Φτιάχνουμε Χαρουπόμελο

9 Ιαν

Στις αρχές του φθινοπώρου είχα προμηθευτεί περίπου 1-2 κιλά πεντανόστιμα Κρητικά χαρούπια. Αφού έφαγα μερικά, αποφάσισα με τα υπόλοιπα να φτιάξω χαρουπόμελο ώστε να γνωρίσω τη διαδικασία και τον επόμενο Σεπτέμβρη να είναι είμαι σε θέση να οργανώσω μεγαλύτερη ποσότητα. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες του εξαιρετικού blog Κρήτη – Γαστρονομικός Περίπλους , και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε με το παραπάνω.

xaroupomelo

Αρχικά χρειάστηκε να κόψω τα χαρούπια σε μικρά κομμάτια. Εργασία λίγο δύσκολη, αλλά με ένα πριονωτό μαχαίρι τελικά τα κατάφερα.

xaroupomelosteps1
Στη συνέχεια, τοποθέτησα τα χαρούπια σε μία κατσαρόλα, γέμισα με νερό ώστε να τα σκεπάζει κατά 2-3 δάκτυλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα άφησα να πάρουν για 5 λεπτά μία βράση. Μετά άφησα την κατσαρόλα όπως είναι για 30 ώρες περίπου. Το επόμενο απόγευμα σούρωσα καλά τα χαρούπια και το υγρό που προέκυψε το έριξα πάλι στην κατσαρόλα.
xaroupomelosteps2
Σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, έβρασα το υγρό μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα του πετιμεζιού. Αποστείρωσα ένα μπουκαλάκι και το γέμισα με το χαρουπόμελo μου. Τόσο απλό !!

steps3

Πρόκειται για ένα υπέροχο γλυκαντικό που ταιριάζει σε πολλές συνταγές. Προσφέρει ένα ιδιαίτερο άρωμα και δεν μας λιγώνει όσο το μέλι και το πετιμέζι. Δείτε πως το χρησιμοποιήσαμε στα χαρουποκουλουράκια και στο ζουμερό κέικ με χαρούπι και κακάο !

xaroupomelo2

Καλό ΣΚ !!

'Αλλα Άρθρα:

25 Σχόλια to “Φτιάχνουμε Χαρουπόμελο”

  1. evi@thehealthycook 09/01/2015 at 21:05 #

    είναι τόσο απλό τελικά??
    για φαντάσου! 🙂

    • aris 09/01/2015 at 22:34 #

      Πραγματικά ! Είναι πιο εύκολο από το πετιμέζι !!

  2. SofiaSofeto 09/01/2015 at 21:45 #

    Μπράβο σου Άρη! Υπέροχο!!! Αν βρω χαρούπια θα το φτιάξω φυσικά!

    • aris 09/01/2015 at 22:39 #

      Ευχαριστώ! Εγώ λέω τον Σεπτέμβρη να μαζέψω χαρούπια από κάτι ήμερες Χαρουπιές που έχω σταμπάρει στο λόφο του Φιλοπάππου !! Η Αθήνα είναι γεμάτη, αλλά οι περισσότερες άγριες. Βέβαια σαν τα χαρούπια της Κρήτης και της Κύπρου δεν ξέρω αν υπάρχουν αλλού, είναι σκέτη γλύκα ! 🙂

    • Vita 10/01/2015 at 09:17 #

      Σοφία δεν το είχες δει στο blog μου; φτιάχνω εδώ και χρόνια!

  3. Vita 10/01/2015 at 09:16 #

    Πραγματικά είναι εύκολο να φτιάξει κανείς χαρουπόμελο όταν βρει τη συνταγή. Είχα κάνει πολλούς πειραματισμούς γιατί κανείς δεν μου την είχε δώσει, αλλά τελικά μάλλον είναι καλό το αποτέλεσμα. Όσοι την έχουν εφαρμόσει έχουν μείνει ευχαριστημένοι.

    • aris 10/01/2015 at 10:42 #

      Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή, πραγματικά είναι απλό όπως μας το παρουσιάζεις. Θα ήθελα να σου πω επίσης πως το blog σου είναι πραγματική εγκυκλοπαίδεια με τόση πληροφορία που μας προσφέρεις γύρω από την παραδοσιακή κουζίνα. Καλή συνέχεια, ευχαριστώ και πάλι !!!

