Τάρτα με Φραγκόσυκα
15 Σεπ
Μα είναι απίστευτο πόσο νόστιμο, αρωματικό, γλυκό, και όμορφο είναι το φραγκόσυκο. Και είναι τόσο κρίμα που οι περισσότεροι φίλοι μου δεν το έχουν καν δοκιμάσει. Και ας το συναντάνε παντού.
Είναι δύσκολη η συγκομιδή του, το καταλαβαίνω. Αλλά αν κάποιος αντιληφθεί την νοστιμιά που κρύβει, θα καταλάβει και για τι θησαυρό μιλάμε.
Και εγώ αυτόν τον θησαυρό θα τον εκμεταλλευτώ 🙂 Όσο μπορώ φέτος και ξανά του χρόνου. Για αρχή σε μία τάρτα, απλή και υπέρ – αρωματική!
Για την βάση, θα χρειαστούμε:
– περίπου 260 γρ αλεύρι ολικής, εγώ χρησιμοποίησα ολικής Ζέας
– 100 ml νερό
– 4 κουταλιές πετιμέζι
– 1/2 κουταλάκι κανέλα, 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, 1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο
– 50 ml ελαιόλαδο
– 2 κοφτά κουταλάκια baking powder
– τσέρκι διαμέτρου 18 εκ
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υγρά. Σε ένα άλλο μπολ ομογενοποιούμε τα στερεά. Σιγά σιγά τα προσθέτουμε στο υγρό μείγμα ζυμώνοντας μέχρι να προκύψει μία μαλακή ζύμη που ελαφρά να κολλάει στο χέρια μας. Όπως πάντα, αναφέρω σε αυτές τις περιπτώσεις πως είναι σημαντικό να παραμείνει η βάση μαλακή ώστε να κόβεται και να τρώγεται ευχάριστα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μία λαδόκολλα, από πάνω τοποθετούμε άλλη μία και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε μία διάμετρο περίπου 22 εκ. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, τοποθετούμε κεντρικά το τσέρκι μας και παίρνοντας κομμάτια από τη ζύμη που περισσεύει χτίζουμε εσωτερικά τα τοιχώματα της τάρτας. Πιέζουμε καλά ώστε η βάση με τα τοιχώματα να ενωθούν. Λογικά θα μας περισσέψει ζύμη, με αυτή σχηματίζουμε 2-3 μπισκότα.
Επόμενο βήμα η γέμιση, θα χρειαστούμε:
– 8 ώριμα και γλυκά φραγκόσυκα
– 1 κουταλιά αλεύρι ολικής
Για να καθαρίσουμε τα φραγκόσυκα χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι τα αγκάθια τους παραμονεύουν … Ο πιο εύκολος τρόπος είναι με ένα πιρούνι να τα ακινητοποιούμε και με ένα μαχαίρι να καθαρίζουμε περιμετρικά τη φλούδα τους 😉
Αφού τα καθαρίσουμε, τα ψιλοκόβουμε και μαζί με λίγο νερό τα μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα τοποθετημένη πάνω σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε καλά μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια περνάμε το μείγμα μέσα από τον μύλο λαχανικών ή μέσα από μία λεπτή σήτα ώστε να απομακρυνθούν τα κουκούτσια, τα οποία, προσοχή!, είναι σκληρά και δεν τρώγονται. Αφήνουμε λίγο την κρέμα που προέκυψε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε και ανακατεύουμε την μία κουταλιά αλεύρι και γεμίζουμε το εσωτερικό της τάρτας.
Ψήνουμε για 35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Περιμένουμε να κρυώσει και στην συνέχεια ξεφορμάρουμε. Τα μπισκότα τα αλέθουμε στο blender και το τρίμμα τους το απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια τους γλυκού μας.
Και αυτό ήταν, δεν χρειάζεται κάτι άλλο, απολαμβάνουμε!
απίθανη ιδέα να τα δοκιμάσεις σε τάρτα!! πρέπει να είναι πολύ νόστιμη με αυτή τη μυρωδάτη βάση!
και οι φωτογραφίες σούπερ! 😉
καλό βράδυ!
Ευχαριστώ Εύη!
Τα φραγκόσυκα τα αγαπώ!! Βέβαια και εγώ προτιμώ να μου τα καθαρίζουν άλλοι !! Και εγώ είδες βολεύομαι στην ευκολία μου χα χα!! Η τάρτα σου είναι πολύ πρωτότυπη και εντυπωσιακή! Μου άρεσε που σήκωσες τα μπισκότα στην τάρτα την κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή!!
Είναι εξαιρετικό φρούτο, το καθάρισμα θέλει λίγη προσοχή!
δυστυχώς ανήκω και εγώ στην κατηγορία αυτών που δεν έχουν δοκιμάσει φραγκόσυκο ποτέ.
