Μαρμελάδα Μανταρίνι

7 Μαρ

Τελευταία συνεχώς σκέφτομαι τι ωραία γλυκά θα ετοιμάσουμε όταν σε λίγο καιρό θα έχουμε περισσότερα φρούτα στη διάθεσή μας.

mandarin

Επειδή χρειάζεται λίγη ακόμα υπομονή, λέω για άλλη μία φορά να αξιοποιήσω τα ωραία μας εσπεριδοειδή φτιάχνοντας μια αρωματική μαρμελάδα. 

Η διαδικασία είναι απλή. Επιλέγουμε πολύ αρωματικά μανταρίνια. Τα ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις φλούδες σε πολύ λεπτά κομμάτια. Το εσωτερικό των μανταρινιών το τρώμε, δεν το χρειαζόμαστε.

Μεταφέρουμε τις φλούδες σε μία κατσαρόλα την οποία έχουμε γεμίσει με αρκετό νερό. Αφήνουμε να πάρουν μία γερή βράση και στη συνέχεια αδειάζουμε το νερό και προσθέτουμε καινούριο. Βράζουμε ξανά για λίγα λεπτά, αδειάζουμε πάλι το νερό και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία (ξεπίκρισμα) για άλλες 3 φορές. Στο τέλος στραγγίζουμε καλά τις φλούδες, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ή αραιωμένο πετιμέζι (40% νερό) τόσο όσο να τις σκεπάζει κατά 2 δάκτυλα περίπου. Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να προκύψει ένα σχετικά δεμένο μείγμα. Και αυτό ήταν, την τοποθετούμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι και ιδανικά την συντηρούμε στο ψυγείο.

mandarinsteps

Παρατηρήσεις:

Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία επέλεξα χυμό σταφυλιού (τον παρασκευάζω μόνος μου τον Σεπτέμβρη) από λευκά σταφύλια και έτσι κατάφερα να διατηρήσω καλύτερα το χρώμα του μανταρινιού. Με το σκουρόχρωμο πετιμέζι θα πάρει η μαρμελάδα μας ένα πιο καφετί χρώμα, αλλά από γεύση θα είναι εξίσου δυνατή.

Πρόσθεσα στη μαρμελάδα και λίγο κάρδαμο που της πάει πολύ.

Τέλος αν θυμάστε στο post της Βασιλόπιτας, είχαμε αναφερθεί στα ρετσέλια, στα γλυκά του κουταλιού που τα παλιά χρόνια τα έβραζαν μέσα σε μούστο. Συνήθως έφτιαχναν ρετσέλια με κυδώνι, σύκο, κολοκύθα και φλούδα καρπουζιού.

mandarin2

Για το επόμενο post, ετοιμάζομαι για ένα γλυκό υπερπαραγωγή. Αύριο κιόλας ξεκινώ την προεργασία. Θα βράσω παντζάρια για να χρωματίσω την αμυγδαλόπαστα της πιο όμορφης Πριγκίπισσας 🙂

42 Responses to “Μαρμελάδα Μανταρίνι”

  1. Iris mama goes vintage 07/03/2015 at 17:39 #

    Δεν υπάρχει καλύτερο από το σπιτική μαρμελάδα, εγώ σπίτι έχω μαρμελάδα σύκο και πελτέ με κυδώνι από την πεθερά μου.. Μου άρεσε πολύ η συνταγή σου Άρη!!!

    • aris 07/03/2015 at 17:50 #

      Έχεις δίκιο Ιρις, σαν το σπιτικό δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο !! Ο πελτές με κυδώνι είναι πεντανόστιμος, ίσως τον επιχειρήσω και εγώ κατά τον Οκτώβρη 🙂

  2. evi@thehealthycook 07/03/2015 at 18:12 #

    εξαιρετική μαρμελάδα!! το πετιμέζι, η άπαιχτη μυρωδιά των μανταρινιών και το κάρδαμο θα είναι αχτύπητος συνδυασμός!!
    μπράβο!

