Χαρουπόμελο-κέικ και Μπλοκ ζωγραφικής!!!

24 Σεπ

Το χαρουπόμελο το αγαπάω πολύ, αλλά πάντα αντιμετωπίζω μία μικρή δυσκολία στο να το εντάξω σε συνταγές. Αν εξαιρέσουμε τα φίνα χαρουποκουλουράκια στις άλλες περιπτώσεις ένιωθα πως αφήνει κάτι βαρύ που μονοπωλεί τη γεύση. Για αυτό ακριβώς σκέφτηκα σήμερα να κάνω άλλη μία προσπάθεια, βομβαρδίζοντας το με πολλά αρώματα και μπαχάρια, ώστε να έρθει και να ισορροπήσει! Το πείραμα πέτυχε!!!

 

Βγήκε ένα υπέροχο –  όσο πρέπει ζουμερό – κέικ, ιδανικό για κάθε περίσταση!!!

Επίσης ολοκλήρωσα το νέο μου μπλοκ ζωγραφικής, σε 50 μόνο αντίτυπα αυτή την φορά. Είμαι χαρούμενος γιατί και αυτό βγήκε όμορφο, άρτιο και ακριβώς όπως το ονειρευόμουν 🙂

Θα χρειαστούμε:

2 πολύ ώριμες μπανάνες

100 ml ελαιόλαδο

100 ml χαρουπόμελο

1 κουταλιά τριμμένο ξερό τζίντζερ

1/2 κουταλιά κανέλλα

1/4 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο

ξύσμα από μισό λεμόνι

140 γρ αλεύρι ολικής Dinkel

1 κουταλιά baking powder

2 κουταλιές σταφίδες

4-5 ξερά σύκα

Στον επεξεργαστή τροφών ή στο multi αλέθουμε τις μπανάνες μαζί με το χαρουπόμελο, το λάδι, το ξύσμα και τα μπαχάρια. Επιμένουμε μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα και τα αρώματα να καλύψουν την αίσθηση του λαδιού όσο γίνεται περισσότερο 😉 Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το baking.  Ανακατεύουμε καλά. Τελευταία ρίχνουμε τα ξερά φρούτα αφού τα ψιλοκόψουμε.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό ταψάκι (π.χ. με διάμετρο 20 εκ) και ψήνουμε στους 160 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι ένα μαχαίρι όταν το πιέζουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό. Το γνωστό κόλπο δηλαδή για να εντοπίσουμε το σημείο που το κέικ έχει ψηθεί.

Προαιρετικά στολίζουμε, λίγο πριν το σερβίρουμε, με φρούτα εποχής ανακατεμένα με μέλι και κανέλα 😉

Και ορμάμε !!!!!

Λίγες Παρατηρήσεις:

Οι μπανάνες πρέπει να είναι πολύ ώριμες, αλλιώς δεν αξίζει. Είναι σημαντικό συστατικό στην συνταγή μας γιατί δίνει γλύκα και ελαφρύ άρωμα κόντρα στον έντονο χαρακτήρα των υπόλοιπων υλικών.

Σημαντικό μου φαίνεται και το ξύσμα λεμονιού. Έκανα μία δοκιμή χωρίς αυτό και δεν μου προέκυψε το ίδιο καλό.

Το κέικ δεν περιέχει αυγά οπότε είναι λίγο πιο συμπαγές και ελάχιστα ζουμερό χάρη στον πολτό της μπανάνας. Αλλά δεν είναι κακό αυτό, ίσα ίσα 😉

Τέλος μη βάλετε περισσότερο γαρύφαλλο, είναι πολύ έντονο και θέλει προσοχή.

Τα μπλοκ ζωγραφικής που κατασκεύασα εκτός από όμορφα είναι και πολύ πρακτικά! Περιέχουν φύλλα σε απαλό εκρού χρώμα, σε μεγαλύτερο πάχος (170 gr) σε σχέση με τις κλασσικές απλές κόλλες, και έτσι είναι κατάλληλα για διάφορους τύπους ζωγραφικής! Στην άκρη είναι τρυπημένα ώστε να κόβονται και να αφαιρούνται εύκολα 😉 Όλη η κατασκευή/εκτύπωση έχει υποστηριχθεί με παλιά μηχανήματα και εργαλεία ανάμεσά τους και εικονιζόμενο heavy-duty συρραπτικό. Το βρήκα στο Μοναστηράκι και στην αρχή πίστευα πως ήταν χαλασμένο, αλλά τελικά ήθελε το κόλπο του!

