Καραμέλες Βουτύρου!
12 Νοέ
(η παρακάτω ανάρτηση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού vima gourmet food blog awards 2015)
Είναι γλυκές, έχουν υπέροχο άρωμα και λίγο λίγο λιώνουν στο στόμα μας. Και μας είναι αδύνατο να αντισταθούμε!
Η συνταγή δεν είναι δύσκολη, απαιτεί συγκεκριμένα εργαλεία και λίγη προσοχή.
Τα υλικά είναι τα εξής:
150 ml πετιμέζι
70 γρ Flora με Βούτυρο
ελάχιστο αλάτι
Tα εργαλεία:
κατσαρόλα με σκληρό πάτο και όγκο διπλάσιο από τα υλικά μας
θερμόμετροo ζαχαροπλαστικής ιδανικό για candy – making
ανοξείδωτο τσέρκι με διαστάσεις 12 χ 12 εκ
Η κατσαρόλα με σκληρό πάτο βοηθά τη θερμοκρασία να διοχετεύεται ομαλά στο μείγμα. Ο διπλάσιος όγκος της προστατεύει το περιεχόμενο από την υπερχείλιση όταν αυτό θα αρχίσει να φουσκώνει. Το θερμόμετρο είναι αναγκαίο γιατί μας οδηγεί με ασφάλεια και ευκολία στην ολοκλήρωση της παρασκευής.
Πριν ξεκινήσουμε, ακουμπάμε το τσέρκι πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια και μέσα του απλώνουμε καλά ένα λίγο μεγαλύτερο κομμάτι λαδόκολλα. Έτσι έχουμε σε ετοιμότητα τη φόρμα μας.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην κουζίνα και ρίχνουμε όλα τα υλικά. Ενεργοποιούμε την χαμηλή θερμοκρασία και υπομονετικά περιμένουμε να λιώσει το Flora. Με μία ξύλινη κουτάλα ελαφρά, όχι επίμονα, ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια ανεβάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία και στερεώνουμε το θερμόμετρο στο εσωτερικό της κατσαρόλας. Θα δούμε πως αρχικά δείχνει περίπου 65 βαθμούς Κελσίου, στόχος είναι να φτάσουμε στους 135. Για αυτό θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά και σε αυτό το διάστημα δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε καθόλου την κουζίνα. Αρχικά πρέπει να ανακατεύουμε νωχελικά το μείγμα, αρκετά τακτικά αλλά όχι συνέχεια.
Σε κάποια φάση θα αρχίσει έντονα να αφρίζει και να φουσκώνει ενώ λίγο πριν την επιθυμητή θερμοκρασία θα δούμε πως πάλι θα κάτσει. Ελάχιστα πριν φτάσουμε στους 135 βαθμούς Κελσίου, ανακατεύουμε έντονα το μείγμα ώστε να φύγει ο αέρας και να αποκτήσει μία ενιαία υφή. Αδειάζουμε στην φόρμα μας, με προσοχή μη καούμε.
Μετά από λίγες ώρες με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ένα κοπίδι κόβουμε τις καραμέλες. Τις τυλίγουμε μέσα σε μικρά κομμάτια από λαδόκολλα και τις αποθηκεύουμε καλύτερα στο ψυγείο.
Αν δεν τις φάμε όλες, μια ιδέα είναι να τις μετατρέψουμε σε ένα όμορφο δώρο. Κατασκευάζουμε το κουτάκι ακολουθώντας τις οδηγίες, τυπώνουμε και κολλάμε την επιγραφή και είμαστε έτοιμοι!
