Τρουφάκια!
23 Οκτ
Πριν πάμε στα τρουφάκια, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μία φορά τoν ενθουσιασμό μου που το Νεανικόν απέκτησε ένα μικρό αλλά γεμάτο θετική ενέργεια e-shop! Όλες οι τελευταίες χάρτινες δημιουργίες και νέες που έρχονται είναι διαθέσιμες μέσα από την πλατφόρμα του JamJar! Πλημμυρίζω από αισιοδοξία και ασυγκράτητη χαρά κάθε φορά που σκέφτομαι πως ένα παιδικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα 🙂
Και προχωράμε στην συνταγή μας. Πριν 2 χρόνια είχα παρουσιάσει ξανά μία συνταγή για τρουφάκια με κάστανο. Θυμάμαι ενώ έβγαιναν νόστιμα, ήταν απλά και ευκολοφάγωτα. Και τι πειράζει θα μου πείτε αυτό; Πειράζει λίγο γιατί τα τρουφάκια όπως και όλα τα μικροσκοπικά γλυκά, που μάλλον θα φας μόνο μια μπουκιά, οφείλουν να προκαλέσουν ένα έντονο γευστικό “συναίσθημα”.
Για αυτό λοιπόν τον λόγο σχεδίασα ξανά την συνταγή στοχεύοντας σε κάτι πιο εκρηκτικό! Πάλι με κάστανα ως βάση 😉
Θα χρειαστούμε:
500 γρ καλά βρασμένα και καλά καθαρισμένα κάστανα
χυμό από ένα πορτοκάλι
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
8 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές κακάο
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο
ελάχιστο αλάτι & πιπέρι
60 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
(προκύπτουν περίπου 26)
Στον επεξεργαστή τροφών πολτοποιούμε τα κάστανα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Ενεργοποιούμε την μεγάλη ταχύτητα και περιμένουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε μπεν μαρί, σε χαμηλή θερμοκρασία λιώνουμε το βούτυρο κακάο. Το ενσωματώνουμε στο μείγμα μας και συνεχίζουμε την επεξεργασία μέχρι να αφομοιωθεί πλήρως. Αφήνουμε μισή ώρα τη ζύμη στο ψυγείο και μετά πλάθουμε μπαλίτσες με βάρος 23 γρ η κάθε μια. Πασπαλίζουμε με κακάο και ορμάμε!
Λίγες παρατηρήσεις:
Το καλό με αυτή την συνταγή είναι πως καθώς την υλοποιούμε μπορούμε να δοκιμάζουμε και ανάλογα με τα γούστα μας να κάνουμε μικρο προσθήκες. Αρκεί να μην το παρακάνουμε και διαταραχθεί η ισορροπία υγρών – στερεών του μείγματος. Να θυμάστε πως πρέπει στο τέλος να προκύψει η υφή μίας μαλακής ζύμης, η οποία στο ψυγείο, χάρη στο βούτυρο κακάο, θα πήξει λίγο περισσότερο. Το βούτυρο κακάο, αν το παραλείψετε, όπως είχα κάνει εγώ στην αρχική συνταγή, θα έχει ως αποτέλεσμα το γλυκάκι να χάσει το λιπαρό του στοιχείο και να μην λιώνει με την ίδια ευκολία στο στόμα μας. Καταλαβαίνω βέβαια πως είναι ακριβό υλικό, αλλά αν το συναντήσετε σε κάποιο bio shop ή online αξίζει έστω για μία φορά να το προμηθευτείτε γιατί πραγματικά πάει το σοκολατο-παρασκεύασμά μας σε άλλο επίπεδο. Είναι μια υπέροχη φυσική τροφή.
Αυτά, αυτά 🙂 ! Καλή εβδομάδα να έχουμε!
Τι ωραία τρουφάκια!!! Φουλ στο κάστανο!!! Υπέροχες φωτογραφίες!!!
