Σιροπιαστή Πορτοκαλόπιτα!
8 Ιαν
Πρώτο γλυκάκι για την φετινή χρονιά μια ζουμερή πορτοκαλόπιτα!
Ένα απλό σιροπιαστό κέικ, με όλη την γεύση του πορτοκαλιού.
Για το κέικ θα χρειαστούμε:
1 ολόκληρο αρωματικό πορτοκάλι (μεσαίου μεγέθους)
2 αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλάκια baking powder
100 γρ αλεύρι ολικής από σιτάρι
για το σιρόπι θα χρειαστούμε:
4 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές νερό
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/8 κουταλάκι γαρύφαλλο
για την επικάλυψη θα χρειαστούμε:
2 κουταλιές ταχίνι ολικής
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές νερό
2 κουταλάκια κακάο
2 κουταλάκια χαρουπάλευρο
τσέρκι 14 εκ ή καλύτερα λίγο μεγαλύτερο ταψάκι
προκύπτουν 3-4 μερίδες
Ξεκινάμε με το ξεπίκρισμα του πορτοκαλιού. Το κόβουμε σε 8 κομμάτια (αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια) και το βράζουμε σε μία κατσαρόλα 4 φορές, αλλάζοντας κάθε φορά νερό. Το αφήνουμε να πάρει μια – δυο βράσεις κάθε φορά. Στο τέλος το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Πολτοποιούμε το πορτοκάλι αναμιγνύοντας και την μία κουταλιά μέλι. Στην συνέχεια μεταφέρουμε τον πολτό στο μίξερ και μαζί με τα αυγά χτυπάμε επίμονα στην μέγιστη ταχύτητα μέχρι το μείγμα να αφρατεύσει. Δεν περιμένουμε να διογκωθεί υπερβολικά γιατί η κρυμμένη υγρασία στον πολτό πορτοκαλιού δεν βοηθά. Παρόλα αυτά πρέπει αποκτήσει αρκετό αέρα αλλιώς το κέικ μας δεν θα έχει καθόλου υφή “σφουγγαριού”.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μίξερ σε ένα μπολ ανάδευσης και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι μες στο οποίο έχουμε ήδη αναμίξει το baking powder. Με μία σπάτουλα απαλά ενώνουμε τα υλικά.
Λαδώνουμε/αλευρώνουμε το τσέρκι ή το ταψάκι, γεμίζουμε με το χυλό και φουρνίζουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό όταν το τοποθετούμε στο εσωτερικό του κέικ.
Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύουμε καλά ώστε να προκύψει ένα ομογενοποιημένο σιρόπι.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, και χωρίς να το ξεφορμάρουμε με ένα ξύλινο καλαμάκι ανοίγουμε πολλές τρύπες σε όλη την επιφάνεια του. Αμέσως μετά περιχύνουμε το σιρόπι και περιμένουμε να το απορροφήσει.
Μόλις κρυώσει, ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Σε ένα μικρό μπολ με ένα κουταλάκι ενώνουμε καλά όλα τα υλικά. Απλώνουμε τον γλάσο πάνω από το κέικ. Προαιρετικά στολίζουμε με αποξηραμένα πορτοκάλια (τα βρήκα στα καταστήματα με βιολογικά).
Λίγες Παρατηρήσεις:
– Εφόσον χρησιμοποιούμε ολόκληρο πορτοκάλι στο γλυκό μας, η διαδικασία του ξεπικρίσματος είναι απαραίτητη. Βέβαια και πάλι μένει μια μικρή πικρίλα, αλλά στην συγκεκριμένη συνταγή σε αυτό στοχεύουμε, σε μία ελαφριά γλυκόπικρη γεύση. Δεν είναι όμως ενοχλητική, απλά αφήνει μια διαφορετική αίσθηση σε σχέση με ένα γλυκό που χρησιμοποιεί μόνο ξύσμα ή χυμό πορτοκαλιού.