Λίγες παρατηρήσεις: Είχα σκοπό να προσθέσω κάποιο μπαχάρι ή κάποιο αρωματικό αλλά πραγματικά δεν χρειάστηκε. Το πετιμέζι μας έδωσε μπόλικη γλύκα και ωραία γεύση, ενώ το Flora με Βούτυρο μας χάρισε βουτυρένια υφή, άρωμα και αλλά και μία γεύση που μου ξύπνησε μνήμες 🙂
Το παραπάνω post υλοποιήθηκε στα πλαίσια της υποψηφιότητας μου στα Food Blog Awards του Βήμα Gourmet και αφορά μία από τις δύο δημιουργικές δοκιμασίες. Πέρα από την αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δική σας ψήφος. Αν δεν έχετε ήδη ψηφίσει, και φυσικά θέλετε, μπορείτε αφού συνδεθείτε στο facebook να πάτε στην σχετική σελίδα και λίγο κάτω από το κείμενο να κάνετε Like. Ευχαριστώ πάρα πολύ!
Δεν έχω λόγια. Ένα μεγάλο μπράβο! Τρομερό το styling της φωτογράφησης. Η φωτογραφία με το μουστάκι τέλεια!!! Και η εκτέλεση της συνταγής άψογη!
Ευχαριστώ πολύ Θεοδώρα 🙂
Αρη ειναι τελειες οι φωτο!! Μπραβο!!
Thanks Μαρία!! Προσπάθησα πολύ και με τις φωτογραφίες … την τελευταία την είχα φανταστεί καλύτερη αλλά δεν τα κατάφερα ..
Αχ Άρη πάλι μου εβαλες ιδέες! Φαίνονται υπέροχες και εννοείται ότι θα τις φτιαξω! Φιλιααα
Αφού έφτιαξες την σοκολάτα με τέτοια επιτυχία, είμαι σίγουρος και για τις καραμέλες. Το χεις Σωτηρία!
Με τα υλικά που χρησιμοποίησε και ειδικά το πετιμέζι,νομίζω ότι έφτασε την πεμπτουσία Άρη…υπεροχή συνταγή και φυσικά οι φωτό σου άψογες… Την καλησπέρα μου και καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ Μαρία!
Μπράβο Άρη! Κατάφερες και προσάρμοσες τα υλικά στο στυλ σου και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!
Ευχαριστώ Αγγελική!
Οκ Αρη… Πρεπει να διαλεξεις. Καριερα ζαχαροπλαστη η καριερα στο μοντελινγκ;;;
Οι καραμελες (αν και πραγματικα δεν τρωω ποτε) ειναι τοσο ομορφα φωτογραφημενες που τις χαζευω!! Μπραβο!!!
Βρηκες τελικα και ζυγαρια ε;;;; χεχεχεχε
χα χα χα Φυσικά στο μόντελινγκ … 🙂
(Είχα στείλει απάντηση και νωρίτερα, η οποία δεν φαίνεται μάλλον…)
Υποκλίνομαι στην φωτογραφία με το μουστάκι, αλλά και στην δημιουργία αυτής της συνταγής, που σίγουρα κρύβει από πίσω της άπειρες ώρες δοκιμών και αποδεικνύει (ακόμα μια φορά) το μεγάλο σου ταλέντο στην ζαχαροπλαστική! Εγώ κουράστηκα μόνο που διάβασα την διαδικασία! Δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο δύσκολο ήταν να δημιουργήσεις αυτήν την συνταγή!
Μπράβο σου!
Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!
🙂
Ευχαριστώ, σχεδόν κάθε βράδυ την έφτιαχνα για μία εβδομάδα, σε μικρή ποσότητα βέβαια .. Άσε κάποιες συνταγές θέλουν “επανάληψη” … αλλά μαθαίνεις πολλά.
Ωραία ιδέα οι καραμέλες με πετιμέζι και οι φωτογραφίες σου, ατμοσφαιρικές!
Thanks Πέπη!
Και είχα μεγάλη περιέργεια να δω τι είχες σκεφτεί να φτιάξεις με βούτυρο! Ένα υλικό που ήταν εντελώς ξένο στο ύφος σου μέχρι τώρα. Και όμως τα κατάφερες! You thought out of the box και κατάφερες το αδύνατο!Πραγματικά μπράβο σου για την πρωτοτυπία και για τις ώρες που πρέπει να αφιέρωσες για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα! Keep it up! Φιλιά και καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ Σταυρούλα! Είναι σημαντικό που το λες!
