Σοκολατάκια με γέμιση!
3 Δεκ
Τι γέμιση; Γέμιση από κομματάκια κουμ-κουάτ σε σιρόπι από πετιμέζι ενισχυμένο με κάρδαμο. Τι να σας πω; Θυμάστε εκείνες τις σοκολάτες με το ποτό; Πολύ καλύτερα! Η πλούσια χειροποίητη σοκολάτα σπάει και ελευθερώνεται μία ακόμα πιο δυνατή γεύση που μένει αισθητή για πολύ ώρα στο στόμα μας. Τέλεια σας λέω. Λίγο μπελαλίδικα, αλλά αξίζουν τον κόπο!
Και αφού σας τάραξα με όλα τα λαχταριστά που σας ανέφερα παραπάνω, πριν πάμε στην συνταγή, να σας πω πως ανέβασα νέα δημιουργία στο Νεανικόν Paperie. Μία Χριστουγεννιάτικη καρτούλα, ό,τι πρόλαβα για φέτος. Του χρόνου θα ξεκινήσω να παράγω χριστουγεννιάτικα από τον Ιούλιο, και θα έχω ακόμα και στολίδια. Η εικόνα της καρτούλας χαράχτηκε με το χέρι σε λινόλεουμ και πέρασε από το τυπογραφικό πιεστήριο 4 φορές, μία για κάθε χρώμα. το περίγραμμα κόπηκε με ένα παλιό εργαλείο που χρησιμοποιούσαν οι φωτογράφοι για να δίνουν το δαντελωτό τελείωμα στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Ελπίζω σας αρέσει 🙂
Πολύ πολύ σημαντικό είναι επίσης να σας ενημερώσω πως το jamjar μέχρι στις 31/12/2016 δεν θα χρεώνει καθόλου μεταφορικά. Είναι πολύ καλή ευκαιρία γιατί γλιτώνετε 3,5 ευρώ ανά παραγγελία 😉
Και τώρα πάμε στην συνταγή μας 🙂
Ξεκινάμε με την γέμιση. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το αγαπημένο μου κουμ κουάτ (εγώ έχω μια κουμ κουατιά στο μπαλκόνι και βολεύομαι) μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε φλούδες από μανταρίνι ή πορτοκάλι. Η διαδικασία είναι ίδια.
Θα χρειαστούμε:
80 γρ ψιλοκομμένα κουμ κουατάκια (τα πλένουμε και τα κόβουμε όπως είναι, αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια αν είναι μεγάλα)
150 ml πετιμέζι
μισό κουταλάκι κοπανισμένα στο γουδί εσωτερικά σποράκια από κάρδαμο
Η συνταγή που θα εφαρμόσουμε για να σιροπιάσουμε τα φρουτάκια είναι παρόμοια με την μαρμελάδα μανταρίνι που είχαμε φτιάξει πριν 2 χρόνια. Η βασική διαφορά είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο πετιμέζι γιατί θέλουμε πιο γλυκό & έντονο αποτέλεσμα και πιο παχύρρευστο σιρόπι. Άλλωστε η γλύκα είναι απαραίτητη όταν χρησιμοποιείται μεγαλύτερη ποσότητα σε πικάντικο αρωματικό (εδώ κάρδαμο) ώστε το αποτέλεσμα να είναι ισορροπημένο.
Σε μία μικρή κατσαρόλα γεμάτη με νερό ρίχνουμε τα φρουτάκια και τα αφήνουμε να πάρουν μια – δυο γερές βράσεις. Αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε με καινούργιο και πάλι αφήνουμε να πάρει βράση. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία, το ξεπίκρισμα δηλαδή, συνολικά 4 φορές. Στην συνέχεια στραγγίζουμε και τοποθετούμε το φρούτο στην κατσαρόλα αυτή τη φορά μαζί με το πετιμέζι και το κάρδαμο. Σε μέτρια φωτιά βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι περίπου το πετιμέζι να συμπυκνωθεί κατά 40%. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσέχουμε μην αρπάξει. Απομακρύνουμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε να να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, συντηρούμε στο ψυγείο.
