Μαρμελάδα Σύκο

2 Σεπ

Η σημερινή μας μαρμελάδα, πιστέψτε με, θα σας εντυπωσιάσει!

figjam (1 of 1)

Και αυτό γιατί θα δείτε πόσο καλή μπορεί να γίνει μία μαρμελάδα μόνο με τη γλύκα του φρούτου. Χωρίς καμία άλλη προσθήκη. Άντε κάνα  – δυο αρωματικά για περισσότερη ένταση.

Το σύκο κατατάσσεται στα αρκετά γλυκά φρούτα και τα ζάχαρα που διαθέτει επαρκούν για να πάρει η μαρμελάδα μας την υφή και τη γλυκύτητα που χρειάζεται. Προφανώς δεν γίνεται τόσο γλυκιά όσο η κλασσική, αλλά τι πειράζει; Άλλωστε όσο πιο ανάλαφρη τόσο πιο ευχάριστα καταναλώνεται 😉

Θα χρειαστούμε:
ώριμα σύκα (όσα διαθέτουμε)
1 ξυλαράκι κανέλα και 2-3 καρφάκια γαρύφαλλο

Πολτοποιούμε καλά τα σύκα (μαζί με τις φλούδες, κρίμα να πεταχτούν) και τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα πάνω με μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα αρωματικά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει. Ανακατεύουμε ελαφρά και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξή του. Όταν θα αρχίσει να πιτσιλάει έντονα θέλει προσοχή, γιατί αυτό σημαίνει πως πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση. Με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής εξετάζουμε αν η θερμοκρασία έφτασε στους επιθυμητούς 105 βαθμούς ή εναλλακτικά μπορούμε σε ένα παγωμένο πιάτο να ρίξουμε λίγη μαρμελάδα, ώστε αυτή να κρυώσει άμεσα και να διαπιστώσουμε αν έχει την σωστή πυκνότητα.

Μόλις την αφαιρέσουμε από τη φωτιά, απομακρύνουμε με προσοχή την κανέλα (τα γαρύφαλλα είναι αδύνατο να εντοπιστούν 🙂 ) και την αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα πλένουμε σχολαστικά με ζεστό νερό και τα τοποθετούμε, αρχικά χωρίς τα καπάκια τους, για 15 λεπτά στον φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 150 βαθμούς. Τα καπάκια τα βάζουμε στο τελευταίο 5λεπτο έτσι ώστε να μην λιώσει η εσωτερική τους μεμβράνη. Με προσοχή τα αφαιρούμε από τον φούρνο και όπως είναι καυτά τα γεμίζουμε με την εξίσου καυτή μαρμελάδα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει τα δύο υλικά να έχουν διαφορετική θερμοκρασία διότι μπορεί το γυαλί να σπάσει. Μόλις σφραγίσουμε τα βάζα, τα γυρνάμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αν η αποστείρωση έχει γίνει σωστά λογικά η μαρμελάδα διατηρείται στο ντουλάπι μας, διαφορετικά για σιγουριά τη φυλάμε στο ψυγείο. Μόλις την ανοίξουμε την καταναλώνουμε σε εύλογο χρόνο και την συντηρούμε απαραιτήτως στο ψυγείο.

figjam (1 of 1)-2

figjam (1 of 1)-5

Μην παραλείψετε την κανέλα και το γαρύφαλλο, είναι αυτά που την απογειώνουν. Είναι τα μόνα αρωματικά που κατά την γνώμη μου πάνε τόσο πολύ με το σύκο. Έχω δοκιμάσει στο παρελθόν μπαρμπαρόριζα, μαστίχα καθώς και βανίλια αλλά δεν μου άρεσαν αρκετά. Επίσης μία φορά αντί για ξυλαράκια έβαλα τρίμμα κανέλας και γαρύφαλλου αλλά πάλι δεν πήρε την γεύση και το άρωμα που επιδίωκα.

