Μελομακάρονα
5 Δεκ
(δείτε την νέα συνταγή εδώ)
Βρισκόμαστε μόνο μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και θέλουμε το σπίτι μας να μοσχοβολήσει από γιορτινά γλυκά! Tι κάνουμε? Για αρχή φτιάχνουμε μελομακάρονα! Με τη δύναμη της Ζέας και τη γλύκα του σταφυλιού! Δημιουργούμε τα πιο νόστιμα και αρωματικά μελομακάρονα ever 🙂 και πιστέψτε με, ούτε που θα καταλάβετε πως παρασκευάστηκαν χωρίς ζάχαρη!
Θα χρειαστούμε
Για τη ζύμη:
350 γρ αλεύρι Ζέας ολικής
100 ml ελαιόλαδο
180 ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή αραιωμένο πετιμέζι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο (ή και λιγότερο αν σας ενοχλεί η έντονη γεύση του)
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
75 χυμό πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
400 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή αραιωμένο πετιμέζι
100 ml νερό
1 κουταλιά μέλι (προαιρετικό)
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 ολόκληρα γαρύφαλλα
2-3 φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
Τριμμένα καρύδια για το πασπάλισμα
Ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά (εικ 1), αφήνουμε να πάρει βράσει και ελαφρά το σιρόπι μας να δέσει. Στη συνέχεια, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προχωράμε με τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υγρά μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμιγνύουμε τα στερεά και τα προσθέτουμε λίγα λίγα στο μείγμα μας. Πλάθουμε απαλά μέχρι η ζύμη μας να μη κολλάει στα χέρια (εικ 2).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 οC και απλώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί. Παίρνουμε 20 γρ από την ζύμη και σχηματίζουμε με τις παλάμες μας το πρώτο μελομακάρονο. Συνεχίζουμε μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων μας 🙂 (εικ 3) . Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά ακριβώς (εικ 4). Μόλις ψηθούν, όπως είναι καυτά τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ ταψάκι και από πάνω τους ρίχνουμε το σιρόπι. Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά να τραβήξουν τη γλύκα και το άρωμα (εικ 5). Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και τα αφήνουμε για λίγο σε μία σχάρα (εικ 6).
Και είναι έτοιμα! Πώς σας φάνηκαν? Τα δικά μου πάντως καταναλώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Αλήθεια, να τα δοκιμάσετε και να μου πείτε τις εντυπώσεις σας. Περιμένω 🙂
Update: ‘Εχω λάβει αρκετά ερωτήματα με mail και fb οπότε να συμπληρώσω 🙂
1. Τα δικά μου είναι μικρά σε μέγεθος, μόλις 20 γρ. Για αυτό θέλουν μόνο 15 λεπτά ψήσιμο (έχω και αρκετά δυνατό φούρνο…). Αν φτιάξετε μεγαλύτερα θέλουν σίγουρα παραπάνω γιατί δεν πρέπει να μείνουν πολύ μαλακά και αφράτα…
2. Το πετιμέζι το αραιώνετε όπως θέλετε, βέβαια για να γίνουν γλυκά τουλάχιστον 50 – 50. Αυτό μπορεί να επηρεάσει και την ποσότητα του αλευριού.
3. Αν βάλετε άλλο αλεύρι, πάλι ωραία θα γίνουν. Ίσως όμως να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή παρακάτω από την ποσότητα τη δική μου. Θα το δείτε στην πράξη, η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας…
Ελπίζω να βοήθησα! Καλή επιτυχία!!!!
Εύγε! Φανταστικά σου έγιναν!
thanx!!!! Πήρα και νέα φωτογραφική, αλλά όπως σας έλεγα και στο fb ακόμα μαθαίνω…:-)
Φαίνονται φανταστικά!!! Θα τα δοκιμάσω μέσα στη βδομάδα, αλλά θα βάλω αγαύη αντί για μέλι ώστε να είναι 100% βέγκαν!!! Χυμό σταφυλιού μπορώ να βρω κάπου? Το πετιμέζι πόσο το αραιώνεις?
Καλημέρα !!! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ! Τον συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού τον παρασκεύαζω μόνος μου κάθε Σεπτέμβριο. Οι γονείς μου έχουν ένα αμπέλι από όπου προμηθεύομαι τα σταφύλια 🙂 🙂 Φέτος έφτιαξα με ροδίτες και έγινε πολύ νόστιμο. Η διαδικασία είναι απλή, αλέθω καλά τις ρόγες στο μύλο λαχανικών για να πάρω το μούστο και στη συνέχεια τον σιγοβράζω για 2-3 ώρες μέχρι η στάθμη να πέσει στο 1/3. Συντηρώ στην κατάψυξη ή στο ψυγείο. Φυσικά αυτή την εποχή είναι αδύνατο να βρει κανείς σταφύλια και για αυτό προτείνω το πετιμέζι, το οποίο δεν διαφέρει πολύ. Απλά είναι πιο διαυγές, έχει βράσει περισσότερο και άρα είναι πιο σκούρο στο χρώμα και λίγο βαρύ στη γεύση και στη γλύκα του. Το βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα βιολογικών και είναι εξαιρετική τροφή (με βάση όσα έχω διαβάζει). θα έλεγα να το αραιώσουμε σε ποσοστό 60 % πετιμέζι – 40 νερό. Αλλά καλό είναι να το δοκιμάσουμε και ανάλογα με τη γλύκα που θέλουμε να έχει το γλυκό μας να αποφασίσουμε.
