Σοκολατένιο Κέικ !!!

8 Απρ

Να με πάλι, με πασχαλινή διάθεση! Και ας είναι φέτος διαφορετικά τα πράγματα, εγώ θέλω να το γιορτάσω όπως και να έχει 🙂

Να, για παράδειγμα, με ένα υπέρ σοκολατένιο κέικ, με εντυπωσιακό στολισμό 🙂

Τον ίδιο στολισμό τον έχω χρησιμοποιήσει και παλιότερα 😉 σε μία συνταγή για raw brownie που νομίζω δεν ήταν από τις καλύτερές μου. Για αυτό ήθελα αυτά τα τέλεια αυγουλάκια από φραουλόσκονη καθώς και η φωλιά από σοκολάτα να αξιοποιηθούν ξανά σε κάτι καλύτερο. Άλλωστε είναι σημαντικό να επιστρέφω σε παλιότερες ιδέες και να τις υλοποιώ με τις δυνατότητες που έχω πλέον αναπτύξει.

Ξεκινάμε;

Για το κέικ θα χρειαστούμε:
2 αυγά
1 μήλο
140 γρ ακατέργαστη ζάχαρη καρύδας
1 κουταλιά κακάο
1/2 κουταλάκι κανέλα
100 ml χυμό πορτοκάλι
χοντροκομμένο ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 κουταλιά baking powder
140 γρ αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα Ζέας)
μισή δόση χειροποίητης σοκολάτας (περίπου 60 γρ) – ψιλοκομμένη

3 μικρά τσέρκια (διαμέτρου 12 εκ). Προκύπτουν 5-6 χορταστικές μερίδες

Αφού καθαρίσουμε το μήλο και το κόψουμε σε κομμάτια το βάζουμε στον κάδο του μούλτι. Προσθέτουμε τα αυγά και δουλεύουμε επίμονα. Ρίχνουμε την ζάχαρη καρύδας, το κακάο, την κανέλα, τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα.

Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Πρώτα το ξύσμα πορτοκαλιού, σταδιακά το αλεύρι με το baking και στο τέλος την ψιλοκομμένη/κομματιασμένη σοκολάτα.

Γεμίζουμε με ίσες ποσότητες τα τσέρκια και φουρνίζουμε για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.

Περιμένουμε να κρυώσουν τα κεκάκια και ξεφορμάρουμε με προσοχή.

Κρέμα:
150 γρ ξερούς χουρμάδες (μουλιασμένους για 2 ώρες σε νερό)
75 γρ αμύγδαλα
1,5 κοφτή κουταλιά πίτουρο (π.χ. από βρώμη)
3 κουταλάκια κακάο
3 κουταλιές νερό (από το νερό που περίσσεψε από το μούλιασμα)
22 γρ φυσικό βούτυρο κακάο (προαιρετικά)

Η κρέμα μας είναι η βάση που χρησιμοποιήσαμε στο ποντικάκι και είναι ιδανική για την περίσταση. Είναι νόστιμη και λίγο “σφικτή” για να στηρίξει το “οικοδόμημα” μας αλλά ταυτόχρονα είναι πλούσια με ζουμερή παστελένια υφή. Το βούτυρο κακάο μπορείτε να το παραλείψετε, μιας και είναι ένα υλικό που δύσκολα μπορούμε να βρούμε. Αλλά να ξέρετε πως αν το χρησιμοποιήσετε το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο σε όλα τα επίπεδα 😉

Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και τους τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφών ή στο μούλτι. Πολτοποιούμε και σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο κακάο. Λιώνουμε προσεκτικά και υπομονετικά το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα. Συνεχίζουμε τη λειτουργία της συσκευής μέχρι το λιωμένο βούτυρο κακάο να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά της βάσης.

Τοποθετούμε την κρέμα για 1 ώρα στο ψυγείo να πήξει ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να την διαχειριστούμε 😉

Στολισμός:
40 γρ αποξηραμένες φράουλες (κρυοαφυδάτωσης) (πρόκειται για αυτό το προϊόν, και το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά)
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά νερό

μισή δόση χειροποίητης σοκολάτας

Οι συγκεκριμένες φράουλες αν και σχετικά ακριβές (λέω σχετικά γιατί χρειάζεται 1 κιλό φράουλες για να λάβουμε την ποσότητα των 40 γρ) έχουν τα εξής δύο θετικά (λόγω της μεθόδου της κρυοαφυδάτωσης): διατηρούν το υπέροχο χρώμα τους και είναι τόσο αφυδατωμένες που μπορούν να αλεστούν και να γίνουν σκόνη. Κατά την άποψή μου αξίζουν για την συγκεκριμένη ανάγκη (μια φορά τον χρόνο δηλαδή) και είναι 100 φορές προτιμότερο από την κλασική ζαχαρόπαστα με τα συνθετικά χρώματα 😉

Αλέθουμε στο μούλτι τις φράουλες μέχρι να γίνουν σκόνη, προσθέτουμε το μέλι και το νερό και στην συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργήσουμε την “ζύμη” μας. Σχηματίζουμε 3 αυγουλάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν.

