Πάστα Φλώρα Βερίκοκο
30 Ιούν
Καλησπέρα! Πολλά ωραία πράγματα συμβαίνουν στο Νεανικόν!
Καταρχήν να σας θυμίσω πως μέχρι την Δευτέρα μπορείτε να συμμετέχετε στην κλήρωση για τις χειροποίητες καρτ – ποστάλ, μία από τις τέσσερις θα την παραλάβει ένας τυχερός μέσα σε μία ξύλινη κορνίζα 🙂
Επιπλέον να σας πω πως η σημερινή ανάρτηση είναι μέρος ενός blog party. Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek μας κάλεσε να ποστάρουμε ταυτόχρονα πολλά blog μαζί μία συνταγή με το αγαπημένο βερίκοκο! Έτσι λοιπόν η Αγγελική από το Cookika φτιάχνει Κέικ καρότου με βερίκοκα, η Εβίνα από το Cook and feel φτιάχνει Clafoutis με βερίκοκα, η Κατερίνα από το delightfull area φτιάχνει Granola με βερίκοκα και γιαούρτι, η Ευγενία από το Eat Yourself Greek φτιάχνει Αρνί με βερίκοκα και αμύγδαλο, η Έλενα από το Elena’s cooking φτιάχνει Σαλάτα με ψητά βερίκοκα, φέτα και αμύγδαλα, η Νανά από το Kouzinista φτιάχνει Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα, η Δώρα από το Pandora’s Kitchen φτιάχνει Αυγόφετες με καραμελωμένα βερίκοκα και creme patisserie, η Ειρήνη από το Paxxi φτιάχνει Το γλυκό της μπαλαρίνας: Πάβλοβα με φιστίκια Αιγίνης και βερίκοκα, η Νίκη από το Το μυαλό στο φαγητό φτιάχνει Μπισκοτογλυκό με κρέμα αμυγδάλου και μαρμελάδα βερίκοκο και η Άρτεμις από το Wonderfoodland φτιάχνει Σορμπέ Βερίκοκο.
Η δική μου επιλογή είναι μια Πάστα Φλώρα. Εμφανισιακά λίγο διαφορετική από την κλασσική αλλά αν σας αρέσουν οι πλεξούδες μπορείτε να δείτε σε παλιότερή μου ανάρτηση πως τις φτιάχνουμε. Εγώ χρησιμοποίησα εναλλακτικά τις μικρές στάμπες που είχα χρησιμοποιήσει για το φόρεμα της τούρτας Πριγκίπισσας. Θυμάστε;;
Για τη ζύμη βασίστηκα στα πρόσφατα πετιμεζοκούλουρα που πρέπει να πω πως είναι από τις συνταγές που υλοποιήθηκαν από πολλούς αναγνώστες με πολύ πολύ θετικά σχόλια! Για την γέμιση έβαλα την μαρμελάδα βερίκοκο αλλά αν θέλετε μπορείτε να δημιουργήσετε και να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε spread από ξερά ή φρέσκα φρούτα η καλύτερα συνδυασμό τους.
Για την ζύμη θα χρειαστούμε:
150 ml πετιμέζι
100 ml ελαιόλαδο
50 ml χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1/8 κουταλάκι γαρύφαλλο
αλεύρι ολικής Ζέας όσο πάρει
1 κοφτή κουταλιά baking powder
Για την γέμιση θα χρειαστούμε:
κομμάτια από πολύ ώριμα φρέσκα βερίκοκα (προαιρετικά)
Εργαλεία:
Ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ ή αν θέλουμε το μοιράζουμε σε δύο τσέρκια 16 εκ
Μικρές στάμπες – φόρμες με σχέδιο λουλούδι (τις είχα προμηθευτεί από το cookshop)
Στο μούλτι προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το baking. Χτυπάμε καλά στη δυνατή ταχύτητα για ένα – δύο λεπτά μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάδευσης. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και το baking. Ζυμώνουμε και σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι μόλις η ζύμη να δεν κολλά στα χέρια μας.
Αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο και στην συνέχεια την μοιράζουμε σε δύο μέρη με ποσοστά 70 – 30. Τοποθετούμε τα κομμάτια ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη. Το μεγάλο κομμάτι το εφαρμόζουμε στο τσέρκι σχηματίζοντας με προσοχή τα τοιχώματα. Απλώνουμε όση μαρμελάδα χρειαστεί (μη το παρακάνετε) και με τα ειδικά εργαλεία σχηματίζουμε από την ζύμη που περίσσεψε λουλουδάκια. Τα τοποθετούμε πάνω στην τάρτα το ένα κοντά στο άλλο.
Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, περίπου για 30 λεπτά! Και ορμάμε 😉 !!!!
Πωπω συνταγές, χαμός! Δεν ξέρω ποια να πρωτοδώ! Η δική σου πάντως μου αρέσει πολύ! Και ειδικά εμφανισιακά “σκίζει”, έχει κάτι το καλοκαιρινό, ρομαντικό και λαχταριστό ταυτόχρονα! Πολλά φιλιααααα
Thanks Σωτηρία!!
Γλυκιά ζωγραφιά!!
Ευχαριστώ Ξανθή!
Υπέροχα τα λουλουδάκια της παστα φλώρα σου Άρη! Φαντάζομαι την μαρμελάδα στο τραγανό πετιμεζοκούλουρι και πραγματικά είμαι έτοιμη να ορμήσω! 😀
🙂
Τι ωραία παρουσίαση!!! Πολύ vintage!!! Bravo 🙂
Ευχαριστώ!
Ομιτζι. Τρέχουν τα σάλια μου, για άλλη μια φορά με τις συνταγές σου και την παρουσίασή τους. Αυτά τα λουλουδάκια είναι εκπληκτική ιδέα!
Υ.Γ.: Εγω γιατί δεν εχω φτιάξει αυτά τα πετιμεζοκούλουρα; *είπε και έτρεξε μα βρει ανοιχτό σουπερμάρκετ που να πουλάει πετιμέζι.
Χα χα! Να τα φτιάξεις! Και να μας πεις εντυπώσεις!
Ευχαριστώ Pelagie!!!!
Υπέροχη η τάρτα είμαι σίγουρη! Και για τα πετιμεζοκούλουρα και για τη μαρμελάδα βερίκοκο άκουσα εξαιρετικά σχόλια. Μπράβο Άρη!
Ευχαριστώ πολύ Θεοδώρα!
Αυτά τα ζυμένια λουλουδάκια, μου έκλεψαν την καρδιά 🙂
Και ήταν ξαφνική έμπνευση, αρχικά πήγαινε για τις γνωστές πλεξούδες.
Τι ωραια ιδέα η λουλουδιαστη πάστα Φλώρα!
Thanks!
Η ολάνθιστη πάστα φλώρα μοιάζει με ζωγραφιά! Και ο δημιουργικός συνδυασμός δύο πετυχημένων συνταγών σε μία καινούργια αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το αποτέλεσμα!
Ευχαριστώ πολύ Νανά!!
Τα λουλουδάκια στην πάστα φλώρα κλέβουν τις εντυπώσεις 😉
Πολύ πολύ ωραία με την υπέροχη μαρμελάδα βερίκοκο.
Για αυτό τα έβαλα 🙂
“Ορμάμε”είναι η πιο ακριβής αντίδραση, βλέποντας την Πάστα Φλώρα!!! Δείχνει πολύ ωραία Άρη, είμαι σίγουρη ότι η γεύση είναι εξαιρετική! Καλημέρα, καλή εβδομάδα!
Αγαπημένο φρούτο και βλέπω πως όλες οι συνταγές είναι τέλειες!Τι να ξεχωρίσω δεν ξέρω γιαυτό και εγώ θα τις πάρω όλες!Χαχαχα
Όσο για την τέλεια πάστα φλώρα Άρη μου, έχω να πω τα καλύτερα<3
Εντάξει ξετρελάθηκα και με την τάρτα και με τις φωτογραφίες!! Τόσο ταξιδιάρικες πολύ μου άρεσαν!! Και μόλις συνειδητοποίησα ότι δεν πρόλαβα τη συμμετοχή στο διαγωνισμό… σνιφ… την πατάω για δεύτερη φορά!! Πολύ όμορφη κίνηση η ταυτόχρονη χρήση ενός υλικού!!
Τι άλλο να πεί κανείς για αυτή την τόσο εμπνευσμένη πάστα φλώρα τόσο σε υλικά όσο και σε παρουσίαση! Ειδικά αυτά τα λουλουδακια θα αφήσουν εποχή: “Πως να φτιάξετε την πιο όμορφη, την πιο καλαίσθητη, την πιο ρομαντική Πάστα Φλώρα!”
Εάν χρησιμοποιήσω απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και όχι ζεας είναι οκ;
ΛΑθος: ή ερώτηση είναι απλό αλεύρι ολικής και όχι ζεας;
Ναι βέβαια!!! 🙂
Την μαρμελάδα με το βερίκοκο την έφτιαξα και ήταν υπέροχα νόστιμη, όπως είμαι σίγουρη ότι θα είναι και η “ολάνθιστη” όπως είπε και η Νανά, πάστα φλώρα!