Προχωράμε με την σοκολάτα, θα χρειαστούμε:
65 γρ φυσικό βούτυρο κακάο
23 γρ καλής ποιότητας κακάο
23 γρ χαρουπάλευρο
2 κουταλιές μέλι
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
φόρμα σιλικόνης με θήκες για σοκολατάκια
Αρχικά τοποθετούμε τις φόρμες μας στο ψυγείο ώστε όταν χρησιμοποιηθούν να είναι παγωμένες
Για να παρασκευάσουμε την χειροποίητη σοκολάτα εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες του σχετικού μας post. Μόλις το μείγμα ετοιμαστεί ρίχνουμε από λίγο (ένα κουταλάκι) σε κάθε θήκη. Με γρήγορες κινήσεις απλώνουμε με το κουταλάκι την σοκολάτα εσωτερικά στα τοιχώματα της θήκης. Αν δούμε πως δεν στερεοποιείται άμεσα (λογικά θα πήξει μιας και είναι παγωμένη η θήκη) βάζουμε ξανά για λίγο τη φόρμα στο ψυγείο. Μόλις τα σοκολατένια μας μικρά καλούπια σκληρύνουν, μπορούμε να τα γεμίσουμε με την γέμιση. Μετά απλά ολοκληρώνουμε με λίγη σοκολάτα από πάνω ώστε καλυφθεί το σοκολατάκι μας. Στα post παγωτό ξυλάκι και πασχαλινό αυγό θα βρείτε περισσότερες οδηγίες/φωτογραφίες για το πως καλύπτουμε εσωτερικά μία φόρμα με σοκολάτα. Μόλις παγώσουν ξεφορμάρουμε.
Τα σοκολατάκια είναι έτοιμα! Τα τσακίζουμε!
P.S.1 Ένα πολύ πολύ γλυκό ευχαριστώ στην Ευγενία από το EatYourselfGreek που στο post της για Χριστουγεννιάτικα δώρα συμπεριέλαβε το Νεανικόν Paperie !!!
P.S.2 Στο βιβλιοπωλείο Σπόρος (Δροσίνη 7, Κηφισιά) θα βρείτε πολλές από τις χάρτινες μου δημιουργίες !!! Περισσότερα για αυτή τη φανταστική συνεργασία στο επόμενο post 🙂
Αρη μου η χαρή όλη δική μου! I’m jingling με την καινούργια καρτούλα και μου τρέχουν και λίγο τα σάλια από τα κουμκοατοσοκολατάκια σου 😉
Υπεροχα Αρη!!!! Υπεροχα!!!! Τρελλαινομαι για κουμ κουατ και τα συνδυασες με πολυ αγαπημενα υλικα καρδαμο, πετιμεζι, σοκολατα!!!! Πολυ θα ηθελα να τα δοκιμασω!!!
Καλησπέρα Άρη, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω γλυκό κουμκουάτ που έχω;; η γάστρα μου φέτος έχει μόνο ένα φρούτο.
Πολύ καλή και δελεαστική η πρόταση σου.
Φυσικά! Φαντάζομαι το φτιάχνεις ολόκληρο (το έφτιαχνα και εγώ παλιά 🙂 ) οπότε μπορείς είτε να το ψιλοκόψεις είτε να το χρησιμοποιήσεις όπως είναι και απλά το καλύψεις με σοκολάτα! Τέλειο φαντάζομαι θα είναι και έτσι, και μόνο που το σκέφτομαι..
(αν θες βάζεις και κάρδαμο για ένταση, αλλά θέλει γλυκύτητα 😉 )
Πάντως Ξανθή,να πω και από εδώ πως για μένα είσαι ο πιο ειδικός που υπάρχει στα γλυκά του κουταλιού! Σε αυτή την υπέροχη ελληνική παράδοση! Οι γνώσεις σου που προσφέρεις μέσα από το blog σου είναι καταπληκτικές.
Καλημέρα Άρη, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αλλά περισσότερο για τα καλά σου λόγια. Σε λίγο θα είμαι εφοδιασμένη με περισσότερες γνώσεις και εργαλείο ελέγχου σχετικά με τα γλυκά και μαρμελάδες ώστε να βοηθήσω περισσότερο.Θα προσπαθήσω κάτι με τα κουμκουάτ και σοκολάτα έτσι για το καλό και για εορταστικά δωράκια.
Μπράβο βρε Άρη για την συνεργασία σου!!! Κι έτσι για να είναι πιο γλυκιά η ευχή μου τσουυυυπ παίρνω κι ένα φανταστικό φρουτένιο σοκολατάκι από αυτά που έφτιαξες! Καλό μήνα Άρη μου και πάντα επιτυχίες!!!
