Μηλόπιτα
26 Οκτ
Όπως σας είχα ήδη υποσχεθεί το επόμενο γλυκό που θα ετοιμάσω είναι μία μηλόπιτα. Δεν απαιτεί πολλά υλικά, είναι εύκολη, ελαφριά και μοσχοβολάει κανέλα!
Είναι από τα πρώτα γλύκα που προσπάθησα να φτιάξω και τολμώ να πω πως οι αντιδράσεις των φίλων μου υπήρξαν θετικές.
Για να δούμε όμως θα αρέσει και σε άλλους;
Τα υλικά μας είναι:
1. Περίπου τρία μήλα (επιλέγουμε γλυκά και ώριμα)
2. 120 γρ αλεύρι ολικής από μαλακό σιτάρι (κατά προτίμηση αλεσμένο σε πετρόμιλο) ή ολικής Dinkel
3. 4 γεμάτες κουταλιές σταφίδες
4. Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
5. 100 ml χυμό πορτοκαλιού
6. 2 κουταλάκια baking powder (ναι ναι, υπάρχει βιολογικό)
7. 2 αυγά
8. 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
9. 3 κουταλιές καλής ποιότητας μέλι και λίγη ακόμα κανέλα
10. Ανοξείδωτο τσέρκι διαμέτρου 18 εκ.
Αρχικά χρειαζόμαστε 160 γρ καθαρισμένο μήλο. Καθαρίζουμε ένα και αν δούμε πως δεν αρκεί προσθέτουμε λίγο ακόμα μέχρι να φτάσουμε στα 160 γρ που θέλουμε. (Προσοχή, τις φλούδες δεν τις πετάμε, τις τρώμε! Έχουν την αξία τους και είναι κρίμα να πεταχτούν) Ψιλοκόβουμε το καθαρισμένο μήλο και το ρίχνουμε στον επεξεργαστή τροφών (τοποθετώντας την κλασσική “S” λεπίδα). Ενεργοποιούμε την μεγάλη ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι σχεδόν να πολτοποιηθεί (εικ.1). Κατόπιν προσθέτουμε τα δύο αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά το χτύπημα (εικ. 2). Θα δούμε πως θα αρχίσει να αφρατεύει και να δημιουργείται εσωτερικά στο μείγμα αέρας. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε σιγά σιγά σαν κλωστή και τον χυμό πορτοκαλιού (εικ. 3). Σταματάμε την λειτουργία και μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ ανάδευσης (εικ. 4). Παράλληλα σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και το γαρύφαλλο και στην συνέχεια τα προσθέτουμε λίγα λίγα στο μείγμα μας. Ταυτόχρονα με μία σπάτουλα ενώνουμε τα υλικά εφαρμόζοντας απαλές κινήσεις με φορά από κάτω προς τα πάνω. Τελευταίες προσθέτουμε τις σταφίδες και ελαφρώς ανακατεύουμε πάλι (εικ. 5).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 oC. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το τσέρκι και το τοποθετούμε σε ένα ταψί όπου έχουμε προηγουμένως απλώσει μία λαδόκολλα. Μεταφέρουμε το μείγμα μας στο τσέρκι και με την σπάτουλα φροντίζουμε ώστε η επιφάνεια να είναι επίπεδη (εικ. 6).
Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα μήλα και κόβοντας τα σε λεπτές φέτες διακοσμούμε περιμετρικά τη ζύμη μας αρχίζοντας από τον εξωτερικό κύκλο (εικ. 7). Δεν πρέπει να αφήνουμε καθόλου κενά διότι τα μήλα μόλις ψηθούν θα μαζέψουν. Μόλις ολοκληρώσουμε, πατάμε την επιφάνεια του γλυκού ελαφριά με το χέρι μας ώστε να βεβαιωθούμε ότι τα μήλα εφάρμοσαν με το υπόλοιπο μείγμα (εικ. 8). Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Επειδή όμως από φούρνο σε φούρνο έχω παρατηρήσει διαφορές, ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις. Απλά κάντε το κόλπο με το μαχαίρι, στα 30 λεπτά δοκιμάστε και εάν δεν βγει καθαρό, αφήστε λίγο ακόμα να ψηθεί.
Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά από μισή ώρα περίπου, περιχύνουμε ομοιόμορφα το μέλι, πασπαλίζουμε καλά με κανέλλα και τέλος με προσοχή αφαιρούμε το τσέρκι. Το γλυκό μας είναι έτοιμο. Καλή όρεξη!
Μπράβο Άρη για τη συνταγή σου!
Το ότι δεν περιέχει ζάχαρη την κάνει δελεαστικότατη!
Είμαι λάτρης της μηλόπιτας και θα τιμήσω τη συνταγή σου.
Η αισθητική του μπλογκ σου είναι εξαιρετική και τόσο ιδιαίτερη!
Καλή συνέχεια..
Βασίλη ευχαριστώ πολύ! Μόλις είδα και το site σας, πολύ εντυπωσιακό φαίνεται! Μπράβο!
Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια Άρη!
Έφτιαξα σήμερα τη μηλόπιτα, έφαγα τρία κομμάτια με τη μία και μάλλον μέχρι το βράδυ θα την έχουμε τελειώσει. Ε ξ α ί ρ ε τ ί κ ά νόστιμη, συγχαρητήρια για την ωραία και υγιεινή συνταγή!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άρεσε Δέσποινα 🙂 !!!!