Συναρμολόγηση:
Με ένα μαχαίρι για ψωμί ή με το ειδικό πριόνι αφαιρούμε από κάθε κέικ την “κοιλιά” που σχηματίστηκε από το φούσκωμα. Τοποθετούμε το πρώτο κέικ στο πιάτο που θα σερβίρουμε το γλυκό, απλώνουμε την μισή κρέμα και εφαρμόζουμε το δεύτερο κέικ. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά για τα υπόλοιπα υλικά.

Με μία σπάτουλα διορθώνουμε περιμετρικά το κέικ ώστε η κρέμα να μην αφήνει κενά. Δημιουργούμε μία φωλιά με κομμάτια σοκολάτας, πασπαλίζουμε (αν θέλουμε) με κακάο και τοποθετούμε και τα αυγουλάκια.

Αυτό ήταν! Ορμάμε 🙂

Παρατηρήσεις:
To κέικ είναι πολύ μικρό σε διάμετρο αλλά αρκετά ψηλό. Φυσικά μπορείτε να το φτιάξετε σε ένα επίπεδο με μεγαλύτερη επιφάνεια και να απλώσετε μετά την κρέμα από πάνω. Προσέξτε μόνο τον χρόνο ψησίματος, μια και θα χρειαστεί περισσότερος.

Την σοκολάτα μέσα στο κέικ μη την παραλείψετε. Όσο ισορροπημένο και αν είναι ένα κέικ με κακό, τίποτα δεν μπορεί γευστικά να συγκριθεί με την εμπειρία της ολοκληρωμένης σοκολάτας 😉

Η συνταγή μου για σοκολάτα (δεν θέλω να το παινευτώ αλλά ισχύει) δίνει υπέροχη γεύση, και τέλεια επίγευση επίσης :-). Αν αποφασίσετε να επιλέξετε μία του εμπορίου πρέπει να προσέξετε να είναι νόστιμη και όχι υπερβολικά πικρή.

Τέλος το χοντροκομμένο ξύσμα πορτοκαλιού αποτελεί ευχάριστη γευστική νότα, οπότε ούτε αυτό μην παραλείψετε 😉

Την εβδομάδα που μας πέρασε βρήκα ξανά περγαμόντο και λέω σύντομα να φτιάξω άλλη μία δόση από το υπέροχο αυτό γλυκάκι – βάλσαμο.

Όσον αφορά τις κατασκευές μου, εννοείται πως συνεχίζω κανονικά να δημιουργώ. Έφτιαξα άλλο ένα παιδικό τετραδιάκι, που μοιάζει με τον πύραυλο και το παπάκι που είδατε και στο προηγούμενο post. Όλα θα τα βρείτε online στο jamjar: www.jamjar.gr/store/neanikon με δωρεάν μεταφορικά για αυτή την περίοδο!

Επιπλέον άρχισα πάλι τις δοκιμές στο μικρό μου ραφείο. Το project Marinière Tees προχωράει, αργά αλλά σταθερά. Έχω βρει ένα πατρόν που με μερικές μεταποιήσεις μου φαίνεται καλό και προσπαθώ να μάθω να ράβω τόσο στον κοπτοράπτη όσο και στο τιγκέλι τα κομμάτια που απαρτίζουν την μπλούζα. Το ύφασμα που έχω βρει, αν και πολύ όμορφο, λόγω της πλέξης του έχει έντονη ελαστικότητα και προς τις 2 κατευθύνσεις κάτι δυσκολεύει απίστευτα την διαχείρισή του. Εξαιρετικά δύσκολο είναι το μανίκι. Με διάφορα κόλπα βέβαια και πολλή εξάσκηση κάτι πάει να γίνει. Ακόμα όμως έχω πολύ δρόμο μπροστά μου 😉

Προς τα παρόν αυτά 🙂 Εύχομαι να είμαστε καλά στην υγεία μας και να μην σταματάμε ποτέ μα ποτέ να είμαστε δημιουργικοί.

Ααα, και να ονειρευόμαστε, όσο μπορούμε περισσότερο! 🙂

Καλό Πάσχα! 🙂

2 Responses to “Σοκολατένιο Κέικ !!!”

  1. Ariadni St 08/04/2020 at 22:52 #

    Όπως πάντα πιστός στη φιλοσοφία του Νεανικόν , με προτάσεις διαφορετικές και υγιεινές! Ενδιαφέρουσα πρόταση, μου αρέσουν οι φράουλες. Χουρμάδες δεν τρώω ☺️
    Συγχαρητήρια Άρη μου!

Leave a Reply