Η ιδέα πρώτα από όλα καταπληκτική! Οι φωτογραφίες όπως πάντα πολύ όμορφες!
Thanks Maria
Εκπληκτική η ιδέα του handlebar moustach στη φωτογραφία!!! Τώρα εγώ πως το συνδύασα στο μυαλό μου με το Moulin Rouge δεν ξέρω… μάλλον λογω των καραμελενιων can can girls… που στη θέα τους οι άντρες γινόταν βούτυρο;;; !!! Αλλά πιστεύω αυτό είναι το μαγικό με τη φωτογραφία .. ο καθένας να βλέπει το δικό του μήνυμα. Πω πω θα λες τώρα η φαντασιοπληκτη η Ίρις, χα χα χα!!!! Είμαι είμαι… Μπράβο Άρη για τη συνταγή περισσότερο αλλά και τις όμορφες φωτογραφίες!!!
Δεν ‘ήξερα ότι το λένε “handlebar”!!!, thanks Ίρις.
Ναι δίκιο έχεις, ο καθένας ταξιδεύει μέσα από τις φωτογραφίες με τον τρόπο που θέλει…
Και η συνταγή και η φωτογράφιση έγιναν σούπερ! Μας ταξίδεψες πράγματι σε μια άλλη εποχή.
🙂
Συγγνώμη τώρα…όχι ότι δεν μου άρεσε η όλη ιδέα καραμέλας από πετιμέζι (!!!!) αλλά την παράσταση κλέβει η ζυγαριά, αγαπητέ μου Άρη.
Εκεί στο φόντο που έχει τον ρόλο ισορροπιστή!
Ένα ωραίο και γλυκό (σαν τις καραμέλες σου) Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη! Είναι ωραία ζυγαριά, ήταν η μόνη που βρήκα, ευτυχώς σε καλή τιμή …
Πολύ ωραίες και οι καραμέλες και το φωτογραφικό style!!! Μπράβο σου!! :))
Καλό βράδυ και καλό ΣΚ!
Ευχαριστώ Κική!
Άρη πόσο ωραίες οι φωτογραφίες και πόσο ωραία η ιδέα του δώρου “καραμελες στο κουτί”! Αυτό το post μου θυμίζει γεύσεις και αρώματα από την παιδική μου ηλικία….
Χαίρομαι Μαρία 🙂
Πωπω! Τέλειες φαίνονται! Και πόσο εύκολες και με λίγα υλικά!
Ευχαριστώ ! Καλώς ήρθες!
Πολλά μπράβο για την πολύ καλή προσπάθεια Άρη!
Πολύ αναλυτική η περιγραφή των βημάτων της συνταγής, σημαντικό για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την παρασκευή καραμέλας και πολύ ενδιαφέρουσα η χρήση του πετιμεζιού!
Θα συμφωνήσω με την Πηνελόπη μας, αυτή η ζυγαριά είναι πραγματικά απίθανη και κλέβει την παράσταση.
Καλό βράδυ
Και καλημέρα επίσης 🙂
Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη!
Καλημερα…. ωραια μουστάκια! :^&)
Το ολο προτζεκτ ειναι άκρως επαγγελματικο… απο την πρωτότυπη καραμελα, το σχημα και την συσκευασια της, μέχρι το packaging και το κειμενακι πάνω του!
Να εχεις μια υπέροχη Κυριακή!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Προσπάθησα πολύ, αλλά ακόμα θέλω βελτίωση 🙂
Άρη, καταπληκτικό το concept και ο τρόπος που επέλεξες να μας παρουσιάσεις τη συνταγή. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ ήμουν περίεργη να δω πώς θα αξιοποιήσεις το βούτυρο, ώστε να ταιριάζει στο ύφος του blog. Τα κατάφερες τέλεια! Μια ακόμη πρωτότυπη συνταγή άψογα εκτελεσμένη από το Νεανικόν!