– Είναι επίσης σημαντικό το σιρόπι μας να απλωθεί παντού, ώστε κανένα σημείο να μην μείνει εντελώς άγλυκο. Το κέικ από μόνο του δεν έχει γλύκα. Αν το κάνετε κάπως ψηλό όπως εγώ το σιρόπιασμα είναι πιο δύσκολο, με αποτέλεσμα κάποια σημεία λίγο να λασπώσουν ενώ σε άλλα να μην φτάσει όλο το σιρόπι που πρέπει. Καλό κόλπο είναι η σύριγγα ζαχαροπλαστικής, που είχα χρησιμοποιήσει στον μπαμπά 😉
– Το έφτιαξα δύο φορές, την μία χωρίς την επικάλυψη, αλλά όπως είπε και ο επίσημος δοκιμαστής: “η σοκολατένια επικάλυψη έρχεται το συμπληρώνει & το απογειώνει!” 🙂
Όπως πάντα ιδιαίτερη πρόταση. Με ενσωμάτωση εσπεριδοειδών και σιρόπι, έφτιαξα το πρωτοχρονιάτικο κέικ βασιλόπιτα. Πριν το φτιάξω είχα την αγωνία τι θα βγει χωρίς καθόλου βούτυρο. Τελικά μας άρεσε πολύ και θα το ξαναφτιάξω. Πολύ καλή η επισήμανση σου για το ξεπίκρισμα, πριν και΄ρο με ρώτησε κάποια αναγνώστρια γιατί δεν της έβγαινε καλό ένα κέικ με ολόκληρα πορτοκάλια.Όταν είδα με ποια συνταγή το έφτιαχνε κατάλαβα το λόγο δεν τα έβραζε καν.
Καλή και γλυκιά χρονιά και πάλι.
Τι ομορφα και απλά υλικά! ( Παίζει να τα χω όλα!) Και σε συνδυασμό με τις υπέροχες φωτογραφίες , σκέτος πειρασμός, θα με κάνεις να θέλω να το φτιάξω κι αυτό!
Ενδιαφέρουσα επισης η διαδικασία για το ξεπικρισμα του πορτοκαλιου.
Οτι πρέπει για αυτη την εποχή η πορτοκαλοπιτα! Κι αφού έχει και επικάλυψη σοκολάτας ταιριάζει ακόμα περισσότερο στους γευστικούς μου κάλυκες! Καλή χρονια με υπέροχα γλυκα Άρη!
Καλή χρονιά! Πολύ θα ήθελα να ήμουν και εγώ επίσημος δοκιμαστής των γλυκών σου 🙂
Ωραίο φαίνεται Άρη μου και πραγματικά το ολόκληρο πορτοκάλι χαρίζει πόντους γεύσης στα πορτοκλένια γλυκά.
Προσωπικά θα πρόσθετα 2-3 κουταλιές σιμιγδάλι χονδρό για να πετύχει το σιρόπιασμα παντού.
Καλή Χρονιά σου εύχομαι, καθώς δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να σου ευχηθώ νωρίτερα.
όντως ζουμερή!!!!! μου άρεσε τρομερά η ιδέα σου να χρησιμοποιήσεις ταχίνι στην επικάλυψη, το βρήκα εξαιρετικά έξυπνη ιδέα!
Όλα τα γλυκά σου Άρη είναι το ένα καλύτερο από το άλλο! Την πορτοκαλόπιτά σου την έτρωγα κυριολεκτικά σε δύο δόσεις!!! Είναι μικρή, ζουμερή και υπέροχη σε εμφάνιση!!!!
Πολύ ωραία Αρη. Ολοκληρο το πορτοκάλι δίνει άλλη γεύση και υφή στο κεικ. Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω.
Επίσης πολύ ωραία και η επικάλυψη.
Και οι φωτογραφίες σου όπως πάντα φανταστικές 🙂
Καλή χρονιά Άρη, με υγεία και ευτυχία εύχομαι!
Η πορτοκαλόπιτα σου δείχνει εξαιρετική. Το πορτοκάλι αποτελεί άλλωστε μεγάλη μου αδυναμία και σε συνδυασμό με την πλούσια σε γεύση επικάλυψη και την προκλητικά ζουμερή υφή, με κάνει να θέλω να πάω άμεσα στην κουζίνα και να πιάσω δουλειά!
Καλό βράδυ!
Άρη, μου άνοιξες πάλι την όρεξη!
Ο συνδυασμός πορτοκαλιού και σοκολάτας με ξετρελαίνει, οπότε αυτή σου η συνταγή θα μπει κατευθείαν στο τεφτέρι μου!
Τα φιλιά μου.
Απλά κόλλησα στην οθόνη μου. Να πάρω ένα κομματάκι?
Υπέροχη!!! Η πρώτη συνταγή που έκανα αφ’ ότου σας ανακάλυψα. Θέλω να τις κάνω όλες. Συγχαρητήρια για όλο το site και ιδιαίτερα για τις φωτογραφίες
Καλά τα είπε ο δοκιμαστής πορτοκάλι και σοκολάτα κάνουν εκρηκτικό συνδυασμό!!! Καλή χρονιά εύχομαι γεμάτη δημιουργικότητα και έμπνευση εύχομαι Άρη!!! Πολύ ενδιαφέρον αυτό με το ολόκληρο πορτοκάλι θα ήθελα να το δοκιμάσω, τα έχω και εχώ όλα τα υλικά !! 🙂