Ναι, ναι και με την αγαύη μια χαρά θα είναι! Επίσης μπορείς να βάλεις λίγο περισσότερο πετιμέζι, πάλι ωραία θα γίνουν. Ελπίζω να βοήθησα! Φιλιά πολλά, περιμένουμε εντυπώσεις 🙂
Τα έφτιαξα και πραγμάτικά σκίιιζουν από γεύση!! Τους ταιράζει πολύ το πετιμέζι! Ετοιμαζόμαστε για δεύτερο γύρο 😉 Δεν είχα προσέξει το σχόλιο για το πώς αραιώνεις το πετιμέζι και το έκανα 50-50. Μας άρεσε πολύ! Καλή συνέχεια!
Μπράβο Μαρία !!!!! Πολύ χαίρομαι !!!! Είναι η δεύτερη συνταγή που δοκιμάζεις ! Τι να πω ?! Νομίζω πρέπει να συνεργαστούμε !!!! 🙂
Κ εγω θα τα φτιάξω. Φαίνονται τόσο λαχταριστα
Ωραία !!! Δες μόνο, συμπλήρωσα ορισμένες παρατηρήσεις στο τέλος του post. Μπορεί να βοηθήσουν 🙂
Α τι όμορφα! Εγώ δεν έχω αξιωθεί να φτιάξω ακόμα.. μάλλον περιμένω να πάει 22 Δεκ πρώτα! 😛
Πολύ ωραία ιδέα να προσθέσεις χυμό σταφυλιού/πετιμέζι. Πρέπει να δίνει έξτρα άρωμα και γεύση!
Εύη ευχαριστώ !!! Ναι, βέβαια, το πετιμέζι είναι νοστιμότατο και πολύ αρωματικό. Να πούμε όμως πως ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού και το πόσο έχουμε βράσει τον μούστο η γεύση αλλάζει..Σε κάθε περίπτωση παραμένει γλυκιά και νόστιμη !!
Ειμαι με την ομαδα του μελομακάρονου (όταν παιζει με αντιπαλη συτη του κουραμπιέ)!
Παρα πολύ ωραια η πιατελα με το πόδι 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr
Ναι, δεν το συζητώ!!!, Χίλιες φορές μελομακάρονα! Το άρωμά τους και μόνο…!
Φοβερή συνταγή! Θα την δοκιμάσω σίγουρα για τα φετινά Χριστούγεννα! Θα δοκιμάσει και πρώτη φορά η 14 μηνών κορούλα μου που δεν τρώει ζάχαρη!
Ευχαριστώ !! Περιμένω και εγώ να τα φτιάξω πάλι φέτος 😉
Άρη, φέτος θα κάνω πρώτη φορά μελομακάρονα και θα ήθελα να δοκιμάσω τη δική σου εκδοχή που δεν έχει ζάχαρη. Θέλω να σε ρωτήσω τι ποσότητα πετιμέζι να υπολογίσω. 400 ml αραιωμένο πετιμέζι σημαίνει ότι θα βάλω 200 ml πετιμέζι σε 200 ml νερό; Ή εννοείς πως θα αραιώσω 400 ml πετιμέζι σε αντίστοιχη ποσότητα νερού; Ευχαριστώ πολύ!
Χρύσα καλησπέρα!!! Αν το πετιμέζι σου είναι το κλασικό, που είναι αρκετά συμπυκνωμένο και λίγο βαρύ στην γεύση θα πρότεινα να ενώσεις 200 ml με 200 ml νερό και να ανακατεύσεις καλά.
Εγώ βέβαια τελευταία προτιμώ αυτά που γράφουν άθερμο ή σταφυλόμελο (αν τα googlάρεις θα βρεις διάφορα online) γιατί είναι πιο ανάλαφρα και έχουν πιο ήπια γέυση ιδανική για γλυκοπαρασκεύασματα. Σε αυτή την περίπτωση θα έβαζα 300 ml πετιμέζι και 100 ml νερό 😉
Καλή επιτυχία !!! 🙂
Χρόνια Πολλά Άρη!!! Επιστρέφω με εντυπώσεις! Μας άρεσαν πολύ και από εμφάνιση και από γεύση και οι καλεσμένοι μας τα τίμησαν δεόντως Έβαλα αλεύρι ολικής γιατί δεν βρήκα ζέα κ ήθελε λίγο παραπάνω ψήσιμο… Στον άντρα μου θύμισαν και λίγο μουστοκούλουρα. Θα τα ξανακάνω σίγουρα, ευχαριστούμε πολύ που μοιράζεσαι τόσο ωραίες συνταγές! Κάλη Χρόνια!
Χρόνια πολλά Χρύσα!!! Χαίρομαι που τα έφτιαξες! Ίσως έχει δίκιο με το λίγο ψήσιμο παραπάνω. Για παράδειγμα άλλα 5 λεπτά. Το σκέφτηκα και εγώ την τελευταία που τα έφτιαξα!
Εύχομαι να περάσεις υπέροχα!!!!!!!!!!!!!!