Έτσι όπως βλέπω την τάρτα όμως, είναι σίγουρο πως θα δεχόμουν ένα κομμάτι με μεγάλη χαρά!
πολύ ωραίες οι φωτογραφίες! 🙂
Ευχαριστώ !!
Στον κήπο έχω μια φραγκοσυκιά με μωβ φραγκόσυκα. Έχουν πολλά πολλά μικρά κουκούτσια αλλά καταπληκτικό χρώμα. Λες να μπορούσα να τα αξιοποιήσω και να φτιάξω κάτι τόσο νόστιμο; Δεν είναι τόσο σαρκώδη και μου φάνηκαν κάπως άγλυκα. Έχεις καμιά άλλη ιδέα;
Μου αρέσουν πολύ οι φωτογραφίες σου, υπέροχα χρώματα, τόσο φθινοπωρινά!
Νανά νομίζω μια χαρά θα είναι. Αν κρέμα σου φανεί άγλυκη, ρίξε λίγο μέλι 😉 Πάντως πρέπει να είναι ώριμα, δηλαδή μαλακά!
Ωραία η τάρτα φραγκόσυκων Άρη!
Εύγε σου!
Τα φραγκόσυκα είναι πολύ αγαπημένο μου φρούτο, έχω και μπόλικη παραγωγή απ΄αυτά, τόση που στο τέλος δεν καταναλώνονται όλα!
Με κάποια, που έμειναν, ίσως προλάβω για φέτος να φτιάξω την τάρτα σου…
Ζ.
Πρέπει να την φτιάξεις!! Θα σου αρέσει σίγουρα!!
Πολύ ωραία τάρτα, αλλά δεν έχω δοκιμάσει και εγώ φραγκόσυκα!!
Τέλειες φωτογραφίες και το μπισκότο από πάνω πόσο ωραία ταιριάζει!!
Thanks Μάχη!
Αυτό που με κάνει να μένω με το στόμα ανοιχτό κάθε φορά που διαβάζω συνταγή σου Άρη είναι τα υλικά και οι συνδυασμοί τους. Τα φραγκόσυκα τα λατρεύω, τα τρώω χρόνια, έχουμε πολλές φραγκοσυκιές στο κτήμα στη Μάνη. Για τις φωτογραφίες τι να πω… θα καταντήσω γραφική στο τέλος!
Η τάρτα μπαίνει στα αγαπημένα μου και μόλις την φτιάξω θα σου στείλω φωτογραφίες!!!
Η Μάνη έχει παράδοση στα φραγκόσυκα, και είναι και τόσο όμορφος τόπος!!!
Αν την φτιάξεις, περιμένω εντυπώσεις 🙂
Τα φραγκόσυκα τα δοκίμασα πρώτη φορά στην Κέρκυρα στα 18 μου χρόνια.Μου άρεσαν πολύ ,αλλά εδώ στη βόρεια Ελλάδα σπανίζουν. Φέτος στη Λακωνία είχα τη χαρά να τα ξαναγευτώ.Απίθανη η τάρτα σου και ακόμη πιο απίθανες οι μφωτό που μας παρουσιάζεις κάθε φορά.Να δούμε εγώ πότε θα μάθω να βγάζω καλές φωτογραφίες…(?)
Ευχαριστώ Αλέκα !! Θα μάθεις, θα μάθεις ! Είμαι σίγουρος !!
Μου αρέσουν πολύ τα φραγκόσυκα και τρώω και τα κουκούτσια, όμως προτιμώ όταν τα βρίσκω καθαρισμένα!! 😉 Αλλιώς τα παλεύω μία ώρα…
Δεν είχα ιδέα πως κάνουν και για γλυκό, φαίνεται υπέροχη και λαχταριστή Άρη!! Τα φραγκόσυκα έχουν και φοβερές ιδιότητες!
Αλήθεια, λες να τα τρώω και εγώ;;
Δεν εχω δοκιμάσει ποτέ και ούτε μάλλον πρόκειται εκτός αν μου την φέρουν έτοιμη γιατι με φόβισε η όλη διαδικασία όταν την διάβασα. Πάντως τις προάλλες μου φάνηκε οτι ειδα στο Αττικο Παρκο μια φραγκοσυκιά και θυμήθηκα που ειχες αναφερει οτι θα κανεις κατι…απο εμφάνιση πάντως και φωτογραφίες σκίζει η τάρτα…
Κρίμα Τάνια, γιατί το φρούτο από γεύση τα σπάει 🙂 !!
Αποκάλυψη!
Αν και το φραγκοσύκο είναι ένα φρούτο, που δεν συμπαθώ ιδιαιτέρως, έκανα πρόσφατα ένα πείραμα με μαρμελάδα Άρη, καθώς βρέθηκα με μια ποσότητα από φραγκόσυκα πεσκέσι.