Το μπλοκ ζωγραφικής είναι από σήμερα διαθέσιμο στο e-shop του Νεανικόν! 🙂

Να σας επίσης πως είμαι πολύ χαρούμενος γιατί στο υπέροχο souvenir shop Zalo, στο Ηράκλειο της Κρήτης, μπορείτε να βρείτε τις χάρτινες μου δημιουργίες !!!!

Επίσης να στείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Μαριάνθη, για την συνέντευξη που μου πήρε για το όμορφο blog της Blurpixels !!!

Αυτά! Εις το επανιδείν  🙂

'Αλλα Άρθρα:

14 Σχόλια to “Χαρουπόμελο-κέικ και Μπλοκ ζωγραφικής!!!”

  1. Ξανθή 24/09/2017 at 18:10 #

    Αχ πήγα στο κέντρο πριν λίγες μέρες με σκοπό να κάνω και κάποιες προμήθειες που δεν βρίσκω στη γειτονιά, αλλά η μέρα δε με ήθελε, γύρισα με ένα κόμπο στο στομάχι. Θα πάω όμως πάλι για χαρουπόμελο.
    Εξαιρετική πρόταση.

    • aris 25/09/2017 at 21:08 #

      Περαστικά Ξανθή! Να πάρεις χαρουπομελο, είναι υπέροχο γλυκαντικο από τα φοβερά χαρουπια!!!

  2. Vita 24/09/2017 at 22:23 #

    Μα πόσο λαχταριστό φαίνεται στις φωτογραφίες! Αγαπημένο υλικό το χαρουπόμελο αλλά πράγματι δύσκολο…
    ΥΣ. Θα περάσω από το zalo μόλις κατεβώ στο Ηράκλειο!

  3. ζηνα 25/09/2017 at 13:55 #

    με το χαρουπόμελο έχω ακριβώς το ίδιο θέμα! Όσο το λατρεύω, τόσο δεν μπορώ να το βάλω σε συνταγες! οπότε η δική σου ήρθε πάνω στην ώρα 🙂
    Καλοτάξιδο και το νέο μπλοκ! Ειμαι σίγουρη ότι και αυτό θα είναι εξαιρετικο!

  4. Ερμιόνη 25/09/2017 at 20:59 #

    Πολύ όμορφες φωτογραφίες Άρη! Και το κέικ φαίνεται πολύ θρεπτικό και λαχταριστό.
    Μπράβο και για τα υπόλοιπα νέα, δραστήριος όπως πάντα 🙂

  5. My Little World 26/09/2017 at 13:34 #

    Μόλις χθες αγόρασα χαρουπόμελο και σκεφτόμουν τι ακριβώς θα φτιάξω! Μου έδωσες τη λύση! Ευχαριστώ! Πολύ όμορφα και τα μπλοκ σου Άρη! Φιλιάαα

    • aris 04/10/2017 at 21:48 #

      Καλές δημιουργίες με το χαρουπομελο! Είναι υπέροχο!

  6. Marion 03/10/2017 at 11:34 #

    Yπέροχο κεικ Αρη
    Το χαρουπόμελο το ειχα δοκιμάσει. Ωραίες φωτογραφίες, φθινοπωρινές.

    Καλές δημιουργίες 😉

  7. Τατιάνα 16/10/2017 at 09:09 #

    Το έφτιαξα προχθές και είναι φανταστικό! Βέβαια μου φάνηκε παραπάνω γλυκό απ’ ότι προτιμώ τα γλυκά και έτσι την επόμενη φορά θα βάλω λιγότερο χαρουπόμελο ή λιγότερα ξερά φρούτα.
    Συγχαρητήρια!

    • aris 16/10/2017 at 22:40 #

      Χαίρομαι που σου άρεσε Τατιάνα!! Αμε, μπορείς εύκολα να το προσαρμοσεις στη γλύκα που το προτιμάς 🙂

Leave a Reply