    • aris 07/03/2015 at 18:57 #

      Εύη σε ευχαριστώ !! Πράγματι, ο συνδυασμός αυτός είναι εγγύηση 🙂 Να τονίσω μόνο πως αν δεν βρούμε αρωματικά μανταρίνια, δεν αξίζει να μπούμε κόπο να τη φτιάξουμε. Το αποτέλεσμα θα είναι μέτριο και θα σπαταλήσουμε και το δυσεύρετο μας πετιμέζι.

  3. Χριστίνα 07/03/2015 at 23:08 #

    Σοβαρά; Μαρμελάδα με τις φλούδες;;; Και δεν πικρίζει;;;; Είμαι πολύ περίεργη να τη δοκιμάσω. Ευχαριστούμε Άρη!!!

    • aris 07/03/2015 at 23:21 #

      Χριστίνα καλησπέρα !! Αν τις βράσουμε 5 φορές αλλάζοντας το νερό ξεπικρίζουν !!
      Να τη δοκιμάσεις, είναι απλή στην παρασκευή και είναι κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού. Συνοδεύει ωραία και παγωτό σοκολάτα 🙂
      Καλό Βράδυ !!

  4. με τα χιώτικα μανταρίνια,λοιπόν,το αποτέλεσμα θα είναι όνειρο!

    • aris 08/03/2015 at 09:41 #

      Αριάδνη καλημέρα !!! Ακριβώς, τα χιώτικα είναι τα ιδανικά !! (Τι ωραία πράγματα παράγει η Χίος μας !!)
      Εγώ χρησιμοποίησα μία ντόπια – δυνατή – ποικιλία που μάλλον προς τα εκεί φέρνει. Μόλις το κόψεις από το δέντρο, το άρωμά του σε μεθά 🙂

  5. Dimitra Decorasylum 08/03/2015 at 09:41 #

    Κάτι τέτοια να δει ο Γεώργιος να μου ζητά να του τα φτιάξω (λάτρης του μανταρινιού γαρ). Εγώ πάλι δεν αντέχω την μυρωδιά του…και να φανταστείς πως στην οικογένεια υπάρχει πληθώρα εσπεριδοειδών καθώς ο πεθερός είναι παραγωγός…Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…ή της μύτης τελικά 🙂
    Πολλές καλημέρες Άρη και καλή επιτυχία στο επόμενο project. Είμαι σιγούρη πως θα βγει σούπερ!

    • aris 08/03/2015 at 09:46 #

      Θα έχεις πάθει overdose εσπεριδοειδών 🙂 🙂 . Πάντως νομίζω πως είστε πολύ τυχεροί έχετε με τόση ευκολία αυτά τα θρεπτικά φρούτα !!
      Καλημέρα Δήμητρα, ευχαριστώ !!

  6. Beauty Follower 08/03/2015 at 17:51 #

    Πράγματι οταν δοκιμάσεις κανείς σπιτικές μαρμελάδες μετά θα του ειναι δύσκολο να συμβιβαστει με αυτες του εμπορίου!

    • aris 08/03/2015 at 19:32 #

      Δεν το συζητώ !! Βέβαια βασικό ρόλο παίζει το ίδιο το φρούτο και η ποιότητά του…

  7. spoon stories 08/03/2015 at 19:22 #

    Πάντα έχουμε μαρμελάδες σπιτικές στο σπίτι μου! Δεν θυμάμαι ποτέ να αγοράσαμε έτοιμη. Μανταρίνι δεν έχω κάνει και βλέπω πως εσύ την πρόσεξες την δική σου και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα πολύ καλό. Ως αυθεντική γλυκαντζού ανυπομονώ να δω το γλυκό σου Άρη μου!

    • aris 08/03/2015 at 19:35 #

      Λίλια καλησπέρα !! Ειδικά το μανταρίνι και το περγαμόντο έχουν ενδιαφέρον, αλλά και το κουμ κουάτ. Είτε σε γλυκό είτε σε μαρμελάδα. Αξίζει να τα δοκιμάσεις !!

