Φτιάχνουμε Χαρουπόμελο
9 Ιαν
Στις αρχές του φθινοπώρου είχα προμηθευτεί περίπου 1-2 κιλά πεντανόστιμα Κρητικά χαρούπια. Αφού έφαγα μερικά, αποφάσισα με τα υπόλοιπα να φτιάξω χαρουπόμελο ώστε να γνωρίσω τη διαδικασία και τον επόμενο Σεπτέμβρη να είναι είμαι σε θέση να οργανώσω μεγαλύτερη ποσότητα. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες του εξαιρετικού blog Κρήτη – Γαστρονομικός Περίπλους , και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε με το παραπάνω.
Αρχικά χρειάστηκε να κόψω τα χαρούπια σε μικρά κομμάτια. Εργασία λίγο δύσκολη, αλλά με ένα πριονωτό μαχαίρι τελικά τα κατάφερα.
Στη συνέχεια, τοποθέτησα τα χαρούπια σε μία κατσαρόλα, γέμισα με νερό ώστε να τα σκεπάζει κατά 2-3 δάκτυλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα άφησα να πάρουν για 5 λεπτά μία βράση. Μετά άφησα την κατσαρόλα όπως είναι για 30 ώρες περίπου. Το επόμενο απόγευμα σούρωσα καλά τα χαρούπια και το υγρό που προέκυψε το έριξα πάλι στην κατσαρόλα.
Σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, έβρασα το υγρό μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα του πετιμεζιού. Αποστείρωσα ένα μπουκαλάκι και το γέμισα με το χαρουπόμελo μου. Τόσο απλό !!
Πρόκειται για ένα υπέροχο γλυκαντικό που ταιριάζει σε πολλές συνταγές. Προσφέρει ένα ιδιαίτερο άρωμα και δεν μας λιγώνει όσο το μέλι και το πετιμέζι. Δείτε πως το χρησιμοποιήσαμε στα χαρουποκουλουράκια και στο ζουμερό κέικ με χαρούπι και κακάο !
Καλό ΣΚ !!
είναι τόσο απλό τελικά??
για φαντάσου! 🙂
Πραγματικά ! Είναι πιο εύκολο από το πετιμέζι !!
Μπράβο σου Άρη! Υπέροχο!!! Αν βρω χαρούπια θα το φτιάξω φυσικά!
Ευχαριστώ! Εγώ λέω τον Σεπτέμβρη να μαζέψω χαρούπια από κάτι ήμερες Χαρουπιές που έχω σταμπάρει στο λόφο του Φιλοπάππου !! Η Αθήνα είναι γεμάτη, αλλά οι περισσότερες άγριες. Βέβαια σαν τα χαρούπια της Κρήτης και της Κύπρου δεν ξέρω αν υπάρχουν αλλού, είναι σκέτη γλύκα ! 🙂
Σοφία δεν το είχες δει στο blog μου; φτιάχνω εδώ και χρόνια!
Πραγματικά είναι εύκολο να φτιάξει κανείς χαρουπόμελο όταν βρει τη συνταγή. Είχα κάνει πολλούς πειραματισμούς γιατί κανείς δεν μου την είχε δώσει, αλλά τελικά μάλλον είναι καλό το αποτέλεσμα. Όσοι την έχουν εφαρμόσει έχουν μείνει ευχαριστημένοι.
Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή, πραγματικά είναι απλό όπως μας το παρουσιάζεις. Θα ήθελα να σου πω επίσης πως το blog σου είναι πραγματική εγκυκλοπαίδεια με τόση πληροφορία που μας προσφέρεις γύρω από την παραδοσιακή κουζίνα. Καλή συνέχεια, ευχαριστώ και πάλι !!!
Έχω χρόνια να δω χαρούπια, θυμάμαι μικρή έδινε μία φίλη από την Κρήτη στην μητέρα μου! Ίσως ένα ψαλίδι μαγειρικής να βοηθά στην κοπή. Πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες του τελικού προϊόντος!! Την καλημέρα μου & καλό Σαββατοκύριακο
Ευχαριστώ Δήμητρα ! Σωστά, με ένα ψαλίδι μπορεί να είναι πιο εύκολο ! Μα τι ωραία πράγματα παράγει η Κρήτη !!
Δύσκολο να βρω χαρούπια αλλά αν πέσουν στα χέρια μου θα έχω στα υπόψιν το χαρουπόμελο! Ωραία η συνταγή!Περιμένουμε και συνταγή με χαρουπάλευρο που έχω μπόλικο και δεν ξέρω πως να το αξιοποιήσω κατάλληλα.
Ευχαριστώ Νατάσα ! Έχω ήδη πολλές με χαρουπάλευρο. Για δες:
http://www.neanikon.gr/?s=%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%BF
Γεια σου Άρη! Ταιριάζει στον καφέ και τα ροφήματα;
Γεια σου Χριστίνα ! Νομίζω στον καφέ δύσκολα… Το χαρούπι έχει έντομο χαρακτήρα, ταιριάζει βέβαια με το κακάο, οπότε θα ήταν τέλειο σε ένα σοκολατούχο ρόφημα.
Τέλειο!! Και το έψαχνα να σου πω! Έχω χαρουπιές στη γειτονιά και έψαχνα ένα τρόπο να τα εκμεταλλευτώ!Μπράβο βρε συ Άρη!
thanx !!!
Καταπληκτική η εκτέλεση της συνταγής!!! Λέω να την τολμήσω!!! Πού μπορώ να βρω χαρούπια???
Thanks Linda, αυτή την εποχή βρίσκουμε συσκευασμένα ολόκληρα ξερά χαρούπια στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών. Μπορούμε είτε να τα φάμε είτε να τα κάνουμε χαρουπόμελο…
Τι ωραία ιδέα! Χαρουπάλευρο έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, αλλά τον καρπό ολόκληρο δεν τον έχω βρεί ποτέ.
Χμ υπάρχει λες στα βιολογικά? Και μάλλον εγώ δεν το βλέπω εε!?
Θα το ψάξω καλύτερα τότε γιατί χαρουπόμελο πάντα ήθελα να δοκιμάσω, και τώρα με την συνταγή σου υπάρχει το κίνητρο!!
🙂
Ναι, ολόκληρα χαρούπια δεν έχουν όλα… Εγώ είχα πάρει από το γνωστό στο Σύνταγμα και επίσης πρόσεξα πως έχει τώρα και το καινούργιο που άνοιξε στη Θεμιστοκλέους. Είναι Κρητικά, νοστιμότατα, απλά θέλει προσοχή με τα κουκούτσια, αν δεν τα προσέξει κανείς μπορεί να σπάσει και δόντι. Επίσης μπορείς σε όλα να βρεις σχεδόν πάντα και έτοιμο χαρουπόμελο από διάφορες εταιρείες…
Είχα μέρες που το σκεφτόμουν το χαρουπόμελο και να που έβαλες την τόσο εύκολη παρασκευή του!
Τόσο απλό και τόσο νόστιμο…πρέπει να αρχίσω να ψάχνω για χαρούπια!!
Αγγελική πραγματικά είναι απλό !!!
Είναι όντως εύκολο,όμως έχω μια απορία.Τα 2 κιλά χαρούπια πόσο χαρουπόμελο φτιάχνουν;
Περίπου 300 ml αλλά εξαρτάται και από το πόσο γλυκά είναι τα χαρούπια μας 😉