(un)Cheese Cake!

7 Σεπ

Ένα από τα πιο διάσημα και πιο πετυχημένα ωμοφαγικά γλυκά είναι το (un)cheese cake, το γνωστό δηλαδή cheese cake στην ωμοφαγική & χορτοφαγική του εκδοχή. Είναι πετυχημένο όχι μόνο γιατί θυμίζει έντονα το κλασσικό, αλλά και γιατί το ξεπερνά!

uncheesecake1

Στην βιβλιογραφία καθώς και στην blogόσφαιρα κυκλοφορούν πάμπολες συνταγές. Σχεδόν σε όλες συναντάμε στη βάση ένα γλυκό και τραγανό παστέλι από ξηρούς καρπούς και στην κεντρική στρώση μία ελαφρώς υπόξινη κρέμα από κάσιους. Στο τελείωμα έχουμε πολτό φρούτου ή απλά φρέσκα φρούτα.

uncheesecake2

Στη δική μου εκδοχή έχω βασιστεί σε υλικά και αρώματα που αγαπώ και εμπιστεύομαι 😉 Θα χρειαστούμε:

Βάση:

150 γρ μουλιασμένους χουρμάδες
150 γρ λευκά αμύγδαλα
1/3 από τα σποράκια μίας φυσικής βανίλιας
50 ml νερό (από αυτό που περίσσεψε από το μούλιασμα)
απειροελάχιστο ροζ αλάτι (προαιρετικά)

Κρέμα:

400 γρ μουλιασμένα (για 6 ώρες) κάσιους
8 γεμάτες κουταλιές μέλι
χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
100 ml καθαρό νερό
2/3 από τα σποράκια μίας φυσική βανίλιας
100 γρ φυσικό (ανεπεξέργαστο) βούτυρο κακάο
(όλα τα παραπάνω υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)

Επικάλυψη:

πολτοποιημένα 4-5 ώριμα σύκα μαζί με πολύ λίγη κανέλα και ελάχιστο γαρύφαλλο
(στην έκδοση που παρουσιάζεται στις φωτογραφίες χρησιμοποίησα λίγη από την μαρμελάδα σύκο)

Στολισμός:
Φρούτα εποχής, ξηροί καρποί, φρέσκα αρωματικά, λουλούδια, κ.α.

Τσέρκι διαμέτρου 24 εκ

Προκύπτουν περίπου 14 σχετικά μικρές μερίδες

Ξεκινάμε με τη βάση. Αλέθουμε τα αμύγδαλα στον επεξεργαστή τροφών και τα αφήνουμε σε ένα μπολ. Στην συνέχεια πολτοποιούμε τους χουρμάδες και σιγά σιγά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Τελευταία ρίχνουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα τη λειτουργία της συσκευής ώστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Εφαρμόζουμε το τσέρκι στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το παστέλι μας ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

Και προχωράμε με την κρέμα. Στον επεξεργαστή τροφών, στην μέγιστη ταχύτητα πολτοποιούμε τα μουλιασμένα κάσιους. Επίμονα μέχρι να λιώσουν. Από την ειδική οπή, ρίχνουμε σταδιακά όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Δουλεύουμε τον επεξεργαστή ασταμάτητα. Παράλληλα λιώνουμε προσεκτικά σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Το προσθέτουμε και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να προκύψει μία λεία κρέμα.  Μόλις φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, απλώνουμε το μείγμα πάνω από την βάση και φυλάμε το γλυκό στο ψυγείο.

Μετά από 4-5 ώρες, καλύπτουμε την κρέμα, η οποία λογικά έχει πλέον πήξει, με τον πολτό από τα σύκα. Αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι, στολίζουμε και σερβίρουμε! Όταν μοιράζουμε τα κομμάτια να έχουμε υπόψη μας πως το γλυκάκι είναι αρκετά συμπαγές και πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα, οπότε και ένα μικρό κομμάτι είναι χορταστικό ενώ ένα μεγάλο μπορεί να μας φανεί λίγο βαρύ.

uncheesecake3

uncheesecake5

Το γλυκό αυτό το υλοποίησα για τα γενέθλια της ανιψιάς μου που πρόσφατα έκλεισε τα 11 !!! 🙂

uncheesecake4

'Αλλα Άρθρα:

16 Σχόλια to “(un)Cheese Cake!”