Φουλ στο κάστανο δεν λες τίποτα!!!!!!
Εγώ που δεν είμαι και πολύ γλυκατζού αυτό με ενθουσίασε.
Καλή εβδομάδα.
Ευχαριστώ Ξανθή!!!
Λατρεύω τα κάστανα στα γλυκά μου!
Πολύ ωραία συνταγή, πολύ ωραίες φωτογραφίες τόσο ζωντανές!!!
Καλή εβδομάδα Αρη!!
και εγώ τα λατρέυω, είναι ό,τι πρέπει για γλυκά!
Καλή Τρουφοβδομάδα!!!!
thanks 🙂
Πόσο λαχταριστά δείχνουν!
Τα τρουφάκια είναι τεράστια αδυναμία βεβαίως-βεβαίως!
Όλα τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει είναι εξαιρετικά, οπότε και το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο και γεμάτο αρώματα 🙂
τα μπαχάρια και τα μυρωδικά δίνουν χαρακτήρα, αλλά τόσο όσο χωρίς να είναι ενοχλητικά στη γεύση 😉
Άρχισαν τα κάστανα!Υπέροχα πραγματικά και τα τραγουδάκια επίσης!
άρχισαν άρχισαν!!
Δηλαδή κάνω come back με κάστανα; Τρελαίνομαι!!! Μπράβο Άρη μου που προχωράς ακάθεκτος!!!
Ναι Χριστίνα! Ήξερα πως τα τρουφάκια θα τραβήξουν την προσοχή σου 🙂 🙂
Υπέροχα δείχνουν Άρη, τρελαίνομαι για τα κάστανα!Καλημέρα και καλή εβδομάδα 🙂
Ευχαριστώ Χαρά!!
Τα σκέφτομαι ήδη σε ένα χαριτωμένο κουτί (από αυτά τα όμορφα, τα χειροποίητα τα δικά σου!), τυλιγμένο με ωραίες κορδέλες, προοριζόμενο για Χριστουγεννιάτικα δώρο / κέρασμα!
Ο συνδυασμός κάστανο-πορτοκάλι-κακάο μου εξάπτει την γαστριμαργική φαντασία και ανυπομονώ να τον δοκιμάσω! Πολύ καλή η βελτιωμένη έκδοση του τρουφακίου και πολύ σοφά έκανες και μας την παρουσίασες! 🙂
Αχ, τι ωραία που θα ήταν! Μήπως να κάνω και μία τρουφακερί;; 🙂
Μπράβο βρε Αρη! Μπράβο για όλα!!! Τα τρουφάκια είναι του γούστου μου μιας και αγαπώ τα κάστανα!
Πολύ χαίρομαι που κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Φαντάζομαι την ατελείωτη χαρά όταν είδες την πρώτη παραγγελία. Μπορώ να το φανταστώ!! Να είσαι σίγουρος!!!
🙂
Λατρεύω τα κάστανα και κάθε γλυκό που τα περιέχει!!! Υπέροχα και δεν ξέρω γιατί αλλά μου θυμίζουν Χριστούγεννα!!! Χωρίς ιδιαίτερο λόγο, έτσι σαν σκέψη…
Νομίζω όλα μου τα post είναι λίγο χριστουγεννιάτικα 😉 για να μη πω όλο το Νεανικόν 🙂
Το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο treat!! Καταπληκτικές οι φωτογραφίες σου Άρη!! 🙂
Ευχαριστώ πολύ Μαριάνθη!
Οτι έχει κάστανο μου αρέσει.
Κι αυτά είναι πολυ πολύ ωραία. Τα υλικά εξαιρετικά.
Το βούτυρο κακάο πρέπει να είναι πολύ ωραίο υλικό.
Αν το βρω σίγουρα θα το δοκιμάσω.
Μπράβο Αρη, εύχομαι να φτάνεις πάντα στους στόχους σου και να πραγματοποιεις τα όνειρά σου 😉
Ευχαριστώ πολύ πολύ Μάριον!
