Χειροποίητη Σοκολάτα

17 Νοέ

Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα, η σοκολάτα είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Σαν να τη ζητάει ο οργανισμός μου κάποιες μέρες. Στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, μόνο κάτι μικροσκοπικές σοκολάτες με την ένδειξη raw θεωρώ πως αξίζουν. Οι τιμές τούς όμως είναι φωτιά. Άρα τι να κάνω, απευθύνομαι και πάλι στο Νεανικον! Και έτσι φτιάχνουμε με αγνές πρώτες ύλες τη δική μας πραγματική σοκολάτα! Τη χαιρόμαστε ή τη χαρίζουμε σε αυτούς που αγαπάμε!

chocolategift

 

chocolatebarΘα χρειαστούμε:

65 γρ ακατέργαστο φυτικό βούτυρο από κακάο (κατά προτίμηση με την ένδειξη ωμό)

23 γρ σκόνη κακάο (κατά προτίμηση με την ένδειξη ωμό)

23 γρ χαρουπάλευρο

2 κοφτές κουταλιές καλής ποιότητας μέλι

1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού χοντροκομμένο ξύσμα πορτοκαλιού

2 κουταλιές αμύγδαλα

τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων 12 χ 12 εκ.

κόσκινο (βολεύει το μηχανικό με τη λαβή)

Πάμε? 

Η συγκεκριμένη συνταγή απαιτεί οργάνωση και ετοιμότητα. Για αυτό λοιπόν ξεκινάμε έχοντας έτοιμο το τσέρκι μας (εικ 1) και συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά μας σε ένα σημείο κοντά στην κουζίνα (εικ 2). Τη σκόνη κακάο, την κανέλα και το χαρουπάλευρο τα ενώνουμε σε ένα μπολ. Το βούτυρο κακάο το θρυμματίζουμε λίγο και το έχουμε σε ένα άλλο μπολ χωριστά.

chocolatesteps1

Η ομογενοποίηση των υλικών θα γίνει σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά. Από πάνω της εφαρμόζουμε ένα ανοξείδωτο μπολ. Ρίχνουμε πρώτα το βούτυρο κακάο. (εικ 1). Ανακατεύουμε και υπομονετικά περιμένουμε να λιώσει (μην ανεβάσετε τη θερμοκρασία, θέλουμε να παραμείνει χαμηλή, περίπου 40 oC). Μόλις λιώσει (εικ 2) ρίχνουμε σιγά σιγά το μέλι και ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε το μειγμα κακάο & χαρούπι στο κόσκινο και το κοσκινίζουμε μέσα στο υγρό μας (εικ 3). Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε (εικ 4).

chocolatesteps2

 

Μόλις ολοκληρώσουμε όλη την ποσότητα, με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα μέσα στο τσέρκι (εικ 1). Προσθέτουμε ένα – ένα τα αμύγδαλα καθώς και το ξύσμα (εικ 2) και την αφήνουμε να πήξει. Δεν θέλει πολύ, μετά από μία ώρα θα είναι έτοιμη. Προσεκτικά την ξεφορμάρουμε….

 

chocolatesteps3

 

Παρατήρηση: Παλιότερα την έφτιαχνα μόνο με κακάο, χωρίς δηλαδή το χαρουπαύλευρο, αλλά γινόταν πολύ πικρή. Το χαρούπι πραγματικά ισορροπεί τη γεύση χωρίς να μας την καλύπτει.

Αν αντέξουμε και δεν τη φάμε, αξίζει να τη χαρίσουμε. Μια ιδέα είναι να την τυλίξουμε με μία λαδόκολλα και να κολλήσουμε ένα δικό μας αυτοκόλλητο. Που θα το βρούμε? Πολύ απλό, τυπώστε αυτό το pdf αρχείο πάνω σε αυτοκόλλητο χαρτί Α4, κόψτε το και εφαρμόστε το στην πλευρά που έχετε διπλώσει τη λαδόκολλα. Έτοιμο! Εναλλακτικά εάν θέλετε φτιάχνετε το δικό σας περιτύλιγμα.  🙂

 

chocolatesteps4

 

Πώς σας φαίνεται??

'Αλλα Άρθρα:

27 Σχόλια to “Χειροποίητη Σοκολάτα”

  1. konstantina 17/11/2014 at 21:39 #

    Καταπληκτικό. Μπράβο!

