Τσουρεκάκια!
4 Απρ
Αν ψάχνετε την συνταγή για τα πιο τέλεια τσουρέκια δεν ήρθατε στο σωστό post, ή μάλλον σωστά ήρθατε 🙂
Γιατί μπορεί τα τσουρεκάκια που προτείνω να μην έχουν την υφή και την εμφάνιση που έχουν τα κλασσικά αλλά από γεύση και θρεπτική αξία τα πάνε περίφημα!
Τα τσουρέκια για να φουσκώσουν και να αποκτήσουν πολλές ίνες και κατά συνέπεια μαστιχωτή υφή απαιτούν, πέρα από σωστή τεχνική, ειδικό λευκό αλεύρι ενισχυμένο με έξτρα γλουτένη. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας δυνατός και πολύ ελαστικός ιστός που θα εγκλωβίσει τον αέρα και θα καταλήξει σε ένα υπέρ αφράτο αποτέλεσμα, που κατά το ψήσιμο δεν θα “σκάει” πουθενά στην επιφάνειά του.
Με το αλεύρι ολικής, που εμείς χρησιμοποιούμε, δεν είναι απλό να προσεγγίσουμε το παραπάνω παρασκεύασμα. Η περιεκτικότητα του σε γλουτένη είναι σαφώς μικρότερη και η συμπεριφορά στις ζύμες αρκετά διαφορετική.
Αλλά τι μας πειράζει; Και πάλι φουσκώνουν, αλλά λιγότερο. Η υφή δεν είναι μαστιγωτή αλλά ελαφρώς ψωμένια. Η γεύση όμως είναι εθιστική! Τρεις φορές τα έφτιαξα και δεν σταμάταγα να τρώω! Το άρωμα χάρη στο μαχλέπι και στην μαστίχα είναι σκέτη μαγεία! Το πετιμέζι δίνει όση γλύκα χρειάζεται ενώ το λίγο ελαιόλαδο δεν γίνεται καθόλου αντιληπτό στη γεύση.
Πρέπει βέβαια να ομολογήσω πως στην δεύτερη εκτέλεση δεν μου φούσκωσαν. Μάλλον κάποιο λάθος έκανα, αλλά και πάλι τρωγόντουσαν με μανία 🙂 Την τρίτη φορά πήραν ωραίο όγκο και όλα εξελίχθηκαν as expected 🙂
Θα χρειαστούμε:
240 ml πετιμέζι (προτιμάμε άθερμο γιατί έχει ήπια και ελαφριά γεύση)
200 ml νερό
1,5 φακελάκι ξερή μαγιά
περίπου 700 – 750 γρ αλεύρι ολικής από σκληρό σιτάρι
3 μεσαία αυγά
100 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
μισό κουταλάκι τριμμένο μαχλέπι
1 δάκρυ μαστίχας
ελάχιστο αλάτι
1 αυγό για την επικάλυψη
προαιρετικά αμύγδαλο φιλέ
προκύπτουν περίπου 12 μικρά τσουρέκια
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 200 ml από το πετιμέζι καθώς και το νερό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την μαγιά. Και πάλι ανακατεύουμε καλά μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Προσθέτουμε 4-5 κουταλιές από το αλεύρι σκεπάζουμε το μπολ και περιμένουμε 15 λεπτά μέχρι η μαγιά να αρχίσει ενεργοποιείται.
Στο μίξερ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα 30 ml από το πετιμέζι (κρατάμε λίγο π.χ. 10 ml για την επικάλυψη), τα 3 αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το μαχλέπι και την μαστίχα. Την μαστίχα πριν την χρησιμοποιήσουμε την βάζουμε για λίγη ώρα στην κατάψυξη να σκληρύνει και την θρυμματίζουμε με ένα γουδί.
Ξεκινάμε την λειτουργία της συσκευής και χτυπάμε για λίγα λεπτά με μέτρια ταχύτητα. Ρίχνουμε μία πρώτη δόση από το αλεύρι και στην συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα με την μαγιά. Σταδιακά συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μία ελαστική ζύμη, πολύ πιο μαλακή σε σχέση με το ψωμί, η οποία σίγουρα θα κολλάει λίγο στα χέρια μας.
Με μία σπάτουλα αδειάζουμε σε ένα μπολ, το οποίο σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα “ζεστό” σημείο του σπιτιού μας για 2 ώρες. Θα δείτε πως θα φουσκώσει, όχι εντυπωσιακά αλλά σίγουρα αρκετά.
Αλείφουμε με λάδι τα χέρια μας και ζυμώνουμε ελαφρώς την ζύμη, απλά διπλώνοντάς την. Κόβουμε μικρά κομμάτια και σχηματίζουμε μπαλίτσες. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί όπου έχουμε απλώσει μία λαδόκολλα. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό μαζί με το ελάχιστο πετιμέζι που κρατήσαμε και με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια κάθε μικρού τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με αμύγδαλο φιλέ.
Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο και θέτουμε την θερμοκρασία αρχικά στους 20 βαθμούς. Μετά από 10 λεπτά ανεβάζουμε στους 50 και περιμένουμε να φουσκώσουν τα τσουρεκάκια. Μόλις συμβεί αυτό, ανεβάζουμε στους 180 και φουρνίζουμε περίπου για 30 λεπτά, μέχρι η ζύμη μας να πάει ωραίο χρυσαφή χρώμα.
Μόλις κρυώσουν, είναι έτοιμα για κατανάλωση !!!!!!!
Και αφού σας γλύκανα, κάπου εδώ να σας θυμίσω πως μέχρι αύριο 05/04/2017 μπορείτε να λάβετε μέρος στην κλήρωση για την τέλεια λαμπάδα που μας χαρίζει το Tintinnabulum, αφήνοντας απλά ένα σχόλιο στο προηγούμενο post!
Επιπλέον αν ακόμα σκέφτεστε τις πασχαλινές σας αγορές 🙂 έχω τις εξής σχετικές προτάσεις 🙂 Κόκκινα σημαιάκια για γιορτινή ατμόσφαιρα και τετράδιο Μιαμ για χορταστικές σημειώσεις 🙂 🙂 Διαθέσιμα στο e-shop του Νεανικόν 🙂
Κλείνοντας να στείλω και από εδώ ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Δέσποινα, για την όμορφη συνέντευξη στο Exostis Free Press.
Τα λέμε !!!
Ωραία πράγματα μας δείχνεις πάλι Άρη. Μου αρέσει γιατί δεν επαναπαύεσαι ποτέ. Καλή επιτυχία σε όλες σου τις προσπάθειες και θα τσιμπήσω λίγο από τα υπέροχα τσουρεκάκια σου!
Αυτό είναι άθλος! Το τσουρέκι είναι στοίχημα απο μόνο του πόσο μάλλον στην εναλλακτική του εκδοχή! Μπράβο Άρη! Συγχαρητήρια και για τη συνέντευξη!
Συμφωνώ κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις…είμαι σίγουρη ότι τα τσουρεκάκια σου ειναι απίθανα
Το τσουρέκι κατ’ ορισμόν είναι δύσκολο επιχείρημα και θέλει πολλή τύχη και μαστοριά, για να πετύχει! Φαντάζομαι ότι το εναλλακτικό τσουρέκι θα είναι ακόμη πιο δύσκολο! Και τι έγινε λοιπόν, αν δεν είναι τόσο μαστιχωτό; Αρκεί να είναι νόστιμο! Γεια στα χέρια σου, Άρη, και καλό Πάσχα!