Τάρτα Σοκολάτας
29 Οκτ
Για να πω την αλήθεια, τα τρουφάκια ήταν απλά το πρώτο βήμα, για καταλήξω τελικά στην τάρτα σοκολάτας που καιρό λιμπιζόμουν 🙂
Το ελαφρώς μπαχαριασμένο μείγμα από τα τρουφάκια, με την υπέροχη υφή, αποτελεί ιδανική γέμιση για μία χειμωνιάτικη τάρτα σοκολάτας. Με μία ελαφριά ζύμη να την αγκαλιάζει και προαιρετικά λίγο ρόδι να αφήνει μία όξινη πινελιά, είναι σίγουρο πως το αποτέλεσμα θα σας κερδίσει!
Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:
Την μισή ποσότητα από τα τρουφάκια (εγώ την έφτιαξα ολόκληρη ώστε να περισσέψουν και τρουφάκια 😉 )
Για τη βάση:
100 γρ πολτό μήλου
35 ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές πετιμέζι
150 γρ αλεύρι ολικής
2 (κοφτά) κουταλάκια του γλυκού baking powder
Τσέρκι διαμέτρου 16 εκ.
Κεραμικά φασόλια για ψήσιμο τάρτας
Στολισμός:
Λίγο ρόδι
(Προκύπτουν 5-6 μερίδες)
Ξεκινάμε με τον πολτό μήλου. Καθαρίζουμε περίπου 250 γρ ώριμα και νόστιμα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και μαζί με λίγο νερό τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν καλά τα υγρά τους. Περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία και τα αλέθουμε στο μούλτι. Τον πολτό μήλου μπορούμε να τον ετοιμάσουμε μέρες πριν και να τον αποθηκεύσουμε ζυγισμένο σε σακουλάκια στην κατάψυξη.
Προχωράμε στη βάση της τάρτας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 oC. Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ τον πολτό μήλου, το πετιμέζι και το ελαιόλαδο. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει μία ζύμη που σχεδόν να μη κολλάει στα χέρια μας.
Την αφήνουμε περίπου μισή ώρα στο ψυγείο και κατόπιν την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε κυκλικά τη ζύμη σε μια διάμετρο περίπου 22 εκ. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και κάπως κεντρικά τοποθετούμε το τσέρκι. Βρέχουμε άπειρο-ελάχιστα τα δάχτυλά μας (ή τα αλευρώνουμε) και παίρνοντας κομμάτια από την ζύμη, που περισσεύει περιμετρικά, κτίζουμε τα τοιχώματα της τάρτας. Πιέζουμε καλά ώστε τα τοιχώματα να ενωθούν με το κάτω μέρος της βάσης και φροντίζουμε ώστε το ύψος να παραμείνει σταθερό (περίπου 3 εκ.) σε όλη την περίμετρο. Κόβουμε μία λαδόκολλα κυκλικά με διάμετρο 25 εκ και την εφαρμόζουμε στο εσωτερικό της τάρτας. Από πάνω απλώνουμε καλά τα κεραμικά φασόλια. Φουρνίζουμε για 17 λεπτά. Με προσοχή ξεφορμάρουμε. Δεν ψήνουμε περισσότερο γιατί θα σκληρύνει και δεν θα κόβεται εύκολα.
Γεμίζουμε με το μείγμα της σοκολάτας αφήνουμε λίγο στο ψυγείο και γευόμαστε!!!
Να σας καληνυχτίσω και πάω να ετοιμάσω το γλυκάκι του επόμενου post, ώστε αύριο πρωί να το φωτογραφίσω και την Παρασκευή να το έχω έτοιμο για ανάρτηση. Ευτυχώς είναι ευκολάκι, αλλά πολύ ιδιαίτερο 😉
Φιλιά πολλά !!!
Πω πω Άρη, πόσο λαχταριστή δείχνει!
Πλούσια σε γεύση με τόσο όμορφα υλικά1
Πολύ μου αρέσει και το ρόδι, δίνει μια πολύ ιδιαίτερη πινελιά στο σύνολο!
Καλό βράδυ!
Μια τόσο όμορφη, σίγουρα νόστιμη και πάνω από όλα υγιεινή συνταγή Άρη μου!
τάρτα όνειρο! και τι όμορφη φωτογράφιση Άρη μου!
τέλεια!
Άρη μ΄αρέσει που οι προτάσεις σου πέραν του ότι είναι νόστιμες και όμορφες, είναι και για μικρές ποσότητες.
Εμείς δεν τρώμε πολλά γλυκά και συνήθως μένουν ή τα χαρίζω.
Καλή εβδομάδα.
Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία σε τάρτες γλυκές αλλά και αλμυρές. Κι’ εδώ πρέπει να τονίσω πως μου άρεσε η σύνθεση της ζύμης σου Άρη. Θα κάνω σύντομα μια δοκιμή και όσο για την γέμιση είμαι σχεδόν βέβαιη για το γευστικό της αποτέλεσμα.
Άρη έχω ένα θέμα με τις μερίδες και τα γλυκά σου. Δηλαδή για μένα αυτό το γλυκό είναι το πολύ δύο μερίδες. Μη με βλέπεις έτσι κοριτσάκι…. Τρώω πολύ!! χαχαχαχα Αστειεύομαι φυσικά. Ξέρω ότι αυτά τα γλυκά έχουν καρπούς και υλικά που πραγματικά σε φουσκώνουν και σε χορταίνουν. Παρ΄όλα αυτά είναι τόοοοοσο νόστιμα που δεν αντιστέκομαι και πάντα μα πάντα τρώω παραπάνω από τη μερίδα μου. Βέβαια δεν πεινάω για την υπόλοιπη μέρα! Εκανες πάλι εξαιρετική δουλειά. Τόσο στη συνταγή όσο και στην φωτογράφιση που πλέον είναι για διαγωνισμό φωτογραφίας. Ανυπομονώ να δω την επόμενή σου κίνηση!!
Καλό βράδυ!!!!!!!!!!
Καταπληκτική τάρτα Αρη.
Πολύ ωραία παρουσίαση όπως πάντα!!
Πλούσια η γέμιση, όπως και τα κομμάτια που βλεπω.
Η βάση που έφτιαξες με τον πολτό μήλου μου άρεσε πολύ.
: )
Έτσι όπως κρατάς το κομμάτι μου έρχεται να έρθω και να στο αρπάξω!!! Φαντάζομαι την γεύση της και μου τρέχουν τα σάλια! Μπράβο για άλλη μια φορά Άρη μου
Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση και διακόσμηση.
Μου αρεσει πολύ το ρόδι και οι συνταγες σου ειναι τοσο διαφορετικές!
Μπραβο!!!
Ωραία μπήκε στο πρόγραμμα! Αφού έφαγα τον κόσμο να βρω βουτυρο κακάο (ε, νομίζω βρήκα τελικά, μη σου πω θα σου στείλω και φωτό να βεβαιωθώ) τώρα έχω ένα θεματάκι με τα κάστανα. Μου αρέσουν πολύ βεβαίως αλλά έχω ένα θεματάκι με το καθάρισμα. Ε για τέτοια τάρτα θα την κάνω την εξαίρεση!
Αυτό θα είναι ονειρεμένο πραγματικά!