Κλείνοντας να σας πω πως η φωτογράφιση έγινε στο πατρικό μου, λίγο βιαστικά μέσα σε ένα σωρό άλλες δουλειές. Και δεν είχα να αντιμετωπίσω μόνο την πίεση χρόνου αλλά και έναν ενοχλητικό μικρό επισκέπτη 🙂

figjam (1 of 1)-7

Ααα, δεν ξέρω αν προσέξατε την ετικέτα στο βάζο. Πρόκειται για ένα από τα νέα stationary projectάκια, σύντομα περισσότερα 😉

24 Responses to “Μαρμελάδα Σύκο”

  1. Maria Ifadopoulou 03/09/2016 at 00:32 #

    Ή μαρμελάδα σύκο, για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι από τις αγαπημένες μου, αλλά πάντα θα μου θυμίζει τη γιαγιά μου που τη φτιάχνει με σύκα από τον κήπο της! Μάλιστα έχω να φάω σύκα αρκετά χρόνια. Αν σου πω ότι το πρώτο που πρόσεξα είναι η ετικέτα, τι θα πεις; Πολύ ωραία φωτογράφιση, έστω και με μικροεισβολείς!Είναι ράτσας; Μοιάζει πολύ με τη δική μας σκυλίτσα (είναι ημίαιμη και μικρόσωμη).
    Καλό και δημιουργικό φθινόπωρο να έχεις και αναμένω να δω τα καινούρια stationary και το νέο βήμα!:)

    • aris 03/09/2016 at 15:28 #

      Είναι κοκονάκι, κουτάβι περίπου 2,5 μηνών. Πολύ χαριτωμένο.

      Ασχολούμαι φουλ αυτό το σκ με τα stationary μου. Φτιάχνω μικρά notepads 😉

  2. Stavroula 03/09/2016 at 09:22 #

    Δεν εχω δοκιμασει ποτε μαρμελαδα συκο (ντροπη μου…) και μου κίνησες την περιεργεια! Δεν μπορω να αντισταθω σε κατι που δεν εχει ζαχαρη και ειναι λαχταριστο! Οπωσδηποτε θα το φτιαξω 🙂

    • aris 03/09/2016 at 15:29 #

      Ντροπή Σταυρούλα 🙂 🙂 🙂

      υπάρχει σε τόση αφθονία αυτό το φρούτο και δεν έχει καθόλου ανάγκη τη ζάχαρη 😉

  3. My Little World 03/09/2016 at 17:07 #

    Μαρμελάδα συκο δεν έχω δοκιμάσει ποτε και είμαι πολυ περίεργη για τη γεύση της! Μπορώ να πολτοποιήσω τα συκα στο μουλτι? Ο μικρός φίλος ειναι γλύκας!

    • aris 03/09/2016 at 21:05 #

      Ναι βέβαια, μια χαρά είναι το μούλτι για αυτή τη δουλειά!
      Βασικό είναι να είναι τα σύκα ώριμα.

  4. evi@thehealthycook 03/09/2016 at 21:31 #

    απλά υπέροχη!!
    έχεις δίκιο για τα μυρωδικά, την απογειώνουν!
    τα σύκα είναι από τα πιο αγαπημένα μου φρούτα κι εσύ τα αξιοποίησες με τον καλύτερο τρόπο!
    οι ετικέτες σούπερ! 😉
    καλό βράδυ

    • aris 08/09/2016 at 21:20 #

      Thanks Εύη! Νομίζω τα θέλει τα μυρωδικά αλλιώς η γεύση μένει απλή 😉

  5. ΕΙΡΗΝΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ 04/09/2016 at 12:55 #

    Όπως και να φας τα σύκα είναι πεντανόστιμα! Καταπληκτική συνταγή, υπέροχες ετικέτες και πάρα πολύ όμορφες φωτογραφίες!!!!!!

  6. Marion 04/09/2016 at 18:47 #

    Πολύ μου αρέσει η μαρμελάδα συκο.
    Κι εγώ βάζω μόνο 2-3 γαρυφαλλάκια στο σύκο. Θα βάλω την επόμενη φορά (του χρόνου μάλλον τώρα..) και κανέλα.
    Κι εγώ δεν θέλω να επισκιάζεται η γεύση του φρούτου.
    Τα σύκα όταν είναι πολύ ώριμα και γλυκά δεν θελουν ζάχαρη ή έστω ελάχιστη.
    Πρέπει να έγινε πολύ ωραία.
    Η φωτογράφιση στο πατρικό είναι μια χαρά Αρη. Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου.

