Μελομακάρονα (και όχι μόνο)

8 Δεκ

Πριν δύο χρόνια είχα παρουσιάσει την συνταγή για τα μελομακάρονα με πετιμέζι και αλεύρι ολικής. Θυμάμαι πόσο πολύ είχε αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε σχέση με τα τότε δεδομένα του blog και τι χαρά είχα μετά 🙂

Πέρυσι δυστυχώς δεν πρόλαβα να τα φτιάξω 🙁 Έμπλεξα με άλλα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα … Φέτος όμως το έβαλα από νωρίς στο πρόγραμμα.
Προμηθεύτηκα ένα εξαιρετικής ποιότητας πετιμέζι (από σταφύλι μοσχάτο) στην κλασσική συσκευασία (250ml) και είπα όσα μου βγουν. Ακολούθησα την αρχική μου συνταγή χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές. Αραίωσα, μόνο λίγο, το πετιμέζι (80% πετιμέζι – 20% νερό) γιατί δεν ήθελα να αποδυναμώσω τη γεύση και τη γλύκα του. Δεν έβαλα όμως μέλι στο σιρόπι. Σύνολο μου προέκυψαν 17 mini μελομακάρονα, νόστιμα και αρωματικά που καταναλώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ μετά την φωτογράφιση 🙂
Μη τα φοβηθείτε, αξίζει να τα φτιάξετε. Το μοναδικό που μου είχε συμβεί κάποτε ήταν να τα ψήσω λιγότερο και ελαφρά να μου λασπώσουν κατά το σιρόπιασμα αλλά αυτό δεν επηρέασε καθόλου την γεύση η οποία πάντα μου αρέσει.

Επίσης στο τέλος περισσεύει αρκετό σιρόπι, γιατί δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε την ποσότητα που θα απορροφηθεί. Το σιρόπι που θα μας μείνει, που στην ουσία είναι ένα αρωματισμένο πετιμέζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Για παράδειγμα σε δεύτερο γύρο από μελομακάρονα, ή στα απλά και 5νόστιμα πετιμεζοκούλουρα ή σε αυτό που έκανα εγώ: το έβρασα (σε χαμηλή θερμοκρασία) με λίγο κόκκινο κρασί και λίγο χυμό πορτοκαλιού μετατρέποντάς το σε χριστουγεννιάτικο glühwein. Θα εκπλαγείτε με την γεύση του. Αν θέλετε το μπαχαριάζετε  λίγο ακόμα με τα μπαχάρια της αρεσκείας σας για μία ακόμα πιο δυνατή γεύση.

Τελευταία κάνω συνέχεια αναφορές στην νέα μου δραστηριότητα με τις χάρτινες κατασκευές. Ίσως λίγο να το παρακάνω και να γίνομαι κουραστικός. Μη ανησυχείτε δεν παρατάω τις συνταγές για τα γλυκά, όλα μου αρέσουν και όλα νιώθω πως ανήκουν στον κόσμο του Νεανικόν. Απλά θέλω τόσο πολύ να αναπτυχθεί αυτή η προσπάθεια!
Δεν φαντάζεστε πως ένιωσα όταν η Κορίνα από το βιβλιοπωλείο Σπόρος επικοινώνησε μαζί μου πριν 10 μέρες λέγοντας μου πως μόλις ανακάλυψε το blog και θα ήθελε να προμηθευτεί μία σημαντική ποσότητα από τις δημιουργίες μου για το κατάστημά της. Πέταξα από χαρά! Το βιβλιοπωλείο της (Δροσίνη 7, Κηφισιά) είναι τόσο πολύχρωμο, τόσο γεμάτο από βιβλία και τόσο γεμάτο από ζωή! Αξίζει μια επίσκεψη, ειδικά τώρα στις γιορτές!

Και πριν σας αφήσω, να σας πω πως επιστρέφω στις 16/12 με ένα άθερμο Χριστουγεννιάτικο κέικ ενώ λίγες μέρες μετά θα σας ευχηθώ καλές γιορτές με την δική μου έκδοση της Ιταλικής panettone 🙂

'Αλλα Άρθρα:

8 Σχόλια to “Μελομακάρονα (και όχι μόνο)”

  1. Κατερίνα 08/12/2016 at 22:06 #

    Όλα υπέροχα Άρη!!!! Συγχαρητήρια για τη συνεργασία !!!!Καλές δημιουργικές δουλειές!!!

  2. spoon stories 08/12/2016 at 22:19 #

    Λατρεύω τα μελομακάρονα Άρη!Φαίνονται φοβερά! Μπράβο και για την παραγγελία σου, το αξίζεις!

  3. evangelia vlassopoulou 09/12/2016 at 08:46 #

    Είχα σκοπό να δημιουργήσω τη δική μου συνταγή για μελομακάρονα. Τώρα όμως που μου θύμισες τα δικά σου, αποφάσισα, πως δεν υπάρχει λόγος να πειραματίζομαι, θα φτιάξω τα δικά σου. Όσο για το άλλο σου εγχείρημα πιστεύω ότι είναι το φυσικό επακόλουθο ενός δημιουργικού ανθρώπου. Άρη, την λάτρεψα τη φωτογραφία με την κούπα, πήγα νοερά στην χιονισμένη Βιέννη.

  4. Γιώτα 09/12/2016 at 21:34 #

    Τα λατρεύω!!! Σ’ευχαριστώ για όλες τις υπέροχες, υγιεινές και θρεπτικές σου συνταγές

  5. Christina Makri 10/12/2016 at 12:29 #

    Μία από τις πολλές θαυμάστριες σου το ξέρεις πως είμαι κι εγώ και εύχομαι πάντα να σου προτείνουν συνεργασίες γιατί το αξίζεις!

  6. katerina@delightfularea 10/12/2016 at 22:40 #

    Τι αναβάθμιση στο στυλ της φωτογραφίας είναι αυτή!! Δεν χορταινω να την κοιτάζω, ειδικά αυτή την πρώτη!
    Συγχαρητήρια και για τη συνεργασία!

  7. Penelope 12/12/2016 at 08:47 #

    Και του χρόνου… και του χρόνου…
    Και με πολλές ωραίες νέες ευκαιρίες, Άρη μου :-))
    Καλή εβδομάδα να έχεις.

  8. Ερμιόνη 13/12/2016 at 21:59 #

    Τι όμορφες φωτογραφίες Άρη! Πολύ γιορτινές!
    Τα μελομακάρονα φαίνονται πολύ λαχταριστά, όπως επίσης και το gluhwein!
    Συγχαρητήρια και για τη συνεργασία, είναι όμορφο να μοιράζεσαι μαζί μας τόσο ευχάριστα νέα. Και ας μην σχετίζονται αυστηρά με συνταγές 🙂

Leave a Reply