:O Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ!! Και δεν έχει καθόλου ζάχαρη!! Σούπερ !! Αν καταφέρω να βράσω τα κάστανα θα την δοκιμάσω σίγουρα!! Φαίνονται πολύ πολύ εύκολα και εντυπωσιακά!! Μπράβο Άρη!
Να τα δοκιμάσεις Αθηνά, αξίζουν !!
Πω πω, αυτά τα τρουφάκια φωνάζουν “δοκίμασε με, δοκίμασε με”!!! Φαίνονται πεντανοστιμα και μου αρέσει πολυ η τελευταία φωτο που κρατάς το τρουφάκι! Φιλιααααα
🙂
Καστανο και πορτοκάλι… τρομερος συνδυασμός!
Καλό 3ημερο 🙂
Ιδανικός συνδυασμός 😉
Λαχταριστά τρουφάκια με φοβερό συνδυασμό υλικών Άρη!! Πανέμορφες φωτό!!!
Ευχαριστώ Κική!
Κάπου μου “ξέφυγε” τούτη η ανάρτηση σου Άρη…
Κάλλιο όμως αργά παρά ποτέ, όπως λένε :-))
Το ωραιότερο στοιχείο τους βέβαια το κάστανο και τα μπαχαρικά, αλλά με εντυπωσίασες για μια φορά ακόμη με την ακρίβεια στο ζύγι!!!
Καλημέρα σου εύχομαι και καλό υπόλοιπο στο 3ημερο σου.
Thanks Πηνελόπη!
Συγχαρητήρια Άρη! Πολύ όμορφο το e-shop σου. Τα μοναδικά σου τεφτέρια θα γίνουν περιζήτητα, να το δεις. Όσο για τα τρουφάκια νομίζω ότι είναι πολύ καλός τρόπος να αξιοποιηθούν τα κάστανα, τώρα που είναι εποχή τους.
Ευχαριστώ πολύ Θεοδώρα 🙂 !!!
Κι εγώ δηλώνω καστανο-fan και ιδίως μέσα σε γλυκά τρελαίνομαι! Τα ανανεωμένα τρουφάκια σου φαίνονται τόσο λαχταριστά που θέλω οπωσδήποτε να τα φτιάξω, αν και θα πρέπει να ψάξω να βρω βούτυρο κακάο! Όσο για αυτό που λες ότι από τα μικροσκοπικά γλυκά τρως συνήθως μόνο ένα, εγώ αντιθέτως θέλω 2-3 μόνο για αρχή! 🙂 Καλή δημιουργική συνέχεια και στη γλυκοπλαστική και στην τυπογραφία!
Ευχαριστώ πολύ Μαρία 🙂
γειά σας,
να ρωτήσω;
αντἰ για βούτυρο κακάο, μπορώ να βάλω λάδι καρύδας; και αν ναι, πόσο; ίδια ποσότητα;
απ´αυτό που αν ζεσταθεί υγροποιείται, ξέρετε…
φαντάζομαι πως το βύτυρο κακάο το χρησιμοποιείτε αντί βουτύρου, για να έχουν αυτή τη συμπαγή υφή τα τρουφάκια.
φαίνονται εξαίσια!
μερσί!
Πιστεύω πως ναι, μπορείς να βάλεις λάδι καρυδας, θα έλεγα 50% περισσότερο. Απλά να έχε υπόψη σου πως θα πάρει και ελάχιστη γεύση καρυδας. Το βούτυρο κακάο κάνει το τρουφακι λίγο πιο στερεο αλλά ταυτόχρονα μαλακό που λιώνει ελαφρά μόλις το δαγκωσουμε + δίνει και σοκολατενιο άρωμα…
Ευχαριστώ για το σχόλιο 🙂
Τέλεια!
Ευχαριστώ κι εγώ!
Πολύ ωραίο το σάιτ σου