Τι να πρωτοσχολιάσω, Άρη! Το ότι το κουμ κουάτ το έχω συνδεδεμένο στη μνήμη μου με την πενθήμερη στην Κέρκυρα; Το ότι λατρεύω τα σοκολάτακια και δη αυτά με το ποτό που παραπέμπουν στην παιδική μου ηλικία; Το ότι η 4η φωτογραφία με πέθανε; Το ότι η νέα κάρτα για τα Χριστούγεννα τα “σπάει”; Ή το ότι χαίρομαι που έρχονται νέες συνεργασίες για το Νεανικόν Papiere; Όλα άψογα! Keep going και καλό και δημιουργικό μήνα! 🙂
Α και ξέχασα να πω ότι στο προηγούμενο post με την τέλεια κουζίνα σου -που δεν βρήκα ακόμη χρόνο να σχολιάσω- πήρε το μάτι μου την κουμ κουατιά σου, αλλά δεν ήμουν και σίγουρη!
Μόνο που τα διαβάζω μου τρέχουν τα σάλια!Μπράβο δημιουργικέ Άρη…μακάρι όλοι να ήταν σαν εσένα!
Τι ωραία που τα συνδύασες Άρη μου! Το ταλέντο σου είναι αστείρευτο! Πολύ χαίρομαι για τη νέα σου συνεργασία και θα επισκεφτώ σύντομα το βιβλιοπωλείο Σπόρος για να δω κι από κοντά τα έργα σου! Πολλά φιλιάαα
Η πρώτη μου επαφή με το αλκοόλ ήταν σε πολύ μικρή ηλικία μέσα από αυτά τα σοκολατάκια!!! Τα έπαιρνε η γιαγιά μου κι εγώ έτρωγα το ένα μετά το άλλο χωρίς σταματημό. Δηλαδή σχεδόν μεθούσα!! χαχαχαχα
Γι΄αυτό δεν χρειάζεται να σου πω πόοοοοοσο πολύ μου άρεσε η σημερινή σου συνταγή! Το κουμ κουάτ το λατρεύω και ΠΡΕΠΕΙ να αγοράσω κι εγώ μια κουμκουατιά επιτέλους!!!! Ειναι φανταστικό φρουτάκι! Αρη έκανες πάλι εξαιρετική δουλειά τόσο σε φωτογράφιση όσο και σε συνταγή!! Μπράβο σου!!!!!!!!!!
Μόλις ολοκλήρωσα δύο βάζα με γλυκό κουταλιού κιτρολέμονο και νομίζω πως θα ήταν ωραία σκέψη να συνδυάσω λίγο από αυτό, με σοκολάτα για ατομικά κεράσματα…
Με βάζεις σε σκέψεις φίλε Άρη :-))με την όμορφη ανάρτησή σου.
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Πολύ όμορφα τα σοκολατάκια σου! Με πρωτότυπη γέμιση! Εξαιρετικά!
Τι να πω τώρα? Τα σοκολατάκια είναι άκρως δελεαστικά. Ειδικά η φωτογραφία που είναι λίγο δαγκωμένο και έτοιμο να κατρακυλήσει η γέμιση..το λέω και οι σιελογόνοι αδένες μου βρίσκονται σε υπερδιέγερση. Έχω κ εγώ κουμ-κουάτ στο μπαλκόνι κ ποτέ δεν τα έχω χρησιμοποίησει…ήρθε η ώρα τους λοιπόν!!!
Τέλεια σοκολατάκια Αρη. Φαντάζομαι τη γεύση από το κουμ κουάτ σε συνδυασμό με την σοκολάτα.
Γιορτινά κεράσματα!!!
Πολύ ωραία η χριστιουγεννιάτικη κάρτα. Θυμάμαι αυτο το κόψιμο στις παλιές φωτογραφίες..τι ωραίο!!
Άρη αν σου πω ότι το συστατικό που με τράβηξε περισσότερο είναι το κάρδαμο;;;; Όχι βέβαια ότι το κουμ κουάτ πάει πίσω!! Τέλειος συνδυασμός! Φανταστικά τα σοκολατάκια σου αλλά και η καρτούλα που έφτιαξες!
Πανεμορφα και ζουμερα σοκολατακια!
http://beautyfollower.blogspot.gr/