    • aris 17/11/2014 at 22:03 #

      Κωνσταντίνα, ευχαριστώ!

  2. Evangelia Vlassopoulou 18/11/2014 at 09:02 #

    Σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσω. Εχω χαρουπαλευρο κ μέχρι τώρα εχω κάνει μονο αποτυχημένες δοκιμές. Μου άρεσε παρα πολυ κ η κατασκευη

    • aris 18/11/2014 at 18:27 #

      Μη το αφήσεις, προσπάθησε ξανά γιατί αξίζει! Εμένα μου πήρε καιρό για να το μάθω και είχα πολλές αποτυχίες. Πρέπει να ομολογήσω πως και για το post χρειάστηκε να τη φτιάξω 2 φορές! Την πρώτη είχα το νου μου στις φωτογραφίες και μάλλον την άφησα περισσότερη ώρα και σβόλιασε…:( Καλή ιδέα επίσης είναι να συνεργάζονται δύο άτομα, ώστε ο ένας να ανακατεύει και να παρακολουθεί το μείγμα και άλλος να προσθέτει με το κόσκινο… Σίγουρα θέλει προσοχή η θερμοκρασία. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο!

  3. rena 18/11/2014 at 17:10 #

    Πολύ δεαλιστική πρόταση,ευχαριστούμε!!!!!!!

    • aris 18/11/2014 at 18:28 #

      Ρένα, και εγώ ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου!

  4. Vivi 18/11/2014 at 20:39 #

    Μπράβο Άρη μου! εξαιρετική πρόταση ! σίγουρα θα τη δοκιμάσω…
    αν και περιμένω να τη δοκιμάσω και απο τα χεράκια σου 🙂

    • aris 18/11/2014 at 20:47 #

      Βιβή, πόσο χαίρομαι που επιβραβεύεις την προσπάθειά μου! Σου στέλνω πολλά φιλιά και σου υπόσχομαι ένα γλυκό σύντομα!

  5. peps@pepi's kitchen 06/04/2015 at 16:31 #

    Θα τη φτιάξω και θα τη φάω μόνη μου!!!
    Πολύ ωραία είναι!!

    • aris 06/04/2015 at 19:24 #

      Σε καταλαβαίνω 🙂 Και εγώ δύσκολα αντιστέκομαι 🙂

  6. Αθανασία 02/05/2015 at 12:19 #

    Την έφτιαξα! Χρησιμοποίησα ανεπεξέργαστη ζάχαρη και έβαλα το μίγμα σε θήκη σιλικόνης για σοκολατάκια. Η συνταγή είναι πάρα πολύ καλή και οι αναλυτικότατες οδηγίες σου σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες με διευκόλυναν πολύ. Και έχεις δίκιο, βοηθάει ένα τρίτο χέρι για το κοσκίνισμα! Αν και με τον φίλο μου δεν μας αρέσουν οι μπίτερ σοκολάτες, αυτή εδώ την ευχαριστηθήκαμε. Έχω μια απορία, και θα εκμεταλλευτώ τις γνώσεις σου: αν ήθελα να προσθέσω λίγο γάλα ρυζιού ή αμυγδάλου για να απαλύνω τη γεύση της, θα πρέπει να αυξήσω το βούτυρο κακάο; Ευχαριστούμε για την υπέροχη αυτή συνταγή 🙂

    • aris 02/05/2015 at 14:14 #

      Μπράβο Αθανασία, χαίρομαι που την φτιάξατε και σας άρεσε !!!! 🙂 Λογικά ναι, πρέπει να αυξήσεις το βούτυρο κακάο, αν και με την ακατέργαστη ζάχαρη που είναι στερεό (σε αντίθεση με το μέλι) μπορεί τελικά να απαιτείται λίγο υγρό. Στην δική μου εκδοχή η αναλογία στερεών – υγρών φαίνεται να λειτουργεί καλά ως προς την υφή και δεν έχω δοκιμάσει να αραιώσω το μείγμα … ίσως θα μπορούσες και με λίγο χυμό πορτοκάλι… Ευχαριστώ πολύ για όλα !!!

  7. Eugenia 15/11/2015 at 20:45 #

    Υπέροχη!πολλά μπράβο, ελπίζω να καταφέρω να τη φτιάξω σύντομα.

