Μουσταλευριά από φραγκόσυκα!

4 Οκτ

ή αλλιώς μισοκοφτή Σύμης!

Τι να πω για το φραγκόσυκο; ότι έχει το πιο υπέροχο χρώμα που έχω δει; τόσο στην κόκκινη όσο και στην πορτοκαλή ποικιλία; ότι αποτελεί γευστικό και θρεπτικό θησαυρό; ότι είναι κρίμα που δεν το αξιοποιούμε περισσότερο ενώ ευδοκιμεί με τόση ευκολία παντού; ό,τι και να πω είναι λίγο !!! 🙂

Πριν 2 χρόνια παρουσίασα μία τάρτα με φραγκόσυκα. Φέτος είπα αρχικά να φτιάξω πετιμέζι όπως κάνουν στην Σαρδηνία (Sapa di fico d’india) αλλά τελευταία στιγμή άλλαξα γνώμη και αποφάσισα να τα χαρώ σε μία μουσταλευριά όπως κάνουν στην δική μας πανέμορφη Σύμη! Η συνταγή είναι πολύ απλή, λίγο προσοχή χρειάζεται στο να αφαιρεθεί η φλούδα. Η γεύση και το άρωμα τέλειο, το χρώμα πραγματικά το κάτι άλλο! Πάμε;

Θα χρειαστούμε:

2 κούπες καθαρό πολτό από ώριμα φραγκόσυκα (προκύπτουν από περίπου 15 φραγκόσυκα, δείτε παρακάτω)

1 κούπα νερό

4 κουταλιές μέλι

1/3 κούπας αλεύρι ολικής

3-4 καρφάκια γαρύφαλλο

1 ξυλάκι κανέλας

Μύλο λαχανικών με την λεπτή σήτα

Βγαίνουν 4 μερίδες

Τοποθετούμε τα φραγκόσυκα, χωρίς να τα ακουμπάμε με γυμνά χέρια, σε σουρωτήρι και τα πλένουμε καλά, κάτω από τρεχούμενο νερό. Έτσι θα φύγουν τα περισσότερα αγκάθια τους. Στην συνέχεια με ένα πιρούνι και με ένα μαχαίρι σιγά σιγά τα καθαρίζουμε. Κρατώντας με το πιρούνι σταθερό το φρούτο, του αφαιρούμε λίγο λίγο με το μαχαίρι την φλούδα του. Το ξεπλένουμε πάλι με νερό και μεταφέρουμε την ψίχα σε μία κατσαρόλα. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλη την ποσότητα που διαθέτουμε. Πάντα προσέχουμε να μην ακουμπάμε καθόλου τις φλούδες.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και με κλειστό καπάκι αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις (για 10 λεπτά) ώστε τα φρούτα να μαλακώσουν και να διαλυθούν μες στο ζουμί τους. Όπως είναι ζεστό το περιεχόμενο της κατσαρόλας το περνάμε μέσα από τον μύλο των λαχανικών ώστε αφενός να πολτοποιηθεί και αφετέρου (και το σημαντικότερο) να φιλτραριστεί από τα κουκούτσια. Πρέπει να τονίσουμε πως τα κουκούτσια από τα φραγκόσυκα δεν τρώγονται, είναι πολύ σκληρά.

Αδειάζουμε τον καθαρό πολτό φρούτου και πάλι στην κατσαρόλα. Μετράμε να δούμε αν πράγματι έχουμε περίπου δύο κούπες, διαφορετικά προσαρμόζουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μέλι και τα αρωματικά και απαλά βράζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.

Στη μία κούπα νερό ανακατεύουμε καλά το αλεύρι ώστε να διαλυθεί. Πάντα στις κρέμες το αλεύρι το διαλύουμε σε κρύο υγρό και μετά το ενσωματώνουμε στην υπόλοιπη κρέμα που βράζει. Έτσι και εδώ καθώς το αρχικό μείγμα βράζει στην κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό μαζί με το αλεύρι. Ανακατεύουμε σταθερά μέχρι η κρέμα μας να δέσει. Πάνω κάτω θα χρειαστούν 15 λεπτά. Μόλις φτάσει στην επιθυμητή υφή αφαιρούμε το ξυλάκι της κανέλας και την αδειάζουμε σε ατομικά μπολάκια. Προαιρετικά στολίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια. Διατηρούμε στο ψυγείο!

Λίγες Παρατηρήσεις:

Αν θέλετε η κρέμα να έχει πιο «στέρεα» υφή μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα στο αλεύρι.

Μην παραλείψετε τα κανελογαρύφαλλα, δίνουν σπιρτάδα και νομίζω λειτουργούν καλύτερα ολόκληρα ξυλάκια από τριμμένα σε σκόνη. Η γεύση προκύπτει πολύ ευχάριστη!

Αν χρησιμοποιήσετε απλά γυάλινα βαζάκια, όπως και εγώ, μην τα γεμίσετε αμέσως με την καυτή μουσταλευριά. Μπορεί να σπάσουν από την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας. Αφήστε λίγο να κρυώσει.

Λίγο πριν σας καληνυχτίσω, να σας υπενθυμίσω πως το νέο μπλοκ ζωγραφικής, που κατασκεύασα, είναι διαθέσιμο στο www.jamjar.gr/store/neanikon 🙂

Αυτά προς το παρόν! Σας αφήνω γιατί ετοιμάζω νέες κάρτες. Επανατυπώνω την κάρτα «τόσο» σε διαφορετικά χρώματα! Η πρώτη, πάει, εξαντλήθηκε! 🙂

'Αλλα Άρθρα:

4 Σχόλια to “Μουσταλευριά από φραγκόσυκα!”

  1. Ξανθή 04/10/2017 at 19:47 #

    Έκπληξη!! δεν είχα φανταστεί αυτή την εκδοχή με τίποτα. Μπράβο Άρη.

  2. zina 06/10/2017 at 11:01 #

    λατρευω τα φρασκοσυκα! ειχαμε πολλα γυρω απο το πατρικό μουα και κάθε φορά η γιαγιά τα μαζευε και μας τα καθαριζε! σε μουσταλευρια δεν τα εχω δοκιμάσει όμως ποτε! Φαινεται λαχταριστη!

  3. Penelope 07/10/2017 at 16:43 #

    Εκπληκτικό χρώμα!
    Προσωπικά δεν τα έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση αυτά τα φρούτα, όπως και τα μούσμουλα… Έχω κι’ εγώ κάτι «κολλήματα» φίλε Άρη, αλλά νομίζω πως έκανες εξαιρετική δουλειά με την πρώτη ύλη σου, όπως και με ότι καταπιάνεσαι κάθε φορά.

  4. Ερμιόνη 09/10/2017 at 21:33 #

    Το χρώμα είναι πραγματικά πάρα πολύ όμορφο Άρη!
    Φραγκόσυκα δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ακόμα, κακώς μάλλον, πρέπει να το δρομολογήσω 🙂
    Καλό βράδυ!

Leave a Reply