Καρυδόπιτα!

14 Φεβ

Να μαι πάλι! 🙂

Με ένα υπέροχο αρωματικό και ζουμερό γλυκάκι που το είχαμε απολαύσει και παλιότερα, με ελάχιστες αλλαγές.

Και με νέες δημιουργίες, φυσικές και ψηφιακές 🙂 Ένα νέο τετραδιάκι και ένα νέο βίντεο αφιερωμένο στην αγαπημένη μου αρχιτεκτονική της δεκαετίας του 1930. Την εποχή εκείνη, όπου έχουμε και τις πρώτες πολυκατοικίες στην Αθηνά, οι αρχιτέκτονες επηρεάζονται από το ύφος του μοντερνισμού και δημιουργούν υπέροχα αστικά κτήρια που ακροβατούν ανάμεσα στην απλότητα και την περίτεχνη ποιότητα. Τα συναντάμε σε όλο το κέντρο της πόλης, σε μεγαλύτερο βαθμό στην Κυψέλη, στο Μουσείο, στα Εξάρχεια και στο Κολωνάκι.

Πάμε να φτιάξουμε την καρυδόπιτα!

Υλικά:
4 αυγά
2 κουταλιές μέλι
50 ml νερό
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι τζίτντζερ (σκόνη)
ψιλοκομμένo ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού
170 γρ. καρυδόψιχα (αλεσμένη στο μούλτι)
80 γρ αλεύρι ολικής
1 κουταλιά baking powder

Σιρόπι:
4,5 κουταλιές μέλι
150 ml νερό
2-3 φλούδες από ένα πορτοκάλι
1/2 κοφτό κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο (αποτελεί σημαντικό υλικό γιατί δίνει υπέροχη ένταση, αλλά προσοχή δεν πρέπει να μπει περισσότερο)

Ταψάκι διαμέτρου 24 εκ

Ξεκινάμε με το κέικ – παντεσπάνι. Στο κάδο του μίξερ (ή ακόμα και στο μούλτι αν είναι μεγάλο) ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε δυνατά. Λίγο – λίγο προσθέτουμε το νερό, το μέλι και συνεχίζουμε την λειτουργία της συσκευής μέχρι το μείγμα να αφρατεύσει (όσο μπορεί περισσότερο). Ρίχνουμε το ξύσμα και τα μπαχάρια δουλεύοντας για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα.

Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ενώνουμε τα στερεά (καρυδόψιχα, αλεύρι, baking powder) και σταδιακά τα ενσωματώνουμε στο υγρό μείγμα. Χρησιμοποιούμε μία σπάτουλα για να ενώσουμε, με απαλές κινήσεις, τα υλικά ώστε να μη χαθεί ο αέρας που έχει δημιουργηθεί από το μίξερ.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί και το γεμίζουμε με τον χυλό που ετοιμάσαμε. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς (αρχικά, μετά χαμηλώνουμε λίγο) για 45 λεπτά περίπου.

Αφήνουμε το παντεσπάνι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Στην συνέχεια προχωράμε με το σιρόπι. Πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέσα σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, για 5-10 λεπτά. Θέλουμε να παράξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι χωρίς να υπέρβράσουμε/κάψουμε το μέλι μας 😉

Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια, όπως είναι μέσα στο ταψάκι. Επιπλέον σε κάθε κομμάτι με ένα μαχαίρι ή πιρούνι ανοίγουμε 2-3 τρύπες τρυπώντας απλά. Στην συνέχεια όσο είναι η καρυδόπιτα κρύα την σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι. Με ένα κουτάλι λίγο-λίγο αδειάζουμε όλο το σιρόπι στην επιφάνεια περιμένοντας να αποροφηθεί.

Προαιρετικά φτιάχνουμε το γνωστό μας γλάσο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε επίμονα 2 κουταλιές μέλι, 2 κουταλιές ταχίνι ολικής, 2-3 κουταλιές νερό 1 κουταλάκι κακάο και 1 κουταλάκι χαρουπάλευρο. Απλώνουμε πάνω από το γλυκό.

Απολαμβάνουμε!

Και κάτι τελευταίο 🙂 Το υπέροχο Paraphernalia στο κέντρο της Αθήνας ανανέωσε το στοκ του με τα πραγματάκια μου 🙂

No comments yet

Leave a Reply