    • aris 08/09/2016 at 21:48 #

      Μάριον Ευχαριστώ!
      Το θεωρώ υπερβολή να βάλουμε γλυκαντικό στα σύκα, ειδικά σε κάποιες πολύ γλυκές ποικιλίες 😉

  7. THEODORA 04/09/2016 at 21:05 #

    Πολύ ωραία η μαρμελάδα σύκο και εξίσου όμορφη η φωτογράφηση. Ας τρέξουμε τώρα στις λαϊκές να βρούμε σύκα όσο προλαβαίνουμε.

  8. spoon-stories 05/09/2016 at 11:49 #

    Φτιάχνουμε μαρμελάδα σύκο και είναι μεθυστική Άρη! με τρελαίνουν επίσης οι ετικετούλες σου^^

  9. Beauty Follower 05/09/2016 at 12:24 #

    Φτιαχνει καθε χρονο η μαμα μια καλης φιλης και μου δινει χιχι! Ειναι πραγματι πολύ ωραια!

    ΥΓ
    Τι κουκλι ειναι αυτο στην τελευταία φωτο 🙂

  10. Demy Demy 08/09/2016 at 15:35 #

    Πολυ ωραία η μαρμελάδα, αλλά εμένα μου αρέσει πολυ και το γλυκό του κουταλιού σύκο!!

    • aris 08/09/2016 at 22:24 #

      Ναι βέβαια, αλλά αυτό γίνεται με άγρια σύκα. Άλλη γεύση, εξίσου φοβερή!

  11. Αγγελική 09/09/2016 at 10:01 #

    Αρχικά, Άρη, να πω ότι έχω αδυναμία στα κουτάβια και ειδικά στα κοκονάκια! Είναι η καλύτερη ράτσα, στο λέω εκ πείρας 😉

    Την μαρμελάδα την έφτιαξα ήδη καθώς είχα ώριμα σύκα από την Άνδρο, μαύρα και άσπρα. Συμφωνώ απόλυτα ότι το σύκο δεν χρειάζεται ζάχαρη ή οποιαδήποτε άλλη γλυκαντική ουσία.
    Τα αρωματικά της ταιριάζουν απόλυτα και το μόνο κακό είναι ότι πρέπει να την φας σχετικά γρήγορα (ή μήπως είναι καλό αυτό;) Μπορώ να σου πω ότι την τρώω σκέτη με το κουταλάκι, όταν έχω όρεξη για γλυκό! Ευχαριστούμε!!

  12. aris 09/09/2016 at 10:37 #

    Χαίρομαι πολύ Αγγελική που σου άρεσε!!!!!

    Ναι έχεις δίκιο μόλις ανοιχτεί λογικά δεν κρατάει πάρα πολύ στο ψυγείο, σε σχέση με τις κοινές μαρμελάδες .. Βέβαια εγώ την έχω ανοιχτή ήδη 2 εβδομάδες και δεν φαίνεται να έχει πάθει κάτι .. ‘Όμως το θέμα της συντήρησης τροφίμων απαιτεί πολλές γνώσεις που δεν διαθέτω 🙂 οπότε καλύτερα να είμαι επιφυλακτικός στο πόσο καιρό κρατάω κάτι 😉

  13. cook 09/09/2016 at 10:39 #

    της πάνε τα κανελλογαρύφαλλα ,μα γίνεται θεϊκή αν προσθέσετε φλούδα πορτοκάλι κ λίγο γλυκό κρασί…κ μια ιδέα μπαχάρι!βεβαια η δική μου αγαπημενη είναι μόνο με ένα λουβί βανίλιας!

    • aris 11/09/2016 at 17:42 #

      Τι ωραίες ιδέες! Λοιπόν το πορτοκάλι το δοκίμασε η μητέρα χτες στην δική της μαρμελάδα και ενθουσιάστηκε! Ευχαριστούμε!!!

Leave a Reply to aris