Λεμονόπιτα !!!

22 Μαρ

Σε πείσμα όσων μας συμβαίνουν αποφάσισα να κάνω όλα όσα μου δίνουν χαρά και φυσικά μπορούν να γίνουν από το σπίτι 🙂

Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό είναι να φτιάξω ξανά ένα από τα αγαπημένα μου γλυκάκια, την Lemon Pie! Τρίτη φορά που την παρουσιάζω στο Νεανικόν! Βέβαια η σημερινή συνταγή είναι σχεδόν ίδια με την δεύτερη, με μόνη διαφορά ότι δεν χρησιμοποίησα λουίζα. Κάτι που τελικά δεν άλλαξε την λεμονένια αίσθηση όπως πίστευα 😉

Πάμε;

Για τη βάση θα χρειαστούμε:

100 γρ πολτό μήλου
35 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά μέλι
140 γρ αλεύρι ολικής
2 (κοφτά) κουταλάκια του γλυκού baking powder
Τσέρκι διαμέτρου 16 εκ.
Κεραμικά φασόλια για ψήσιμο τάρτας

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

280 γρ πολτό μήλου
1 κουταλιά αλεύρι ολικής
ξύσμα από μισό λεμόνι
150 ml νερό
100 ml χυμό λεμονιού
3 κρόκους
4 γεμάτες κουταλιές μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη (όχι περισσότερο)
Χειροκίνητο μύλο λαχανικών εφαρμόζοντας την λεπτή σήτα (το κλασσικό εργαλείο)

(Προκύπτουν 4 μερίδες / Progress photos θα βρείτε στην αρχική ανάρτηση)

Ξεκινάμε με τον πολτό μήλου. Καθαρίζουμε περίπου μισό κιλό ώριμα και νόστιμα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και μαζί με λίγο νερό τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν καλά τα υγρά τους. Περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία και τα αλέθουμε στο μούλτι. Τον πολτό μήλου μπορούμε να τον ετοιμάσουμε μέρες πριν και να τον αποθηκεύσουμε ζυγισμένο σε σακουλάκια στην κατάψυξη.

Προχωράμε στη βάση της τάρτας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 oC. Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ τον πολτό μήλου, το μέλι και το ελαιόλαδο. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα. Πλάθουμε μέχρι να προκύψει μία ζύμη που σχεδόν να μη κολλάει στα χέρια μας.

Την αφήνουμε περίπου μισή ώρα στο ψυγείο και κατόπιν την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε κυκλικά τη ζύμη σε μια διάμετρο περίπου 22 εκ. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και κάπως κεντρικά τοποθετούμε το τσέρκι. Βρέχουμε άπειρο-ελάχιστα τα δάχτυλά μας και παίρνοντας κομμάτια από την ζύμη, που περισσεύει περιμετρικά, κτίζουμε τα τοιχώματα της τάρτας. Πιέζουμε καλά ώστε τα τοιχώματα να ενωθούν με το κάτω μέρος της βάσης και φροντίζουμε ώστε το ύψος να παραμείνει σταθερό (περίπου 3 εκ.) σε όλη την περίμετρο. Κόβουμε μία λαδόκολλα κυκλικά με διάμετρο 25 εκ και την εφαρμόζουμε στο εσωτερικό της τάρτας. Από πάνω απλώνουμε καλά τα κεραμικά φασόλια. Φουρνίζουμε για 17 λεπτά. Όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνει η τάρτα μας και δεν θα κόβεται ευχάριστα. Με προσοχή ξεφορμάρουμε.

Επόμενο βήμα η κρέμα.

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τον πολτό μήλου, τους τρεις κρόκους και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για μερικά λεπτά σε μεγάλη ταχύτητα. Σταματάμε το μίξερ, και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε για λίγο ακόμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς και περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να δέσει. Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά. Σε αντίθεση με την προηγούμενη έκδοση με το corn flour, εδώ χρειάζεται περισσότερη υπομονή, αλλά η υφή προκύπτει πιο φυσικά δεμένη άρα και πιο ευχάριστη. Για να διαπιστώσουμε πως είναι έτοιμη τοποθετούμε λίγη στο πίσω μέρος ενός κουταλιού και ελέγχουμε αν η κρέμα στέκεται όπως πρέπει.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε την κρέμα στο μύλο λαχανικών. Παίρνουμε τον μύλο με την κρέμα και τον τοποθετούμε πάνω από τη βάση της τάρτας (χωρίς να ακουμπάει σε αυτή) και αλέθουμε γεμίζοντας την τάρτα. Στο τέλος, με μία σπάτουλα, όσο είναι ζεστή η κρέμα, ισιώνουμε την επιφάνειά της.

Στο μύλο, θα δούμε πως έμειναν διάφορα υπολείμματα, καλό αυτό, γιατί έτσι η κρέμα μας απέκτησε πολύ καλύτερη υφή και απαλλάχθηκε από το ξύσμα που αν είχε παραμείνει δεν θα είχαμε τόσο ισορροπημένο αποτέλεσμα . Άλλωστε το άρωμά του το πήραμε 😉

Αυτό ήταν, αφήνουμε να κρυώσει και στο ψυγείο τουλάχιστον για 3-4 ώρες.

Απολαμβάνουμε!

Και στα υπόλοιπα του Νεανικόν αποφάσισα πως δεν πρέπει να μείνω στάσιμος 🙂 Έφτιαξα μία νέα καρτούλα “Καλό Πάσχα” και δύο νέα τετραδιάκια: “πύραυλος” και “παπάκι” 🙂  Θα τα βρείτε διαθέσιμα online μέσω της πλατφόρμας jamjar www.jamjar.gr/store/neanikon η οποία αυτό το διάστημα δεν χρεώνει καθόλου μεταφορικά.

Επιπλέον πολλά από τα μαγαζάκια που με φιλοξενούν, αν και είναι κλειστά, συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω eshop και social media. Αν χρειαστείτε κάτι (δεν το λέω για τις δικές μου δημιουργίες, γενικά!) προτιμήστε τα μιας και περνούν (όπως και πάρα πολλοί άλλοι βέβαια) μία δύσκολη δοκιμασία 🙁

Αυτά! Εύχομαι πάνω από όλα να είστε καλά στην υγεία σας, να κάνετε (όσο μπορείτε) μόνο θετικές σκέψεις και να απολαμβάνετε στο σπίτι σας όλα όσα πριν δεν είχατε χρόνο να κάνετε! 🙂

Θα τα ξαναπούμε πολύ πολύ πολύ σύντομα με μία πασχαλινή σοκολατένια τούρτα ! 🙂

No comments yet

Leave a Reply