Τούρτα Παγωτό Σαρλότ!
28 Μάι
Πλέον είναι απίστευτο πόση δουλειά βγάζω για τον Νεανικόν τις Κυριακές. Τα Σάββατα είμαι λίγο πιο χαλαρός (μέχρι το μεσημέρι 🙂 ) μετά φορτσάρω. Νομιζω δεν κουράζομαι σχεδόν καθόλου, γιατί όλο αυτό βγαίνει οργανικά από μέσα μου.
Σε λίγο καιρό θα επανέλθω με αναλυτικό post με τα νέα σχέδια και τα όνειρα του Νεανικόν όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί σήμερα. Προς το παρόν όμως ας γλυκαθούμε 🙂
Το σημερινό γλυκάκι το είχα εδώ και καιρό στο μυαλό μου. Οι τούρτες charlotte, αυτές με τα σαβαγιάρ, είναι από τις αγαπημένες μου και η έκδοσή τους σε παγωτό είναι ό,τι πιο χαριτωμένο και λαχταριστό υπάρχει.
Θα χρειαστούμε:
Μία φόρμα για σαρλότ. Χρησιμοποίησα μία μικρή σε μέγεθος, με ύψος 8 εκ και διάμετρο 14 εκ. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μικρό μπολ ή τσέρκι. Προκύπτουν περίπου 8 μικρές μερίδες.
Σαβαγιάρ
1 δόση από τα χειροποίητα σαβαγιαρ
Κομπόστα κεράσι
Περίπου μία κούπα κεράσια
2 κουταλιές μέλι
Τα σποράκια ή ένα κομμάτι από το 1/4 φασόλι μίας φυσικής βανίλιας.
Σοκολάτα
Μισή ποσότητα από την χειροποίητη σοκολάτα
Παγωτό
220 γρ ώριμο αβοκάντο (ψίχα)
50 ml νερό
6 κουταλιές μέλι
2,5 κουταλιές κακάο
2 κουταλιές χαρουπάλευρο
Τα σποράκια από το 1/2 φασόλι μίας φυσικής βανίλιας
1 τσιμπιά αλάτι
Σιρόπι
2 κουταλιές μέλι
Τα σποράκια ή ένα κομμάτι από το 1/4 φασόλι μίας φυσικής βανίλιας.
200 ml νερό
Στολισμός
Κομμάτια χειροποίητης σοκολάτας
Κομπόστα κεράσι
Ξεκινάμε με τα σαβαγιάρ. Ακολουθούμε πιστά την συνταγή. Προσέχουμε να μη χαθεί ο αέρας από το μείγμα μας. Στην συνέχεια ετοιμάζουμε την κομπόστα. Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Σε μία κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με πολύ λίγο νερό, βράζουμε τα κεράσια μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους. Προσθέτουμε το μέλι και την βανίλια και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις μέχρι ελαφρά το σιρόπι να δέσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε την κομπόστα μας στην άκρη.
Φτιάχνουμε το σιρόπι για τα σαβαγιάρ. Σε ένα μικρό μπρίκι, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε καλά μέχρι το μέλι να διαλυθεί στο νερό και να πάρει το άρωμα της βανίλιας.
Και τελευταίο και το πιο εύκολο, ετοιμάζουμε το παγωτό. Στον επεξεργαστή τροφών δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Παράλληλα, εάν θέλουμε, δοκιμάζουμε εξετάζοντας αν κάτι λείπει.
Συναρμολόγηση
Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα και το τοποθετούμε στο πάτο της φόρμας για να αφαιρεθεί εύκολα το γλυκό. Κόβουμε την άκρη κάθε μπισκότου ώστε να αποκτήσει μήκος όσο και το ύψος της φόρμας. Βουτάμε καλά ένα ένα τα μπισκότα στο σιρόπι και τα τοποθετούμε όρθια εσωτερικά στη φόρμα (λογικά θα περισσέψουν κάποια, αυτά τα κόβουμε μικρά κομμάτια και θα τα χρησιμοποιήσουμε στις δύο οριζόντιες στρώσεις). Πρώτα ρίχνουμε το μισό παγωτό, μετά ψιλοκόβουμε κομμάτια σοκολάτας, συμπληρώνουμε με κεράσια από την κομπόστα και στρώνουμε μία καλή στρώση από τα σιροπιασμένα σαβαγιάρ. Συνεχίζουμε με μία από τα ίδια, δηλαδή το υπόλοιπο παγωτό, κομμάτια σοκολάτας, κεράσια και πάλι σαβαγιάρ μέχρι να γεμίσει καλά η φόρμα μας. Μεταφέρουμε το γλυκό στην κατάψυξη και το αφήνουμε ένα ολόκληρο βράδυ, τουλάχιστον! Λίγο πριν το σερβίρουμε, το βουτάμε για ένα δευτερόλεπτο σε καυτό νερό και το αναποδογυρίζουμε σε ένα δίσκο. Στολίζουμε με κομμάτια σοκολάτας καθώς και με την υπόλοιπη κομπόστα κεράσι.
