Σταφυλόπιτα
14 Σεπ
Δεν γίνεται να περάσει η εποχή τους και μην τα αξιοποιήσουμε! Βέβαια θα μου πείτε πως χάρη στο πετιμέζι και στην σταφίδα τα χαιρόμαστε όλο τον χρόνο. Σωστό, αλλά τα φρέσκα σταφύλια έχουν άλλη χάρη.
Η ιδέα για το σημερινό γλυκό έχει να κάνει με μία τάρτα που εμφανισιακά θυμίζει το Γαλλικό clafoutis. Στην πραγματικότητα όμως περισσότερο θα βασιστούμε στην δική μας μηλόπιτα παρά στην κλασσική συνταγή, δημιουργώντας τελικά κάτι ανάμεσα σε σιροπιαστό κέικ και τάρτα. Όπως και να χει, πρόκειται για κάτι απλό, εύκολο και απολαυστικό. Ιδανική συντροφιά σε ένα Κυριακάτικο πρωινό, τώρα που σιγά σιγά φθινοπωριάζει. Πάμε;
Θα χρειαστούμε:
1 μεσαίου μεγέθους ώριμο αχλάδι (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 ml χυμό σταφυλιού (προκύπτει από ένα μεγάλο τσαμπί ώριμο & γλυκό σταφύλι)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
120 γρ αλεύρι ολικής Ζέας
2 κουταλάκια baking powder
ρώγες από ώριμο και γλυκό σταφύλι
4-5 γεμάτες κουταλιές μέλι
Ταψάκι διαμέτρου: 22 εκ
Στον επεξεργαστή τροφών, τοποθετούμε την κλασσική S λεπίδα και ρίχνουμε στον κάδο το καθαρισμένο αχλάδι καθώς και τα δύο αυγά. Ενεργοποιούμε την μέγιστη ταχύτητα και “κτυπάμε” μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και να διπλασιαστεί. Από την ειδική οπή, σαν κλωστή, ρίχνουμε το χυμό σταφυλιού. Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και κοσκινίζουμε το αλεύρι, μαζί με το baking και τα αρωματικά. Απαλά με μία σπάτουλα διπλώνουμε προσέχοντας μη φύγει ο αέρας. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι μας και το γεμίζουμε με τον χυλό. Στην επιφάνεια τοποθετούμε κοντά – κοντά ρόγες σταφυλιού. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου. Μόλις λίγο κρυώσει, αλλά να είναι ακόμα αρκετά ζεστό, ρίχνουμε ομοιόμορφα το μέλι μας. Έτοιμο!
Η κανέλα και το έντονο γαρίφαλο δίνουν ζωηρό χαρακτήρα στη ζύμη μας αλλά ισορροπούν άψογα με το ευχάριστο σταφύλι. Το σιρόπιασμα με το μέλι είναι απαραίτητο γιατί το αρχικό μας παρασκεύασμα βγαίνει αρκετά άγλυκο μιας και το σταφύλι (χυμός & ρώγες) στην ποσότητα που εντάσσεται δεν αρκεί για τη γλύκα που χρειαζόμαστε. Με το μέλι όμως πραγματικά ζωντανεύει 😉
Το επόμενο post, σε 6 μέρες, θα είναι μία αναδρομή σε όλες τις χάρτινες μου κατασκευές. Από τα πρώτα κουτάκια μέχρι τα χειροποίητα τετράδια. Έτσι θα σας θυμίσω την μεγάλη μου αγάπη προς την χειροτεχνία και θα σας προετοιμάσω για τα επόμενα posts που θα παρουσιάζουν πολλά από αυτά που παράλληλα ετοιμάζω 😉
Καλό Βράδυ! Φιλιά!
Πολυ ομορφη φωτογράφιση!
Καλό σου βραδυ 🙂
Eyxaristo 🙂
Φαίνεται τελεια κ η πίτα κ οι φωτογραφίες.θα την φτιάξω οπωσδήποτε!
Thanks!!!
Καλημέρα!
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χυμό σταφυλιού με κάτι άλλο; Δυστυχώς δεν έχω αποχυμωτή.
Τατιάνα, ούτε εγώ έχω αποχυμωτή. Απλά τα πίεσα σε ένα σουρωτήρι, έχοντας ένα μπολ από κάτω. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις χυμό από ένα γλυκό πορτοκάλι.
Μόλις το έφτιαξα. Βγήκε πάρα πολύ ωραίο! Είναι ελαφρύ και υγιεινό.
Τελικά έβαλα χυμό πορτοκαλιού (δεν έφταναν τα σταφύλια για να βγάλω και χυμό) και αντί για αχλάδι, που δεν είχα, έβαλα μια μικρή, πολύ ώριμη μπανάνα.
Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω με τα κανονικά υλικά.
Τατιάνα, χαίρομαι πολύ που το έφτιαξες και σου άρεσε! Έξυπνη επιλογή η ώριμη μπανάνα! 😉
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη!!! Καλό Βράδυ!
Καταπληκτική παρουσίαση!!!
Η συνταγή μπαίνει στα υπόψιν.
Ευχαριστώ Ξανθή!!!!!
Υπέροχο γλυκό… ό,τι πρέπει για πρωινό αλλά και για κολατσιό και απίθανη παρουσίαση!!
Thanks Κική!
Τι όμορφη παρουσίαση! Το γλυκο σου είναι νοστιμότατο και φαίνεται υπέροχο! Όπως πάντα οι φωτογραφίες σου τέλειες …δε συγκρίνονται καν με τις δικές μου 😉
Ευχαριστώ Μαρία!
υπέροχη παρουσίαση και υπέροχη συνταγή!
τις δύο τελευταίες φωτογραφίες ειδικά τις λάτρεψα!
καλό σ/κ Άρη!
Ευχαριστώ Εύη!
Είμαι σίγουρη για τη νοστιμιά της!!
Οι φωτογραφίες σου υπέροχες!!!!
Τόσο εύκολη πίτα και με τόσο απλά και λίγα υλικά! Τέλεια Άρη! Θα την κάνω άμεσα!!!
Οπτικά πράγματι μοιάζει πάρα πολύ με clafoutis.
Από τα υλικά δείχνει εξαιρετικά αρωματικό και γευστικό. Η προσθήκη μελιού το απογειώνει νομίζω!
Οι 2 τελευταίες φωτογραφίες υπέροχες! Δεν το “έχω” καθόλου με το “moody” στιλ φωτογράφισης 🙂 Μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο και έτσι θαυμάζω πραγματικά τέτοιες όμορφες και καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Μπράβο σου βρε Άρη!
Έχω και δικά μου σταφύλια οπότε θα το δοκιμάσω!Και οι φωτογραφίες φοβερές!Μπράβο Άρη!
Συγχαρητήρια. Εντυπωσιακό όπως πάντα. Απλό στα υλικά του και πολύ ωραίο σε γεύση. Την επόμενη φορά θα βάλω λίγο σταφύλι παραπάνω. Ότι πρέπει τώρα που αρχίζουν τα σταφύλια.
Ωωωω ευχαριστώ πολύ!!