  4. Dimitra Decorasylum 10/01/2015 at 12:41 #

    Έχω χρόνια να δω χαρούπια, θυμάμαι μικρή έδινε μία φίλη από την Κρήτη στην μητέρα μου! Ίσως ένα ψαλίδι μαγειρικής να βοηθά στην κοπή. Πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες του τελικού προϊόντος!! Την καλημέρα μου & καλό Σαββατοκύριακο

    • aris 10/01/2015 at 15:40 #

      Ευχαριστώ Δήμητρα ! Σωστά, με ένα ψαλίδι μπορεί να είναι πιο εύκολο ! Μα τι ωραία πράγματα παράγει η Κρήτη !!

  5. Natasa S 10/01/2015 at 16:10 #

    Δύσκολο να βρω χαρούπια αλλά αν πέσουν στα χέρια μου θα έχω στα υπόψιν το χαρουπόμελο! Ωραία η συνταγή!Περιμένουμε και συνταγή με χαρουπάλευρο που έχω μπόλικο και δεν ξέρω πως να το αξιοποιήσω κατάλληλα.

  6. Χριστίνα 10/01/2015 at 18:57 #

    Γεια σου Άρη! Ταιριάζει στον καφέ και τα ροφήματα;

    • aris 10/01/2015 at 20:04 #

      Γεια σου Χριστίνα ! Νομίζω στον καφέ δύσκολα… Το χαρούπι έχει έντομο χαρακτήρα, ταιριάζει βέβαια με το κακάο, οπότε θα ήταν τέλειο σε ένα σοκολατούχο ρόφημα.

  7. spoon stories 12/01/2015 at 00:13 #

    Τέλειο!! Και το έψαχνα να σου πω! Έχω χαρουπιές στη γειτονιά και έψαχνα ένα τρόπο να τα εκμεταλλευτώ!Μπράβο βρε συ Άρη!

  8. Linda 12/01/2015 at 16:35 #

    Καταπληκτική η εκτέλεση της συνταγής!!! Λέω να την τολμήσω!!! Πού μπορώ να βρω χαρούπια???

    • aris 12/01/2015 at 18:22 #

      Thanks Linda, αυτή την εποχή βρίσκουμε συσκευασμένα ολόκληρα ξερά χαρούπια στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών. Μπορούμε είτε να τα φάμε είτε να τα κάνουμε χαρουπόμελο…

  9. Cook-Taste-Live 12/01/2015 at 22:12 #

    Τι ωραία ιδέα! Χαρουπάλευρο έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, αλλά τον καρπό ολόκληρο δεν τον έχω βρεί ποτέ.
    Χμ υπάρχει λες στα βιολογικά? Και μάλλον εγώ δεν το βλέπω εε!?
    Θα το ψάξω καλύτερα τότε γιατί χαρουπόμελο πάντα ήθελα να δοκιμάσω, και τώρα με την συνταγή σου υπάρχει το κίνητρο!!
    🙂

    • aris 12/01/2015 at 22:16 #

      Ναι, ολόκληρα χαρούπια δεν έχουν όλα… Εγώ είχα πάρει από το γνωστό στο Σύνταγμα και επίσης πρόσεξα πως έχει τώρα και το καινούργιο που άνοιξε στη Θεμιστοκλέους. Είναι Κρητικά, νοστιμότατα, απλά θέλει προσοχή με τα κουκούτσια, αν δεν τα προσέξει κανείς μπορεί να σπάσει και δόντι. Επίσης μπορείς σε όλα να βρεις σχεδόν πάντα και έτοιμο χαρουπόμελο από διάφορες εταιρείες…

  10. Αγγελική 14/01/2015 at 14:14 #

    Είχα μέρες που το σκεφτόμουν το χαρουπόμελο και να που έβαλες την τόσο εύκολη παρασκευή του!
    Τόσο απλό και τόσο νόστιμο…πρέπει να αρχίσω να ψάχνω για χαρούπια!!

    • aris 14/01/2015 at 18:32 #

      Αγγελική πραγματικά είναι απλό !!!

  11. vicky 03/09/2016 at 11:32 #

    Είναι όντως εύκολο,όμως έχω μια απορία.Τα 2 κιλά χαρούπια πόσο χαρουπόμελο φτιάχνουν;

    • aris 03/09/2016 at 13:53 #

      Περίπου 300 ml αλλά εξαρτάται και από το πόσο γλυκά είναι τα χαρούπια μας 😉

Trackbacks and Pingbacks

  1. Κέικ με δαμάσκηνα | NEANIKON - 26/09/2016

    […] γρ αλεύρι ολικής από μαλακό σιτάρι 120 ml χαρουπόμελο 300 ml νερό 100 ελαιόλαδο 4 κουταλάκια του γλυκού baking powder 50 […]

  2. Μπεζέδες & Κάρτα Βίος Ανθόσπαρτος | NEANIKON - 08/05/2017

    […] 4 κουταλιές χαρουπόμελο […]

Leave a Reply