  8. Αγγελική 08/03/2015 at 21:04 #

    Με φλούδες?! Πολύ ενδιαφέρουσα υφή πρέπει να έχει..Θα πρέπει το καλοκαίρι να μας δείξεις και τον χυμό σταφυλιού!
    Ευτυχώς, έχουμε κοντά στο πατρικό μου ένα κτήμα με πορτοκαλιές, λεμονιές και μανταρινιές και έχω πρόσβαση στα πιο αρωματικά εσπεριδοειδή!
    Καλό βράδυ!

    • aris 09/03/2015 at 07:41 #

      Αγγελική, σίγουρα θα έχω post και για πετιμέζι και για συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού !! Η υφή θυμίζει περισσότερο γλυκό του κουταλιού, αλλά όποιος θέλει την πολτοποιεί για μία πιο spreadable texture 🙂

  9. Tante Kiki 08/03/2015 at 22:25 #

    Οι σπιτικές μαρμελάδες είναι ό,τι καλύτερο!!! Καμία σύγκριση με τις έτοιμες! Η δική σου πρέπει να έγινε πολύ ωραία!!!
    Καλή εβδομάδα και καλώς σε βρήκα!

    • aris 08/03/2015 at 22:45 #

      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη και για τα καλά σου λόγια !! Το blog σου είναι σκέτη εγκυκλοπαίδια 🙂

  10. Evangelia Vlassopoulou 09/03/2015 at 08:21 #

    Μου άρεσε πολυ η φωτογράφιση. Η μαρμελάδα πρεπει να ειναι φανταστική…. Αυτο που κανεις με τα λευκά σταφύλια, φαντάζομαι να το μοιραστείτε μαζί μας….

    • aris 09/03/2015 at 08:41 #

      Βέβαια, βέβαια !! Τον Σεπτέμβρη !!
      Ευχαριστώ Ευαγγελία, καλή εβδομάδα !!

  11. sofia sofeto 09/03/2015 at 15:40 #

    Εξαιρετική η μαρμελάδα σου Άρη! Λατρεύω τα μανταρίνια!!!
    Με παντζαρόζουμο ε; το χρησιμοποιώ κι εγώ χρόνια για χρώμα ζαχαροπλαστικής, σίγουρο αποτέλεσμα! Καλή επιτυχία!!!

    • aris 09/03/2015 at 22:41 #

      Ευχαριστώ Σοφία !! Ναι, παντζαρόζουμο 🙂 Τα έτοιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής τα αποφεύγω όπως ο διάβολος το λιβάνι! Και χρησιμοποιούνται δυστυχώς πολύ και σε ποσότητες 🙁

  12. lenia 09/03/2015 at 15:40 #

    Υπέροχη η μαρμελαδίτσα σου,Άρη μου! Κ τι ωραίο χρώμα!
    Φιλάκια γλυκά!

    • aris 09/03/2015 at 22:43 #

      Λένια σε ευχαριστώ !!! Για να είμαι ειλικρινής το χρώμα δεν είναι τόσο πορτοκαλί στην πραγματικότητα, στη φωτογραφία το χτυπάει ο ήλιος και βγαίνει πιο φωτεινό 😉

  13. Eleana My home mymemories 10/03/2015 at 00:01 #

    Και αναρωτιόμουν αν το μανταρίνι γίνεται γλυκό ή μαρμελάδα.. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά μου φαίνεται ωραία!
    Θέλω και εγώ την συνταγή για πετιμέζι!!! 😉
    Καλή εβδομάδα Αρη!

    • aris 10/03/2015 at 09:19 #

      Ελεάνα καλημέρα ! Το μανταρίνι γίνεται με διάφορους τρόπους γλυκό ή μαρμελάδα. Αν επιλέξεις μόνο τη φλούδα, πρέπει να βεβαιωθείς πως είναι πραγματικά αρωματική.
      Ναι, ναι. Θα στο τέλος του καλοκαιριού θα παρουσιάσω την διαδικασία παρασκευής του πετιμεζιού, όπως κάναμε και με το χαρουπόμελο.

  14. Silena 11/03/2015 at 11:00 #

    Καταπληκτική μαρμελάδα!!! Κατά σύμπτωση έκανα κι εγώ προχθές γιατί είχαμε αρκετά και δεν προλαβαίναμε να τα καταναλώσουμε!!!! Μου έκανε εντύπωση που χρησιμοποίησες χυμό σταφυλιού (πως τον διατηρείς;). Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τη δική σου εκδοχή!!!! Την καλημέρα μου!!!