  1. peps@pepi's kitchen 08/09/2016 at 19:12 #

    Τρελλαίνομαι για τα ωμοφαγικά γλυκά!!! Τα τρώω για πρωινό!!!

    • aris 08/09/2016 at 19:15 #

      Και εγώ!!! Μου δίνουν τρελή ενέργεια 😉

  2. Ξανθή 08/09/2016 at 19:25 #

    Πολύ ιδιαίτερο αν δεν είχα αγοράσει τα υλικά, για αυτό που θα φτιάξω αύριο, θα το προτιμούσα.

    • aris 11/09/2016 at 17:39 #

      Ξανθή, και μόνο που μου το λες είναι τιμή για μένα. Σε θεωρώ εξαιρετικά έμπειρη και μελετημένη μαγείρισσα/chef.
      Ευχαριστώ πολύ!!

  3. stylencritics 08/09/2016 at 19:58 #

    Δείχνει τόσο γευστικό κ έχει λίγα υλικά. Με δελεάζει να το δοκιμάσω..Η φωτογράφιση είναι σουπερ!!!

  4. My Little World 09/09/2016 at 08:47 #

    Εντάξει είσαι απίστευτος! Φαίνεται λαχταριστό και αρκετά εύκολο! Να τα εκατοστίσει η ανιψιά σου! Φιλιααα

    • aris 11/09/2016 at 17:41 #

      Ευχαριστώ Σωτηρία!!! (το απίστευτος είναι υπερβολή :))) )

  5. evi@thehealthycook 09/09/2016 at 21:16 #

    μα τι όμορφο που είναι!!!
    εντάξει, δεν αμφιβάλλω για την γεύση του, θα είναι σίγουρα υπέροχο, αλλά και η διακόσμηση του δεν πάει πίσω!
    καλό σ/κ!

  6. Beauty Follower 11/09/2016 at 01:37 #

    Φοβερη η πολύχρωμη διακόσμηση που εχεις κανει στο γλυκό!

  7. Marion 11/09/2016 at 21:04 #

    Yπέροχο Αρη. Η παρουσίαση φανταστική.
    Η φωτογράφιση ΤΕΛΕΙΑ.
    Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω…

    Πολύχρονη η ανιψιά σου, να την χαίρεσαι 🙂

  8. Sapfo 12/09/2016 at 10:39 #

    Άρη, καλημέρα. Το βούτυρο κακάο πού μπορώ να το βρω? Θα μπορούσα να το αντικαταστήσω με κάποιο άλλο υλικό? Ευχαριστώ

    • aris 12/09/2016 at 18:25 #

      Γεια σου Σαπφώ! Το βούτυρο κακάο το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα (και online σε πολλά eshops) και πρόκειται για υπέροχη φυσική τροφή. Μπορείς να το αντικαταστήσεις μόνο με βούτυρο καρύδας, αλλά έχε υπόψη πως έχουν μικροδιαφορές: το βούτυρο κακάο έχει μία ελαφριά γεύση σοκολάτας ενώ το βούτυρο καρύδας έχει μια ελαφριά γεύση καρύδας. Επίσης ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο βούτυρο καρύδας μιας και αυτό έχει λίγο μικρότερη πηκτική ικανότητα σε σχέση με το βούτυρο κακάο.

  9. Penelope 12/09/2016 at 15:26 #

    Μιλάμε για την ΤΕΛΕΙΑ εικόνα! Για την γεύση νομίζω πως ξέρω (περίπου ίσως καθώς δεν έχω γευτεί το δικό σου Άρη) το ωραίο αποτέλεσμα.
    Μπράβο Άρη.

Leave a Reply