Χριστουγεννιάτικη Τούρτα Κάστανο
23 Δεκ
Με τη δύναμη της ωμοφαγίας ! Στο σημερινό γλυκό θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα πολύτιμα μας υλικά. Για το λόγο αυτό δεν θα τα υποβάλλουμε σε θερμική επεξεργασία – ενέργεια που συνήθως καταστρέφει σημαντικό μέρος της αξίας των τροφών μας. Εξαίρεση, θα αποτελέσει το κάστανο, το οποίο θα το βράσουμε για να δημιουργήσουμε μία λαχταριστή μους.
Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε;
Για τη βάση:
200 γρ ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα (λιασμένα με φυσικό τρόπο)
100 ml χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/8 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
60 γρ καρύδια
Για τη μους κάστανο:
260 γρ καλά βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
2 κουταλιές καλής ποιότητας μέλι
1 κουταλιά ταχίνι ολικής αλεσμένο σε πετρόμυλο
100 ml χυμό πορτοκαλιού
100 ml νερό
Για τη σοκολατένια επικάλυψη
1 κουταλιά καλής ποιότητας μέλι
2 κουταλιές ταχίνι ολικής αλεσμένο σε πετρόμυλο
3 κουταλιές νερό
2 κουταλάκια του γλυκού ωμό κακάο
2 κουταλάκια του γλυκού ωμό χαρουπάλευρο
τσέρκι διαμέτρου 16 εκ
Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό πορτοκαλιού (εικ 1). Τα αφήνουμε 1-2 ώρες να μαριναριστούν. Τα μεταφέρουμε στον επεξεργαστή τροφών μαζί με το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά και αλέθουμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν σαν μια πάστα (εικ 2). Προσθέτουμε τα καρύδια και αλέθουμε για πολύ λίγο ακόμα, ίσα να θρυμματιστούν (εικ 3).
Στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό εφαρμόζουμε το τσέρκι και εσωτερικά καλύπτουμε τα τοιχώματά του με μία λωρίδα λαδόκολλα. Ρίχνουμε το μείγμα της βάσης και το απλώνουμε, με ελαφρώς βρεγμένα χέρια, καλά σε όλη την επιφάνεια (εικ 4)
Στο επεξεργαστή τροφών ρίχνουμε όλα τα υλικά της μους. Αλέθουμε αρκετά μέχρι να πετύχουμε την κρεμώδη υφή που θέλουμε (εικ 5). Αδειάζουμε ομοιόμορφα τη μους στο τσέρκι (εικ 6) και μεταφέρουμε το γλυκό μας στο ψυγείο.
Μετά από μία ώρα, ετοιμάζουμε την τελευταία στρώση. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ομογενοποιούμε χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι (εικ 7). Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και με προσοχή στρώνουμε τον σοκολατένιο γλάσο μας (εικ 8). Ξανά στο ψυγείο για κάνα τρίωρο περίπου. Μετά είναι έτοιμο, το ξεφορμάρουμε και το απολαμβάνουμε !!
Τι να σας πω, πραγματικά δεν παίζεται 🙂 Γεμάτη γεύση, πλούσιο άρωμα, κρεμώδη υφή, με ευχάριστες εναλλαγές !!
Σημείωση, αν σας άρεσε η βάση με το σύκο και τα καρύδια, πρέπει επειγόντως να δοκιμάσετε και την Κερκυρέικη Συκομαϊδα. Επίσης, το κάστανο αποτελεί εξαιρετική τροφή και αξίζει να το εισάγουμε στη διατροφή μας. Μία άλλη ιδέα είναι τα τρουφάκια, δείτε τα σε αυτό post 🙂 .
Χρόνια πολλα, καλα Χριστούγεννα. Πρεπει να εχει υπέροχη γεύση. Πολυ καλη ιδέα να χρησιμοποιήσεις τα κάστανα. Θα τη φτιάξω σιγουρα
Ευχαριστώ !!! Καλά Χριστούγεννα !!! Ό,τι καλύτερο σε σένα και στην οικογένειά σου !!!
Μου τρέχουν τα σάλια!!!! Φαινεται υπέροχη!
🙂 🙂 🙂
Υπερλαχταριστή! Και τι ωραιο stand!
Merry Christmas 🙂
Ευχαριστώ !! Ψάχνω cake stands στα πιο απίθανα μέρη … 🙂
H μους κάστανο αποθηκεύτηκε ήδη!! Εξαιρετική! Μόλις ξεκίνησα την περιήγηση στο blog σου! Πολύ καλή δουλειά συνέχισε έτσι!
Ευχαριστώ Νατάσα ! Χαίρομαι που σου αρέσει !