  8. Χριστίνα 16/11/2015 at 02:57 #

    Αχ η σοκολάτα είναι πάρα πολύ υγιεινή και αναγκαία για τον οργανισμό μας! Εξαιρετική εκτέλεση Άρη! (το βούτυρο κακάο από πού το ζητάμε;)

    • aris 16/11/2015 at 07:51 #

      Χριστίνα το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά. Πρεπει να την φτιάξεις αξίζει 🙂

  9. ntina 19/11/2015 at 21:36 #

    Ωραία η σοκολάτα αλλά αν μείνει έξω από το ψυγείο για λίγο λερώνει τα χέρια. Γιατί;

    • aris 19/11/2015 at 22:05 #

      Ντίνα καλησπέρα. Το βούτυρο κακάο που είναι το αυθεντικό υλικό για να παρασκευάσει κάποιος μία φυσική σοκολάτα (στη βιομηχανία χρησιμοποιούν και διάφορα άλλα πηκτικά υλικά…) έχει την ιδιότητα να λιώνει στη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό μπορεί λίγο να μας λερώνει τα χέρια (ειδικά αν βοηθάει και το σχετικά θερμό κλίμα της εποχής) αλλά μας δίνει την χαρά να λιώνει εύκολα μες στο στόμα μας καθώς την μασάμε 😉

      Χαίρομαι που την έφτιαξες!

  10. Νικη 20/11/2015 at 12:12 #

    Απίστευτη συνταγή για να φτιάξεις Nutella!!!

    How to Make Homemade Nutella – Easy!!!

    https://youtu.be/F8aFHHLlCVA

  11. Olympia 11/01/2016 at 12:16 #

    Φαίνεται τέλεια! Μπράβο Άρη για τις ιδέες σου. Έχω μόνο μία απορία: που θα βρω βούτυρο κακάο? Καλή επιτυχία για το Σάββατο! 🙂

  12. Olympia 11/01/2016 at 12:17 #

    Μόλις είδα ότι απάντησες στην ερώτησή μου σε άλλη κοπέλα οπότε έχω καλυφθεί!

  13. Sts 04/06/2017 at 15:03 #

    Απίθανη!
    Την ευχαριστηθήκαμε οικογενειακώς!
    Έβαλα την διπλάσια ποσότητα υλικών,
    για ένα τσέρκι 16x16x1 και βγήκε ακριβώς όση έπρεπε.
    Την έβαλα στην άκρη να κρυώσει και έφτιαξα άλλη τόση.
    Γέμισα 2 φόρμες σιλικόνης για σοκολατάκια
    και όση περίσσεψε την έφαγαν τα παιδιά λιωμένη, βουτώντας μέσα φρούτα!

    Μία ερώτηση:
    Την άφησα μία ώρα να πήξει, όπως γράφεις στη συνταγή, αλλά βλέπω ότι αργεί ακόμα…
    Να την βάλω στο ψυγείο ή θα την καταστρέψω;

    Ευχαριστούμε πολύ!

Trackbacks and Pingbacks

  1. Κέικ με δαμάσκηνα | NEANIKON - 26/09/2016

    […] της ακολουθούμε τα βήματα που περιγράφουμε στο post χειροποίητη σοκολάτα. Μόλις σταθεροποιηθεί την μοιράζουν σε δύο ίσα […]

  2. Σοκολατάκια με γέμιση! | NEANIKON - 03/12/2016

    […] σοκολάτα εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες του σχετικού μας post. Μόλις το μείγμα ετοιμαστεί ρίχνουμε από λίγο (ένα […]

  3. Ωμοφαγικό Easter Brownie | NEANIKON - 08/04/2017

    […] με λίγο κακάο, δημιουργούμε με λεπτά κομμάτια από την χειροποίητη σοκολάτα μία φωλιά και στο κέντρο τοποθετούμε τα αυγά Και […]

  4. Μπεζέδες & Κάρτα Βίος Ανθόσπαρτος | NEANIKON - 08/05/2017

    […] μπορείτε να στολίσετε το γλυκάκι με την χειροποίητη σοκολάτα ή την χαρουπολάτα. Εγώ έφτιαξα σοκολάτα, κυρίως γιατί […]

  5. Τούρτα Παγωτό Σαρλότ! | NEANIKON - 28/05/2017

    […] Σοκολάτα Μισή ποσότητα από την χειροποίητη σοκολάτα […]

Leave a Reply