Παστελάκι

6 Ιαν

Καλησπέρα !! Σήμερα θα ασχοληθούμε με το παραδοσιακό παστέλι. Σήμα κατατεθέν του τόπου μας !

pasteli1

Βέβαια θα απομακρυνθούμε λίγο από την κλασσική συνταγή διότι εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να βράσουμε το μέλι. Με βάση αυτά που έχω διαβάσει, ένα καλής ποιότητας μέλι πρέπει να διατηρείται άθερμο, διαφορερικά αν εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία χάνει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής του αξίας. Κατ εξαίρεση να βάλουμε λίγο σε ένα γλυκό που θα ψηθεί δεν πειράζει για μια φορά, αλλά ειδικά στο παστέλι που χρειαζόμαστε ποσότητα είναι κρίμα να το καταστρέψουμε. Η διαφορά στο αποτέλεσμα είναι πως το δικό μας παστελάκι θα είναι πιο μελάτο, εξίσου όμως αρωματικό και νόστιμο. Επιπλέον, θα δημιουργήσουμε και μία μικρή συσκευασία ώστε να το προσφέρουμε σε αυτούς που θέλουμε να γλυκάνουμε.

pastelibox

Προχωράμε;

Θα χρειαστούμε:

1. 220 γρ σουσάμι

2. 200 γρ μέλι

3. 4 κουταλιές ψιλοκομμένες σταφίδες

4. 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 1/3 γαρύφαλλο

5. 2 κουταλιές πίτουρο βρώμης

6. αρκετό σουσάμι για πασπάλισμα

Τετράγωνο τσέρκι με διαστάσεις 20 χ 20 cm

Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας σε ένα σημείο.

step1 (1 of 1)

Σε μπεν μαρί, κρατώντας τη θερμοκρασία πραγματικά χαμηλή, μαλακώνουμε λίγο το μέλι για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε. Κατόπιν το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, στο οποίο προσθέτουμε και τα στερεά μας. Ανακατεύουμε καλά τη ζύμη μας με μία κουτάλα και την τοποθετούμε στο τσέρκι μας, αφού πρώτα πασπαλίσουμε την εσωτερική του επιφάνεια του με αρκετό σουσάμι, ώστε να μη μας κολλήσει το παστέλι στη λαδόκολλα. Πιέζουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα. Από πάνω το πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικο σουσάμι και το αφήνουμε για λίγη ώρα να δέσει. Στη συνέχεια μοιράζουμε σε 6 όμοια παστελάκια (περίπου 6,5 x 10 cm ), τα οποία τυλίγουμε είτε σε λαδόκολλα είτε σε πλαστική μεμβράνη.

steps2 Για να κατασκευάσουμε το κουτάκι, μεταφέρουμε το σχεδιάγραμμα σε ένα καφέ χαρτόνι διαστάσεων 17 χ 16,2 cm, γκριζάροντας τα σημεία που περισσεύουν και θα κοπούν.  Με ένα κοπίδι και έναν μεταλλικό χάρακα αφαιρούμε τα επιπλέον κομμάτια και τσακίζουμε τις διακεκομμένες γραμμές. Σβήνουμε καλά με μία γόμα τα ίχνη του μολυβιού.

pasteliboxdesign

pasteliboxsteps

Τυπώνουμε την ετικέτα σε αυτοκόλλητο χαρτί Α4 και την εφαρμόζουμε στην πάνω επιφάνεια του κουτιού. Διπλώνουμε καλά και κολλάμε όλες τις ενώσεις εκτός από μία, αυτή με την μεγάλη γλώσσα, όπως φαίνεται και στην εικόνα.

pasteliboxsteps2

Αυτό ήταν !!! Ουφ !!!

 pasteli2

Αν σας άρεσε η παραπάνω συσκευασία, θα βρείτε και πιο αναλυτικές οδηγίες για την κατασκευή κουτιών στα post: Κερκυρέικη Συκομαϊδα, Τάρτα Λεμόνι και Σοκολατάκια με Χαρούπι και Κακάο.

Καλό σας βράδυ !!!

'Αλλα Άρθρα:

18 Σχόλια to “Παστελάκι”

  1. lenia 06/01/2015 at 20:42 #

    Χρυσοχέρη Άρη, μπράβο!!!