Μου έβγαλαν το λάδι στο καθάρισμα, αλλά τα κατάφερα ομολογώ.
Τώρα μου έδωσες μια πολύ καλή πάσα για την χρήση τούτης της μαρμελάδας. Σ’ ευχαριστώ πολύ.
Ναι Πηνελόπη, να τη φτιάξεις !!
Και εγώ δεν έχω πολύ εμπειρία με τα φραγκόσυκα και μου φαίνεται πως μας έπεισες να τα δοκιμάζουμε συχνότερα με τέτοια συνταγή! Μου αρέσει το μπισκότο από πάνω! Καλό βράδυ^^
Ευχαριστώ Λίλια, καλό σ/κ !!!!
Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω φραγκόσυκο.
Τις προάλλες μάλιστα, στάθηκα μπροστά του στο σούπερ μάρκετ αλλά τελικά το προσπέρασα.
Η τάρτα σου εξαιρετικά δελεαστική Άρη, ιδανική για να “γνωριστώ” με το συγκεκριμένο φρούτο.
Μου αρέσει πολύ και το πασπάλισμα της επιφάνειας με μπισκότο. Δίνει μια ευχάριστη και τραγανή πινελιά!
Καλό βράδυ!
Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη !!!
Κοίτα να δεις που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ φραγκοσυκο.. στο δρόμο για το σπίτι μου στο Λουτράκι είχα προσέξει τρία δέντρα γεμάτο καρπούς και ούτε μου περνούσε απ το μυαλό ότι είναι έδεσμα. Η τάρτα σου μου γέμισε το μάτι… δείχνει φανταστική!!!!
Είναι ό,τι πρέπει να έδεσμα 😉
Έχω φάει φραγκόσυκα πριν πολλάααααααααα χρόνια τότε που σαν πιτσιρίκια ίσως δεν καταλαβαίναμε τη νοστιμιά όπως σήμερα!
Η λαχταριστή τάρτα σου με έκανε να θέλω να ξαναφάω σύντομα!
🙂
Αυτή η τάρτα μπορεί να γίνει κάλλιστα το αγαπημένο μου γλυκό. Λατρεύω τις φραγκοσυκιές, ο παράδεισος μου είναι στην Αρβανιτιά στο Ναύπλιο. Οπότε λατρεύω και τα φραγκόσυκα και όλη την συνταγή σου. Υπέροχα όλα, όπως πάντα!
ευχαριστώ πολύ Αγγελική !!!!! Το Ναύπλιο είναι υπέροχο !! (και η ευρύτερη περιοχή είναι όμορφη)
Φραγκόσυκα δεν έχω δοκιμάσει Αρη
Μέχρι πρότινος νόμιζα πως δεν τρώγονται καν.
Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω την τάρτα σου. Η βάση πολύ αρωματική με τα μπαχαρικά.
Θα την έλεγα φθινοπωρινη, λόγω χρώματος ; )
Ευχαριστώ Μάριον!!
Μπορώ να έχω ένα κομμάτι και εγώ! Για να είμαι ειλικρινής δεν εχω δοκιμάσει ποτέ φραγκόσυκο αλλά για την τάρτα σου δεν θα έλεγα όχι!
Thanks !! 🙂
Να μια πάλι! Για το πολύ όμορφο blog σου έχω ένα βραβείο! Μπορείς να το παραλάβεις από εδώ: http://mylittlecosyworld.blogspot.gr/2015/09/liebster.html
Σωτηρία σε υπερ ευχαριστώ !! Είναι τιμή που με επέλεξες!!
Θα προσπαθήσω σε ένα από τα επόμενα post να το προωθήσω και εγώ με την σειρά μου. Το έχω ξανακάνει βέβαια παλιότερα, σε αυτό το post. Αλλά ευκαιρία και πάλι 🙂
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ φραγκόσυκα το πιστεύεις; Και το καλοκαίρι είδα από κοντά στην πατρίδα σου κάποιες φραγκοσυκιές.
Είναι ωραία Χριστίνα !!!
Ωραία είναι όμως και τα posts σου για την Χαλκίδα 🙂 !!!
Φραγκόσυκα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!!!!!! Βέβαια εδώ στην περιοχή μου (Θεσσαλονίκη) σπανίζουν γιατί δεν έχω δει ποτέ φραγκοσυκιά ούτε και σε μανάβικα!!! Οι φωτογραφίες σου όμως είναι υπέροχες!
Αληθεια.. εβαλα να βρασουν τα φταγκοσυκα με 200 ml νερακι. Μηπως το παρακανα? Το μειγνα μου φαίνεται αρκετά υδαρες… να το βρασω περισσότερο η να βαλω λίγο ακομα αλεύρι?
Ευχαριστώ πολύ! Έγινε τέλεια!