέροχη φυσική τροφή που εξάγεται μηχανικά από τον καρπό του κακαόδεντρου – χρειάζεται για να μετατρέψει την απλή κρέμα σε μους. Δρα πηκτικά δηλαδή. Αν το παραλείψουμε η κρέμα μας κάπως θα ρέει. Δεν θα είναι “νερουλή” βέβαια, αφού τα κάσιους δίνουν μια καλή βάση, αλλά δεν θα είναι σταθερή.
3. Αν βάλετε περισσότερο βούτυρο κακάο θα μειωθεί η γεύση της φράουλας και θα ακούγεται περισσότερο το άρωμα του κακάο. Προτιμώ όμως την φράουλα στην συγκεκριμένη συνταγή.
4. Η κρέμα μας είναι ελαφρά συμπαγής (σε σχέση με την κοινή σαντιγί) και σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο της βάσης η αίσθηση που μας αφήνει είναι λίγο πιο βαριά (όχι πολύ όμως, αλήθεια!). Αν θέλετε να “δροσίσετε” περισσότερο το γλυκάκι μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού μες στην κρέμα ή να στολίσετε με επιπλέον φρούτα της αρεσκείας σας 😉
Αυτά λοιπόν! Θυμηθείτε πως τώρα πραγματικά είναι η εποχή της φράουλας και όχι τον Φλεβάρη που εμφανίζεται στην αγορά. Τώρα είναι αληθινά νόστιμες και γλυκές, ιδανικές για αρωματικά φραουλογλυκάκια 🙂
Πολλές ευχές για μια υπέροχη εβδομάδα!
Μιαμ μιαμ! Φαίνονται φράουλοτελειες!
τις αξιοποίησες με τον καλύτερο τρόπο!
Τι ωραίο γλυκό, λατρεύω τις τάρτες και όπως τις βλέπω φαίνονται λαχταριστές!Καλή και γλυκιά εβδομάδα!
Υπέεεεεεεεεροχες!!! Υπέροχες!!!! Λατρεύουμε την φράουλα και ότι γίνεται με αυτές… αλλά…. τι φωτογραφίες είναι αυτές… τι υπέροχα κάδρα!!!
Όπως πάντα πολύ ιδιαίτερο το γλυκό σου Άρη!!
Τι ωραία και ανοιξιάτικη ανάρτηση με τα όλα της!
Με φράουλες και λουλούδια και παστέλ αποχρώσεις 🙂
Πανέμορφες οι τάρτες σου Άρη, νομίζω ότι θα λυπόμουν πραγματικά να τις φάω!
Οι βάσεις έγιναν πολύ πετυχημένες και φοβερά καλοσχηματισμένες!
Καλό βράδυ!