  2. aris 06/01/2015 at 21:00 #

    🙂 🙂 🙂

  3. Evangelia Vlassopoulou 07/01/2015 at 09:02 #

    Εχω κάνει πολλες προσπάθειες να φτιάξω παστέλι. Απο γεύση έχουν πετύχει απο υφή σταθερότητα καθόλου. Μου αρέσει κ η δική σου εκδοχή, θα το δοκιμασω

    • aris 07/01/2015 at 18:25 #

      Ναι, ξέρω τι εννοείς … Νομίζω, χωρίς να είμαι σίγουρος, πως στην κλασσική συνταγή πρέπει να βράσει το μέλι μέχρι μία θερμοκρασία την οποία πρέπει να την εντοπίσεις με θερμόμετρο. Πάντως και στην δική μου εκδοχή δεμένο είναι, απλά μαλακό.

  4. drunk tomato 07/01/2015 at 19:41 #

    Καταπληκτικές οδηγιές παρασκεύης του παστελιού , άψογες φωτογραφίες και ωραίο το περιτύλιγμα με το vintage style χαρτιού!!
    Φαίνονται λαχταριστά!!

    • aris 07/01/2015 at 20:20 #

      Ευχαριστώ !!! Προσπαθώ πολύ. Λίγο η ετικέτα δεν μου άρεσε στο τέλος όπως την έβλεπα τυπωμένη, αλλά ήταν αργά για αλλαγές .. 🙂
      Μου αρέσει πολύ η ονομασία του blog σου !!

  5. Beauty Follower 08/01/2015 at 15:20 #

    Αγαπημενο μου… ειχα δοκιμάσει καταπληκτικο στην Αμοργό ένα καλοκαίρι.

    Η συσκευασία σου lovely, όπως πάντα 🙂

    • aris 08/01/2015 at 18:06 #

      Στα νησιά πρέπει να παίζουν πολλά μυστικά κόλπα στις συνταγές του παστελιού … Πιστεύω θα του πήγαινε και λίγο αποξηραμένο τρίμμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για κάτι λίγο όξινο στη γεύση.

      • Beauty Follower 10/01/2015 at 01:13 #

        Ετσι ακριβώς, ειχε αρωμα λεμονιου και ηταν »ξαπλωμένο» σε ενα φύλλο λεμονιάς!

  6. Χριστίνα 08/01/2015 at 16:29 #

    Γεια σου Άρη! Καλώς σε βρίσκω! Τι όμορφα πραγματάκια που κάνεις! Περιττό να σου πως την καρδιά που έκλεψε η πατέντα με το κουτάκι σου και να σκεφτείς ότι έχω ένα τέτοιο οδοντωτό εργαλειάκι!Να είσαι καλά και καλή σου Χρονιά!!!!

    • aris 08/01/2015 at 18:07 #

      Χριστίνα καλησπέρα !! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !! Καλή Χρονιά !!

  7. evi@thehealthycook 09/01/2015 at 01:06 #

    δεν νομίζω ότι θα μπορούσες να το φτιάξεις καλύτερα!!
    θέλω πολύ να δοκιμάσω να φτιάξω παστέλι και νομίζω πως μου άνοιξες τον δρόμο!
    οι προτάσεις σου για συσκευασία είναι πάντα απίθανες!
    καλό σου βράδυ!

    • aris 09/01/2015 at 08:14 #

      Εύη, 1000 ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !!!

  8. spoon stories 12/01/2015 at 00:14 #

    Το λατρεύω!Υπέροχη και η συσκευασία σου!

    • aris 12/01/2015 at 18:20 #

      Χαίρομαι που αρέσει ! Ευχαριστώ !

  9. Iris mama goes vintage 02/02/2015 at 10:12 #

    Καλό μήνα Άρη μου!!! Μες το μυαλό μου είσαι.. κι ότι σκεφτόμουν να φτιάξω στη μικρή μου παστελακι.. δεν έχει δοκίμασει ποτέ και θέλω να το εντάξω σιγά σιγά στη διατροφή της!!! Μπράβο για την παρασκευή και φυσικά για την παρουσίαση!!! Εξαιρετικά όλα! Τα φιλία μου!

    • aris 02/02/2015 at 23:03 #

      Καλό μήνα Ιρις !!!! Ναι να το φτιάξεις, είναι απλό !! Ανάλογα με το γούστο της κορούλας σου μπορείς να βάλεις και άλλα μέσα. Όπως ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρουτάκια, …

Leave a Reply