Το πνεύμα των Χριστουγέννων !!!
19 Δεκ
Η Βρετανική Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα υπήρξε ανέκαθεν στη λίστα με τα γλυκά που ήθελα να δοκιμάσω. Φέτος, από νωρίς είχα αρχίσει να μελετώ αυθεντικές συνταγές και να αναζητώ εναλλακτικά υλικά. Τελικά όμως, κάτι συνέβει και τη φοβήθηκα, εγκαταλείποντας την προσωρινά.
Πριν καμιά δεκαριά μέρες βλέπω την ωραία πουτίγκα που μας παρουσίασε η φίλη μας veganinathens και … ζηλεύω ! 🙂 Λέω θέλω και εγώ! Τρέχω και προμηθεύομαι το ειδικό σκεύος για ψήσιμο σε μπεν μαρί, παίρνω και τα υλικά και αρχίζω να σχεδιάζω (πραγματικά τελευταία στιγμή) τη δική μου εκδοχή. Φυσικά αλκοόλ δεν χρησιμοποιώ, άρα αμέσως αμέσως η πουτίγκα δεν μπορεί να αφεθεί για να ωριμάσει. Βούτυρο ή μαργαρίνη δεν παίζει, άρα ελαιόλαδο και πολτό μήλου. Ζάχαρη ούτε για αστείο, άρα πετιμέζι. Μμμμ, πολλά υγρά μαζεύονται… Αρχικά σκέφτηκα να ακολουθήσω μία βίγκαν προσέγγιση, αλλά πάλι το φοβήθηκα, λέω δεν θα δεθεί το οικοδόμημα και μόλις πάω να την ξεφορμάρω θα γκρεμιστεί… Οπότε βάζω και δύο αυγά. Και τη φτιάχνω. Ο χυλός προκύπτει ελαφρώς νερουλός… Αποκλείεται λέω να βγει πουτίγκα από αυτό. Τέλος πάντων, μεταφέρω στο σκεύος και τη βράζω σε μπεν μαρί για 6 ώρες, όπως λέει η παράδοση. Ήμουν τόσο απαισιόδοξος που progress photos δεν πήρα.
Ευτυχώς όμως κράτησα σημειώσεις και λέω ευτυχώς γιατί το αποτέλεσμα ήταν μαγικό! Το πνεύμα των Χριστουγέννων έκανε το θαύμα του! Από τη φόρμα ξεπρόβαλε μία υπέροχη, μεθυστικά αρωματική, ζουμερή πουτίγκα και αυτομάτως πλημμύρισε το σπίτι με Χριστουγεννιάτικη θαλπωρή! Η γεύση της, ανεπανάληπτη!
Χρησιμοποίησα τα παρακάτω υλικά:
200 γρ ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα
50 γρ σταφίδες
100 γρ ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα
100 γρ ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
300 γρ καθαρισμένα κομμάτια φρέσκου μήλου
2 μεγάλα αυγά
200 ml πετιμέζι
100 ml χυμό πορτοκαλιού
150 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
ξύσμα από ένα μισό λεμόνι
300 γρ τριμμένο ψωμί (προτιμάμε χειροποίητο με αλεύρι ολικής)
100 γρ αλεύρι ολικής από μαλακό σιτάρι
1, 5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
φόρμα και ψήσιμο πουτίγκας σε μπεν μαρί με διάμετρο 20 εκ και ύψος 13 εκ.
Συγκεντρώνουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα σε ένα μπολ και ραντίζουμε με 100 ml χυμού πορτοκαλιού. Τα αφήνουμε 1-2 ώρες να μαριναριστούν.
Στη συνέχεια, μεταφέρουμε στον επεξεργαστή τροφών το μήλο και το αλέθουμε καλά. Προσθέτουμε τα δύο αυγά με το ξύσμα και συνεχίζουμε το άλεσμα (ή χτύπημα) σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι το μείγμα μας να αφτατεύσει. Σιγά σιγά, σαν κλωστή ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το πετιμέζι. Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και ρίχνουμε σταδιακά το τριμμένο ψωμί, το αλεύρι και το baking powder. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Προσθέτουμε τα μαριναρισμένα φρούτα και ανακατεύουμε για άλλη μία φορά.
Λαδώνουμε πολύ καλά τη φόρμα (εικ 1) και τη γεμίζουμε με το μείγμα μας. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, τοποθετούμε εσωτερικά τη φόρμα κρεμώντας την στο κέντρο με μία κουτάλα (εικ 2). Το νερό πρέπει να καλύπτει τα 3/4 του ύψους της φόρμας. Ανοίγουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και περιμένουμε 6 ώρες ! Κατά τη διάρκεια, ελέγχουμε αν έχει κατέβει η στάθμη, και αν ναι συμπληρώνουμε με καυτό νερό.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε με προσοχή. Συντηρείται στο ψυγείο. Εγώ τη δοκίμασα 5-6 μέρες μετά και η γεύση της ήταν τέλεια 🙂 . Ιδανικά σερβίρεται ζεστή.
Χίλια συγνώμη που δεν είχα σήμερα progress photos. Υπόσχομαι να επανέλθω σύντομα με μία πουτίγκα σοκολάτας, το φθινόπωρο με μία πουτίγκα λωτού (η κλασσική persimmon pudding) και φυσικά ξανά τον ερχόμενο Δεκέμβρη με μία πιο οργανωμένη πρόταση Χριστουγεννιάτικης Πουτίγκας!
Πω, πω…. φαίνεται τέλεια!!! Κράτησέ μου ένα κομμάτι 🙂
Thanx !!!! 🙂 🙂 🙂
φαίνεται τέλεια!!!
μπράβο!!
πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι για να τη δοκιμάσω!! 😉
καλές γιορτές!!!
Εξαφανίστηκε όλη !!! Θέλω όμως να τη ξαναφτιάξω σύντομα σε σοκολατένια έκδοση και μέσα βύσσινα !!! Θα σε ενημερώσω 🙂 🙂