    • aris 11/03/2015 at 20:29 #

      Σιλένα καλησπέρα ! Για να φτιάξω συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού ακολουθώ την εξής διαδικασία: στύβω τα σταφύλια στον μύλο λαχανικών για να πάρω τον μούστο, τον σουρώνω και τον βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει στο μισό περίπου .. Τον συντηρώ στην κατάψυξη και στο ψυγείο. Είναι απλό !! Τον Σεπτέμβρη θα το παρουσιάσω μέσα από ένα post. Καλό βράδυ !!

  15. mia maria 11/03/2015 at 11:02 #

    Γεια στα χέρια σου! Υπέροχο χρώμα! Φαντάζομαι και το άρωμα…!!!

    • aris 11/03/2015 at 20:29 #

      Μαρία καλώς ήρθες !! Σε ευχαριστώ !! Ναι, από άρωμα σκίζει !!! 🙂

  16. Αριάδνη 12/03/2015 at 01:02 #

    Υπερπαραγωγη και πρέπει να ειναι και γευστικότατη με όλα τουτα τα υλικά!!!!!!!!!!!! Καλό ξημερωμα!

  17. Penelope 12/03/2015 at 19:28 #

    Πραγματικά έχεις φτιάξει μια από τις πιο αρωματικές μαρμελάδες Άρη.

    Σήμερα αγόρασα μεγάλα και σφιχτά μανταρίνια από την Λαϊκή αλλά και φράουλες έχοντας κατά νου να κάνω μια μαρμελάδα για χρήση σε γλυκό. Τελικά κατέληξα να φτιάξω την φράουλα, αλλά τώρα με έβαλες σε προβληματισμό ομολογώ 🙂

    • aris 12/03/2015 at 20:57 #

      Πηνελόπη καλησπέρα !!Αν είναι πολύ αρωματικά τα μανταρίνια να την κάνεις !!! Αξίζει !!!

  18. mia xara 13/03/2015 at 06:54 #

    Yπέροχη μαρμελάδα!! Πολύ ωραία ιδέα ο χυμός σταφυλιού και το χρώμα τέλειο!

  19. M&MFASHIONBITES 13/03/2015 at 21:34 #

    Looks delicious 🙂

  20. Ion 26/12/2016 at 22:25 #

    Άρη καλησπέρα,

    λατρεύω τη μαρμελάδα μανταρίνι και θέλω να σε ρωτήσω, ας πούμε στο 1 κιλό φλούδες μανταρινιών, πόσο πετιμέζι βάζεις? Έχω πετιμέζι σε μπουκαλάκι από το σούπερ μάρκετ.

    Σε ευχαριστώ πολύ!

    • aris 27/12/2016 at 01:11 #

      Καλησπέρα, το πιο safe νομίζω είναι ίση ποσότητα με τις φλούδες. Αν μας βγει πολύ το σιρόπι δεν πάει χαμένο, απλά είναι σαν να έχουμε αρωματισμένο πετιμέζι 😉
      Είναι όμως λίγο σχετικό γιατί κάποια πετιμέζια είναι λιγότερο γλυκά ή ελαφρώς πιο αραιωμένα από κάποια άλλα που είναι συμπυκνωμένα και κάπως βαριά στη γεύση.

Trackbacks and Pingbacks

  1. 2 Broke Vegans – Gluten-Free Vegan Recipes On A Budget - 04/04/2015

    […] την ζάχαρη μπορείτε να φτιάξετε την δική σας μαρμελάδα με πετιμέζι του εξαιρετικού Άρη, ή απλώς να ψιλοκόψετε βερίκοκο […]

  2. Σοκολατάκια με γέμιση! | NEANIKON - 03/12/2016

    […] για να σιροπιάσουμε τα φρουτάκια είναι ίδια με την μαρμελάδα μανταρίνι που είχαμε φτιάξει πριν 2 χρόνια. Η μόνη διαφορά είναι […]

Leave a Reply