Μηλόπιτα & Χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες !!!

30 Οκτ

Μηλόπιτα για σήμερα! Το καλοκαίρι καλά κρατεί αλλά το Νεανικόν βρίσκεται ήδη σε διάθεση Χριστουγεννιάτικη 🙂

Ακούγεται περίεργο αλλά οι Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες μου έπρεπε να ολοκληρωθούν και να παρουσιαστούν πριν το ξεκίνημα του Νοεμβρίου. Φέτος έφτιαξα 2 καρτούλες, μία σε εντελώς νέο σχέδιο (ματς μουτς 🙂 ) και μία εμπνευσμένη από παλιό σχέδιο (τζινγκλ μπελς). Επιπλέον έφτιαξα και χριστουγεννιάτικα τεφτέρια! Ελπίζω να αρέσουν όλα 🙂

Η μηλόπιτα που θα απολαύσουμε είναι βελτιωμένη έκδοση μίας από τις πρώτες – πρώτες συνταγές μου, πριν 5 χρόνια! Η εκδοχή αυτή είναι 1,5 φορά μεγαλύτερη από την αρχική, έχει πιο ομοιόμορφα γλυκιά βάση και νομίζω περισσότερη ένταση. Σε γενικές γραμμές βέβαια, οι διαφορές είναι μικρές, αλλά άξιζε τον κόπο να την χαρώ και να την παρουσιάσω ξανά 🙂

Θα χρειαστούμε:

περίπου 4-5 γλυκά κόκκινα μήλα
1 μικρό ξινόμηλο (προαιρετικά)
100 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές μέλι
3 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (όχι παραπάνω)
180 γρ αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα Ζέας)
3 κουταλάκια baking powder
5 γεμάτες κουταλιές σταφίδες + λίγες ακόμα για στολισμό
3 κουταλιές καρύδια (ψίχα)
λεπτοκομμένο ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι

Ανοξείδωτο τσέρκι ή ταψάκι διαμέτρου 24 εκ.

Για το σιρόπι:
4 κουταλιές μέλι
1-2 κουταλιές νερό

Για το πασπάλισμα:
κανέλα

Αρχικά χρειαζόμαστε 240 γρ καθαρισμένο μήλο (από τα κόκκινα). Το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με το μέλι και πολτοποιούμε. Στην συνέχεια εισάγουμε τα αυγά, την κανέλα και το γαρύφαλλο και δουλεύουμε για ένα λεπτό (το πολύ) μέχρι το μείγμα μας λίγο να αφρατεύει.

Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, στο οποίο έχουμε προηγουμένως ενσωματώσει το baking powder.

Ανακατεύουμε απαλά και τελευταία ρίχνουμε το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια φροντίζοντας να απλωθούν παντού. Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω σε ένα ταψί με μία λαδόκολλα απλωμένη. Με μία σπάτουλα ισιώνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μία επίπεδη επιφάνεια. Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα κόκκινα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες. Τα τοποθετούμε (σχηματίζουμε κύκλους) το ένα πολύ κοντά στο άλλο μιας και μαζεύουν μόλις ψηθούν. Αφού καλύψουμε καλά όλη την επιφάνεια, κόβουμε λίγες (7-8) πολύ λεπτές και μικρές φέτες από το ξινόμηλο και τις σφηνώνουμε ανάμεσα στις ήδη τοποθετημένες φέτες του γλυκού μήλου. Δεν βάζουμε πολλές από το ξινόμηλο, λίγες μόνο για να δυναμώσει η γεύση. Αν θέλουμε στολίζουμε και με μερικές σταφίδες.

Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, περίπου για μία ώρα. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Πολύ απλά, σε ένα μπρίκι, πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά, αναμιγνύουμε για λίγα λεπτά το μέλι με το νερό μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά. Μόλις βγάλουμε την μηλόπιτα, όσο είναι ζεστή μέσα στο τσέρκι, λίγο λίγο με ένα κουτάλι περιχύνουμε το σιρόπι.

Πασπαλίζουμε με αρκετή κανέλα και απολαμβάνουμε !!!! 🙂

Να σας πω και μερικά μικρά νέα μου:

Οι δημιουργίες μου είναι διαθέσιμες και στο υπέροχο Living Green, στα Εξάρχεια και στην Κηφισιά. Ένα φανταστικό concept store με πολύ όμορφα και αξιόλογα brands που προάγουν την οικολογία. Επίσης το μακρινό Meraki στην Νέα Υόρκη ανανέωσε το stock του και περιέχει αρκετές από τις νέες κάρτες μου. Τέλος στα πλαίσια της συνεργασίας μου με το Paraphernalia ετοιμάζω μία ιδιαίτερη Χριστουγεννιάτικη κάρτα με πρωταγωνιστή την φανταστική γατούλα του Γιώργου και την Αγγελικής, των παιδιών που έχουν το υπέροχο αυτό κατάστημα. Στο επόμενο post θα την δείτε ολοκληρωμένη 😉

4 Responses to “Μηλόπιτα & Χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες !!!”

  1. Despina Tzanetaki 19/11/2019 at 23:35 #

    Καλησπερα πανεμορφο νεανικον.Σε παρακολουθω εδω και δυο χρονια.δεν εχω επικοινωνησει μαζι σου το κανω τελικα τωρα επειδη καθε φορα απολαμβανω την εξαιρετκη αισθητικη σου,την επιμονη και σταθεροτητα στην δουλεια σου τον στοχο σου και φυσικα τα γλυκα που προτεινεις.ενα εγκαρδιο μπραβο θελω να στειλω και συγχαρητηρια…τις καρτες σου μπορω να τις βρω στην θεσσαλονικη?

    • aris 20/11/2019 at 12:00 #

      Δέσποινα, τι ωραία λόγια! Σε ευχαριστώ πολύ! Προσπαθώ υπερβολικά γιατί αγαπώ αυτό που κάνω 🙂
      Στη Θεσσαλονίκη, θα βρεις τις δημιουργίες μου στο HelloFrom (Προξένου Κορομηλά 45) Βέβαια δεν έχουν λάβει τις τελευταίες μου καρτούλες τις οποίες μπορείς να τις βρεις online μέσω jamjar: http://www.jamjar.gr/store/neanikon

      Και πάλι ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο σου! 🙂

  2. Natassa's blog tips 21/11/2019 at 11:04 #

    Ωραίες και οι καρτούλες σου και το γλυκό που πάλι εγώ δύσκολα θα προσπαθήσω να φτιάξω

Leave a Reply