Thanks Νανά!
Ωράια συνταγή με απλά υλικά.Ψήνομαι να τις φτιάξω και εγώ τώρα.Μπράβο Άρη φοβερή ανάρτηση και αυτή.
Ωραίο στήσιμο και φωτογράφιση αλλά το μουστάκι όλα τα λεφτά:P
Σε ευχαριστώ Λίλια!
Με τη νίκη βρε Άρη!! Με τη νίκη!Αυτές οι καραμέλες είναι το τέλειο χριστουγεννιάτικο δώρο και το καλύτερο κέρασμα για τα πιτσιρίκια. (Οι φωτογραφίες σήμερα είναι το κάτι άλλο!)
Ευχαριστώ Χριστίνα 🙂
Καλημέρα Άρη!!! Καταρχήν το σημαντικότερο λάτρεψα τη συνταγή θέλω οπωσδήποτε να την δοκιμάσω!!! Και η φωτογράφηση πολύ τολμηρή !! Η ζυγαριά είναι φανταστική!! Καλή εβδομάδα εύχομαι !!!
Ευχαριστώ Αθηνά! Αυτή η ζυγαριά έχει κάνει πάταγο 🙂
Η φωτογραφία με το μουστάκι τέλεια ε! Είναι μέρος του “Movember”? Άραγε μπορώ να αντικαταστήσω την ζάχαρη με πετιμέζι στις συνταγές που θέλουν σιρόπι ζάχαρης (πχ ιταλική μαρέγκα)? Λογικά ναι, απλά θα δίνει την έξτρα γεύση, σωστά? Θα δοκιμάσω πάντως.
Χα χα, όχι ήταν τυχαίο αλλά ταίριαξε με το Movember !!
Λογικά ναι, αρκεί το πετιμέζι να είναι δεμένο καλά και να μην έχει υγρασία μέσα του … Μόλις τα ασπράδια σχηματίσουν μία γερή μαρέγκα πρέπει λίγο λίγο να ρίχνεις το σιρόπι στο μίξερ. Θέλω και εγώ κάποια στιγμή να φτιάξω μπεζέδες, αλλά δεν έχω αποφασίσει πιο γλυκαντικό θα έκανε καλύτερη δουλειά…
Νομίζω πως μυρίζω την υπεροχη βουτυρίλα μέσα από την οθόνη…και η υφη φαινεται τόσο υπεροχα βουτυρένια…. Το μόνο που λυπάμαι είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να πετυχω μία τέτοια συνταγή λόγω έλλειψης υπομονής και πειθαρχίας… Ποιός ξέρει, καποιος, καπου ίσως δει αυτη την συνταγη και αυτό το σχόλιο μου και μου φτιάξει μία χουφτίτσα… χεχε!!!
*πάω για Like να ξεχαστώ….
🙂
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες!!!! Τώρα για τις καραμέλες δεν ξερω να σου πω, διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη ως προς το “βουτύρου” χωρίς πραγματικό βούτυρο, αλλά αν δεν μου το χες πει δεν θα είχα θέμα (η παράλειψη δεν ειναι κακή καμιά φορά)…..
Τάνια είμαι σίγουρος πως αν τις δοκιμάσεις θα ενθουσιαστείς 🙂 !!!
Και εγω είμαι σίγουρη!!!!!
Έχω πόση ώρα που τριγυρνάω εδώ στο σάιτ σου χαζεύοντας τις φωτογραφίες. Εξαιρετικές. Styling & φωτό απλά τέλεια, μου έφτιαξαν τη (σκοτεινή & μουντή) μέρα. Κατά τα λοιπά με την κουζίνα δεν έχω και την καλύτερη σχέση, αλλά ό,τι φτιάχνεις δείχνει λαχταριστό και πολύ καλοφροντισμένο στην παρασκευή. Χαίρε!