Απολαμβάνουμε!!!!!!!!
Μικρή παρατήρηση: προσπαθήστε να μην παραλείψετε την φυσική βανίλια, πάει το γλυκό σε άλλο επίπεδο. Ειδικά η κομπόστα κεράσι βγαίνει θαύμα 🙂
Και αφού γλυκαθήκαμε … να σας πω και το εξής: 🙂
Όσοι με παρακολουθείτε στο facebook θα έχετε προσέξει μία ανάρτηση για το βιβλιοπωλείο ο Πολίτης (Μαυρομιχάλη 84, Εξάρχεια), το οποίο διαθέτει τα τετραδιάκια μου! Χάρηκα πολύ όταν ήρθαν σε επαφή μαζί μου για την παραγγελία, αλλά ακόμα περισσότερο χάρηκα όταν πήγα από εκεί! Στην ομορφη Καλλιδρομίου, ένα μεγάλο και φωτεινό βιβλιοπωλείο, γεμάτο βιβλία αλλά και άλλα αντικείμενα τέχνης. Προτείνω να πάτε για ένα καφεδάκι στην πανέμορφη (μα πανέμορφη!) αυλή του ανακαινισμένου Άμα – Λάχει και στην συνέχεια να περάσετε και μία βόλτα από τον Πολίτη για ένα τετραδιάκι 🙂 ή ανάποδα, πάρτε πρώτα το τετραδιάκι και μετά πάτε για καφέ 🙂 🙂
Επιπλέον στην νέα σελίδα “Που βρίσκω το Νεανικόν 🙂 ” μπορείτε να βρείτε όλα τα καταστήματα που διαθέτουν τα χειροποίητα προϊόντα μου. Σύντομα έρχεται νέο μίνι τετραδιάκι αλλά και άλλα πολλά προϊόντα, όχι μόνο από χαρτί 😉
Συγχαρητήρια ! Πάντα επιτυχίες !! Εντυπωσιακή η όρεξη σου για δημιουργία !!!
Άρη, υπέροχη η σαρλότ!! Θαυμάζω την όρεξη σου, εγώ δυστυχώς είμαι στην αντίθετη πλευρά!
Η sparkling φωτογραφία βγήκε ονειρεμένη..με την καρτούλα σου κάνει και για γαμήλια τούρτα.
Χαίρομαι τόσο που το paperie κομμάτι του Νεανικόν εξελίσσεται τόσο δυναμικά.
Καλή συνέχεια στις δημιουργίες!
Απογείωση!!! Αλλά εκεί που στέκομαι είναι στο παγωτό, γιατί μου άρεσε πάρα πολύ η σύνθεσή του, Άρη.
Θα το φτιάξω γιατί έχω μάνγκο, αλλά δεν θα βάλω κακάο για να βλέπω αυτό το υπέροχο πορτοκαλί χρώμα που χαρίζει το φρούτο.
Τους χαιρετισμούς μου και σε πολλά άλλα ακόμη ωραία και δημιουργικά εύχομαι.
Πηνελόπη, προσοχή αβοκάντο έβαλα όχι μάγκο. Το αβοκάντο δίνει την λιπαρή βάση που χρειάζεται το παγωτό 😉
Μπράβο, μπράβο, μπράβο Άρη μου!!! Η πορεία σου είναι εξαιρετική όπως εξαιρετικά είναι και όλα με τα οποία καταπιάνεσαι! Τα καλύτερα σου εύχομαι γιατί το αξίζεις!!!
Άρη θαυμάζω την ενέργεια και τη ζωντάνιά σου! Λαχταριστό το γλυκό σου και όπως πάντα πανέμορφες οι φωτογραφίες σου! Εύχομαι να έχεις ακόμα περισσότερες επιτυχίες!
Λάτρεψα τις φωτογραφίες όπου φαίνεται εσωτερικά η σαρλότ!
Πολύ λαχταριστή φαίνεται Άρη! Και το πιατάκι πόσο όμορφο 🙂
Καλή συνέχεια στα σχέδια και τις επιδιώξεις σου! Περιμένουμε να τα διαβάσουμε!
Λαχταριστο!!! Και ο συνδυασμός σοκολάτας με κεράσια, απλά ονειρεμένος!